A magyar honvédséget én így képzelném el
A vízfejet persze megpróbálnám csökkenteni, de úgysem sikerülne komolyabb mértékben, ezért valószínűleg átszervezném. Lehet kellene is az alább felsoroltak miatt, mert ehhez nagyon jó logisztika szükséges.
A hadsereg így állna fel:
- Reguláris (30000 fő) magas fizetés
- Nemzetőrség (Nemzeti Gárda-szerűen) 30000 fő (40-50 bruttó havonta - cserébe bárhol és bármikor bevethető, ha szükség van rá)
- Milícia (Landwehr) (akár 100000 fő, csak a saját kistérségben bevethető - a mostani zsoldért - higgyétek el nemcsak pszichopaták jelentkeznének! Előnye, hogy fegyveres konfliktus esetén az első napokban nem egymásban kárt tevő, maga alá piszkító sorozott újoncok lennének behívva)
Szerintem ez működőképesebb, mint a mostani káosz a tartalékosoknál. Szerintem a mostani rendszer a legrosszabb, ennél még a sorkötelesség is jobb, de az nem lesz.
Felszereltség (a teljesség igénye nélkül)
Légierő:
2 század Gripen E
1 század F/A -259 Striker (inkább ez, mint az ALCA - valamilyen cseh úgyis lesz.)
Csatahelikopter 14 db Mangusta
A szállítóhelikopterek száma is kiegészítésre szorul.
Szárazföldi erők:
2 zászlóalj Leo 2 A7+
220 Lynx
300 Boxer
500 Patria
200 Kebab
22 Pzh + sürgősen 2 használt
26 db Archer
50 db Rábára szerelt HIMARS vagy hasonló
Kiváló egyéni felszerelés a katonáknak természetesen - és nem stewardess egyenruha.
Hát ez csak nagyvonalakban.
Alapvetően a továbbgondolás okán kérdeznék.
A tartalékosaid mennyire vannak kiképezve, hány napot töltenek szolgálatban, és az mire elég? (Max annyi nap lehet amit a munkahely/család még tolerál)
A felsorolt nehézfegyverek kb kiadják a hivatásosak igényét, a tartaléknak jut ilyesmi? Tüzérség, légvédelem pct rakéta?
A felsorolt tartalékos tömegedet hogyan mozgatod? Hogyan jut el a csatatérre és ott hogyan mozog? A darabszámok alapján lövészpáncélos nekik nem jut, polgári terepjáró vagy mi? (Erre a mostani tartalékosoknál is kíváncsi lennék!)
Ekkora tömeg alapszintű ellátásához mennyi teherautó kellene, egyáltalán hová helyezed el őket békében vagy háborúban?