A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Utaltak arra is, hogy a radar méretétől függ a hatótávolsága. MMR ugye a kis hatótávolságú, de ezeken a tipusokon belül is tobbféle konfiguráció van. Ezeket sztem sosem fogják nyilvánosságra hozni.
MMR = Multi-Mission Radar, nincs koze sem hatotavhoz, sem teljesitmenyhez. Lehet long range is akar, medium meg short is, konfigtol fugg, lasd az idezetem feljebb.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Utaltak arra is, hogy a radar méretétől függ a hatótávolsága. MMR ugye a kis hatótávolságú, de ezeken a tipusokon belül is tobbféle konfiguráció van. Ezeket sztem sosem fogják nyilvánosságra hozni.

Gáspár biztos hogy olvassa az ötleteket innét is, ebben biztos vagyok azóta, hogy megláttam a pólóját.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Azt mondták, de mifelénk már az oviban sem hittük. CCCP . Cirmos Cica Cafrangos Picsája.:cool:

Sztem alapvetően nem csak erről a 6 évről van csak szó. Hisz előtte lévő 20 évben sem vettünk semmit a Gripenen és a MISTRALon kívül, csak tervek voltak pénz nélkül. Még a Belorusz beszerzést említette az orosz államadósság fejében, bár az is félresiklott.

2010-16 közt is volt terv, pl. Lövész2020, de nem volt pénz. Ez anno a 2008as államcsőd és a devizahitelválság tükrében érthető. Azért ne feledjük a görögök után ott álltunk másodiknak a sorban, aki tönkremegy.
Amire lett pénz 2016-ra elavultak a tervek, megváltozott a NATO doktrína és a biztpol. környezet. Ma már könnyű azt mondani, hogy jó volt akkor ujratervezni és nem a régi tervek alapján költeni, de ott is elment 3-4 év.

Nincs akkora flotta, hogy minden állami utazást honvédségi gépekkel oldjanak meg. De ez sztem nem is cél. Nem kizárólagosan kell nézni. Ha van honvédségi gép mki repüljön azzal, minek bérelnek és fordítva. Honvédségi géppel minek utaznak állami vezetők. Gondolom van költség, hatékonyság és kockázatelemzés, illetve vannak kapacitási, létszám és képességbeli korlátok.
Ugyanígy a katonai szállitások sem oldódtak meg 4 géppel. Még bőven van mit fejleszteni a szállítógépeknél is. A 2 KC-390-el, illetve az A400M közös német - magyar használattal sem lesz teljes a flotta.

Ez elég logikus, mert a H145M nem a Mi 24 kiváltására jött. Ahogy a H225M sem, de az már böszmébb gép lesz. Mivel új kifejezetten harci heli belátható ideig nem lesz, ezért a Mi 24 nosztalgia évekig még itt marad. Bár nem hiszem, hogy az új fiatal pilóták ruszki technikára vágynának. Ez most egy átmeneti időszak, amig a régi szovjet gépeken felnőtt pilóták egy része nehezebben alkalmazkodik a megváltozott digitalizált körülményekhez.

Egyáltalán nem találtam unalmasnak. Azt éreztem és a riporter is, hogy a türelme fogy, ha sokszor félig fals állítás van a kérdésben. o_O

Rengeteg mindenről nem beszéltek időkorlát miatt. Most akkor feltűnően hallgattak a török beszerzésekről is?? Azt sem említették. Sztem egyszerűen azért, mert elment az idő és mivel heti műsor, lesz rá alkalom visszatérni. Egyébként a NASAMSot közös Raytheon-Köngsberg beszerzésként írták le.

Alapvetően sztem ez idáig a legjobb próbálkozás a Zrínyi hátterét bemutatni. A Maróth - Tömböl tandem hiteles, mert a műszaki, katonai elvárásokról a Honvédség volt parancsnoka beszél, aki légvédelmnél szolgált. Az is tetszik, hogy bár az előző rezsim nevezte ki, de politikai alapon nincs elkaszálva, hanem használják a tudását, ő intézi az operatív egyeztetést az izraeli és norvég gyárral.(az hogy anno leváltották alap, minden kormányváltáskor tavozik a Honvédség parancsnoka is)
A VKF váltás szimplán nem igaz.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Csak HX3 10x10-re kerül remélem....!:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
szerintem 8x8ra is ráfér - kampós-emelős elrendezéssel. (le tudja tenni, fel tudja venni a hátára)
Az lehet, de közlekedési hatóság meg fogja érdeklődni a honvédségtől is, hogy mikor utalja a büntit a tengelyterhelés esetleges túllépései miatt szakmányban elkövetve. :D
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Az lehet, de közlekedési hatóság meg fogja érdeklődni a honvédségtől is, hogy mikor utalja a büntit a tengelyterhelés esetleges túllépései miatt szakmányban elkövetve. :D
"Nemzetbiztonsági érdek, szóval kuss!" lesz a válasz :D

Amúgy képeken mindenhol 3 tengelyes teherautónmutogatják...

Ez a cucc inkább "nagy", mint nehéz...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 779
30 558
113
En konkrétan a hatarvonalon voltam kitelepulve Barcs es Mohacs között, ha valahol voltak, akkor azok nem a hatarzonaban, ezt magyarazom. :)
Hát,éppenséggel mi Kasztával voltunk kint,és a HÁP táblán volt légvédelmi alegység települési hely s jelölve pár
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 779
30 558
113
Cobrakra gondol (amelyek amugy szinten lehetnek ezek az Eltak is), azok elvileg jonnek a PhZk melle is, nekem rémlik egy titokzatoskódon elejtett megjegyzés valakitől...
A Cobra egy konkrét tipus.Nem kategória,hanem egy francia-német közös fejlesztésű könkrét tipus.A kategória,amibe a Cobra IS beletartozik,a tüzérségi tüzbemérő lokátorok kategóriája.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
En konkrétan a hatarvonalon voltam kitelepulve Barcs es Mohacs között, ha valahol voltak, akkor azok nem a hatarzonaban, ezt magyarazom. :)
Nem lehet hogy nem közvetlenül a határsávhoz települtek, ahonnan szemmel kiszúrták volna a pontos helyüket hanem kicsit távolabb, rejtettebb helyen, ahol már legalább távcsővel se látszottak és a tüzérség hatótávjában se voltak benne? Nekem így logikus.
 
K

kamm

Guest
A Cobra egy konkrét tipus.Nem kategória,hanem egy francia-német közös fejlesztésű könkrét tipus.A kategória,amibe a Cobra IS beletartozik,a tüzérségi tüzbemérő lokátorok kategóriája.
Igen, eredetileg a Thales-nemet-francia stb fejlesztes neve, de mivel egy betuszo (rövidítés) a neve, ezert praktikusan hasznalhato a funkcio leirasara is, en is szoktam.