1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ja bocsi. Valahogy elbeszelumk egymas mellett. En nem azz momdtam hogy a szerszamacel rugoacel vagy csapagy acel pancelnak valo...

  En arra reagaltam hogy azt allitottak hogy dunaferr 500 hb s acelt se tud eloallitani erre irtam hogy de szerszamacelt is gyart ami 750 hb...

  Pancel tekintetebe kicsit tevedsz ja az acel osszetetele is titkos de a valodi vedelmet ma mar nem az acel adja. Az acel inkabb csak az onhordo szerkezet vazat adja es a belso kompozit keramia sok osszetevos pancel boritasat.
   
  Panzerfaust and tonyo like this.
 2. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Yep. Ozy jobban el tudná mondani, de kb. erről van szó. Szerszámacélnál a kopásállóság és a keménység (ez a kettő eléggé, bár nem feltétlenül, összefügg) a fő szempont, a szívósság másodlagos, de persze attól még törekednek a minél nagyobbra a két előző paraméter maximalizálása mellett. Páncélnál viszont jobban kell közelíteni a keménységet, szakítószilárdságot (és folyáshatárt) és a szívósságot-nyúlást. Persze az extrém keménység (kerámiák) is előny, de akkor kell valami szívósabb anyag is mellé (kerámia-alumínium kompozitok pl.).
   
  fip7 likes this.
 3. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Hőállóság? Kerámiának, forgácsoló lapkában, ez a kedvező tulajdonsága számít. Plazmasugárnál, nem mechanikai, hanem hőhatásnak kell tudni ellent állni.
   
 4. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Na ez is igaz. Csak a páncél elég ritkán találkozik "hagyományos" (5000+ celsius fokos) plazmával. A kumulatív sugár, tudomásom szerint, ehhez képest jóval hidegebb. Egyfajta degenerált anyag, a robbanás-lökéshullám által összepréselt olvadáspont alatti folyékony fémsugár.
   
 5. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Én úgy képzelem, hogy a kerámia betétet kell tudni védeni a repesztéstől, hogy tudja fogni a sugarat, ezért kell szendvics szerkezet, a nyíllövedék ellen mit tud a kerámia azt el sem tudom képzelni.
   
 6. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Én sem tudom. Fip7 mélyedt el ebben a témában jobban. Régebbi nyíllövedékek ellen, ha jól tudom, bizonyos ERA-k valamennyire hatásosak voltak (elműködtek becsapódáskor és eltörték a lövedéket, így annak csak egy kisebb része haladt tovább, az meg elfogyott, vagyis erodálódott a páncélon áthaladás közben).
   
 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  A kumulatív sugár a nagy nyomás miatt meleg csak. Valójában a pusztítást nem a hőmérséklet hanem a koncentrált nyomás végzi. A kerámiák általában jobban bírják a nyomást, mint az acélok, de a sugár amikor "megérkezik" akkor a hangsebesség 5-15 szeresével halad, így meg is "üti" az anyagot. Szóval ettől az ütéstől nem törhet el már az áthatolás előtt a kerámia, ezért szokták a kerámiákat valamilyen mátrixba beágyazni és betenni a kompozit páncélzat belsejébe.
  Iszonyatosan összetett dolgok ám ezek. És hazánkban ehhez gyakorlatilag semmilyen tudás nem létezik.

  E mellet egy fentebbi hozzászólásban vázolt tévedést javítanék:
  "Az acel inkabb csak az onhordo szerkezet vazat adja es a belso kompozit keramia sok osszetevos pancel boritasat."

  Mai napig az acél a páncélzat fő alkotó tényezője a harcjárműveknél. A harcjárművek felületének igen jelentős része szinte még mindig csak acél páncélzattal bír. E mellet a kompozit páncélokban is fő alkotóelem. Aki nem hiszi nézze meg a nyugati tankok NERA páncél lapjait.
  A kerámia alkalmazása nagyon ritka egyébként. És ott is elég sok típus van.
   
  fishbed likes this.
 8. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Próbálgatni kell :)
   
  LMzek likes this.
 9. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  BBD, NERA/HAJI.

  Ha ezt, vagy ennek fejlesztett verzióját itthon nem tudjuk gyártani, akkor szóljanak, "mérgemben"( :mad: ) megcsinálom :hadonaszos:.

  Utálom a "tökölést"! (fio7:Ez nem neked szól! :- )


  BBD:

  A BDD típusú reaktív páncélzat 30(teknő) illetve 60 (torony) mm vastag keményített acél lap mögött Poliuretánba ágyazott 5mm-es acéllemezeket jelent. A lapok a lövedék okozta lökéshullám hatására elmozdulnak és a PUR mozgási energiájával együtt roncsolja a kumulatív sugarat, kibillenti a kinetikus lőszereket. A NII Stali (gyártó) állítása szerint a 2 tonnányi pótpáncél a kinetikus lőszerek ellen 120mm a kumulatív fegyverek ellen 200-250mm extra védelmet biztosított, azaz közel duplájára emelte a frontális védettséget. Ezzel a harckocsi védetté válik előről a 105 és 115 miliméteres APDS és HEAT lövedékekkel szemben (1990-ben elterjedt lőszerek!).


  [​IMG]

  NERA/Haji:

  T-55 „ENIGMA” – Iraki T-55/Type 59 változat. Fő jellegzetessége a járművön elhelyezett Haji néven ismert pótpáncél. A helyi gyárak egy rendkívül nyers, kezdetleges nemrobbanó-reaktív páncélzatot készítettek a járműre, amelynek működési elve hasonló a korai angol Dorchester páncélzathoz. Az „Haji” páncél bár meglehetősen kezdetleges minőséggel készült jól mutatja hatásosságát, hogy az első öbölháborúban képes volt kivédeni 3 MILAN rakéta telitalálatát, pedig a rakéta a T-72M1 frontális kilövésére is alkalmas.
  Enigma - az Iraki hadiipar csúcsa baomoi.com


  http://static.laodong.com.vn/Uploaded/phamthuhien/2014_09_29/t55 (11)_JQZD.jpg


  A két fémlemez közé préselt elasztomer „gumi” elpárolog a löveték becsapódásakor és szétfeszíti a fémlemezeket, amely az ERA páncélokhoz hasonlóan roncsolják azt. Az eredményes védelemhez legalább 3-6 rétegen kell áthaladnia a kumulatív sugárnak, ezzel a rendszer akár 90%-al is csökkentheti a 1. és 2. generációs HEAT eszközök hatásosságát. Ez a NERA páncélzat hasonló tömegnövekedéssel jár, mint a BDD páncélzat és bár kinetikus védelmi képessége gyengébb annál, ugyanakkor a viszonylag korszerű páncéltörő rakéták ellen is hatásos védelmet jelent. Fő előnye, hogy semmilyen különleges gyártási technológiát nem igényel.


  http://image.noelshack.com/fichiers/2014/46/1415740023-t-55-enigma-composite-armor-cutaway.png

  A Haji páncél, tökéletes példája a korai nemrobbanó-reaktív páncéloknak. A legtöbb korszerű harckocsi (Leopard 2, Challenger, Leclerc, T-72B, T-90, T-14, Type 10, Type 99, stb) szintén NERA páncélt (nyugaton: Dorchester) használ. A kerámiatömbökre alapuló Cobbham páncél csupán az újságírói fantázia (S. Zaloga mester) szüleménye...

  (forrás: https://tenydaralo.blogspot.co.uk/2017/08/a-tankok-tankja-t-55-harckocsi.html?m=1)  ;)
   
  fishbed and svajcibeka like this.
 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Annyira nem agyszülemény a kerámia páncél, hogy már a T-64-ben használták a korundot.
  Az alacsony sűrűségű műanyag, pedig önmagában is jó a HEAT ellen, más anyagokkal kombinálva még hatásosabb. Lásd. T-72 alap "textolit" páncélzatát.
  Mind a két megoldás a 70's évek szovjet technológiai szintje. :)
  Az Iraki NERA meg annyira volt hatásos, hogy a világ végéről is kilőtték a T-55-öseiket. Ellenben a T-72B NERA-ja valós háborúkban is bizonyított.

  LMzek
  Nem elrontani akarom a kedvedet, de pont azért tudunk ezekről a technológiákról, mert már nagyon elavultak. És ennek ellenére jó néhányat mégsem tudna a magyar ipar legyártani....
  De ha képesek is lennénk rá, minek gyártsunk 70's évek beli páncélzati technológiákat? :rolleyes:
  Egy modern RPG megeszi őket reggelire ;)
   
  Nagy Csaba, fishbed and szpg9 like this.
 11. szpg9

  szpg9 Well-Known Member


  Csak helyesbítenék, mint gyakorló szakember: a korund nem kerámia (azaz valamilyen alumol-szilikát vegyület), hanem alumínium oxid...
   
  Nagy Csaba likes this.
 12. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Az idézett forrás is jelezte, hogy kinetikai lövedékek ellen rosszabb mint a BDD.
  Arra más megoldás kell: NERA(Haji)+BDD, vagy más...

  Ezt tudjuk biztosan (szerintem) gyártani, a súlytöbbletet tudjuk kezelni(kb. +2-3T, a megfizethetetlen/gyárthatatlan technológiához képest), a technológia hiányt nem (így)!


  LMzek

  Azért mert a "szétpáncélozott" koncepció 2-3 szoros átépíthető mennyiséget tenne lehetővé($.€,¥,¢... ugyebár nem unlimited nekünk).
  Győztes (esélyes) technikai/létszám/pénzügyi kombinációt próbálok faragni.

  Vissza a technikához: izrael is "szétpáncélozta" a T-55-t, az oroszoknak(SzU) is volt Super-MBT tervük: első 1 méter; szendvicspáncél (belül)! Bizony: BDD!!! (Na jó: továbbfejlesztett)
  .

  Szivem szerint nem kb. 35 csúcs Leo-t szeretnék, hanem 350 átépített T-xx-t, "sz@rrá páncélozva", "olcsón", hogy az ATGM többe kerüljön, mint a tank.
  A csúcs Leo-ra van a szomszédba mindenkinek a környéken min. 50 top-ATGM-je! (b@szott drágán)

  DE 350 ÖSSZESEN NINCS!!!

  Ezt nekik: :p

  Ezért jobb (győztes kompromisszum) szerintem a nagy mennyiségű , átépített , személyvédett eszköz( lásd: T-34 v. Tigris ).
   
  danielblack likes this.
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  szpg9

  Jogos. A Korund az lényegében ipari Zafír.

  LMzek

  Próbáltam elmagyarázni, hogy mi miért nem működik , de most föladom. Javaslom még mindig a T-72 topikot és az oda betett angol nyelvű cikket a T-72 típusról. Abban minden benne van amit tudni érdemes, az is, hogy miért nem működik amit kitaláltál :)
   
 14. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Az angol T-72 cikk:
  - a magyar vagy az általános T-72-ben van? - Kb. mikori a cikk?

  Köszönöm!
   
 15. fip7

  fip7 Well-Known Member

  LMzek likes this.
 16. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A videó vége felé milyen szerepű jármű látható? Egyébként tetszik maga az anyag. Szépen feljöttek.
  Íme a lengyel pgz hsw cég.
   
  Luthero and Panzerfaust like this.
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az utolsó? Az valami tuzvezeto jármű lesz, tüzérségi utegeknel. Nálunk is volt a gvozgyikak mellett Tatan . Nem tudom a pontos nevét és feladatkörét, valami MT-LB változat ,wikin fenn van, így telóról nehéz, ha nem megy íjász kiokosithat róla.
   
 18. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Igen, az valami üteg/osztály parancsnoki jármű. Bár, 12.25-nél 2 féle is látható a képen és nem tudom, hogy az első miben más. Pal talán le tudja fordítani.
  Tetszik, hogy az M120G mehet a Patria és K9 alvázakra is. Mondom én, hogy K2 kell ide :)

  A 2Sz1-ek mellett az 1v13 ütegelsőtiszti, 1v14 ütegparancsnoki és 1v15 osztályparancsnoki járművek voltak, melyeket a katonai köznyelv csak "masina"-nak hívott a benne lévő szovjet tűzvezető rendszer után. Ezek a fedélzeti műszerekben különböztek, mint a rádiók, bemérő műszerek (1v13-ban volt, az 1v15-ben már nem kellett), tűzvezető rendszer stb... Bár az 1v13-at magyarosan nem vettük meg, hanem az olcsóbb gaz-66 bemérő kocsit rendszeresítették hozzá (tudomásom szerint, és nem is láttam). Szar is volt az önjárók mellé.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Jah, igen. MT-LBu az alváz neve, ez is abból van.

  Nah ezt meg a wikiből loptam, saccra tüzérségi holmi,de annyi alváltozat lett belőle már.
  1V12 „Masina” KSZAUO – tűzvezető rendszer (Комплекс средств автоматизированного управления огнем/kompleks sredstv avtomatizirovannogo upravleniya ognyom), 1974-ben rendszeresítették, a rendszer nyolc járműből áll, melyek között különböző típusok is megtalálhatóak. Különféle javításokat fejlesztettek ki a rendszerhez, ideértve az 1V12–3 „Masina–M”, az 1V12M „Faltszet”, az 1V12M–1 és az 1V12M–2 típusokat. A rendszereket az önjáró lövegekkel (2SZ1, 2SZ3, 2SZ5, 2SZ19) felszerelt tüzérségi egységek használják.
  • 1V13 – üteg-szintű tűzvezető központ, rendszerenként három darab. Személyzete hat főből áll, felszerelése tartalmazza a PAB–2AM célzót, távolságmérőket, egy APK vagy APPK automatikus adatfeldolgozó rendszert, három R–123M (vagy R–173) rádiókészüléket és egy PV–1 megfigyelőberendezést a torony tetején. A korai típusokat ellátták egy DSK–M géppuskával, a későbbi modelleket egy NSZVT géppuskával és egy GIV–8/8000 generátorral. Korábbi NATO jelölése: ACRV M1974/1.
  • 1V14 – ütegparancsnoki és megfigyelő jármű, rendszerenként három darab. Ezt a típust a toronyra és a jobb oldalra telepített VOP–7A, 1PN44 és DAK–2M megfigyelő rendszerekről lehet felismerni. A rádióberendezések ugyanazok, mint az 1V13 esetében, illetve rendelkezik egy további R–107 rádióberendezéssel is. Személyzete öt főből áll, fegyverzete egy 7,62 mm-es PKMB géppuska. Korábbi NATO jelölése: ACRV M1974/2a.
  • 1V15 – nagyon hasonlít az 1V14 járműre, de rendelkezik egy vékony antennapóznával az R–130M rádióhoz. Az egyik R–123M rádióberendezést egy R–111 típusúval váltották fel. Ez a típus a zászlóalj-parancsnok járműje. Korábbi NATO jelölése: ACRV M1974/2b.
  • 1V16 – zászlóalj-szintű tűzvezető központ 9V59 számítógéppel és MDK7 berendezéssel. Fegyverzete ugyanaz, mint az 1V13 esetében, rádióberendezései ugyanazok, mint az 1V15 esetében, illetve egy további R–326 rádióberendezés. Személyzete 6-7 fő. Korábbi NATO jelölése: ACRV M1974/3. A generátorral ellátott típusnak nincs tornya.
  A filmen látott pedig kb ez a jármű, WDSZ/WD
  http://hsw.pl/obronnosc-i-bezpiecze...i-woz-dowodzenia-na-podwoziu-gasienicowym-awd

  [​IMG]
   
  LMzek, Luthero, svajcibeka and 3 others like this.
 20. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A képre tekintve rögtön az jutott eszembe hogy pont ilyen felállásban és mennyiségben kellene rendelkezünk nekünk is hogy leagalább a szomszédaink számításba vegyenek.
   

Ezen oldal megosztása