A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R

rejsz felügyelő

Guest
A maximális hatótávolsága a tesztek szerint 4750 méter. Ha 4750 méteren már csak direct attack módban is lenne képes a célpontot elérni (erről nem találtam infót), figyelembe véve, hogy a maximális repülési magassága 160 méter (ez is top attack módban), akkor nekem elég egyértelműnek tűnik, hogy ha a 4 km elérése után még képes 750 métert megtenni (egy szárnyak nélküli, csak kormányfelületekkel rendelkező, kvázi nulla siklószámú rakéta), akkor biza 4000 méteren még bőven képes top attack módú támadásra is.
Ha tényleg elérték ezt az értéket az durva.
A forrást nem találom, egy SNAFU nevű blogon találtam 2 éve. Az ábrákért köszönet!

Cserébe viszont, mivel az EFP nem olyan vékony, mint a kumulatív sugár ezért, ha sikerül átütnie a páncélt (a mai tankok tetőpáncélja nem nagyon okozhat neki gondot), akkor a nagyobb vastagság miatt nagyobb pusztítást is csinál a jármű belsejében.
Igen, nem üt át akkora páncélt de nagyobbat szakít. Komolyan érdekelne ez a gyakorlatban mennyire hatékony, mert nekem marhára bejön ez az OTA módszer.

Használhatóak persze. De ha akár a TOW-ot nézzük, minimum 3 ember kell hozzá, ha valahova telepíteni akarod, csak fix pozícióból használhatod, az össze- és szétszerelése is jó pár perc, stb. és ez elég nagy gond lehet, ha mondjuk leteszed valahová pozícióba és pont egy olyan irányból érkezik nem is az MBT, csak az APC/IFV, vagy a dzsihádmobil, amire az adott helyről pont nem látsz rá a rakétával. Mire odébb cipelitek, vagy szétszeditek, aztán megint összerakjátok... Persze járműre szerelve pl. oké és nyilván olcsóbb is, mint a Javelin. De képességekben rosszabb.
Én a TOW-ot elsősorban harcjárműre szerelve képzelném el. Ugye vannak BRDM alvázra szerelt Konkursaink, azok a végét járják ezekkel le lehetne cserélni őket. De nem ragaszkodom mindenképpen ehhez, jöhetne a ZT-3 is. :p
Összegezve: jó cucc a Javelin és az általad linkeltek alapján jöhetne is, de emellé én megtartanék mindent amivel csak rendelkezünk és addig üzemeltetném ameddig lehetséges és beszereznék olcsóbb fegyvereket is(pl. Metis-M vagy használt de jó állapotú cuccok). Azt ne feledjük hogy MBT mellett millió más cél is van a harcmezőn ami ellen hatékony lehet egy klasszik huzalos ATGM is.

El nem tudom képzelni, hogy a felülről becsapodó rakétát bármelyik jelenlegi harckocsi megtudja fogni.
Ez a becsapódás szögétől függ, ami gondolom a lőtáv függvénye. Videók alapján 30-45 fok körül lehet az átlag szerintem(Spike-LR II-re írják a 60 fokot). Ezt a toronyfront kibírhatja(természetesen kis szerencsével). Ha van a harckocsin APS(nem túl elterjedt), az tovább növelheti az esélyt. Emellett az IR irányítás érzékeny a spéci füstfüggönyre is.

A Kornet csak szemből tud becsapódni, felülről nem. Ráadásul az is besugárzásos, csak a járműről indítható változat f&f.
Egyik Kornet sem fire&forget, a járműre szerelt verzió az ami ACLOS vezérlésű. Az irányzó megcélozza a harckocsit, rögzíti és a rendszer automatikusan célra vezeti a rakétát.
4mayrehearsal_28-M.jpg

Indítás után nem vonulhat fedezékbe a jármű hiszen ugyanúgy a lézert követi a rakéta mint a többi variánsnál.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and tonyo
R

rejsz felügyelő

Guest
Ezzel szemben a lézerbesugárzásjelző már eléggé elterjedt.
A vezetősugaras rendszerek lézerét is érzékelik ezek a besugárzásjelzők? Azt olvastam hogy sokkal gyengébb lézerre van szükség ezekhez mint a félaktív rendszerűeknél pl. Hellfire.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
A vezetősugaras rendszerek lézerét is érzékelik ezek a besugárzásjelzők? Azt olvastam hogy sokkal gyengébb lézerre van szükség ezekhez mint a félaktív rendszerűeknél pl. Hellfire.
Meg ugye hogy az erzekelo a raketa orraba vagy faraba van se mindegy. Mert ha a faraba akkor a lezersugar a raketa farara mutat ha az elejen van az erzekelo akkor a celrol visszatukrozodo szorodo lezert koveti./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
Olcso atgm be epp manapsag nezelodtrem bolgaroknal. /par szaz dollarert lehet malyutkat kapni nalluk. Van hozza kumulativ es repeszrombolo raketa is. Nem azt mondom hogy panceltoresre kellene alkalmaznunk de iranyitott repeszromboloval jo kis tamogato eszkoz lenne belolle /termeszetesen szimulatorral./
/ http://www.armaco.bg/en/category/index
Rpg 22 meg 150-180 £ /kumulativ es szinten repesz./termobar nemtudom mennyi./ szaz millioert mondjuk erdemes lenne ezekbol is bevasarolni.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
A 2500 méter és a 4750 méter között azért elég nagy a különbség. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy jelentős méret és súly növekedés nélkül ezt , hogy tudták elérni...
(mondjuk egyenes vonalú repülés helyet ballisztikus pályán repül, jelentősen könnyebb lett a vezérlő rendszer és vagy a harci rész, vagy feltaláltak valami extrém hatékony hajtóanyagot stb....)

A 2500 méter nem a max, hanem csak a követelményekben elvárt hatótávja volt.Gondolom ennek a megállapításnál is olyasmiről volt szó, mint az európai hadszíntéren a tank-tank ütközetek várható maximum távolsága, ami húúú mennyi is, 1500-2000 méter? Szóval a 2500-at kellett biztosan hoznia, aztán úgy sikerült, hogy több lett. Hogy aztán az ekkora hatótáv a gyakorlatban mennyire kihasználható? Néha biztos jól jöhet, de szerintem azért 2-3 km-nél messzebbre földi ATGM-mel nem sokszor kell/lehet lőni.

Persze, hiszen a legtöbb fentről támadó gyalogsági pct. fegyver nem tandem HEAT.

Csak azon lepődtem meg, hogy te azért eléggé képben vagy az ATGM-ekről és ennek ellenére nem tudtad.

Ez nem fedi a valóságot. A Stora csak lézer besugárzás jelzős rendszer, ennek részben az az oka, hogy közel 30 éves már a cucc.
Például a német MUSS rendszer rendelkezik UV érzékelővel is a közelgő rakéták észlelésére. (hogy ez mennyire hatékony azt nem tudom):
https://en.wikipedia.org/wiki/MUSS_(countermeasure)

Na ezt nem is tudtam, hogy vannak már szárazföldi járművekhez is UV-érzékelők... A hatékonysága, hááát... Azért az ATGM-ek hajtóműve nem annyira "intenzív", mint egy levegő-levegő, vagy föld-levegő rakétáé, szóval túl nagy lábnyoma nem lehet UV-ben. De ki tudja, mindenesetre biztosan nem szerelnének fel efféle érzékelőket, ha nem működnének.

Amennyire én tudom már régóta IR és radar átlátszatlanok ezek a füstfelhők. De nagy titok, hogy mit használnak füstképzésre.

Erről pár éve már beszélgettünk, de konkrétumokat nem találtunk, ha jól rémlik. Sajna én azóta sem lettem okosabb ebben a témában...



Az orosz Storás tesztek szerint nem. A füst általában a tanktól 50-70 méternyire képződik, a rakéta meg legalább 250 m/s-el repül. Ha nem mozgó tankról van szó akkor az ATGM kezelő oda lő ahol a tank volt a füst előtt, van rá esélye, hogy eltalálja.
Mozgó célpontot nem tud könnyen szétlőni, vagy olyat ami sokkal messzebb van a füst mögött.
Nem véletlen az, hogy a Stora rendszer nem csak füstgránát kivetéssel dolgozik.
Viszont a Javelin nem hiszem, hogy tudna bármit is kezdeni a füsttel.

Ja, hogy úgy értetted, hogy ha a füstképzés után nem mozdul a tank? Úgy persze, hogy lehet esély eltalálni. De nincs erre valami eljárás, hogy ha érzékelte a rakétát és füstöt tol, akkor utána-közben legalább pár métert guruljon odébb? Nekem ez tűnne logikusnak.
Hát, ha az a füst valóban képes elrejteni a Javelin érzékelője elől a tankot, akkor még működhet az a módszer, amit a SACLOS ATGM-eknél is vázoltál. Vagyis hogy az utolsó ismert pozícióba csapódik a füstön keresztül. De nem tudom, ilyesmire fel van-e készítve a Javelin vezérlése. Elvileg szerintem megoldható.



Pl. Nem sokra mész a lézer besugárzás jelzővel ha csak az utolsó 2-3 mp-ben céloznak a tankodra az ATGM-el.

Na ez igaz, úgy valóban már csak a hard-kill rendszer tehet érdemben valamit, ha van olyanod, vagy tolsz egy gyors fohászt a páncélodhoz, hogy bírja ki...
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Ez a becsapódás szögétől függ, ami gondolom a lőtáv függvénye. Videók alapján 30-45 fok körül lehet az átlag szerintem(Spike-LR II-re írják a 60 fokot). Ezt a toronyfront kibírhatja(természetesen kis szerencsével). Ha van a harckocsin APS(nem túl elterjedt), az tovább növelheti az esélyt. Emellett az IR irányítás érzékeny a spéci füstfüggönyre is.
Igen, ezt pontosítottam korábban, hogy konkrétan a tetőt, jármű hátulját ért találatokra gondolok.

Egyik Kornet sem fire&forget, a járműre szerelt verzió az ami ACLOS vezérlésű. Az irányzó megcélozza a harckocsit, rögzíti és a rendszer automatikusan célra vezeti a rakétát.
4mayrehearsal_28-M.jpg

Indítás után nem vonulhat fedezékbe a jármű hiszen ugyanúgy a lézert követi a rakéta mint a többi variánsnál.
Fip7-vel megbeszéltük, hogy a Wiki lehet, hogy hülyeséget írt.
 
  • Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 338
54 924
113
wolfram

Nagyon rég "nem néztem rá" a Javelinnel kapcsolatos dolgokra. Ezért volt nekem új ez a nagy hatótávolság és a tandem HEAT is. Ugye amikor én nézegettem még nem volt olyan metszetrajz róla, mint amit belinkeltem. De a rajz alapján nekem még mindig kicsit hihetetlen ez a hatótávolság. Valamit nagyon tudhatnak a fiúk ha ekkora méretből és súlyból ezt tényleg tudja.

"Hát, ha az a füst valóban képes elrejteni a Javelin érzékelője elől a tankot, akkor még működhet az a módszer, amit a SACLOS ATGM-eknél is vázoltál. Vagyis hogy az utolsó ismert pozícióba csapódik a füstön keresztül. De nem tudom, ilyesmire fel van-e készítve a Javelin vezérlése. Elvileg szerintem megoldható."

Elvileg mehet ugyan abba az irányszögbe, de én úgy tudom, hogy a földi célok elleni rakétáknál az a módi, hogyha elvesztik a célt akkor ég fele repülés és önmegsemmisítés van. Így védik a saját csapatokat.

"Na ez igaz, úgy valóban már csak a hard-kill rendszer tehet érdemben valamit, ha van olyanod, vagy tolsz egy gyors fohászt a páncélodhoz, hogy bírja ki..."

Ez így van. Az oroszok szerint is a Storát már meghaladta az idő. A 90's évek elején nagy dobás volt még, de ma már közel sem elegendő a tudása.

fapp_supervisor

"A vezetősugaras rendszerek lézerét is érzékelik ezek a besugárzásjelzők? Azt olvastam hogy sokkal gyengébb lézerre van szükség ezekhez mint a félaktív rendszerűeknél pl. Hellfire."

Persze, érzékelik.
Csak hát a Kornet szintű rakétákat úgy alkalmazzák, hogy nem a tankra céloznak vele, hanem általában fölé és vagy elé.
pl. 15 mp kell a rakétának a célig akkor 12 mp-ig csak a cél mellé/fölé repül, aztán a kezelő áthelyezi az irányzékot a célpontra így csak az utolsó 2-3 mp-ben villan be a besugárzás jelző. Ennyi idő alatt a cél tehetetlen. A vakítás működhetne, de ugye a Kornetnél a rakéta hátulján van az érzékelő így lényegében zavarhatatlan.
Az automata "soft kill" rendszerek közül tudtommal még mindig a Stora a leggyorsabb, annak teljesen automata üzemmódban 3 mp kell mire elkezd valóban füst képződni.
A linkelt német MUSS rendszernek ugyan erre 6 mp kell....
Egyik sem véd meg egy megfelelően alkalmazott Kornet szintű rakétától.
Nem véletlen , hogy a zsidók is az aktív radaros hard kill rendszerek felé mozdultak el.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Olcso atgm be epp manapsag nezelodtrem bolgaroknal. /par szaz dollarert lehet malyutkat kapni nalluk. Van hozza kumulativ es repeszrombolo raketa is. Nem azt mondom hogy panceltoresre kellene alkalmaznunk de iranyitott repeszromboloval jo kis tamogato eszkoz lenne belolle /termeszetesen szimulatorral./
/ http://www.armaco.bg/en/category/index
Rpg 22 meg 150-180 £ /kumulativ es szinten repesz./termobar nemtudom mennyi./ szaz millioert mondjuk erdemes lenne ezekbol is bevasarolni.
Olcso atgm be epp manapsag nezelodtrem bolgaroknal. /par szaz dollarert lehet malyutkat kapni nalluk. Van hozza kumulativ es repeszrombolo raketa is. Nem azt mondom hogy panceltoresre kellene alkalmaznunk de iranyitott repeszromboloval jo kis tamogato eszkoz lenne belolle /termeszetesen szimulatorral./
/ http://www.armaco.bg/en/category/index
Rpg 22 meg 150-180 £ /kumulativ es szinten repesz./termobar nemtudom mennyi./ szaz millioert mondjuk erdemes lenne ezekbol is bevasarolni.
Ugye az nem az MCLOS-os ezer éve elavult szar Malyutka?
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
El nem tudom képzelni, hogy a felülről becsapodó rakétát bármelyik jelenlegi harckocsi megtudja fogni.


A T-14-es Afganit nevű aktív védelmi rendszere valószínűleg le tudná szedni (a hármas számú indítókból kilőtt töltettel).

RUSSIAN_NEW_ARMOR2.jpg


A többi jelenlegi APS szerintem nem.



- Év végére megérkezik a legkisebb testvér is...

Mmm, na ez érdekes. Remélem, valami jót sikerül összehozniuk, mert pont ez lenne, ami kellhet.

Meg MRAP-nak sem idealisak, arrol nem is beszelve, hogy MRAP nem kell nekunk, egyreszt mar van amennyi kell, masresz azok nem Karpatmedencere lettek kitalalva.

Ez így azért nem pontos. Nem MRAP nem kell nekünk, hanem nagy dög és szar terepjáró képességű (MaxxPro, Cougar, stb.) MRAP nem kell már több. Viszont JLTV, Hawkei, (Kamaz)Tájfun-VDV-hez hasonló méretű-képességű nagyon is jól jönne.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Ugye az nem az MCLOS-os ezer éve elavult szar Malyutka?
Maljutka 2 es az inkább màr az meg ha jól tudom SACLOS irányitású. Nem mintha jobb lenne. Egyébként repesz vagy thermo fejel nem kellene leszólni. Infra vagy hőoptikával mint a szerbeknél. Durva cucc lenne. A sebességét is növelték. Azok már az 5 km es változatnál tartanak. Rádiós irányítással is. Az mostaniak a mi 72 ket megenék reggelire.
És ahogy elnézem a gyártó oldalát több mint valószínű szerb cuccost forgalmaz.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
Ugye az nem az MCLOS-os ezer éve elavult szar Malyutka?
Azt is gyartanak de c es m verziot is ami mar vezetekes SACLOS repeszrombolo raketaval. /egyebkent malyjutka szerintem a no1 atgm jelenleg tobb ezer jarmuvet lottek ki vele./de eljart felette az ido es nem is pancelelharitasra valo mar csak a repeszrombolo raketa miatt is. Hanem puha celok ellen... / szerintem azt az 500$ inditonkent es 200$ raketankert nagyon megeri. Az MCLOS valtozat is a SACLOS meg valami 10% al dragabb... Komolyan filleres eszkoz akar szakaszinten rendszeresiteni lehetne geppuskafeszkek es hasonlok ellen tokeletes.

Egy modern atgm aran 100 ilyet lehet venni... Es gyalogsag ellen meg hatasosabb is... /nem kell vele tankra loni annyi de karabelyal se megse felesleges./
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Igen, nem üt át akkora páncélt de nagyobbat szakít. Komolyan érdekelne ez a gyakorlatban mennyire hatékony, mert nekem marhára bejön ez az OTA módszer.

Szerintem eléggé hatékony lehet. Van ugye ez a klasszikus TOW videó:


Meg a BILL videók is:



Ezek alapján jól néz ki az EFP-s OTA-megoldás.


Én a TOW-ot elsősorban harcjárműre szerelve képzelném el. Ugye vannak BRDM alvázra szerelt Konkursaink, azok a végét járják ezekkel le lehetne cserélni őket. De nem ragaszkodom mindenképpen ehhez, jöhetne a ZT-3 is. :p
Összegezve: jó cucc a Javelin és az általad linkeltek alapján jöhetne is, de emellé én megtartanék mindent amivel csak rendelkezünk és addig üzemeltetném ameddig lehetséges és beszereznék olcsóbb fegyvereket is(pl. Metis-M vagy használt de jó állapotú cuccok). Azt ne feledjük hogy MBT mellett millió más cél is van a harcmezőn ami ellen hatékony lehet egy klasszik huzalos ATGM is.

Persze, amink van és még működőképes, azt mindenképpen érdemes megtartani, akár csak tartaléknak is.
A Javelin kapcsán én csak azt mondom, hogy ha az USA-tól akarnánk valami komolyabb cuccot venni (akár azért, hogy ne lépjen fel "demokráciadeficit" kicsiny hazánkban, ha már sokak szerint ez így működik), akkor ez az, amit talán a leginkább érdemes lenne.

Ez a becsapódás szögétől függ, ami gondolom a lőtáv függvénye. Videók alapján 30-45 fok körül lehet az átlag szerintem(Spike-LR II-re írják a 60 fokot). Ezt a toronyfront kibírhatja(természetesen kis szerencsével). Ha van a harckocsin APS(nem túl elterjedt), az tovább növelheti az esélyt. Emellett az IR irányítás érzékeny a spéci füstfüggönyre is.

Szerintem a Javelinnél mindig kvázi azonos a becsapódási szög egy bizonyos lőtávolságon túl.
Az értéket nem tudom, de nekem elég meredeknek tűnik top attack módban:

Nagyon rég "nem néztem rá" a Javelinnel kapcsolatos dolgokra. Ezért volt nekem új ez a nagy hatótávolság és a tandem HEAT is. Ugye amikor én nézegettem még nem volt olyan metszetrajz róla, mint amit belinkeltem. De a rajz alapján nekem még mindig kicsit hihetetlen ez a hatótávolság. Valamit nagyon tudhatnak a fiúk ha ekkora méretből és súlyból ezt tényleg tudja.

Tudnak, tudnak, de tény, hogy azért ez meg is látszik az árcéduláján...

Elvileg mehet ugyan abba az irányszögbe, de én úgy tudom, hogy a földi célok elleni rakétáknál az a módi, hogyha elvesztik a célt akkor ég fele repülés és önmegsemmisítés van. Így védik a saját csapatokat.

Végül is, az már csak szoftver kérdése, hogy felismerje a füstöt és mit tegyen, ha kifejezetten amiatt veszíti el a célt.
 
  • Tetszik
Reactions: Pal and tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Azt is gyartanak de c es m verziot is ami mar vezetekes SACLOS repeszrombolo raketaval. /egyebkent malyjutka szerintem a no1 atgm jelenleg tobb ezer jarmuvet lottek ki vele./de eljart felette az ido es nem is pancelelharitasra valo mar csak a repeszrombolo raketa miatt is. Hanem puha celok ellen... / szerintem azt az 500$ inditonkent es 200$ raketankert nagyon megeri. Az MCLOS valtozat is a SACLOS meg valami 10% al dragabb... Komolyan filleres eszkoz akar szakaszinten rendszeresiteni lehetne geppuskafeszkek es hasonlok ellen tokeletes.

Egy modern atgm aran 100 ilyet lehet venni... Es gyalogsag ellen meg hatasosabb is... /nem kell vele tankra loni annyi de karabelyal se megse felesleges./
Neten volt egy vagy van egy szerb teszt video a thermo fejel. Dupla hosszú változat. Ha jól emlékszem. Szèp pusztitásra képes zárt térben.
Egyébként a déli szomszédaink legalább 4-5 változatú fejel is gyártják.
Egy egyszerű katonát ki lehet képezni rá pár hét alatt.Modernebb optikával SACLOS rendszerrel repesz/thermo fejel szépen lehetne vele operálni az előerőt. Szinte fillérekböl.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Ezek a bulgarok mindent gyartanak lattad meg r77 est is.

A vilagnak aztmutatjak fujj orosz kozbe meg szerintem kijatszak a szankciokat nepperkednek /feketeznek a fekete tengeren/ szerintem t90 is beszerezheto lenne tolluk. /olyanok mint a feher oroszok/
És mindezt úgy hogy közben eu meg nato tagok :D
Valamit nagyon érthetnek.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zeal