Azért ez így nem annyira fair azt hiszem. Persze, biznisz, de így nagyon aljasan tudnak majd egymás ellen hangolni a nem adok tornyot, nem adok testet játékkal. Ez német politikai kártya, vagy épp cseh, vagy a miénk. Vicces lehet ez ha összezördülünk.
Azért ez a torony dolog lehangoló, ha így lesz. Fő harci elektronika, fegyverzet nem a mi kezünkben lesz, hanem függünk majd a csehektől? Közben meg megy a reklám az egyedülálló gyárunkról? Wtf?
Szar lenne a sajtóban összeszereló üzemnek hívni, pedig az.
Ez alapján, ha Lynx lesz náluk is, akkor a cshektől jön, hiába rm szellemi termék. És akkor, ha épp az lesz az úniós Magyarországot vissza kell terelni a liberális demokrácia aklába fegyvere, hogy kicsit akadozik a beszállítás, hoppá, itt egy hiba, ott egy fos hegesztési varrat, az kellemetlen tud lenni. Vagy az, hogy a csehek először a saját igényüket elégítik ki, mert 'úgy ütemeznek'.
Persze lehet szőni a rózsaszín ködös álmaitokat örömből, de ez így jóval kiszolgáltatottabb, mintha ez is nálunk lenne. Ha nagyon bele akarnék az üzleti zsarolási potenciálba menni, még elszomorítóbbnak látom, de még nem teszem, hogy tele lehessetek endorfinnal a nehéz autólegó üzem miatt. Mert kezd kiszaglani a politikai anyag alól az újabb autóösszeszerelő üzem képe, csak ez lánctalpas lesz.
"Miért azt gondoltad, hogy 220db gépágyúért, meg ugyan ennyi géppuskáért majd külön részleget nyit a RM?"
Ennek a mondatodnak semmi értelme. Ha nem lesz cseh Lynx, akkor nálunk nyit külön részleget rá, talán, ha nem talál más zsarolópotenciálú országot inkább, ha meg lesz, akkor náluk nyit rá.
Tisztában vagyok a licenszek működésével, de így pont a fegyverzetgyártás(öhh, beszerelés) mikéntje, a torony kialakítása lesz az a pont, amiről minimális tudásunk lesz. Mert ha ennyire keményen fogjuk egy vegyesvállalat kisebbségi tagjaként az isteni K+F keretében is Hans fog minden titkok tudója lenni, a mi mérnökeink meg majd csavardesignokat fognak meetingeken bemutatni a pzh kerekekhez. Probléma esetén, már geopolitikai probléma, ahogy bármelyik állam, mi is akkora anyagot vennénk el saját kezelésbe mielőtt meglépnének vele a külföldiek, amekkorát csak tudunk. Na hát így majd alvázhegesztőüzemünk lesz, annak minden anyagával, vagy csak egy részével.
Vász? 2 tesztpályát biztosítunk a mire is? Hogy az újszülött IFV alvázaink tudjanak pörögni az ismeretlen gyermekbetegségeik kiderítésére, amit aztán a K+F (nevű hibajavító részleg) feltár és orvosol.
Tudom, hogy van bennem némely cinizmus, talán nem örülök eléggé, de ez egyre szarabbul néz ki így. Egyedülálló gyár.
Veled ellentétben én realista vagyok
Azért bátornak tartom, leállsz pont engem oltani ezzel főleg, hogy tudod nagyátlagban a legtöbb itteni vitát el tudnám dönteni 2 hozzászólással. A K+F része olyan szinten homályos még, hogy számításba sem veszem. Egyelőre legyen az első 46 leszállítva.
Ezt a naivitást te szeretnéd szokásodhoz híven az én mondanivalómba tömködni, de megint elbasztad ahogy mindig. Kurvára nem a gyártásról beszéltem, hanem az összeszerelésről. Összeszerelőüzem. erről beszéltünk most pár hozzászóláson keresztül, amire te most ahogy minden esetben a T-72 vita esetében, létrehoztál egy valótlan mondanivalót és aztán tálaltad dicsőn, mint az enyémet. Vagy megtanulsz szöveget értelmezni, vagy inkább ne kommunikáljunk, mert ezzel ŐSZINTÉN TELE VAN A FASZOM, HOGY CSAK HAZUGSÁGGAL TUDSZ ILYEN SZINTEN ÉRVÉNYESÜLNI, A SAJÁT HAZUGSÁGAIDAT A SZÁMBA ADVA!!!!!! Fejezd ezt be légyszíves, mert undorító.
Szóval összeszerelőüzem. Ha gyár lenne, akkor itt is gyárthatná, miért ne gyárthatná itt a gépágyút? Jó eséllyel mert nem szeretné a technológia titkait kiadni, esélyt sem adni erre.
A világ legmodernebb harcjárműve mikor is lesz a világ legmodernebb harcjárműve? Istenítenem kellene pár prototípust mielőtt tömeggyártásban(összeszerelésben) bizonyított volna? Ez kicsit emlékeztet engem arra ahogy Obama megelőlegezve Nobel-Békedíjat kapott. Remélem a Lynx legalább legalább nem cáfol rá majd, ahogy Obama tette.
Az6 a vicces, hogy mindig lassú fejlődésről beszélsz te is, ami így lesz valóban, de ha vitázni kell, akkor egy óvodás szintjére süllyesztesz aki két év alatt iparról álmodik. Viccesnek is tarthatnám, de ahogy fent írtam, undorít. Ekkora összegből csak amúgy mellékesen, ha egy Lynx gyár(összeszerelőüzem) K+F-fel kijön, akkor bezony akármennyire is fájna neked a magyar hadiipar, mi is nekiláthatnánk felépíteni egy korszerű acélüzemet, egy korszerű alumíniumfeldolgozó ipart, a tudósaink tudhatnának, a mérnökeink mérhetnének.
Persze ha a következő két évben valami sufni csapat elsőre csak vett anyagból összehoz egy fasza (legyen) 57 mm löveget, akkor mivel az nem RM K+F akkor te hányni fogsz tőle igaz? Egyfajta retardációt érzek azért abban, hogy baszottul látod a magyar hadiipar felfejlődését a jövőre nézve miután beleborogatnak egy hordónyi pénzt és nem érzed, hogy a saját azért nem tolt ki még egy nehéz IFV protót, mert zsákkal sem kaptak. Mégha fődarabokat ők is az MTU-tól, meg az RM-től ennének elsőre.
Tudom, hogy az RM-nek van rutinja, képes fejleszteni, fegyverzettechnológiában élvonalas, de te alapból valami emelkedett lázálmot társítasz emellé, mintha más nem lenne a földön. Ami legalább olyan jó. El sem tudsz képzelni valamit, ami hazai, és jó. Pedig csak ekkora hordó pénzt kellene abba is önetni, vagy fele akkorát,.
A Lynx gyártása során kibontakozott vitához néhány dolog (ide jobban illik a téma):
Egy kis-sorozatú gyártásnál használt szerszámok és fejlesztési háttér a legfőbb érték, amit bizony nem kapunk meg.
Dolgoztam prototípus készítés/gyártás közelében: a mester-példányok) 20-100 db-os után-gyártást tesznek lehetővé. Az ultra precíz sablonok a következő lépcső. de ezek a legmodernebb technológiáknál már nem kellenek, mert digitalizálva van minden.
Ezeket az "elég titkos" adatokat sem/nem hiszem, hogy megkapjuk !
( A lengyelek valójában -tudtommal- ilyen német bizalmi/technológiai "akadályok" miatt vannak " lemondóban" a Leopard-ról. )
Ilyen kategóriájú üzemeink valójában - a jóval nagyobb termelési kapacitású- autógyárak, pár tucat speciális területű mérnök a döntő eltérés.
A termelési kultúránk tehát megvan hozzá.
Ezek miatt kulcskérdés szerintem néhány területen a saját gyártás.
A hazai kompozit (ERA/NERA/BDD/...) páncél gyártás megteremtését tartom az egyik ilyennek, ami minden szárazföldi technikánk alapvető összetevője.
Az alapjai 50-60 évesek, közismertek, és nem túl drága és hosszú fejlesztés után egy ma is legjobbnak számító kategória legjobbját lehetett létrehozni 95-ben ( nehéz -IFV/APC: Achzarit ).
A páncél(acél-lemez) része sem megvalósíthatatlan itthon sem, mert a technológiai gond a méret.
Ez az ami a pót-páncélok gyártásánál jóval kisebb: vagyis ne jöjjön senki azzal, hogy mekkora acélipari technológia kell hozzá, mert hülyeség (méteres nagyságrendű darabokhoz kell /technológia/kohó, lehet utána nézni == >>> valaki írta is, hogy egy kis osztrák cég i beszállító ebben a műfajban ).
Hosszútávon van rá szükség, szinte minden földön-járó hadi-eszköznek ! ! !
Az ex-SzU országokból szerintem bármit meglehet most venni gombokért ebben a kategóriában, -ennél NATO-kompatibilis probléma nélkül(csinálni lehet persze ezt is, de azt lesz@rnám )- !!!
A "Lynx-gyár" bizony egy kis-sorozatú. magas szintű összeszerelő üzem.
"Lynx-gyár" nagyon jó, hogy van, de a saját hadi-ipar felé vezető úton egy
- fontos,
- de kicsi,
- és kezdeti lépés ! ! !
Szerintem ez hozzávetőleg jól határozza meg a helyét ennek a beruházásnak.
Nagyon jól lett leírva (Kösssz !) az intő példa a sorvadó román helikopter-gyár esetében ( és mielőttünk a sorvadó Aero Vodochody esete a "leépítős amcsikkal").
Ha nincs folytatása, ha nincs politikai akarat és erő a másik fél számonkérésére, szerződés betartatására (igen a mindenkit, németeket is kell, a papír mindent elbír !!!), akkor nem teljesíti ez a nagyon jó lehetőség azt ami hosszú távon benne van!
A jó hír túlértékelése mellet remélem nem feledkeznek meg:
- saját,
- hazai hadi-ipar
- aminek a kulcsa a FEJLESZTÉSI HÁTTÉR !!!
- az emberek és a tudásuk !!!
Az amcsik "tenger-pénze" nélkül is lehet hasonló minőségű terméket csinálni.
Megmutatták a franciák (Dassault), svédek (SAAB, a "+tankjuk"), és meglepő módon az "átkosban" is fel tudtunk mutatni jó dolgokat ! ! !
Kíváncsian várom az újabb (szintén jó ) meglepetéseket.
Gyerünk "Fiúk" !