A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Pogánnyal most teljes mértékben egyetértek.

Az RM dettó bármikor fel tudja hívni még Izrael miniszterelnökét is (ilyen rakétamegszórásoknál egy hadiipari vállalat vezetőjét tuti nem nyomna ki, de békeidőben sem), viszont nem a kamerák előtt fognak tárgyalni fegyverekről. De tényleg nagy meglepetés lenne a számomra, ha egy-egy találkozón nem esne szó ezekről.
Jelenleg valszeg Orbánt az érdekelte, hogy mi az RM üzleti terve immáron két gyárral kapcsolatban. Az RM-et meg az érdekelte, hogy mi Orbán stratégiája a közép-európai politikában. (Nem a május fa ültetés, de valszeg átadott minden infót az általuk megtudott Szlovák megkeresésekből, a Cseh tenderről is összedobták, hogy mijük van. Viktornak világos mondanivalóval kell mennie Pozsonyba, ha hasonló beszerzések iránt kezdenek majd érdeklődni, és ott Angyalka utóda fog mosolyogni Viktor mellett és nagy gombócokat fog nyelni mind a kettő Kaczynski mellett, aki az aktuális finn törzsfőnökkel fog bájosan pislogni a szlovák vezetés túloldaláról. Ők ketten is tündériek, a Patria meg szintén egy nagyon jó járgány.)
 
K

kamm

Guest
Sztem ehhez kellett OV.
, megvitatták a közös tulajdonú Rheinmetall Hungary vegyesvállalat regionális stratégiáját. Megvizsgálták, miként lehetne partnerként más országokat is bevonni az Európában egyedülálló kezdeményezésbe.

Ki lesz bővítve a Rheinmetall Hungary elnevezés,. Tippre a csehekkel, szlovákokkal és a szlovénekkel. Igy az export hosszú távon biztositott, de cserében kapnak tulajdonrészt is, illetve kiszervezett részegységgyártást.
Ez lesz az RM végső ajánlata a cseh tenderen.
Ugyanezen filoztam. Szerintem a FOni ra akarja beszelni a cseheket, de talan a szlovakokat is.
 
K

kamm

Guest
53hcvsqf5t751.png


Dél németország megvalósításáról tárgyalnak
Ezt Churchill idejen talaltak ki, de mar akkor sem jott ossze...
 
W

Wilson

Guest
Kitől kaptál eddig releváns infót az indextől vagy @Green Leader - től?
Előástam a Rheinmetall részvényesi beszámolót, ebben ezt írják:

"This is the 35 millimeter airburst munition. And I expect this year an order intake for a new air Defence system. Maybe, and I think so it should be boxer based. The Hungarians are looking Lynx-based, an air defense system with a 35 millimeter turret."

Ettől függetlenül simán lehet, hogy most én néztem be valamit; ha van az Indexen kívül más forrás a 30 millisről, javítom a cikket.
Tévedés ne essék én nem Green Leader kolléga szavahihetőségét vagy információinak helyességét vontam kétségbe,csak az tűnt fel,hogy Green Leader a Rheinmetalltól származó hivatalos információiból dolgozott, míg az Index a cikkben a forrásaira hivatkozva ezzel szemben azt állította,hogy nekünk 30 mm Skyrangerünk lesz, ami számomra azért szokatlan mert az Indexnél korábban egy ilyen típusú cikkben a teljesen triviális tényeket is keverték, viszont most ebben a cikkben, tőlük teljesen szokatlan módon,meglepő pontossággal írnak a magyar Skyranger beszerzésről.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and Catles

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
171
2 192
93
Tévedés ne essék én nem Green Leader kolléga szavahihetőségét vagy információinak helyességét vontam kétségbe,csak az tűnt fel,hogy Green Leader a Rheinmetalltól származó hivatalos információiból dolgozott, míg az Index a cikkben a forrásaira hivatkozva ezzel szemben azt állította,hogy nekünk 30 mm Skyrangerünk lesz, ami számomra azért szokatlan mert az Indexnél korábban egy ilyen típusú cikkben a teljesen triviális tényeket is keverték, viszont most ebben a cikkben, tőlük teljesen szokatlan módon,meglepő pontossággal írnak a magyar Skyranger beszerzésről.
Somkuti kolléga a "régi Index" exodusa után érkezett a laphoz, a korábbi gárdával ellentétben ő jártas a haditechnikai témákban.
 

Harci fecske

Active Member
2020. augusztus 18.
57
121
33
Ezt vettük meg, szinte biztos!


EpYzVbJW4AIefHT
 
W

Wilson

Guest
Tudja.Csak a lövedék cirka 40dekás,mig a 35milisé kb 1kilós.Vagyis az a löszermennyiség plusz,amit jelent a 30as lőszer kisebb mérete,az simán elmegy arra,hogy több kell belőle-talán még ki se egyenliti.Plusz kisebb lötáv.
Nem habókbol lett 35milis már a Gepárd is.
Airburst lőszere már jelenleg is van 30mm kaliberben a 30 mm Ahead lőszert pedig tudtommal már jó ideje fejlesztik.Itt van amúgy a 30mm Airburst lőszer linkje:

https://www.rheinmetall-defence.com...n/direct_fire/mittelkalibermunition/index.php
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 125
15 734
113
A harmincas nem létezik, nincs fegyver, nincs összerakott rendszer, toronyban és nincs hozzá lőszer. A harmincötös sok mindent tud, amit tudhat a harmincas is adott esetben és a harmincas jobb lenne, mert nyilván több lőszert tud majd hordozni, több szabad hely marad a tornyon egyéb összetevőknek! De még nem létezik. Kérdés, hogy a létező, már összerakott rendszert öntik új formába, vagy abból kiindulva, annak egyes elemeit felhasználva fejlesztik ki a harmincast. Végül is minden megvan hozzá, csak egy kicsit nagy jelenleg.

A Puma nem azt használja?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 204
113
Csak úgy mellesleg: A Svéd(-ek) is, 40 mm-es gépágyút(L70-est) használnak a saját CV-90 gépeiken.
kb. 60-70-80-éve olyan ötleteik/megoldásaik vannak --fű alatt--, amiket az amik évtizedekkel később "fedezne fel", mint a SAAB korai hálózatos információs rendszere, a (részben) gázturbinás harckocsi, a kettős delta-szárny, a kacsa-/tandem-szárny...

...és mindezt magasan mások költséghatékonysága felett.
A mostani elhülyülési hullámuk előtt döntöttek --ők is-- a saját CV-90-esek 40 mm-es gépágyús felszereléséről!
Ehhez a gépágyúhoz nekünk volt megvásárolt gyártási licenszünk(az L60-as modellhez): 40 mm Bofors gépágyú(magyarul, wiki/angol) !!!
Mivel ők semlegesek, szinte bármilyen embargó/hasonló esetén beszerezhető hozzá a HEAD lőszer!
...ne feledjük, hogy 1, de akár 2 "etapra" is ál-/mély-zöld - liberális német kormány várható!
...szivárványos, jogállami,(jaaa, és akár:) embargós(Szaud-Arábia esetében Pl...), egyébb ötletekkel!

Jó a német barátság, de még jobb és biztonságosabb a több-lábon-állás!!!
"Alkalom szüli... "a túlzott függés kihasználását is!!! ...I/II. V-h!!!

Ebben a kombinációban ritka nagy lehetőség rejlik!!!
Jól vissza-/levezetve, kibányászva a "gyémántot" akár gyárthatnánk magunknak!!!



U.I: Maróth-Team Attention, Attention!!!

.
 
K

kamm

Guest
Airburst lőszere már jelenleg is van 30mm kaliberben a 30 mm Ahead lőszert pedig tudtommal már jó ideje fejlesztik.Itt van amúgy a 30mm Airburst lőszer linkje:

https://www.rheinmetall-defence.com...n/direct_fire/mittelkalibermunition/index.php

Egyreszt, masreszt a 30mm a tobb javadalmazas egyaltalan nem megy el pluszban ahogy Negan magyarazza, mert egyfelol nem 'szet kell loni' a bejovot, masfelol semmikeppen sem kerul extra 50% loszerbe, az szimplan hulyeseg.
A lotav eleve par km mindkettonel, a 35 vs 30 az mindossze 4 vs 3km ha jol emlekszem, de ez igazabol mindegy is, mert a hangsuly a networked rendszeren van.
A heliket, dronokat stb sajat maga is tudja kovetni a ~20km radarjaval meg a 2-3 koulonbozo rendszerevel (infra, RF, thermal mindent raraktak), a tuzersegi lovedekek meg raketakat stb az Eltak, gondolom, kovetik messzirol es keszen adjak a tracking infot a Skyrangernek, hogy hol fog belepni annak a hatotavjaba, igy mar kenyelmesen ele tud celozni, mire lotavon belulre kerul. Meg egy tuzersegi lovedeknel is van leglabb 3 masodperce a 30-asnak is, az 1000RPM koruli a tugyorsasagnal kb 50 (!) loszer jelent, mindegyikben 100-200 tungsten repesszel, az 5-10 ezer (!) repeszbol allo tobbszoros felhot jelent az utolso 3 kilometeren...
Tuzero szempontjabol nekem is a 35mm lenne szimpatikusabb, de ha 30mm es a sokkal kisebb sulya miatt cserebe amelle felmegy masik 4-8 missile is (plusz a szokasos .50 cal), teljesen korberakhatjak szenzorokkal, radarokkal meg StrikeShielddel meg STANAG 4-ig jo, akkor legyen az utobbi (plusz ugye az egyseges kaliber is egyszerusit rengeteg dolgot.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 606
76 545
113
Közbeszerzési értesítőből...

Részvételi felhívás

Tűzszerész robotok technikai kiszolgálása, javítása (2021-2024)

Keretösszeg: 7.874.016 Ft / év

A Megrendelő a keretösszeg 50%-os kitöltésére vállal kötelezettséget.

Részvételi határidő: 2021.06.07.



NONEL gyújtórendszer beszerzése

Keretösszeg: 62.992.126 Ft

A Megrendelő a keretösszeg 90%-os kitöltésére vállal kötelezettséget.

Részvételi határidő: 2021.06.08.



Földrobbantó töltet beszerzése

Keretösszeg: 39.370.079 Ft

A Megrendelő a keretösszeg 90%-os kitöltésére vállal kötelezettséget.

Részvételi határidő: 2021.06.07.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 204
113
Csak úgy mellesleg: A Svéd(-ek) is, 40 mm-es gépágyút(L70-est) használnak a saját CV-90 gépeiken.
kb. 60-70-80-éve olyan ötleteik/megoldásaik vannak --fű alatt--, amiket az amik évtizedekkel később "fedezne fel", mint a SAAB korai hálózatos információs rendszere, a (részben) gázturbinás harckocsi, a kettős delta-szárny, a kacsa-/tandem-szárny...

...és mindezt magasan mások költséghatékonysága felett.
A mostani elhülyülési hullámuk előtt döntöttek --ők is-- a saját CV-90-esek 40 mm-es gépágyús felszereléséről!
Ehhez a gépágyúhoz nekünk volt megvásárolt gyártási licenszünk(az L60-as modellhez): 40 mm Bofors gépágyú(magyarul, wiki/angol) !!!
Mivel ők semlegesek, szinte bármilyen embargó/hasonló esetén beszerezhető hozzá a HEAD lőszer!
...ne feledjük, hogy 1, de akár 2 "etapra" is ál-/mély-zöld - liberális német kormány várható!
...szivárványos, jogállami,(jaaa, és akár:) embargós(Szaud-Arábia esetében Pl...), egyébb ötletekkel!

Jó a német barátság, de még jobb és biztonságosabb a több-lábon-állás!!!
"Alkalom szüli... "a túlzott függés kihasználását is!!! ...I/II. V-h!!!

Ebben a kombinációban ritka nagy lehetőség rejlik!!!
Jól vissza-/levezetve, kibányászva a "gyémántot" akár gyárthatnánk magunknak!!!



U.I: Maróth-Team Attention, Attention!!!

.


Ezt tudtuk gyártani, így "műxik":




...és így lő a valóságban:



.
 
K

kamm

Guest
Ezt tudtuk gyártani, így "műxik":




...és így lő a valóságban:



.
1. Ez igy igaz, a svedekenek nagyon patent rendszereik voltak mar regen is ott fenn - magukban. :)
2. Ez remenytelenul lassu a Skyrangerhez kepest.
3. Irgalmatlan nagy a loszer es ahhoz megint kulon licensz kellene, hogy gyartsuk, no meg igy a BW helyett pont a svedekkel lennenk csak kompatibilisek, akik meg csak nem is NATO tagok... nicht ugri-bugri, aber langsam spazieren, hogy klasszikusokkal eljek. :D
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 739
93
Ezt tudtuk gyártani, így "műxik":




...és így lő a valóságban:



.
Khmmm. Én most nem tudom hogy egy 2. vh-s harceszköz most hogy jön ide? Elő kellene venni mert megvan a licence?

Ha csak arra szolgál hogy a múltban mennyire bevált a svéd vonal akkor meg csak annyit hogy hasonlítsd össze a bofors-szal felszerelt Nimródot vagy a svéd alapokon nyugvó Toldit egy korabeli német technikával.

Nem vagyok képben hogy szárazföldi technikában mi a fejlettségi különbség jelenleg (lehet hogy semmi), de 70 éves példával ne támasszuk már alá hogy per ma jó lenne velük bizniszelni. (Mert lehet hogy jó lenne, de nem a Bofors 40M miatt).