Ezen mar tuljutottunk, csak ugye hobagoly belebeszelt es elkezdett valami ellen ervelni amit felreertett... szerintem ugorhatunk.
Nem értettem félre semmit.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ezen mar tuljutottunk, csak ugye hobagoly belebeszelt es elkezdett valami ellen ervelni amit felreertett... szerintem ugorhatunk.
Ha jól emlékszem a rádiós TOW hatótávja 4 km körüli, ezt az újabb Javelin csak vízszintesen repülve tudja, tehát nem felülről támadó módban, a páncélátütése meg nem túl sok(ebben mondjuk nem vagyok biztos). Ha tudja egyáltalán, pár éve valami promó anyagban láttam erről adatokat. A többi előny stimmel.Persze, hiszen bármilyen modern fegyver jól jönne nekünk. De azért a Javelin sokkal jobb, mint a TOW. A hatótávolságuk kb. azonos, de a Javelin "fire and forget", nem állványról, hanem vállról indítható, a Storához hasonló "reflektorozás" nem zavarja meg és, ami a legfontosabb, az új CLU-val már csak kb. 19 kilogramm a rendszer össztömege (a régivel 22 kg). Az nagyjából annyi, mint az RPG-29 tömege. Tehát egy ember is tudja hordozni és használni. A TOW meg az állvánnyal együtt több, mint száztíz kg...
http://www.dma.state.mn.us/units/assets/equipment/Tow Missile System.pdf
Ha jól emlékszem a rádiós TOW hatótávja 4 km körüli, ezt az újabb Javelin csak vízszintesen repülve tudja, tehát nem felülről támadó módban, a páncélátütése meg nem túl sok(ebben mondjuk nem vagyok biztos). Ha tudja egyáltalán, pár éve valami promó anyagban láttam erről adatokat. A többi előny stimmel.
Ettől függetlenül szerintem mindenféle páncéltörő eszközt a lehető legtovább alkalmazni kell. Szíriában és Ukrajnában is láthattuk hogy bőven használható eszközök a klasszikus huzalos rakéták is. Főleg hogy a célpontos csak egy kis része(vagy semelyik sem) top MBT, szerintem a távolabbi jövőben sem számolhatunk a környéken pl. aktív védelemmel.
Ez alapján a Javelin tényleg tandem HEAT, de pont ebből kifolyólag szinte biztos vagyok benne, hogy nem repül el 4 km-re. Jó lesz az 2 km-nek is:
Baromsag, osszemostal ket dolgot. A hadipar Duna moge telepitese miert jelentene azt, amit irtal, hogy "Mégpedig azért nem, mert ha nincs mit védeni a Dunán innen"??Dehogynem javasoltál ilyet. Azt mondtad, hogy a hadiipart a Duna vonala mögé kellene telepíteni.
A Javelinnel két nagy gond van szerintem.
Az első az ára, ugyanis egy vagyonba kerül/db.
A másik pedig az, hogyha a tank érzékeli az indítást akkor (ha más nem) ködgránáttal védekezni fog, akkor meg a találat esélye 0. Ezzel szemben egy huzalos vagy lézeres rakétát a kezelő bele tud vezetni a "ködbe" az MBT utolsó ismert pozíciója alapján.
Ez alapján a Javelin tényleg tandem HEAT, de pont ebből kifolyólag szinte biztos vagyok benne, hogy nem repül el 4 km-re. Jó lesz az 2 km-nek is:
Ugy tunik a csehek c-295-ot vesznek, ez megerositi azt, hogy a hirekben szereplo Europai vevoje a KC-390 -nek Mo lesz:
http://www.janes.com/article/81470/czech-mod-plans-to-procure-two-additional-c-295s
Ugy tunik a csehek c-295-ot vesznek, ez megerositi azt, hogy a hirekben szereplo Europai vevoje a KC-390 -nek Mo lesz:
http://www.janes.com/article/81470/czech-mod-plans-to-procure-two-additional-c-295s
El nem tudom képzelni, hogy a felülről becsapodó rakétát bármelyik jelenlegi harckocsi megtudja fogni.Repülési profilok, a felső a top attack, az alsó a direct attack:
A maximális hatótávolsága a tesztek szerint 4750 méter. Ha 4750 méteren már csak direct attack módban is lenne képes a célpontot elérni (erről nem találtam infót), figyelembe véve, hogy a maximális repülési magassága 160 méter (ez is top attack módban), akkor nekem elég egyértelműnek tűnik, hogy ha a 4 km elérése után még képes 750 métert megtenni (egy szárnyak nélküli, csak kormányfelületekkel rendelkező, kvázi nulla siklószámú rakéta), akkor biza 4000 méteren még bőven képes top attack módú támadásra is.
A páncélátütése 600-800 mm (a 600 mm egészen biztosan ERA után értendő, de lehet hogy a 800 is) körüli a norvég haditengerészeti akadémia dokumentuma szerint:
http://www.sksk.no/innforing/gruppe5/hornslien/in/in.pdf
Ami amúgy már csak józan ésszel is stimmel, mert ha az RPG-29 105 mm átmérőjű PG-29V gránátja képes 600 mm páncél átütésére ERA után, akkor a 127 mm átmérőjű Javelin is tud ennyit minimum.
A TOW ugye 152 mm átmérőjű, tehát elvileg ennél többet tudhat. De a TOW 2B előtti verziók csak direct attack módra képesek, vagyis ha mondjuk szemből, vagy a szembéhez képest kis szögből támadod vele a tankot, vagy a torony épp feléd néz és azt találod el, akkor pont a legvastagabban páncélozott részeket fogja eltalálni (mint azt láthattuk Szíriában is, amikor a T-90 toronypáncélja megfogta a TOW-ot). Az újabb, TOW 2B változatok már overfly top attack módban működnek, vagyis a jármű felett 1-2 méterrel robban fel a töltet. Viszont emiatt nem is kumulatív sugarat, hanem EFP-t, robbanással alakított penetrátort (ha mindez igaz, ezt nevezik ütőtányérosnak magyarul) használ. Nos, én nem vagyok nagy szaki ebben, de úgy vélem, hiába 152 mm-es a rakéta átmérője, az EFP miatt gyengébb a páncéláthatolási képessége, mint a 127 mm-es kumulatív robbanófejnek. Vagyis a Javelin esélyesen vastagabb páncélt képes átütni, mint a TOW 2B. Cserébe viszont, mivel az EFP nem olyan vékony, mint a kumulatív sugár ezért, ha sikerül átütnie a páncélt (a mai tankok tetőpáncélja nem nagyon okozhat neki gondot), akkor a nagyobb vastagság miatt nagyobb pusztítást is csinál a jármű belsejében.
Használhatóak persze. De ha akár a TOW-ot nézzük, minimum 3 ember kell hozzá, ha valahova telepíteni akarod, csak fix pozícióból használhatod, az össze- és szétszerelése is jó pár perc, stb. és ez elég nagy gond lehet, ha mondjuk leteszed valahová pozícióba és pont egy olyan irányból érkezik nem is az MBT, csak az APC/IFV, vagy a dzsihádmobil, amire az adott helyről pont nem látsz rá a rakétával. Mire odébb cipelitek, vagy szétszeditek, aztán megint összerakjátok... Persze járműre szerelve pl. oké és nyilván olcsóbb is, mint a Javelin. De képességekben rosszabb.
A Kornet csak szemből tud becsapódni, felülről nem. Ráadásul az is besugárzásos, csak a járműről indítható változat f&f.Nem tudom honnan jött most ez a TOW dolog elő.... Akkor már inkább Kornet , Metis-M, vagy Javelin. Mindegyik sokkal jobb, mint a TOW.
A Javelinnel két nagy gond van szerintem.
Az első az ára, ugyanis egy vagyonba kerül/db.
A másik pedig az, hogyha a tank érzékeli az indítást akkor (ha más nem) ködgránáttal védekezni fog, akkor meg a találat esélye 0. Ezzel szemben egy huzalos vagy lézeres rakétát a kezelő bele tud vezetni a "ködbe" az MBT utolsó ismert pozíciója alapján.
Ha fellurol erkezes kozben a torony frontpanveljaba csakodik akkor meg van ra az esely. Egy hk nagy reszet felulrol nezve a torony teszi ki. es ha nem 90 fokba erkezik a toltet komnyen megeshet hogy a torony frontpanceljaba csapodik /plane ha automatikusan arra fordul a torony./ ezert szeretik az eep alkalmazni /utotanyerost/ es nem kumulativot felurol tamadas eseten. /eep s egyenes vonalba repul a hk felett es elrobbant akar tandembe /garantalt a 90° tehat nag eselyel tetopancelt er.El nem tudom képzelni, hogy a felülről becsapodó rakétát bármelyik jelenlegi harckocsi megtudja fogni.