1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. borisz

  borisz Well-Known Member

  Pár hete hallottam egy zsidó ügyféltől: -Ha kicsit is jobb, akkor jobb.

  Minek eszünk, úgyis kiszarjuk, nem?
  Minek bohóckodunk a Honvédséggel, jönnek az oroszok és menetből lenyomnak minket, nem?
   
 2. Robur

  Robur Well-Known Member

  A kérdés egyszerű. Itt a többség azt mondja, hogy kis haszonnal vagy lehetőleg nem túl nagy veszteséggel működget ez a most megvett osztrák cég, hazai tulajdonban. Lesz saját aknavetőgyártásunk. Pénzben nem bukunk rajta túl nagyot és mindenki happy. Nem látsz erre esélyt?
   
  Loken likes this.
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

 4. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Átnéztem egy csomó osztrák céginfós oldalt,de mindegyiknél fizetős az pénzügyi adat lekérése (természetesen),viszont a magyarral ellentétben,itt régebbi pénzügyi eredményeket sem tüntetnek fel.
   
  anonim999 and Szittya like this.
 5. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Ha a kívánalomnak megfelelően akarnák felszerelni az alakulatainkat aknavetőkkel, akkor 120-ból kellene zászlóaljanként 8db. A nehéz dd-ba is (ez 3x8), mert az izraeliek tapasztalataik alapján a hk zlj-hoz is rendeltek egy üteget. Ez minimálisan is 48 db plusz néhány oktatásra.
  A 60 mm-esből jó, ha századonként van legalább 3db a támogató szakaszban. Ha pedig a területvédelmi erőket is fel szeretnénk szerelni velük - ami szerintem elengedhetetlen, mert így csupaszon minimális harcászati hatékonyságuk sincs - több százas darabszámokról beszélhetünk. Háborúban pedig a kézifegyverek lőszerei után az aknagránátokból fogy a legtöbb.
   
  ravenlord, fip7, kaktusz and 14 others like this.
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  + mivel az aknavető is alapvető gyalogsági fegyver, csakúgy mint karabélyokból, ebből is komoly mozgósítási tartalékokat szoktak képezni.
  Ha az aktív állománynak több százas db szám kell, akkor a raktárakban lezsírozott "M" zárolt tartalék is hasonló nagyságrendű kell hogy legyen
   
  fip7, svajcibeka, kiskrumpli and 5 others like this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Egy gyors keresés a következő eredményt hozta a sima egyszerű HE gránátokra:
  120mm aknavető : 100USD/db
  155mm-es howitzer: 440USD/db de pl. ICM-DP: 2420 USD/db, és messze nem ez a legdrágább lőszer....:eek:
  És ezek (HE) tulajdonképpen a legolcsóbb típusok. Ezekből pedig irtózatosat kell készletezni.
  Ijasz mester szerintem ennél bővebb fejtágítást tudna tartani....;)
   
  svajcibeka, zsolti and Loken like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Majdnem el is felejtettem, hogy szóljatok a Unique Alpinenak és az FN Herstallnak, hogy hagyják a francba ezt a gyárköltöztetést. Bár már lehet, hogy késő! Mer' ezek már idénre terveznek az indulással...:p:D
  Hja és nem gránátokat fognak gyártani, hanem mesterlövész és vadászfegyvereket....
   
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Latom halvany lila fogalmad nincs hogy mivel jar egy atkoltoztetes. Veled ellentetbe egy par beuzemelesben volt reszem. Egy gyartast is mielott athelyezzel ide komoly szakmai kovetelmenyek elozzik meg. Egy gyartas athelyezesre is ha jol akarod mukodtetni mar elotte 2-3 evvel a megfelelo hazai munkaerot ki kell valagatnod. Utana legalabb 1-2 evet le kell veluk huzatni az adott telephelyen amit le akarsz hozatni vagy ha nemi komolyabb rutint is akarsz a leendo dolgozoknak akkor mas telephelyre kuldot ki oket. Amelyik ceg nem igy csinalja biztosra veheted hogy 1-2 evig kinlodni fog a gyartas beinditasaval. A sorozat gyartasrol meg nem is beszelve. Ja ez hulyeseg. A romanoknal az egyik telephely mar legalabb masfel eve kinlodik. Mert kicsit ugy gondoltak na majd ok ok aztan..........
  Masfel ev cuszasal jutottak el odaig a beuzemelesig. A szeria gyartas hat legalabb 10-12 honap mire eljutnak odaig. Felteve ha addigra lesz feltoltot betanitott letszamuk. Plusz a megfelelo minosegi alapanyagok adva lesznek a piacrol.
  Nem beszelve a mernoki, iranyito stb allomanyrol. Mert elso korben azokbol is ide kell hoznod par embert. Ha bevalaljak es van ra eleg koltseged. Erre pluszba toboroznod kell azokat a kozep il egyeb magyar vezetoket, mernokoket stb akik kesobb iranyitanak. Lehetoleg olyanokat akik valoban is tudjak hogy mi egy gyartasi folyamat. Nem ugatnak. Nem bekepzeltek. Tudjak hogy mit csinal a bal kezuk es ertik a adott gep folyamat mukodeset,folyamatat. Kezdetben segitsegnek ehhez kellenek a kulfi tapasztalt mernokok, emberek stb. Mar ha elvalaljak. Es ez tervezestol a gyartas felfutasaig. (Benne van a telephely nyitasa is) bizony legalabb 2-3 ev. Ha minden flottul megyen. Es meg mindig ott tartol hogy egy gyartast helyeztel at. A tervezes es minden egyebb magasabb hoza adott ertek nelkul.
   
  honved likes this.
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Milyen tervezés? Milyen magasabb hozzáadott értékről beszélsz? o_O
   
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Arrol hogy ha fejlodni akarsz ne csak osszeszerelni gyartani akkor fejlodnod kell. Ahhoz meg tapasztalt szakemberekre van szukseged. Az meg bizony nem egy par ev mire eljuttol odaig. Meg akkor se ha van egy nyugati telephelyed akik csak ezzel foglalkoznak. Mert egy ilyen hozza adott ertek nem ket filler. Viszont joval stabilabb mint egy osszeszerelde.
  Nem hiabba papoljak akik ismerik a hazai ipar minden bajat,nyuget stb..... hogy rohadtul ra kellene gyurni erre az ertekre. Mert a szerelde,telephely barmikor mehet mashova. De egy fejleszto kozpont...... Ne csak "mutatoba" legyen itthon par multinal. Csakhogy egy ilyen hatter kiepitese nem kicsi faladat es nem ket filler.
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Megint nem tudom, hogy miről beszélsz.
  A "mi" tulajdonunkban van innentől a HDS. Azt kezdünk vele, amit akarunk. Ha további fejlesztéseket szeretnénk, akkor majd teszünk bele lóvét. Per pillanat a cég ÖSSZES jelenlegi terméke úgy kell az MH-nak, mint egy fala kenyér!!!
  Bármit kezdenek áthozni ide gyártani az nettó nyereség. Jelenleg is lenne olyan gyár, ami alkalmas lenne ezen eszközök, gránátok gyártására, csak hát eddig nem volt megfelelő know-how. Most már van! Egyszerűen azt is megtehetjük, hogy egy hazai céget megveszünk mellé, ami hasonló eszközöket gyárt, és a tervrajzokból és gyártási utasításokból egyszerűen legyártatunk velük próbadarabokat. Ha megfelel a minőség, akkor onnantól beszántható a kinti gyár. A saját tulajdonú telephelyek értékesíthetők (nettó bevétel). Persze ez egy igen radikális forgatókönyv, de előbb utóbb ez lesz a megfejtés! Szépen sorban termékenként.
  Mostanában lesz pár olyan autóiparhoz kapcsolódó cég, amelyiknek lesznek fölös kapacitásai pár próbadarab legyártására! o_O;)
   
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az a baj hogy lököd itt szinte már troll szinten a hozzászolásaidat. Megjegyzéseidet mindezt úgy hogy szerintem nem vagy tisztábban a hazai ipari hátterekkel, kapacításokkal. Nem a sablon szövegeknek meg egyéb hű de itthon minden jó és minden lehetőség adva vagyonra gondolok.
  Ha jól értem te úgy képzeled el ennek az osztrák cég megvásárlását hogy pár évven belül mi fogjuk gyártani itthon azokat az aknavetőket. Közben amit lehet kiemelünk mint szellemi hátteret abból a cégből.
  Ha minden ok és itthonra minden feltöltve és piac is ok. Akkor a kinti maradék cég mehet a lecsóba. Ha nem lesz piac a későbbiekben akkor talán akkor is.
  Csak van ezzel egy bibi. Hogy a 90 es évek magyarországa szindromát eröltetnéd rá egy felvásárolt nyugati cégre. A bibi az hogy ez rohadtul nem menne.
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor most idézném a Maróth interjú ide vonatkozó részét:
  Ebből te mire következtetsz? Mennyire volt célpont a know-how ebben az akvizícióban? :rolleyes:
   
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ha minden annyira nagyszerű lenne a céggel mint ahogy Maróth mondja akkor szerintem nem adták volna el rongyos €40 millióért.
  100 %
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Továbbra sem tudjuk, hogy mennyiért vették. Mi csak annyit tudunk, hogy nyáron kb. ennyi kerettet kapott állami garanciával magyarországi hadiipari fejlesztésre.
   
  SilvioD likes this.
 17. borisz

  borisz Well-Known Member

  + tartalék, nem?

  Persze, mert a pénzt csak úgy befújja az ablakon a szél.
  Meg ugye pikk-pakk találsz embert bárhol, bármire.
   
 18. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Azt mondjuk,hogy honnan van ez a 40 millió eurós összeg én se vágom. Titkos összeg = 13 milliárd forint. Akkor ha veszünk 20 F35-öt és azt mondják nem nyilvános,hogy mennyiért, pezsgőt bontok mert fillérekért kaptuk őket! :D
   
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Magyarán, a HDT Védelmi Ipari Kft.-nek ennyi tőkét bocsájtott rendelkezésére az állam.
  Ha lett volna további tőkejuttatás a HDT Védelmi Ipari Kft.-nek arról jó eséllyel u.úgy tudnánk mint az eredeti tőke transzferról.

  Mindaddig amíg nincs infó arról hogy a cég további állami vagy piaci forráshoz jutott azt hiszem azt a vélelmet kell elfogadni hogy €40 millió körül volt a vételár.
  V.színű nem sok goodwill volt az üzleten...
   
 20. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

Ezen oldal megosztása