A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Az aknavetők mögött egy sor mesterlövész fegyver / Gepard volt és egy sor PKM.
Gondolom, hogy azért emelték ki Vágnerek, mert ezek a fegyverek alapból nem részei jelenleg az alap lövész szakasznak.
Jelenleg - tudtommal - csak századszinten van mesterlövész (nem keverendő a DMR-rel), valamint 60mm-es aknavető (Expal) a támogató szakaszban.
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a CG esetén az eddig kikerült infók szerint lehetséges, hogy nem sima lövész raj támogató fegyver lesz. Így viszont egy ilyen szakasszerkezet választ is tudna adni dolgokra. Tehát ha az alap raj nem kap CG-t, csak a szakasz támogató raja, az tökre érthető is lenne.
A szakasz ugyan kevesebbet visz belőle magával, viszont csak 1-gyel. Így elsősorban inkább csak a támogató rajnak kell vele gyakorolnia (előny, ha kurc@drága a gránát hozzá!).
Cserében viszont már szakasz szintre lekerülhetnek olyan támogató fegyverek, mint a mesterlövész fegyverek, vagy az aknavető.
Ha egy szakaszt 2 darab 3+6(7)-fős manőver raj, valamint 1db 3+6 (7)fős támogató raj alkot, akkor a szakasztörzs (járműve) még mindig kaphat egy EÜ katonát, egy rádióst, és 2 mesterlövészt, valamint a fennmaradt helyekre karabélyost.
Ebben az esetben a manőver szakasz 6-7 fős deszantja nem is olyan kevés:
-raj pk. , CLS, 2fő géppuskás, DMR, 2-3 fő karabély
A támogató raj:
- szakasz altiszt, raj pk. 2x 3fő aknavetős/géppuskás/CG-s,
szakasztörzs:
- Szakasz pk., rádió és drón operátor (egy személyben), EÜ katona, 2 fő mesterlövész, 1-2 fő karabély/géppuska.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Lynx akár 8 fő deszanttal is elvan...
Tudom, hogy Lynxet nem kapnak a könnyű-lövészek de azért az sem utolsó, ha legalább egységes és konstans a szakasz szerkezet. Legyen az könnyű-lövész, vagy páncélgránátos szakasz is!
Ráadásul, egy ilyen szerkezetben - szükség esetén - lényegesen nagyobb, és sokoldalúbb tűzerő áll rendelkezésre már szakasz szinten is, amellett, hogy nincsen szétfeszítve a rajszerkezet, a manőver rajokban a kötelezően belezsúfolt páncéltörő fegyverzettel. Marad hely sima karabélyosnak is, még ha csak 6 fős deszantról is beszélünk.

Mi több, egyből meg is lenne a helye könnyű lövészeknél a Mission Master szerű UGV-knek. Mennének "málhásállatnak" a támogató rajokhoz.

Szóval ha tényleg ez lenne az irány, akkor ennek lenne értelme, és azt is mondanám, hogy kellően modern is.
DE hangsúlyozom, hogy abból próbálok keresztrejtvényt fejteni, amit - a saját maga is elismert - túlinformált Vágner lehozott...

T

Törölt tag

Guest
Az idióta NNI-sek kvázi betörtek hozzá, aztán nekiláttak fenyegetőzni, hogy lelövik a kutyáját. Aztán az egyik félkegyelműnek meg a kollégáját is sikerült lelőnie.
Mindezt akkor, amikor az MNA már amúgy széthullott.
Csakis a párhuzamos univerzumok lehetnek a megoldások! :rolleyes:
Szeretném jelezni, hogy ABBAN a bizonyos párhuzamos valóságban nálam is szokott otthon lenni gépkarabély. Közvetlenül a kutya mellett tartom. Szóval amikor megfenyegetik a kutyámat, azonnal 2 rövid sorozattal tudok válaszolni.
Sajnos EBBEN az univerzumban viszont ha bekiabál a rendőrség, akkor maximum hülyén nézek magam elé, hogy melyik haverom sz0pat. És nem az az első dolgom, hogy csőre rántom a nem létező AK-mat. Hja és még kutyám sincsen...
Szóval elég hitelesen tudnám magam összef0sni, ha kopogna pár felfegyverzett NNI-s.

T

Törölt tag

Guest
Silvio belinkelt egy cikket a repülőnap kiállítóiról. Én írtam hogy nem teljes az a felsorolás, mert pl. ez a céldrón is ott volt kiállítva Kecskeméten. És belinkeltem a mai gyakorlatról a képet, ahol szintén ott volt. Visszakereshettem volna egy képet róla a korábbi repülőnapos hozzászólások között, mert volt róla szó a repülőnap utáni héten valamelyik topikban, de az volt a cél hogy látható legyen az összefüggés: ott volt Kecskeméten egy hónapja, és ma ott volt a gyakorlaton is.
Annak (Protar) más lehet majd az apropója.
Jó ez a sajtónap. Mindenki fossa magából a képeket, aztán én meg csak kapkodom a fejem...
Valamelyik, azóta már nem elérhető galériában találtam a következő képet (sajnos már csak a kimentett link működik - még egy kicsi...).
243031825_165833232369821_2568030136887600875_n.jpg

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 552
16 554
113
Na mindegy, az elnevezéstől függetlenül a koncepció nem hülyeség. És ha emlékeztek amikor először kijött a z2026 tervezete akkor külön volt számolva a könnyű dandár a különlegestől :oops:
Érdekes, hogy automata gránátvető nem található a választékban.
Vagy legalábbis táras félautomata gránatvetőt.
Lehet tudni, hogy miért nem?

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 700
113
Hááát ööö ez egy támogató rajos szakasznak tűnik nekem, de nem vagyok benne biztos hogy Vágner jól adja tovább a hallottakat. De mondjuk ez tényleg nem a hagyományos könnyűlövész rendszer. Az állványos 60-as aknavető (jelenleg csak ilyen van) minimum 3 ember. De inkább 4.

Valami nem kerek (még) akkor.
Az aknavetőgyárunk 60-asa egyszemélyes, csak azt nem vihetik kiállítani új szervezet elgondolásának, ha még egy darab nincs a Honvédségnél. És nekem egy régi álmom válna valóra, amióta megvettük, hogy tömegesen kerülne alkalmazásra az aknavető a seregben.
És ha ezzel számolsz, akkor már bele is férne a rajba. 1 pk+2 CG+1aknavető+2 mesterlövész.

Jó ez a sajtónap. Mindenki fossa magából a képeket, aztán én meg csak kapkodom a fejem...
Valamelyik, azóta már nem elérhető galériában találtam a következő képet (sajnos már csak a kimentett link működik - még egy kicsi...).

Melyik kiállítónál volt ez a "cirkáló lőszer"?
Gondolom a loitering munition lenne.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 476
30 806
113
Ezek is olvassák a fórumot. A loitering munitiont én magyarítottam anno itt cirkálódrónnak. Igaz én egységes terminológiát javasoltam:

• felderítődrón = uas/uav, pl. Hermes 450
  • cirkálódrón = loitering munition, pl. Orbiter
  • támadódrón = combat capable uas/uav, pl. Bayraktar TB2
  • harcidrón = ucav, pl. X-47B

Ezért nem lőszernek fordítottam.

• Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Szittyák :cool:
Kövezzetek meg, nekem bejön!!! :D

A gyakorlaton az új koncepció alapján összeállított úgynevezett Szittya zászlóalj is kipróbálásra került. Ez tulajdonképpen egy lecsupaszított lövész zászlóalj. Az új szittya koncepció része, hogy minden szakaszban van 2 CarlGustaf páncéltörő, 2 db 6mm-es aknavető, és két mesterlövész.
d63cfb8a3bd00dd0c776f09b94324caa6a7e77c6.jpeg
Most komolyan, milyen komoly lenne egy 6mm aknaveto...? :D

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 883
139 946
113
Érdekes, hogy automata gránátvető nem található a választékban.
Vagy legalábbis táras félautomata gránatvetőt.
Lehet tudni, hogy miért nem?
Mert még csak a különlegeseknek van.
Amúgy ez a koncepció bemutatója volt:
Gyors reagálás - gyors mozgás stb.
A részletek még változnak fegyverzetileg felépítésileg.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 259
35 655
113
Ha azt vesszük,hogy a szittya egy sztyeppei lovas nép volt,kikhez a könnyűlovasságot kapcsolják,egyáltalán nem olyan nagy hülyeség az elnevezés.(bár a sztereotipia,mint általában,fals.A sztyeppei népek valójában elég jol páncélozták magukat,és volt nehézlovasságuk.Ami azt illeti,a nyugati lemezvértek megjelenése elött egy sztyeppei nehézlovas jobban volt páncélozva,mint egy nyugati)
Szerintem ha komolyan gondolják a szakasz szintre vitt aknavetőt,akkor erre a célra be kéne szerezni egy direkt erre való tipust.RM palettáján is van ilyesféle tipus (francik LGI-je is hasonló feladatkörű,és eredetileg RM fejlesztés.De a Hirtenbergernek is van (volt?).Expalok meg maradhatnának továbbra is század szinte (Nincs olyan,hogy túl sok tüzérség...)

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 883
139 946
113
Ha azt vesszük,hogy a szittya egy sztyeppei lovas nép volt,kikhez a könnyűlovasságot kapcsolják,egyáltalán nem olyan nagy hülyeség az elnevezés.(bár a sztereotipia,mint általában,fals.A sztyeppei népek valójában elég jol páncélozták magukat,és volt nehézlovasságuk.Ami azt illeti,a nyugati lemezvértek megjelenése elött egy sztyeppei nehézlovas jobban volt páncélozva,mint egy nyugati)
Szerintem ha komolyan gondolják a szakasz szintre vitt aknavetőt,akkor erre a célra be kéne szerezni egy direkt erre való tipust.RM palettáján is van ilyesféle tipus (francik LGI-je is hasonló feladatkörű,és eredetileg RM fejlesztés.De a Hirtenbergernek is van (volt?).Expalok meg maradhatnának továbbra is század szinte (Nincs olyan,hogy túl sok tüzérség...)
Van a hirtenbergernek

T

Törölt tag

Guest
A comandora gondolsz?
Úgy emlékszem, hogy a Hirtenbergeré ráadásul állványos és comando módban is tud működni.

• Tetszik
Reactions: Ocses

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 259
35 655
113
A comandora gondolsz?
Úgy emlékszem, hogy a Hirtenbergeré ráadásul állványos és comando módban is tud működni.
Igen.
Régebben minden (nyugati) gyár csinált egyszemélyes aknavetőt,többnyire igen egyszerű kialakitásban.
Ami azt illeti,én továbbra is elővenném a hamvábaholt Lt gránátvető/puskagránát koncepciót is.

• Tetszik
Reactions: ravenlord
W

Wilson

Guest
Most komolyan, milyen komoly lenne egy 6mm aknaveto...? :D
Hidd el lenne értelme mert akkor a még itt ott előforduló 7,62
AK-l "kolbászoló" magyar honvédet át lehetne nevezni önjáró löveggé és így gyakorlatilag nulla befektetéssel megsokszoroznánk a magyar honvédségben rendszeresített önjáró lövegek számát:):).Ez lenne ám a költséghatékony haderőfejlesztés:):)

T

Törölt tag

Guest
Mert még csak a különlegeseknek van.
Amúgy ez a koncepció bemutatója volt:
Gyors reagálás - gyors mozgás stb.
A részletek még változnak fegyverzetileg felépítésileg.
Hát a fegyverzeti változásban biztos voltam. Támogató rajos koncepció (nekem ez a "rajkocsi", amig nem lesznek nyilvánosak a koncepció részletei ;) ) esetén érdekes lehet a támogató rajnál a már képeken látott FN MAG (manőver rajba meg mehet a Minimi MKIII 7,62).
Ezen kívül a Hirtenberger 60-as comando aknavetője, valamint a UA TPG-je.

De ha már könnyű-gyalogos koncepció, akkor értelmet nyer a képbe lopakodó 105-ös alkalmazása is! Nem? :cool:

• Tetszik
Reactions: Pogány