A 2500 méter és a 4750 méter között azért elég nagy a különbség. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy jelentős méret és súly növekedés nélkül ezt , hogy tudták elérni...
(mondjuk egyenes vonalú repülés helyet ballisztikus pályán repül, jelentősen könnyebb lett a vezérlő rendszer és vagy a harci rész, vagy feltaláltak valami extrém hatékony hajtóanyagot stb....)
A 2500 méter nem a max, hanem csak a követelményekben elvárt hatótávja volt.Gondolom ennek a megállapításnál is olyasmiről volt szó, mint az európai hadszíntéren a tank-tank ütközetek várható maximum távolsága, ami húúú mennyi is, 1500-2000 méter? Szóval a 2500-at kellett biztosan hoznia, aztán úgy sikerült, hogy több lett. Hogy aztán az ekkora hatótáv a gyakorlatban mennyire kihasználható? Néha biztos jól jöhet, de szerintem azért 2-3 km-nél messzebbre földi ATGM-mel nem sokszor kell/lehet lőni.
Persze, hiszen a legtöbb fentről támadó gyalogsági pct. fegyver nem tandem HEAT.
Csak azon lepődtem meg, hogy te azért eléggé képben vagy az ATGM-ekről és ennek ellenére nem tudtad.
Ez nem fedi a valóságot. A Stora csak lézer besugárzás jelzős rendszer, ennek részben az az oka, hogy közel 30 éves már a cucc.
Például a német MUSS rendszer rendelkezik UV érzékelővel is a közelgő rakéták észlelésére. (hogy ez mennyire hatékony azt nem tudom):
https://en.wikipedia.org/wiki/MUSS_(countermeasure)
Na ezt nem is tudtam, hogy vannak már szárazföldi járművekhez is UV-érzékelők... A hatékonysága, hááát... Azért az ATGM-ek hajtóműve nem annyira "intenzív", mint egy levegő-levegő, vagy föld-levegő rakétáé, szóval túl nagy lábnyoma nem lehet UV-ben. De ki tudja, mindenesetre biztosan nem szerelnének fel efféle érzékelőket, ha nem működnének.
Amennyire én tudom már régóta IR és radar átlátszatlanok ezek a füstfelhők. De nagy titok, hogy mit használnak füstképzésre.
Erről pár éve már beszélgettünk, de konkrétumokat nem találtunk, ha jól rémlik. Sajna én azóta sem lettem okosabb ebben a témában...
Az orosz Storás tesztek szerint nem. A füst általában a tanktól 50-70 méternyire képződik, a rakéta meg legalább 250 m/s-el repül. Ha nem mozgó tankról van szó akkor az ATGM kezelő oda lő ahol a tank volt a füst előtt, van rá esélye, hogy eltalálja.
Mozgó célpontot nem tud könnyen szétlőni, vagy olyat ami sokkal messzebb van a füst mögött.
Nem véletlen az, hogy a Stora rendszer nem csak füstgránát kivetéssel dolgozik.
Viszont a Javelin nem hiszem, hogy tudna bármit is kezdeni a füsttel.
Ja, hogy úgy értetted, hogy ha a füstképzés után nem mozdul a tank? Úgy persze, hogy lehet esély eltalálni. De nincs erre valami eljárás, hogy ha érzékelte a rakétát és füstöt tol, akkor utána-közben legalább pár métert guruljon odébb? Nekem ez tűnne logikusnak.
Hát, ha az a füst valóban képes elrejteni a Javelin érzékelője elől a tankot, akkor még működhet az a módszer, amit a SACLOS ATGM-eknél is vázoltál. Vagyis hogy az utolsó ismert pozícióba csapódik a füstön keresztül. De nem tudom, ilyesmire fel van-e készítve a Javelin vezérlése. Elvileg szerintem megoldható.
Pl. Nem sokra mész a lézer besugárzás jelzővel ha csak az utolsó 2-3 mp-ben céloznak a tankodra az ATGM-el.
Na ez igaz, úgy valóban már csak a hard-kill rendszer tehet érdemben valamit, ha van olyanod, vagy tolsz egy gyors fohászt a páncélodhoz, hogy bírja ki...