A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 784
113
Simán eltudom képzelni,hogy direkt szellőztették meg a dolgot,hogy a németek adjanak jobb árajánlatot a Boxerre:)
A poén az, hogy sztem tőlük nem is a Boxer verziót akarjuk. Van ott más is. Viszont így már érthetőbb, miért szivárogtat idő előtt a külügy, ami abszolút nem jellemző. Tegnap még nem volt a cég sem megnevezve, de azért az instára kikerült. :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 079
113
A poén az, hogy sztem tőlük nem is a Boxer verziót akarjuk. Van ott más is. Viszont így már érthetőbb, miért szivárogtat idő előtt a külügy, ami abszolút nem jellemző. Tegnap még nem volt a cég sem megnevezve, de azért az instára kikerült. :rolleyes:
Mit akarunk, kitől? Ezmiez?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ha tényleg a Bronco lesz, akkor nem akarlak elkeseríteni, de ott akár 100+-os nagyságrend is szóba jöHET. Különösen, ha mindkét dandár Lynxet kap.
Persze lehet egy csomó funkciót NMS-re, meg Jelcinre passzolni, meg Lynxre is, de utóbbi esetén kérdéses a pénzügyi "megéri-e" faktor.
Ezen kívül a szentesiek is kaphatnak belőle. Nekik kimondottan alkalmas jármű lehet, mivel szerintem alkalmasabb, mint a jelenlegi BTR-jeik.
Három zászlóaljnyi KF41-et vettünk jelenleg az egyetlen egy dandár és Bronco csak KF41 helyett jöhet ebbe a dandárba, annak pedig semmi értelme, mert miért ásnák alá egy hatalmas fegyvergyártási üzletet a németekkel azért, hogy egy olyan járművet rendszeresítsünk a német technikai helyett, ami minden paraméterében a terepjáró képességet leszámítva sokkal rosszabb, mint a KF41! Az RM már bemutatta a nekünk is kellő KF41 modulok látványterveit, ráadásul és Benkő beszélt is ezekről a modulokról a gyártás kapcsán, szóval túlgondoltad ezt.

Egyelőre arról van szó, hogy lehet, hogy a Rába szállítani fog futóműveket az ST Engineeringnek, te pedig már kukázod a Rheinmetallal való, nagyon is valóságos együttműködésünk egy részét! :D
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Emlékeztek még erre?

"Magyarország újabb fegyverszállítási megállapodást köthet német cégekkel - értesült a Népszava.
Miután a honvédség 44 darab Leopard 2-es harckocsit és 24 PzH 200-es önjáró löveget rendelt Németországból - az első gyakorlótankok pár napja már meg is érkeztek hazánkba - a közelmúltban egy német érdekeltségű légvédelmi rakétarendszer megvásárlása is napirendre került. Információink szerint a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer július 16-i budapesti tárgyalásain volt erről szó. - A német kormány rájött, hogy ellensúlyoznia kell az elmúlt évek amerikai nyomulását a térségben, ezért most szorosabbra fűzik a hadiipari együttműködést a visegrádi országokkal – mondta kormányzati forrásunk. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része a magyar légvédelem teljes megújítása. A kormány két lehetőséggel számol: a norvég-amerikai NASAMS vagy az európai MBDA terméke jöhet szóba. Az utóbbi cégnek – amelynek egyik központja a bajorországi Schrobenhausenben található – egyik fő megrendelője a német kormány, amely a Defense News hadiipari szaklap szerint tavaly 8 milliárd eurós megrendelést adott az MBDA-nak. A hadiipari vállalatnak – amelyben az Airbuson keresztül a német állam is résztulajdonos – egyébként 2019-ben 3,7 milliárd eurónyi megrendelése volt, zöme állami."

Azóta úgy tűnik megegyeztünk az amerikaikkal, most aztán már csak nyerje meg a választásokat Trump! Na, szerintem ez is ilyen:

"Hamarosan egy újabb harcjármű gyártása indulhat el Magyarországon - már szivárognak a részletek
Egy szingapúri hadiipari vállalattal tárgyal Magyarország újfajta harcjárművek gyártásának hazánkba telepítéséről – mondta el Szijjártó Péter egy Facebookon közzétett videójában. Bár nem tért ki arra, hogy melyik céggel tárgyalnak pontosan, a Portfolio úgy gondolja, hogy az ST Engineeringről van szó. A cég kerekes és lánctalpas többcélú harcjárművek mellett tüzérségi eszközöket is gyárt, az utóbbi téren már van is közvetett együttműködés a magyar kormány és az ST között. A gyártás a Rábával partnerségben valósulhat meg.
Mivel az eddigi hadiipar-fejlesztési kapacitások során mindig fontos szempont volt, hogy az itthon gyártott eszközök a Honvédség kötelékében is rendszeresítésre kerüljenek az export mellett, ezért a Terrex ICV és a járműhöz szükséges alkatrészek gyártása lenne itthon logikus lépés a fentiek közül vagy valami ezen a dizájnon alapuló, egyelőre nem ismert, még korszerűbb eszköz. A Terrex-család fejlesztése egyébként folyamatos, a típusnak már legalább három generációja létezik, a legmodernebb változatot, a Terrex 3-ast 2016-ban mutatták be:
A nyár végén derült ki, hogy Magyarország Lynx gyalogsági harcjárműveket fog gyártani, páncélozott szállító harcjárműveink viszont még nincsenek (pontosabban ott vannak a BTR-ek, de már nem sokáig), úgyhogy a Terrex ezt a hézagot be tudja tölteni.
A világ egyik legütősebb harcjárművét gyártja majd Magyarország - Benéztünk a páncélzat mögé
Nem is beszélve arról, hogy a Terrexet a törökök is gyártják és használják, így a típus irányukba exportlehetőséggel is kecsegtet.
Mire a tárgyalások eljutnak addig, hogy Magyarországon gyártókapacitás épüljön ki, nem kizárt, hogy elérhető lesz ennél a harcjárműnél is modernebb típus"

Kinek üzenünk? Valószínűleg a németeknek és ezért:

Varga Judit: Fair eljárásra nem számíthatunk
Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülésén kifogásolta a hazánkat támadó jogállamisági jelentést, amelynek kapcsán kezdeményezte, hogy nyílt ülésen vitassák meg a dokumentumot. A tárcavezető európai kollégái erre nem voltak hajlandók. A magyar igazságügyi miniszter nehezményezte, hogy a dokumentum elfogult, kettős mércét alkalmaz, témaválasztása teljesen önkényes, és az ellenérdekelt Soros-szervezetek, valamint ellenzéki szereplők alakították annak tartalmát.

Óvatosan figyelmeztetjük a német partnereinket a saját ipari lobbijukon keresztül, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak is vannak érdekei és ha ezek nem érvényesülnek, akkor más lehetőségeink is vannak, mint a vezető EU tagállamokkal való együttműködés! Nem véletlen, hogy Szijjártó tett bejelentést és nem Maróth vagy Benkő, ez most diplomácia és a Zrínyi-program!

Ez viszont azt jelenti, hogy Boxer a tervezett 8x8. Hacsak a jogállamiság helyzete hazánkban meg nem akadályozza a rendszeresítését! Reméljük minden jól alakul Brüsszelben! ;)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 431
113
Három zászlóaljnyi KF41-et vettünk jelenleg az egyetlen egy dandár és Bronco csak KF41 helyett jöhet ebbe a dandárba, annak pedig semmi értelme, mert miért ásnák alá egy hatalmas fegyvergyártási üzletet a németekkel azért, hogy egy olyan járművet rendszeresítsünk a német technikai helyett, ami minden paraméterében a terepjáró képességet leszámítva sokkal rosszabb, mint a KF41! Az RM már bemutatta a nekünk is kellő KF41 modulok látványterveit, ráadásul és Benkő beszélt is ezekről a modulokról a gyártás kapcsán, szóval túlgondoltad ezt.

Egyelőre arról van szó, hogy lehet, hogy a Rába szállítani fog futóműveket az ST Engineeringnek, te pedig már kukázod a Rheinmetallal való, nagyon is valóságos együttműködésünk egy részét! :D
Biztosan 3 az a három? :rolleyes: És biztosan Tata kapja azokat? ;)
Akkor e mentén kezdj el gondolkodni!
Lynxből még akkor is lesz utánrendelés ha esetleg a Bronco-t megveszik kiegészítő járműnek. Hidd el nekem, hogy nem 218db Lynx-ért építünk a RM-nak gyárat!
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 079
113
Biztosan 3 az a három? :rolleyes: És biztosan Tata kapja azokat? ;)
Akkor e mentén kezdj el gondolkodni!
Lynxből még akkor is lesz utánrendelés ha esetleg a Bronco-t megveszik kiegészítő járműnek. Hidd el nekem, hogy nem 218db Lynx-ért építünk a RM-nak gyárat!
Mintha a neten az lett volna, hogy a Lynx-ekből elsőként Hdmvh fog kapni.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 079
113
Emlékeztek még erre?

"Magyarország újabb fegyverszállítási megállapodást köthet német cégekkel - értesült a Népszava.
Miután a honvédség 44 darab Leopard 2-es harckocsit és 24 PzH 200-es önjáró löveget rendelt Németországból - az első gyakorlótankok pár napja már meg is érkeztek hazánkba - a közelmúltban egy német érdekeltségű légvédelmi rakétarendszer megvásárlása is napirendre került. Információink szerint a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer július 16-i budapesti tárgyalásain volt erről szó. - A német kormány rájött, hogy ellensúlyoznia kell az elmúlt évek amerikai nyomulását a térségben, ezért most szorosabbra fűzik a hadiipari együttműködést a visegrádi országokkal – mondta kormányzati forrásunk. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része a magyar légvédelem teljes megújítása. A kormány két lehetőséggel számol: a norvég-amerikai NASAMS vagy az európai MBDA terméke jöhet szóba. Az utóbbi cégnek – amelynek egyik központja a bajorországi Schrobenhausenben található – egyik fő megrendelője a német kormány, amely a Defense News hadiipari szaklap szerint tavaly 8 milliárd eurós megrendelést adott az MBDA-nak. A hadiipari vállalatnak – amelyben az Airbuson keresztül a német állam is résztulajdonos – egyébként 2019-ben 3,7 milliárd eurónyi megrendelése volt, zöme állami."

Azóta úgy tűnik megegyeztünk az amerikaikkal, most aztán már csak nyerje meg a választásokat Trump! Na, szerintem ez is ilyen:

"Hamarosan egy újabb harcjármű gyártása indulhat el Magyarországon - már szivárognak a részletek
Egy szingapúri hadiipari vállalattal tárgyal Magyarország újfajta harcjárművek gyártásának hazánkba telepítéséről – mondta el Szijjártó Péter egy Facebookon közzétett videójában. Bár nem tért ki arra, hogy melyik céggel tárgyalnak pontosan, a Portfolio úgy gondolja, hogy az ST Engineeringről van szó. A cég kerekes és lánctalpas többcélú harcjárművek mellett tüzérségi eszközöket is gyárt, az utóbbi téren már van is közvetett együttműködés a magyar kormány és az ST között. A gyártás a Rábával partnerségben valósulhat meg.
Mivel az eddigi hadiipar-fejlesztési kapacitások során mindig fontos szempont volt, hogy az itthon gyártott eszközök a Honvédség kötelékében is rendszeresítésre kerüljenek az export mellett, ezért a Terrex ICV és a járműhöz szükséges alkatrészek gyártása lenne itthon logikus lépés a fentiek közül vagy valami ezen a dizájnon alapuló, egyelőre nem ismert, még korszerűbb eszköz. A Terrex-család fejlesztése egyébként folyamatos, a típusnak már legalább három generációja létezik, a legmodernebb változatot, a Terrex 3-ast 2016-ban mutatták be:
A nyár végén derült ki, hogy Magyarország Lynx gyalogsági harcjárműveket fog gyártani, páncélozott szállító harcjárműveink viszont még nincsenek (pontosabban ott vannak a BTR-ek, de már nem sokáig), úgyhogy a Terrex ezt a hézagot be tudja tölteni.
A világ egyik legütősebb harcjárművét gyártja majd Magyarország - Benéztünk a páncélzat mögé
Nem is beszélve arról, hogy a Terrexet a törökök is gyártják és használják, így a típus irányukba exportlehetőséggel is kecsegtet.
Mire a tárgyalások eljutnak addig, hogy Magyarországon gyártókapacitás épüljön ki, nem kizárt, hogy elérhető lesz ennél a harcjárműnél is modernebb típus"

Kinek üzenünk? Valószínűleg a németeknek és ezért:

Varga Judit: Fair eljárásra nem számíthatunk
Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülésén kifogásolta a hazánkat támadó jogállamisági jelentést, amelynek kapcsán kezdeményezte, hogy nyílt ülésen vitassák meg a dokumentumot. A tárcavezető európai kollégái erre nem voltak hajlandók. A magyar igazságügyi miniszter nehezményezte, hogy a dokumentum elfogult, kettős mércét alkalmaz, témaválasztása teljesen önkényes, és az ellenérdekelt Soros-szervezetek, valamint ellenzéki szereplők alakították annak tartalmát.

Óvatosan figyelmeztetjük a német partnereinket a saját ipari lobbijukon keresztül, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak is vannak érdekei és ha ezek nem érvényesülnek, akkor más lehetőségeink is vannak, mint a vezető EU tagállamokkal való együttműködés! Nem véletlen, hogy Szijjártó tett bejelentést és nem Maróth vagy Benkő, ez most diplomácia és a Zrínyi-program!

Ez viszont azt jelenti, hogy Boxer a tervezett 8x8. Hacsak a jogállamiság helyzete hazánkban meg nem akadályozza a rendszeresítését! Reméljük minden jól alakul Brüsszelben! ;)
Lehet benne valami.
De azért nagyon remélem, az RM itthon lesz és nem máshol, és Boxer is legyen a Lynx mellé.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 611
113
Most meg Hirtenbergert vásárolunk, hogy legyen aknavetőnk 10 lövés/perc tűzgyorsasággal...
(Félreértés ne essék, örülök, csak lássuk az elkövetett bűnöket......)
Nem volt ez olyan régen, a bűnösök még köztünk járnak.
Mivel a gyártási jogok nálunk vannak még (?), szerintem ha nagyon akarnánk akkor elő tudnánk venni és áttervezhetnénk nato 81mm-re, hova tovább, akár modernizálhatnánk rajta.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Miért, ez már a végleges? Sztem ott sem tart, ahol a Lynx!!

Igaz, de ezzel a kialakitással legalább épült pár protó, a másikról csak számitógépes grafika készűlt.

Szerintem kevered az RG41-el

BAE_RG41.jpg

Nem. Lementettem a képet gépre anno. Egy elég rossz minőségű, kis kép, ha jól emlékszem, valószínűleg valami pdf-ből vághatták ki. Laptopon most nincs nálam, majd jövő hét közepe felé felőltöm a Mbombe topicba.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan