1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Sóskútról semmit, viszont a budapesti objektumokat leépítették. A pestit a rendszerváltáskor sorsára hagyták, a budait ugyan karban tartották, de megszűnt vezetési központ lenni, a nyilvánosság előtt is megnyitották, pontos elhelyezkedése és kiterjedése is nyilvánosságra került. A Karmelita miatt most felújítják, tehát újra használatba veszik, de ez kihagyás után történik.

  Viszont Jobbágyit elhagyta az ipar a rendszerváltáskor és a külső létesítményei módosítások történtek. Ez alapján feltételezhető, ide került minden Budapestről.
   
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Szerintem ha állami tulajdonú lesz a fegyergyár,elég ha nullszaldós,és felszereljük magunkat,ha már eltart sok ezer ott dolgozót,és a családját,az már bőven jó.
  Exporttal miért hoznánk előnybe a külföldi vevőinket,mi van, ha később ellenünk használnánk ami korszerű,jó minőségű,biztos győzelmet garantáló fegyvereinket?
  Megjegyzem,nekem nem tűnik nagy kalandnak kézifegyvereket,aknavetőket,esetleg lövegeket,géppuskát,lőszert gyártani,rengeteg eladó licenc lehet a piacon,csak akarat kellene.
  Vagy legalább a.katonák felszerelését,ruházat,sisak,mellény,stb.
   
 3. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Van egy csomó olyan állami vállalat, szerv, intézmény, amik nem nyereségesek. Hasznuk nem forintosítható. Egy kisebb gyár és az általa termelt közvetlen veszteség valószínűleg nem okozna csődöt az országnak, sőt a többi mellett eltörpülne. Egy állam számára nem csak az a haszon, ami pénzben közvetlen kifejezhető.
   
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Komondor belül:

  [​IMG] [​IMG]
   
 5. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 6. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Azt a rohadt..... Ezt a töménytelen mennyiségű igénytelen szart. Amikor a málhazsákot megláttam azt hittem valami retro hagyományőrző cucc a 70-es évekből. Nem értem miért nem tudnak normális cuccot csinálni. Sokkal többe nem kerülne, de tovább tartana és használhatóbb lenne. :(
  Külön vicc a 9000-es gyakorló nadrág. Kiskerből megkapom ennyiért a jó minőséget, de ha párezres nagyságrendben rendelnék egy gyártótól vagy nagykertől jóval olcsóbb lenne. Miért miért miért? :(
   
 7. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Végigolvasva a cikket és látva képeket, elgondolkodtató a végig fitymáló hangvétel. Van ami tényleg szar. Van ami lehetne tényleg sokkal jobb, ám mikor bemész a farmer üzletbe és elkérnek harminc-negyven rugót egy márkás farmerért ...........! Vagy majd kibökte a szemem ,ennek a nagyon igényességre törekvő blog írónak az igénytelen bőrszálkás ujja , valamint a mutató ujján viselt gyűrű.
   
 8. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Farmerbolt, te döntesz. Divat. Nem kötelező felvenned.

  Ez viszont a magyar honvédség /rendőrség állományára számára rendszeresített horrorruhák/felszerelési tárgyak, 2017-ben.
   
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Visszatérve a kézifegyvergyártásra. Jelenleg persze kormányzati szándék + tőke is kellene hozzá Tehát a jelenlegi geo helyzetben már részünkről is megérné egy ilyen gyárba beruházni. Ahogy tájékozodok,én azt látom hogy a déli szomszédaink évekre nyakig vannak megrendelésekben. Ha kihasználnánk a helyzetet mi is beszállhatnánk valamely modern AK klonnal. Főleg mint "alvállalkozói" szinten. Persze ehhez szükséges lenne egy normális gyárak közti szerződésre is. Ak klónt azért írtam mert jelenleg ez a legkeresettebb. Így biztosítva lenne jó pár évig a gyár kapacítása.
   
  marton likes this.
 10. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  tonyo likes this.
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nekem a cikk elolvasása utána következők dolgok jutnak eszembe:
  -Adjatok jó sok sok mannit hogy legyen értelme legfőképp haszontalan katonai dolgokra. (kivéve légierő) Magyarán jé van egy új eus pénzcsapunk. Gyorsan húzzuk le.
  -A közösbe bizony itt is be kell majd adni és nem is keveset. (ti adjatok mi beintünk alapon)
  -Végre eljutottak odáig hogy a pénzherdárláson kívül jobb lenne összefogni,letisztázni az utat. A lehetséges fejlesztést,gyártást irányt kijelölni,és legfőképp sztenderizálni a közös rendszert USA mintára.
  -Mivel a nagyok már leosztották a lapokat,így érthető vagy "élősködök" leszünk az új rendszerben. (mert tenni akarás + pénz beszállás alap az itt nálunk legfeljebb csak mutatóba fog működni) Amit egyáltalán nem fognak jó szemmel nézni. Vagy by by. Csak az a baj hogy az a by by nem lesz sétagalop mint ahogyan azt fent elképzelik.
   
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Na ezt szándékosan ide rakom! Lehet csemegézni. A videot megtekintve sajnos kijelenthető hogy a térségben továbbra is "nem beszélhetünk" hazai iparól. Csak pislogás szinten.

  Egy olyan ország aminek a GDP je arányosan kisebb mint a miénk.
   
 13. Pal

  Pal Well-Known Member

  aranytalanul kisebb...persze ez csak megjobban alatamasztja amit irsz.
   
 14. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Na először ezt nem ide akartam linkelni. Viszont érdemes megnézni a 18-20 percig. Szerbekről van szó ezért inkább csak összehasonlítás.
   
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Van itt ez az Index cikk https://index.hu/gazdasag/2016/02/26/fegyvergyartas_huzoagyazat/- amit amúgy nem érdemes elolvasni - viszont van benne egy grafikon ami az éves fegyver export összetételét mutatja.
  Ez az:
  [​IMG]
  Kérdés: milyen "tűzvezető rendszereket", "légi járműveket" és "bombák-rakétákat" exportálunk? Ez még mindig az ex orosz inkurrencia készletek kiárusítása lehet?
   
 16. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  inkább érdekelne, mekkora összegről beszélnek.
   
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Aham, mivel se lőszert se bombát nem gyártunk, se légi járműveket...
   
  fip7 likes this.
 18. tonyo

  tonyo Well-Known Member

 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  tonyo likes this.
 20. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Gyakorlatilag ha akarnánk még a tartalékosokat is kedvező árban fel tudnánk fegyverezni a szerződésesek mellet. Ha tényleg igaz az hogy kb 100 milliárdot szánnának fejlesztésekre 2026 ig. A többi + milliárdokat nem veszem figyelembe mert az még egyenlőre csak kijelentés. Tehát 100 millárdból nem csak a szerződéseseket, 5-7 ezer fő hanem viszonylag normálisan a tartalékosokat is fel lehetne fegyverezni 10-15 ezer fő. Egyrészt ahogy írtad meglévő raktári készletekből,másrészt olcsó egyszerű rendszerekkel.
  A "maradék" 100-150 milliárdból talán egy normálisabb dandár felkészíthető nehéz/közepes fegyverzet terén. APC ék,Légvédelem,Tűztámogatás,ATGM stb.
  A számokat egyenlőre csak hasra ütés szerűen írtam le.
   
  Szittya likes this.

Ezen oldal megosztása