1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ilyen primitív a fokmérő?
   
  SilvioD likes this.
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Vagy műszaki hasonlattal élve 6-os anyát gyártó céget vettünk nem vezérműtengely gyárat.
   
  Ocses, fip7, Bleroka and 1 other person like this.
 3. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Ne offoljunk ide.

  Nem érzem azt, hogy primitív lenne. Kíváncsi leszek, Paksra majd honnan akasztanak le olyan embert, aki átlát egy 3000 fős építkezést. Nálunk ez megy napi szinten. Hol Kína, hol Texas, hol Antwerpen, hol Malajzia. Aki oda már kijut, az mögött már van valami. Ez nem állami cég, ahol eltűrik, hogy pöcsölj meg évekig menjen valami.

  Eddig a legprofibb projekt manager-eket az autóiparban láttam, csarnoképítésnél. Rohadtul nem mindegy, hogy mit, mikor és hogyan csinálsz. Ez csak Magyarországon divat, hogy minden majom projektmanager lesz. (kirendeli a 300 tonnás autódarut az építkezésre, majd lövése sincs, hogy mikor kerülnek ki a darugém elemei. Az építési terület felázik, a daru meg sem tud mozdulni, a legközelebbi betáp meg a helyi hőkezeléshez használt indukciós kemencéhez 500 méterre van. Ezek csak apróságok...)
   
  Ocses likes this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Na most akkor a fanyalgóktól kérdezem, ez is baj hogy csak 13 milliárdért vettünk egy aknavetőket gyártó céget? Aknavető kell. Ha magunk terveznénk egyet, azért sírnának sokan, hogy úgy is szar magyar lesz, tele a piac kipróbàlt jó olcsó eszközzel. Ha ilyet veszünk, nincs hozzá gránát, ki vagyunk szolgáltatva harmadik félnek etc.
  Asszem kezdem kiismerni ezt az örök elégedetlen típusú forumozó fajtát...

  Szerintem meg ez az irány a jó, CZ HDT stb.
   
  fip7, alfa74, svajcibeka and 6 others like this.
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Elég baj, ha nem látod ebben a problémát.

  Lesz egy cég, aki gyárt aknavetőt és gránátot. Ez így kevés, az MH igénye nagyjából pár tízezer gránát 10 évenként, plusz pár tucat nagyobb és pár száz kisebb aknavető. Ha ezt legyártottad, akkor utána a gyár malmozik, benne a munkásokkal, álló gyártósorral. Ahhoz, hogy versenyképes legyél, pénzt kell befektetni. Alsó hangon pár milliárdot per év. De inkább pár tízmilliárdot. Ha az R&D bevált, hurrá, ha nem, akkor továbbra se tudod a terméket a piacon értékesíteni. A cég tehát csak termeli a veszteséget...

  Akkor vissza az egyes mezőre: mi éri meg jobban?

  1. Vásárolod az aknavetőt és a gránátokat attól, aki a piacon a legfejlettebb és legjobb terméket árulja. Kockázat maximum annyi, hogy politikailag függesz a beszállítótól.
  2. Veszel egy veszteséges céget, aki ezzel foglalkozik, beleöntesz egy csomó pénzt, és kockáztatsz. Az állam pénzét...
  A függést megszüntetni úgy sem tudod, hiszen a teljes katonai spektrum lefedését gazdaságilag nem bírná az ország.

  Azt is tegyük hozzá, hogy a CZ ügylet teljesen más, hiszen ott licenszgyártást veszünk, nem céget.Szóval ha a kettőt egy kalap alá veszed, akkor csak azt vésed kőbe, hogy az alapvetőt tényeket nem látod át...
   
  Ocses, fishbed, Robur and 3 others like this.
 6. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Igen jó kézifegyver lőszereket is gyártottak régen.
   
 7. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  https://noe.orf.at/stories/3004511/

  2019-ben a cég bejelentette, hogy el akarja adni a lőszergyártó részleget, mivel az elmúlt időszakban már csak az összbevétel 10%-át produkálta. Az új súlypont az autóipari biztonsági berendezések és mezőgazdasági gépek lesz. Plusz Nyugaton az is gond, hogy a fegyveres cégek életébe vastagon belepofázik a mindenkori politika - lásd Németország.

  Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy évi 80 liter tejért nem veszünk tehenet, fejőgépet meg EU-konform tehénólat meg hozzá állatorvost és váltóműszakban állatgondozót sem zsír új mezőgazdasági gépeket, hogy megtermeljük a tehénnek a takarmányt. (kivéve, ha nem a földalapú támogatások minél hatékonyabb bezsebelése a cél és félünk az OLAF-vizsgálattól, ezért mutatóban lesz egy boci...)
   
  fishbed, Robur, Cifu and 1 other person like this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha az aknavető és lőszergyártó cégrész nyereséges(márpedig az csak épp keveslik) akkor tulajdonképen mi a gond?Nem ebből fogunk meggazdagodni?Hát nem.Veszteséges lesz?Nem.Akkor?
   
  fip7, ijasz, szuvorov and 14 others like this.
 9. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Nem vagyok gazdasági szakembör, de...
  1. Nem licenszet vettünk, hanem konkrét technológiát, fejlesztőgárdával mindennel, jogokkal, nem kell belőle továbbperkálni.
  2. Nem kell zöldmezős beruházásban gyárat felhúzni, kész van, szakembergárdával, mindennel. Mivel nálunk úgy is munkaerőhiány van, hát külön jól jön.
  3. Nem a Currus, vagy Ei kezdett kísérletezni valami saját forradalmi ötletével, hanem bejáratott, közismert cuccot fog gyártani.
  4. Nem Ugandában, vagy Tadzsikisztánban terjeszkedünk, hanem.
  Nekem tetszik.
   
  fip7, alfa74, ijasz and 17 others like this.
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Te meg mindenhol a problémát látod és nem a lehetőséget. 30 év züllés után elindultunk egy másik úton, adjunk neki egy esélyt.
  És nem azt mondom, hogy az általad felvetett dolgok faszságok, részben jogosak, de hagyjuk kibontakozni a bulit, ne temessük előre.
   
  fip7, alfa74, zsolti and 3 others like this.
 11. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Különféle Hirtenberger 60mm-es aknavetőt rendszeresítő államok: Ausztria, Olaszország, Albánia, Svájc, Görögország, Bulgária, Grúzia, Japán, Egyesült Királyság (jelenleg raktáron, afgán misszióhoz kellett).Attól nem félnék hogy nem lesz kinek szállítani.

  Mivel a Hirtenberger lőszert is gyárt, gondolom ez a képesség sem veszik majd kárba (passz hogy a Honvédség honnan szerzi be a Brenekhez a lőszert)

  A nagyobb 120-as Hirtenbergerrel meg már egy ideje szemezünk, az alábbi 2012-es tanulmány a 120-as aknavetőt javasolja zászlóalj szintű tüzérségi támogatásra, és a Hirtenberger típusát hozták ki ebből a legjobb harcászati tulajdonságúnak, összevetve más USA, izraerli illetve szovjet típussal. Ez nem is tűnik hülyeségnek, elvégre amíg nincs "rendes" tüzérségi anyag, nagyszámú, nagy űrméretű aknavetővel az egységek közvetlen tűztámogatása gyorsan és viszonylag olcsón megoldható, még az sem zárom ki hogy erre jobb megoldás is az aknavető mint valamilyen vontatott tarackkal szórakozni.

  http://epa.oszk.hu/02700/02735/00072/pdf/EPA02735_katonai_logisztika_2012_2_100-122.pdf

  A vizsgálati eredmények és az előző pont eredményeire támaszkodva egyértelműen megállapítható, hogy zászlóalj szinten a tüzérségi eszköz kiválasztásánál (beszerzésénél) a póthajtásos lövedékkel rendelkező 120 mm-es aknavető elsősége egyértelmű. Hagyományos gránát figyelembe vétele esetén az A csoport a 120 mmes aknavetőt preferálja, a B csoport esetében figyelemmel a nagyon kicsi (3%) különbségre, a csoport tagjai a két űrméretet hasonlóan preferálják. Viszont ennél a mérésnél figyelmen kívül lett hagyva a póthajtásos lövedék alkalmazásának lehetősége, valamint az érzékenységvizsgálat eredménye, amely szerint a lőtávolság és a repeszhatás súlyszámainak már nagyon kicsi növekedése a 120 mm-es aknavetőket helyezi eső helyre. Mindezek alapján megállapítható, hogy a 120 mm-es aknavető a legalkalmasabb a zászlóalj aknavető tüzérség löveganyagának a kialakítására. A kijelentés érvényes póthajtásos és póthajtás nélküli lövedékekre egyaránt, figyelembe véve a második lépésnél leírtakban látható véleményeltéréseket. Az eltérő véleményeket az elemzés szerint is a 120 mm-es aknavető elégíti ki a legmegfelelőbben. Meggyőződésünk, hogy a racionalitás talaján ténykedő szakemberek vizsgálati eredményei, az azokban megfogalmazott fejlesztési irányok megkerülhetetlen lehetőségei a Magyar Honvédség közeljövőben is folytatandó és visszafordíthatatlan korszerűsítési folyamatának. A Magyar Köztársaság NATO részére tett felajánlásai megszülettek, a Honvédség elkövetkező 10 évére vonatkoztatva a fejlesztési tervekben rögzítésre kerültek. Munkánk során éppen ezen döntésekhez, szakmai tudományos kutatáson alapuló javaslatainkkal kívánunk hozzájárulni a megvalósítási folyamat, a magyar haderő jövőbeni struktúrájának és képességeinek minél eredményesebb végrehajtásához.
   
  fip7, alfa74, borisz and 6 others like this.
 12. rudi

  rudi Well-Known Member

  Önmagában egy egyprofilú aknavető gyár nem fog megállni sokáig.

  Szerintem az egyetlen járható út hogy ki kell venni az Osztrák cégből amit lehet (szaktudàst, gépeket, ügyfelek, stb..) majd bezárni a külföldi gyárakat és hazahozni a termelést K.k.f házàra.
  Egy nagyobb gyár egyik lehetséges termék vonalaként talàn életképes lehet a dolog.
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  De a mi variacionk az az hogy veszunk egy kevesbe nyereseges nagymultu fegyvergyartoceget. /nyereseges!/ elo megrendelesekkel kompletten. Majd adunk neki a jelenlegi nyereseges megrendelesek melle 3 kissebb tetelt ami eggyutt nem is olyan kicsi... Majd a regi de meglevo gardaval kiegeszulve uj vasarlot keresunk. /akinek a korabbi nyereseges idoszakhoz kepest +1 vasarloval nagyobb a kuncsafti kore.

  Hogy ne lene jo uzlet. Hogy az eddigi tulajnak miert nem volt jo uzlet ha nyereseges a ceg? Mert mint minden ceg befektetest igenyel. /amit mi nem beletolunk adott cegbe hanem megrendelest adunk neki ami hasznabol fejleszthetjuk a ceget./ talan egy kis eus penz isbefigyel plane ha a fejlesztesek egy resze magyarorszagon fog megvalosulni. De valoszinuleg a magyar allamal apolt jo kapxsolatok miatt az osztrak unios kasszajabol is csurranni cseppenni fog a cegnek.../allami palyazatirok mar csak megtudjak irni az a palyazatot... :D /

  De az elozo tuljanak ezt abefektetest zsebbol kellene finansziroznia ami bar jo befrktetes mert hasznot hoz de kozel sem annyit mint amit az autoiparba vagy mashol fektetne be fejlesztesre...

  Tehat az o szemszogukbol nezve adott egy kevesbe nyereseges ceg ami befektetet igenyelne. Amitol jobban nyereseges lenne. E helyett ugy dontottek hogy eladjak a kevesbe nyereseges ceget gyorsan jo aron mert nyereseges. Es ezen a penzen befekteteseket eszkozol a mar meglevo autoipari kapacitasaiba amivel joval nagyobb nyereseget er el... Plusz valoszinuleg magyarorszagon unios palyazatot is nyer a kozeljovobe mert jok lettek a palyazatiroik az uzletnek koszonhetoen.

  Ez jo vettunk egynyereseges ceget ami epp aszt gyart amire nekunk is szuksegunk van es emellett masnak is szuksege van ra tehat van piaca.
   
 14. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  …. és azért ez a Hirtenberger 120-as egy pöppet high techebb cucc mint az ős M1938.

   
  fip7, alfa74, ijasz and 1 other person like this.
 15. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Honnan veszed,hogy csak MH igényt fognak kielégíteni? Ugyanúgy megy a cég mint eddig.
  Magyar kézbe került bizti,hogy eurómilliárdos veszteséget fog termelni másodpercenként,csak mert. Hagyjuk már ezt.
  Elmondták,hogy a cégvezetés is marad.
   
  fip7, borisz, zsolti and 1 other person like this.
 16. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Egyrészt nem műkődne. Másrészt nem tudhatjuk hogy milyen aprobetűs feltételekkel mehetek esetleg bele az osztrákok. Ne magyarországból induljunk ki.
   
  zsolti and svajcibeka like this.
 17. Anti

  Anti Well-Known Member

  Mielőtt máris gyárakat zárnánk be - még meg se vettük jóformán :rolleyes: - a Bundeswehr-nek a 70000 darabszámos megrendelését előbb még teljesíteni kéne gondolom. Hollandokról nem is beszélve.
   
  zsolti, Kurfürst and SilvioD like this.
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  Màrmint mi nem működne, az aknavető?
  Ha nem tudjuk akkor miért írod?
  Amúgy mi lehet? Munkahely megőrzés? Mennyi ideig? 3-5 év max. Addig úgyis eltart a hazai mérnökök képzése. Aztán azt csinálsz amit akarsz.
   
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ha annyira nyereséges lett volna, hatalmas növekedési potenciállal, talán nem.adják el szaros €40 miilióért.
   
  Ocses, Bleroka and Cifu like this.
 20. megazez

  megazez Well-Known Member

  Imádom amikor vettünk valamit és páran egyből megmondják, hogy az miért szar :)
  "nem itt van, minden jó, csak ne itt legyen, ha itt van valami jó dolog az nem jó, mert ami jó az nem jó."
   
  fip7, arcas, alfa74 and 8 others like this.

Ezen oldal megosztása