A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 029
66 489
113
Lassan mindenki belefut valahol a neten és visszaolvasás nélkül linkeli ide. :) Gyakorlatilag tömörítve, mivel a Komondor nem lett a honvédelem vesszőparipája, de mégis komoly erőfeszítéseket tettek bele és egy működő gép lett egy olyan cég részéről amiben van potenciál, a járművüket UGV alapként beillesztik a fejlesztésekbe, már legalábbis ha az együttműködés potens eszközt eredményez. Ez lett az általános közvélekedés itt a napokban, ahogy morzsánként olvastam.

2021. január 7. - innen kezd el olvasni a fórumot. Vagy ötször volt már linkelve, de sok más téma is volt közben.


Vótmá?

Nem értem ezt a projetet. Inkabb pancelozzunk le par platos Toyota Landcruisert.....
Valakinek egyébb info?
 
  • Tetszik
Reactions: Mokiengine

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 992
113
Az a gond ezzel, hogy a mostani személyzetre vettek ilyen ruhát. De mi lesz, ha mondjuk a következő 2 évben tiplizik a személyzet fele. Helyettük meg új emberek lesznek felvéve.
Azokat az embereket egyáltalán nem biztos, hogy fel tudják szerelni a mostani mintájú ruhával.
Na innentől jön az, amikor már egy alakulaton belül sem lesz azonos a ruházat.
Nem azt mondom, hogy alternatíva nélkül vegyék el a lehetőséget az alakulatoktól, de ennek központi megoldása is lehetne.
Még azt sem mondom, hogy az olcsóbb lenne - mivel a beszerzések esetén bőven van lehetőség a mutyira.
Azonban, ha végre kialakítanának egy egységes és átfogó koncepciót a MH minden szóba jöhető alakulata és beosztása számára, akkor meg lehetne akadályozni, hogy úgy nézzenek ki a hadsereg alakulatai, mint egy munkaruházati seregszemle.
Én azt gondolom, hogy esetünkbe először villámgyorsan össze kellene (kellett volna) állítani egy mindenre (!!!!) kiterjedő, átfogó igény rendszert. Ehhez el kell volna menni a nyugati hadseregek beszállítóival tárgyalni.
Ha megvannak a kiválasztott darabok, akkor azokat nagy tételben beszerezni. Természetesen lehet párhuzamosan a magyar ipart is támogatni azzal, hogy azt mondjuk, hogy íme a kiválasztott termék az XY gyártó Z terméke. Tessék annál vagy jobbat csinálni azonos áron, vagy azonos tudásút, olcsóbban.
Persze ezt nem egyik napról a másikra kell elvárni, mint ahogy jelenleg a kiírt tenderekre kb. 1-2 hónap van jelentkezni. Ha viszont lenne egy egységes koncepció, akkor lehetne akár egyszerre több tendert is indítani. Mert így darabonként egymás után elég lassú dolog lesz.
Nem lenne ezzel baj, ha lenne olyan felszerelés, amit éppen le akarnak váltani, de sajnos nincs.

Én most azt érzem a fő problémának, hogy 2021-ben is még csak az újonnan felmerülő speciális igényeket mérik fel.
Aztán meg még jön a csapatgyakorlat....
Pl. a harckocsizók overálja már majdnem fél éve (1 éve?) megjelent az embereken csapatpróba felkiáltással. Aztán még mindig nem tudjuk, hogy végleges-e.
De alapvetően nem csak nekik kellene ilyet kapniuk.
Kaphatnának ilyet a légierő földi kiszolgálói is, meg minden műhelymunkában érintett szakszemélyzet is. Aztán eldönti, hogy melyiket akarja hordani.

Én mindenképpen türelemmel tekintek a személyi felszerelés összeállására, de az ilyen hírek nekem inkább azt mondatják, hogy ez nincs igazán egy egységes felelős keze alatt. És nem gondolom, hogy ez Maróth dolga lenne. Szerintem ez a MH vezetésén múlik.

A másik alternatíva, hogy a fegyverzethez hasonlóan megbízunk egy olyan nemzetközi céget a teljes portfolió kidolgozásával, akinek ebben már van tapasztalata. Itt is lehet versenyt tartani. A tenderen meg kikötjük, hogy a teljes végösszeg minimum 60-70%-ának magyar hozzáadott értéknek kell lennie. Ő meg majd megküzd a magyar beszállítókkal. Ennek az is lehet az eredménye, hogy esetleg más, már bejáratott piacaira is innen vihető a termék.
Igazából a munkaruha meg a szerelőruhák kopó anyag, kb senkit sem érdekel, hogy legyen egységes, azonkívül, hogy legyen.

Nem a lángálló repszerelő és harckocsizó cuccokról beszélek az központi beszerzésű, a sima autószerelők meg egyebek cuccairól illetve pl a reptereken a reptérkarbantartó (fűnyírás, beton javítás stb) műszaki századok munkaruháiról aminek nem kell igazából semmiben különböznie egy sima munkásgatyától itthon. Ezek vannak így beszerezve mivel ezek folyamatosan kopó anyago és minden évben van egy x millió forintos keret amit alakulat el tud költeni gyorsabb és egyszerűbb megköröztetni a műszaki századnál meg az autójavító műhelyben, hogy mit szeretnének meg mekkora méretben mint központilag intézni. Igazából nem is értem, hogy a mentősök miért kaptak külön ruházatot, szerintem maradt tavaly egy kis pénz az alakulat munkaruhás kasszájában és ez jutott eszükbe felhasználás gyanánt.
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97 and Szittya

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 531
72 524
113
Közbeszerzési értesítőből...

Tájékoztató az eljárás eredményéről

9x19mm Parabellum pisztolylőszer beszerzése (2020–2022)

Érték: 1 574 803 149,00 HUF (Áfa nélkül)

A beérkezett ajánlatok száma: 5

A nyertes gazdasági szereplő neve: Milipol Zrt.

A teljesítés helye: Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis, Bázisparancsnokság Pusztavacs

Újabb lőszerbeszerzés...

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Adásvételi keretszerződés "Vaklőszerek beszerzése (2020-2022)" - 1. rész
7,62 mm 39M vaklőszer
Érték: 314 960 629,00 HUF (ÁFA nélkül)
A beérkezett ajánlatok száma: 1
A nyertes gazdasági szereplő neve: RUAG Ammotec Magyarországi Zrt.
Valószínűsíthető alvállalkozók igénybevétele a szerződés teljesítéséhez: nem


Adásvételi keretszerződés "Vaklőszerek beszerzése (2020-2022)" - 2. rész
7,62 mm 43M vaklőszer
Érték: 314 960 629,00 HUF (ÁFA nélkül)
A beérkezett ajánlatok száma: 3
A nyertes gazdasági szereplő neve: Milipol Zrt.
Valószínűsíthető alvállalkozók igénybevétele a szerződés teljesítéséhez: igen



Összérték: 629 921 258,00 HUF (ÁFA nélkül)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 992
113
Újabb lőszerbeszerzés...

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Adásvételi keretszerződés "Vaklőszerek beszerzése (2020-2022)" - 1. rész
Érték: 314 960 629,00 HUF (ÁFA nélkül)
A beérkezett ajánlatok száma: 1
A nyertes gazdasági szereplő neve: RUAG Ammotec Magyarországi Zrt.
Valószínűsíthető alvállalkozók igénybevétele a szerződés teljesítéséhez: nem


Adásvételi keretszerződés "Vaklőszerek beszerzése (2020-2022)" - 2. rész
Érték: 314 960 629,00 HUF (ÁFA nélkül)
A beérkezett ajánlatok száma: 3
A nyertes gazdasági szereplő neve: Milipol Zrt.
Valószínűsíthető alvállalkozók igénybevétele a szerződés teljesítéséhez: igen



Összérték: 629 921 258,00 HUF (ÁFA nélkül)
jájj dejóó, kurva szar az a ruag vaklőszer....
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 830
4 760
113
Igazából van elég tényező ami megnehezíti a fiatal tisztek munkáját ezen felül is. Amúgy is csak a legjobbak illetve a csókosok mentek oda eddig is szóval igazából senki ingerküszöbét nem éri el a dolog.
Nem hiszem, hogy mindenki így gondolja az állományból. Van mögöttem néhány szolgálati év, el tudom képzelni mi a véleménye azoknak akik évekig tanultak a hadnagyi/főhadnagyi rendfokozatért, jól teljesítenek, szeretnének előrelépni, de csak azt látják, hogy semmi nem változik az általad amúgy utáld komcsi időkhöz képest. Az hogy sok egyéb probléma van nem lehet indok rá, hogy "akkor jól van ez". Lehet, hogy csak 1 emberről van szó, de akkor sem szabadna előfordulnia, nagyon romboló hatású a haderő alapja a személyi állomány számára.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Lehet, hogy csak 1 emberről van szó, de akkor sem szabadna előfordulnia, nagyon romboló hatású a haderő alapja a személyi állomány számára.
Erre szokták azt a szemléletes példát hozni hogy:
...képzelj el egy gyönyörűen megterített asztalt minden földi jóval mi szem szájnak ingere, de az asztal közepére oda tesznek arany kistálban egy darab sz@rt...
Kinek van ezek után kedve a vacsorához?...:D
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Na de ha már ezt így kiveséztétek, milyen a CZ? Mennyire strapabíró, ellenálló, igênytelen a hatásokra?
A kezdetekben voltak gondok,de azok inkább anyag minőségi problémák voltak és és nem konstrukciós.Igaz van egy nagyon goromba érdekesség az egyikkel (direkt nem irom le hogy mi és melyikkel nehogy szétrugják a seggem :) )
Amugy ahogy a régi rendőrségi kollégáimtól hallottam,ott sokkal több gond van a pisztolyokkal.Vagyis inkább elöbb kijöttek a dolgok mert többet lőttek velük.


Amúgy meglepődsz de eléggé fasza :D Az a legjobb, hogy a Bren A1-el a csehek fizették ki a tanulópénzt, a ketteshez és így a fő nyűgöket, főleg az ergonómiában már kijvították, meglepően egyszerű szétszerelni és nem érzékeny a koszra. A lőszerekkel van valami mizéria, mert természetesen nem azt vettük amit a gyártó ajánl hozzá (mert mi jobban tudjuk) és emiatt voltak akadályok, de azóta a lőszer cserére került amivel voltak a bajok.

@Spartan.asfv mondott problémákat vele ezeket én nem tapasztaltam annyira.
Bocs hogy csak most Kriss csak régen tudtam a forumra nézni.

Nincs rajt gázállitó?
De van,még pedig arra,hogy huzamosabb használat után,amikor nem tudod takarítani,a koszolódás ellenére is tudd használni.
Vaklőszerrel mi a helyzet?
Voltak vele gondok,de igazából az még a régi fegyvereknél is volt,mert volt egy széria ami nagyon forgácsolodott,és tele voltak forgáccsal.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and Pogány

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Erre szokták azt a szemléletes példát hozni hogy:
...képzelj el egy gyönyörűen megterített asztalt minden földi jóval mi szem szájnak ingere, de az asztal közepére oda tesznek arany kistálban egy darab sz@rt...
Kinek van ezek után kedve a vacsorához?...:D

Én ettem már úgy, hogy mellém hányt a kutya a lakásban.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 794
113

Új röppályán a légierő

A kanadai NTFC képzés jövője, idén megszűnik.
Két fő irány jelenleg az olasz és az amerikai képzés. A sok helyszín közül megítélésünk szerint ezek vannak olyan szinten, amelyek hozzák azt a magas színvonalú képzést, amit az NFTC-program biztosított a Magyar Honvédség számára. Ezen szint alá egyszerűen nem mehetünk

NASAMS
A norvég-amerikai NASAMS (National/Norwegian Adcanced Surface to Air Missile System) rendszer viszont megfelelően kielégíti mind a nemzeti, mint a NATO-követelményeket. Más kérdés, hogy az eszköz paraméterei még nem teljesek. Új kihívásként jelentkezik a magasság és a hatótávolság kiterjesztése. Ezzel kapcsolatban is keressük a lehetőségeket.

Hát még messze, de erdemes lesz elmenni.
augusztus 28-29-én tartjuk Kecskeméten a következő nemzetközi repülőnapot, mely egyben haditechnikai bemutató is lesz.


Túl sok konkrétumról nem tudok még beszámolni, ám néhány ország már biztosan visszajelzett. Ezek alapján az Egyesült Államokból is várható olyan repülőeszközök érkezése, amelyeket még sosem láthatott hazánkban az érdeklődő közönség. SZU-35-ös repülőgépeikkel majdnem biztosan bemutatót tartanak az Orosz Lovagok (Russzkije Vityazi),
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
Gondolkoztam rajta, hogy a UAV/Drón topicba teszem, esetleg a Francia Hadsereg topicba.
De, mivel nálunk is életbevágó lenne, hogy raj/szakasz szintre beszerzésre kerüljenek hasonlóak, így inkább ide teszem.
Szóval a Francia Hadsereg 300 db mikrodrónt (Parrott ANAFI) szerzett be.
A fél kilós quadcopter akkuja 32 perces üzemidőt biztosít. Nagy felbontású kamerái éjszaka és nappal is nagy távolságban képes a felderítésre. 4k 21MP-es kamerája 2 km távolságról képes ember méretű célokat azonosítani, miközben maga a drón már 130m távolságból már nem meghallható.
Maga a drón 1 percen belül indítható, és szerintem speciális cél tartóban igen könnyen szállítható (mindennel együtt sincs 2 kilónál több).

Magyar ismertető:
Kültéri teszt:

És a hivatalos PR anyag:

De érdemes egy másik kis "rohadékot" is megnézni:
Parrot DISCO FPV
Ezt már elvileg nem forgalmazzák, de figyelemre méltó a teljesítménye. 40 perces üzemidővel rendelkezik
Egy kis módosítással (akku upgrade és LTE mod) gyakorlatilag ez alatt a 40+ perc alatt korlátlan a hatótávolsága:

AZ utolsó ára itthon 400.000Ft alatt volt távirányítóva, VR szemüveggel....
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 076
13 706
113
Gondolkoztam rajta, hogy a UAV/Drón topicba teszem, esetleg a Francia Hadsereg topicba.
De, mivel nálunk is életbevágó lenne, hogy raj/szakasz szintre beszerzésre kerüljenek hasonlóak, így inkább ide teszem.
Szóval a Francia Hadsereg 300 db mikrodrónt (Parrott ANAFI) szerzett be.
A fél kilós quadcopter akkuja 32 perces üzemidőt biztosít. Nagy felbontású kamerái éjszaka és nappal is nagy távolságban képes a felderítésre. 4k 21MP-es kamerája 2 km távolságról képes ember méretű célokat azonosítani, miközben maga a drón már 130m távolságból már nem meghallható.
Maga a drón 1 percen belül indítható, és szerintem speciális cél tartóban igen könnyen szállítható (mindennel együtt sincs 2 kilónál több).

Magyar ismertető:
Kültéri teszt:

És a hivatalos PR anyag:

De érdemes egy másik kis "rohadékot" is megnézni:
Parrot DISCO FPV
Ezt már elvileg nem forgalmazzák, de figyelemre méltó a teljesítménye. 40 perces üzemidővel rendelkezik
Egy kis módosítással (akku upgrade és LTE mod) gyakorlatilag ez alatt a 40+ perc alatt korlátlan a hatótávolsága:

AZ utolsó ára itthon 400.000Ft alatt volt távirányítóva, VR szemüveggel....

Nem vagyok ezzel képbe, hogy hány mp-es a kamera az mennyire számít egy ekkora gépnél?
És ha számít a 21 nem kevés?
Csak azért kérdezem mert az én mindössze 60ezer forintos mobilomban 48 mp-es a kamera.
Esetleg ezek a kamerák amik dronokban vannak strapabíróbbak, így más árkategória?

Abban nagyon egyetértünk, hogy mielőbb kellene nekünk is ilyen.
Minimum szakasz szinten.
De akár az alatt is.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
Nem vagyok ezzel képbe, hogy hány mp-es a kamera az mennyire számít egy ekkora gépnél?
És ha számít a 21 nem kevés?
Csak azért kérdezem mert az én mindössze 60ezer forintos mobilomban 48 mp-es a kamera.
Esetleg ezek a kamerák amik dronokban vannak strapabíróbbak, így más árkategória?

Abban nagyon egyetértünk, hogy mielőbb kellene nekünk is ilyen.
Minimum szakasz szinten.
De akár az alatt is.
Ez alapvetően részletkérdés.
Fontos részlet, de akkor is csak egy paraméter, ami akár utólag plugandplay módon változtatható.
Igazság szerint nem is érdemes folyamatosan max. Felbontásban használni a kamerát, mert a repüléshez nem igazán kell. Ráadásul ha folyamatosan nagy felbontásban streamel, akkor jobban meríti az akkut, ráadásul a nagy felbontású stream kisebb hatótávon megy át.
Tehát a nagyobb kamera mögé nagyobb erősebb processzor is kell, ami tömöríti a jelfolyamot, hogy minél hatékonyabb legyen a kommunikáció.
Az a jó ezekben a dróneokban, hogy modulos felépítésűek. Azaz ha kijön (vagy magadnak lefejleszted) egy jobb akku, vagy kommunikációs modul, esetleg kamera processzorral, akkor könnyedén átépíthetők - ahogy a Disco esetében is moddolták őket.
De ez az árkategória nagyjából a fogyóeszköz kategória a hadiiparban...
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses