A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Ok, és az ez alattin? A 0,3-1,5 méteres quadcopter méretben?
Mert azt ugye megbeszéltük, hogy egy kb. 30 éves szovjet légvédelem is halomra mészárolná ezeket...
Azok nálam a "kicsi-lassú" meg a "kamikaze" drónok.
Azok jó eséllyel bőven a Mistralok hatótávolságán belül operálnak és talán megteszi ellenük g.á. és AHEAD lőszer is.
Azokban jó eséllyel nincs IFF de lehet hogy nem is kell...ezek egy háborúban kb. FMCG kategória, az is belefér ha néhány sajátot lelőnek...
 
K

kamm

Guest
Már tegnap este nagy volt a felháborodás a facebook csoportokban. Érdekes lett volna, ha épp Benkő Tibor ül ott mellette az interjún, megnéztem volna az arcát... RSzR-nek ezzel a megszólalásával kb. sikerült lenullázni Benkő Tibi bácsi 3 évnyi munkáját. Szegény így feleslegesen turnézta végig az országot hogy "szükség van a régi katonákra, legyenek példaképek, meséljenek a katonaélményeikről, jöjjenek tartalékosnak stb.". RSzR bemondta hogy ez már nem az a hadsereg, ahol kövér alkoholista tisztek osztogatták a parancsokat és a katonák sem ihatnak már. Ezen elég rendesen felhördültek az ex katonák hogy ez nem is így volt... Nyilván a központi kommunikációs osztály kiadta hogy ezt a szófordulatot el kell neki is így mondani lehetőleg minél többször és több helyen (tudjuk hogy honnan ered, azt is hogy kire is akarnak utalni vele) ... de azért gondolkodjanak már egy kicsit a "kommunikációs szakemberek" hogy a korábban szolgáltak körében ezzel rontják és nem javítják a Honvédség megítélést. Ok, hogy amit Tibi bácsi csinál az is egy színjáték, de a tartalékosok egy része még azért csak abból a korosztályból jön. Ha meg alkoholproblémája van a jelentkezőnek, szűrjék ki/szórják ki.
Szinte biztos, hogy semmi koze semmifele "kommunikacios osztalynak" ezekhez a kiszolasokhoz, ezt Remusz bacsi maga dobta be, hogy erzekeltesse a valtozast stb. Tenyleg szerencsetlen egy fordulat volt, de ugyanakkor a celjat elerte, az biztos - nem veletlenul Maroth meg kulon ecsetelte a "katonacsaladok" meg nem becsult erofesziteseit, hogy legalabb valaki legyen szolgalatban a seregben, evtizedeken at nulla penzert stb.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
A Szombathelyi laktanyában betiltották az arc szesz árusítást a kantinban. :D

Nekem is volt katonatársam, aki körbe járt, és mindenkitől arcszeszt kért. De nem az arcára kente, hanem megitta. Mi is kipróbáltuk, de nem tudtunk annyi kólát önteni hozzá, hogy meg bírjuk inni.

Rossz volt a combo. Szénsavas narancs üdítő volt nálunk a párja az arcszesznek. Néhány elvetemült úgy itta. Illetve, az ellátó szd. szintjén volt egy körletben az egyik szekrénybe beállítva, egy ballon, tele pálinkával. Minden este 7 után kezdődött a kimérés. Fent a zlj kantiban is volt rendszeresen elrejtett ital. Volt egy dísznek szánt kis kályha a kantinban. A kantinos srác oda rejtette az értékesebb portékát. A kantinos beceneve egyébként, "Vegyes Béla" volt. :) Pesti, ártatlan, Közgáz egyetemi előfelvételisként vonult be, szépen felfejlődött, az idő alatt. :)
87-88 karácsonyi ünnepek előtt, egy dandár sorakozón, felállítottak, két hosszú asztalt. Urbán Lajos volt akkor a dandár pk. A sorakozó témája, a laktanyában elkobzott szeszes italok kiöntése volt a fűre. A két asztal, saroktól, sarokig, meg volt rakva. Mind kiöntötték, ami ott volt. Nagyon sajnáltuk a történteket. :)
Még egy sztorira emlékezem. Aztán tényleg lezárom, mert nem lenne vége. :) A komendáns buszsofőr volt még fontos ellátó. Minden este, az utolsó buszjárattal, amivel kivitte a napos tiszteket a városba, visszafelé, megállt egy fix kocsmánál. Ott vételezett és hozta be a busszal. Aztán kezdődött az árusítás, bár sokszor már előre felvette a rendelést. :) Zajlott az élet.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Rferi66
K

kamm

Guest
A Szombathelyi laktanyában betiltották az arc szesz árusítást a kantinban. :D

Nekem is volt katonatársam, aki körbe járt, és mindenkitől arcszeszt kért. De nem az arcára kente, hanem megitta. Mi is kipróbáltuk, de nem tudtunk annyi kólát önteni hozzá, hogy meg bírjuk inni.
Fujj, baszki, na az egy undorito sittes szokas volt. En anno kizarolag bortonviselt (cigany- es nem cigany) gyerekektol hallottam ilyesmire, de vilagosan megmondtam, hogy ha ilyesmit csinalnak, azonnal feljelentem oket es kerni fogom, hogy tuntessek el oket az egysegunktol is, nem erdekel, mit gondolnak rolam, undorito az egesz.
(Ti. en voltam a szazad erdekvedelmise, kb "szakszervezetise" azaz szoszoloja - ha sort csempesztek be avagy a ketnapos, kethavi eltavrol bebaszarintva jottek vissza, az engem nem zavart, foglalkozzon vele az UTI, de ilyen allati szinvonalat nem turtem volna el soha, mert az ilyesminek iszonyu rombolo hatasa van a koheziora meg a moralra.)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
A Lengyelek a következő dolgokat rendelték a TB2 drónjaikhoz...
  • 3 Baykar Mobile Ground Control Stations (Mobile YKI)
  • 6 MX-15 EO/IR sensors
  • 2 SAR radars (for reconnaissance missions)
  • 6 IFF systems
  • there will be 3 mobile data terminals (for range extension purposes).

Kérném, hogy felejtsük már el, hogy a Skyranger gpú-ival meg rakétáival vadászunk majd csapásmérő drónokra! Nem az a feladatuk. Fel sem mászik egy ilyen rakéta 10.000 méterre TB2-ért vagy 12.000-re a nagytesóért. Sem gpú-val, sem Mistrallal le nem lövitek, nincs meg a hatótávolság.

Ezek ellen az eszközök ellen vannak Griffmadaraink, vannak NASAMS-ok. Ami rakétát keresünk a Skyranger30-hoz az egy szinttel lentebb van a légvédelem rétegzettségében.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A Szombathelyi laktanyában betiltották az arc szesz árusítást a kantinban. :D

Nekem is volt katonatársam, aki körbe járt, és mindenkitől arcszeszt kért. De nem az arcára kente, hanem megitta. Mi is kipróbáltuk, de nem tudtunk annyi kólát önteni hozzá, hogy meg bírjuk inni.
Anno egy pár napot el kellett töltsek az ercsi latanyában.
Ott kínáltak meg piros színű "mami vére" és fehér színű "fogkőmaró" névre hallgató "bor" kategóriába sorolt (bár szerintem semmi közûk nem volt az általam ismert borokhoz) alkoholos italokkal.

Szerintem azokhoz képest az arcszesz igazi felüdülés lehetett.:)
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
(Mondtam a múltkor hogy Maróth Gáspár valószínűleg nem Magyarországon járt iskolába... ezek szerint Angliában.)

Épp a Gripen C/D-ről E/F-re váltás 2026-ban lehetett volna egy jó példa az életciklus tervezésre, de ez pont nem lesz. Most az élettartamuk végéig használjuk a C/D Gripenjeinket, amit utána már nem nagyon lehet eladni. Minden más honvédségi eszköz már régen túl van az életciklusán. Vagy az új eszközöket akarják félidőben eladni? Keveset használt Gidrán, Leopard 2A4 lesz eladó? A 2A4 lízingről sokszor vitatkoztunk már. Állítólag maradnak, akkor az sem jó példának az életciklus tervezésre.

3 éve lett minden civil honvédelmi alkalmazott. Akkor most vissza az egész? Vagy hogy kell ezt értelmezni, úgy hogy civilek fogják őrizni újra az objektumokat hogy a katona csak harcoljon?
Szerintem a több tízezeres AK készlet, a hozzávaló sokmillió 7.62-es lőszert, amint beérkezik az összes megrendelt CG az RPG-t, amint megérkezik a Spike a régi Fagot/Konkursz sőt a Metisz is el lesz adva. Nem marad szovjet/orosz haditechnika. Az 2A4 pedig nemhogy nem lesz eladva, de szerintem még upgrade is. A RM-nak véletlenül pont van ilyen csomagja.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Folytatva az előző gondolatot: könnyen lehet majd eladó jelenleg nyugati technika is. Ha a tervezett Gripen modernizáció megtörténik akkor az új IRIS-T légiharc rakéták mellett már nem lesz szükség a régi Sidewinder rakétákra vagy az új Meteor mellett a régi AMRAAM-ra. Ezeket a rakétákat még jó áron el fogjuk tudni adni.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 087
13 487
113
Folytatva az előző gondolatot: könnyen lehet majd eladó jelenleg nyugati technika is. Ha a tervezett Gripen modernizáció megtörténik akkor az új IRIS-T légiharc rakéták mellett már nem lesz szükség a régi Sidewinder rakétákra vagy az új Meteor mellett a régi AMRAAM-ra. Ezeket a rakétákat még jó áron el fogjuk tudni adni.
Amerikai rakétákkal szabadon uzérkedni nem lehet, meg magát a felhasnálásukat is egedélyhez kotik, hiába a ti tulajdonotok.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Amerikai rakétákkal szabadon uzérkedni nem lehet, meg magát a felhasnálásukat is egedélyhez kotik, hiába a ti tulajdonotok.
Ez nyilván attól függ, hogy az eredeti szerződés mit tartalmazott. Másik Nato tagállamnak a régi rakéták eladását nem gondolom, hogy megakadályoznák a jenkik. Mi is vettünk már amerikai felszerelést más tagállamtól, azzal sem volt gond. A felhasználás engedélyezése az vagy legenda vagy igaz, még egyikre sem volt semmi bizonyíték, de gyanús, hogy egy légtérsértésnél nem kérnénk a jenkik engedélyét, tehát legenda.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 448
46 346
113
Folytatva az előző gondolatot: könnyen lehet majd eladó jelenleg nyugati technika is. Ha a tervezett Gripen modernizáció megtörténik akkor az új IRIS-T légiharc rakéták mellett már nem lesz szükség a régi Sidewinder rakétákra vagy az új Meteor mellett a régi AMRAAM-ra. Ezeket a rakétákat még jó áron el fogjuk tudni adni.
Minek adnánk? Ott lesznek a NASAMS indítók. Akár 20 évük is lehet a maradék ellövöldözésére. A Sidewinder-ek alkalmazása air policing-ra a legolcsóbb megoldás. De ha nagyon akarjuk, akkor azok is mehetnek NASAMS indítókba. Alkalmasak rá.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 899
22 348
113
Ha a tervezett Gripen modernizáció megtörténik akkor az új IRIS-T légiharc rakéták mellett már nem lesz szükség a régi Sidewinder rakétákra vagy az új Meteor mellett a régi AMRAAM-ra. Ezeket a rakétákat még jó áron el fogjuk tudni adni.
Az AMRAAM/ok mehetnek NASAMS-ba, nem kell eladni őket...szerintem nem is lehet.
Amerikai rakétákkal szabadon uzérkedni nem lehet, meg magát a felhasnálásukat is egedélyhez kotik, hiába a ti tulajdonotok.
Abszurdum a kongresszusi jóváhagyás révén beszerzett eszközöket továbbadni/eladni újabb amerikai jóváhagyás nélkül. Kizártnak tartom, hogy ez lehetséges mifelénk...
Másik Nato tagállamnak a régi rakéták eladását nem gondolom, hogy megakadályoznák a jenkik. Mi is vettünk már amerikai felszerelést más tagállamtól, azzal sem volt gond. A felhasználás engedélyezése az vagy legenda vagy igaz
Nem tudom milyen felszerelésre gondolsz.
Ami a felhsználást illeti, szlovák katonák aggodalmát hallottam a minap ezzel kapcsolatban, mikor a Blackhawk és F16 beszerzéseik körül ment a téma, hogy nem alaptalanok az ilyen "legendák", de mivel semmi igazán konkrétum nem hangzott el, nem is akartam "reklámozni" ezt a dolgot.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Szerintem a több tízezeres AK készlet, a hozzávaló sokmillió 7.62-es lőszert, amint beérkezik az összes megrendelt CG az RPG-t, amint megérkezik a Spike a régi Fagot/Konkursz sőt a Metisz is el lesz adva. Nem marad szovjet/orosz haditechnika. Az 2A4 pedig nemhogy nem lesz eladva, de szerintem még upgrade is. A RM-nak véletlenül pont van ilyen csomagja.
A rakétákat el lövöldözzük, a Leók pedig korszerűsítés nélkül nálunk maradnak.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Az új magyar védőmellényhez tervezett harci öv.
img_0021.jpg