1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Mesélj, mi negatívat mondtam a Cz ügyletre, a Leo2A7+ és PzH2000 beszerzésre például? Ha már így ismersz.... :D

  Néha már azt hiszem, hogy alternatív valóságba kerültem, annyira logikus és átgondolt lett a haderő fejlesztés. Pláne ha a megelőző 30 évet nézzük....

  Ez viszont especiel nekem nem tűnik annak...

  Nem vitatom, hogy nem látok bele, és lehet, hogy ez egy zseniális húzás volt valójában. Ha így lesz, megkövetem a korábbi véleményem...
   
  fishbed, alfa74 and Bleroka like this.
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem csak a zseniális húzás a megfelelő.Ha ez az üzlet azt eredményezi,hogy lesz egy olyan gyárunk ami minimál haszonnal megy akkor mi már nyertünk mert most még talplemezt sem tudunk gyártani még veszteségesen sem!
   
  fip7, Loken, arcas and 10 others like this.
 3. Anti

  Anti Well-Known Member

  Nem hinném hogy az a fő prioritás hogy nyereséges legyen a hatalmas növekedése potenciál meg pláne nem. Inkább az hogy a magyar szakember gárda megkapja a cég know-how-ját és erre alapozva majd lehet később - 5-10 év múlva - fejleszteni is.
   
  Loken and zsolti like this.
 4. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nem mondtam, hogy csak a magyar megrendelés tartaná el, de csak az biztos a jövőre nézve. Ha a cég stabil és egészséges üzleti jövőképpel bírna, akkor aligha adták volna el. Így viszont már a Magyar Államon múlik, mennyire versenyképes céget farag belőle. Ahogy írtam, ehhez befektetésekre lesz szükség.

  A kérdés, hogy ez megtérül-e...
   
  Bleroka likes this.
 5. Anti

  Anti Well-Known Member

  Pénzben?
   
 6. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Vissza akkor arra a kérdésre, mi hasznunk lesz ebből?

  Független, teljes spektrumot lefedő katonai ipart nem tudunk finanszírozni. Miközben a nagy európai katonai cégek olvadnak össze, egy ilyen beszerzésének nincs reális jövőképe az olyan cégek elleni versenyben, mint a BAe vagy General Dynamics. Ők sokkal nagyobb pénzt és tudást harácsoltak össze, így ők sokkal inkább nevezhetőek élvonalbeli cégnek...

  De mondom, biztos csak én nem látom át a logikát...
   
  fishbed, Bleroka and tonyo like this.
 7. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Gondolom ezt te se gondoltad komolyan. Szerintem tegyük össze a kezünket hogy egyáltalán sikerült megkaparitani. Sztem benne volt egy nagy adag szerencse is. Ha most jelenleg az osztrákok nem soherkodnak a védelmi kiadásaikkal azt a gyárat tutira nem vettük volna meg.
  A majd haza hozunk mindent meg ki emelünk mindent szerintem meg el lehet felejteni. Majd ha a fejekben és tudásban meg piaci gondolkodásban esetleg eljutunk arra szinvonalra akkor lehet majd esetleg azzon gondolkodni hogy made in hazai. Az meg szerintem jóval odébb lesz években.
  Nem csak elvi tudást kell szerezni hanem tapasztalatot is. Azt meg években mérik.
   
  fip7, vilmoci, Loken and 2 others like this.
 8. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  A hadiipar és a hadsereg is abból is él.
  A büszke nemzettudat szép dolog, de attól nem lesz egy fegyver hatékonyabb, hogy a határon belül készült.
  Milyen nyelven írjam le, hogy egyértelmű(bb) legyen?

  Még egy olyan speciális ágban is, mint az aknavetők, verseny van. Tök jó, hogy elmondhatod, hogy magyar tulajdonú cég gyárt neked aknavetőt és aknagránátot, ha abból a pénzből, amit erre elköltöttél, sokkal hatékonyabb eszközöket vásárolhatnál. Persze, lehet azt mondani, hogy akkor öntjük bele számolatlanul a pénzt, és majd felzárkózunk a BAe mellé, akiknél ott van a Bofors és a Hägglunds, a legmodernebb kézi, félautomata és öntöltő aknavetők teljes spektrumával, precíziós gránátokkal, komplex radarral támogatott tűzvezető rendszerrel, különféle hordozó alvázakkal, és persze egy gigászi méretű, bejáratott PR csapattal, nemzetközi politikai kapcsolatokkal.

  Szerinted van esély erre?
  Az a pénz pedig meg fog térülni? Akár pénzben, akár politikailag, akár más szempontból?

  Mert akkor annak már több értelme van, hogy fogod a pénzt, azt mondod a BAe-nak, hogy kell a know-how, kifizetük a felárat, és akkor egy gyártósort és egy K&F részleget telepítsenek ide. Mi pedig fizetünk annyit, hogy ez nekik megérje, és lesz saját aknavető know-how, plusz az aktuális csúcstechnika.

  De ezt nem fogod egy 13 milliárd forintot érő kis osztrák cégből kihozni...
   
  fishbed and Bleroka like this.
 9. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Bocs, de ez marhaság. Fogod az aknavető CAD ábráját (lehet licensz is mondjuk), besétálsz vele valamelyik hazai gyártócéghez, és legyártják neked. Akár 3D fémnyomtatással. Ez nem rakétatechnika, ha mindenféle csúcs cégek (Ferrari, Airbus, VW, stb.) gyártat kis szériás vagy kísérleti eszközök munkadarabjait hazai céggel, akkor szerinted egy aknavető gyártása problémát jelentene?

  Az aknavetőknél pont nem a vetőcső és a talplemez a téma, mert az tényleg faék egyszerűségű. A gránáttest sem okozna problémát. Élek a gyanúval, hogy a hazai vegyipar is képes lenne hajítótöltetet és robbanóelegyet gyártani, bár az biztos, hogy a kutatás-fejlesztés nem erősségünk e téren. A gyújtó is kérdéses, de szerintem még az is megoldható. A ballisztika és a tűzvezetés pedig megint elhatározás kérdése.
   
  fishbed, Bleroka and ozymandias like this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gyártani nagy tapssztalattal és nagy tételben nem ugyan az mint kvázi manufaktúra jelleggel összerakni valamit amihez az sem biztos,hogy képesek vagyunk itthon acélt gyártani.
   
  fip7, Veér István, arcas and 2 others like this.
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  .bae szint lehet nem lessz de nem is fog ammyiba kerulni. Tuzvezeto rendszer adott. Adatatviteli rendszer megvan/lessz meteorologiai meroallomas pipa radar teren eggyutmukodunk v4 en bellul... /van tapasztalatunk radar teren. Kozosen egy tuzersegit ossze tudunk dobni./plane aknavetore./ automata granatveto teren az osztrakoknak atadva a regi dokumentaciokat nem elkepzelhetetlen /nekik terveik mar biztos vanna valameik fiokba.../legalabbis ha aknaveto tervezo mernok lennek nekem lenne :) / inteligens granat... Folyik gyartas az uzemben akar license alapjan is mehet. /nem kell mimdent feltalalnunk a torokok pl hajlandoak lenenek licenset eladni tudjak hogy nem adjuk el az ellensegeiknek. /mig az osztrakok nem olyan biztos.../ a kesobbiekben akar a lezeres iranyitott raketakat is be lehetne vallalni licensebe gyartasba a helikhez.../
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Jarmure szerelt valtozat szinten mehet akar torok alapra ha mar annyira hadiipari megallapodunk... /osszeszerelo uzem magyarorszagon...az.../ de magyarba is jon a profit is./
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Aknavetőről beszélgetünk, nem 6. gen vadászról. Ettől még szükség van rá hogy nem high tech!
   
  fip7, Loken, borisz and 1 other person like this.
 14. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ahhoz képest hogy a Bae a világ lég faszább cége és náluk van a Bofors ami ugye a világ legfaszább cége és mögöttük van a világ legfaszább pr legénysége... az angolok egy ‘kis’, ‘jelentéktelen’ osztrák cégtől (= Mária Terézia óta az osztrák hadsereg egyik fő tüzérségi és lőszer beszállítói) rendelt kutyafuttában aknavetőt amikor Afganisztánban kellett a briteknek valami, ami használható is, és valamiért nem a Bae-től.

  De én azt mondom: merjünk kicsik lenni.
   
  fip7, vilmoci, Loken and 8 others like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Gyerekek! Továbbra se hagyjuk már figyelmen kívül, hogy a HDS elvileg rendelkezett hagyományos tüzérségi lövedékekkel is. Egész délután próbáltam ennek utánajárni, de nem sok eredménnyel. 2016-ban még hírdették a lőszereiket, de azóta nem nagyon talaltam semmit.
  Azt gondoltam, hogy a Ruag vette meg, mint a kézifegyver lőszer termékeit (2003), de erre a Ruagnál semmit nem találtam. Érdekes, hogy a Ruag a történetében említi a kis kaliberes transfert, de a tüzérségi lőszerről nem tesz említést. Listákban viszont Ruag típusként szerepel zárójelben, hogy former Hirtenberger line.
  És még egy adalék: a kis kaliberű lőszereit is gyárthatta tovább a Hirtenberger a transfer ellenére. Ezek szerint a Ruag csak licence-et szerzett, és a márkaneveket.
  Ez esetünkben nagyon pozitív fejlemény lenne. Ugyanis lehet, hogy jó üzlet az aknavetős buli, és különösen a gránátok, mint fogyócikkek, de számunkra az a kunszt, hogy a teljes tüzérségi lőszerpalettát magunk tudnánk gyártani.
  És ez még az esetleges bukót is simán überelheti - mint ahogy a kialakult ügyfélkör miatt szerintem bukó nem lehet.
  Hogy miért fontos ez?
  Hát mert vadonat új eszközökre állunk át. És ezekhez készletezni kell ám (a régieket kukázhatjuk, vagy elpukkantjum valamelyik augusztus 20-án :p), de nagyon durván! Gondoljunk csak bele a 24db PZH teli tárral 768db lövést tud leadni, a tűzgyorsaságról nem is beszélve.
  És itt még nem állunk meg. Ugyebár várhatóan lesz még kerekes, és esetlegesen vontatható tüzérség is.
  Ezeknek a személyzet kiképzéséhez szerintem az 5-10.000 lövés lazán el lesz pukkantva. És akkor még nem képeztünk hadi tartalékot. Ez irtózatos stexet fog elégetni! És a haszon innentől kezdve csak virtuális lesz.
  Szerintem, ha a Hirtenberger mást nem is csinál, mint a MH igényit elégíti ki, már szerintem akkor is el lesz látva 4-5 évig gyártanivalóval, pedig reméljük azért a nemzetközi piacról is csak csurranhat cseppenhet.
  És akkor még nem beszéltünk a komplett aknavetős részlegről.
  Ill. ha megnézzük, hogy milyen lehetőségek vannak még.... Mondjuk jelenleg nincs 40mm-es gránát a gyártott termékek között.
  Mennyiben is jelentene ezek gyártásának beindítása?.
  Gyakorlatilag az alap típusai (töltet) megegyeznek az aknavető lőszerek alap típusaival.
  Persze az elején meg kell tartani a formát, de szerintem a gyártás viszonylag gyorsan átkerül Magyarországra. (Jelentős költségcsökkentés) Az osztrákoknál meg meg kell tartani a kutató irodát a szakemberekkel.
   
  Loken, alfa74 and HAndrás like this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Viszont ha megveszed a világ egyik legjobb gyártóját, és országhatáron belülre kerül mindenestül, akkor annyit gyártasz belőle, amennyit akarsz. És nem fog felkerülni a wikipediára.
  De mondjuk elgondolkoztál már egy olyan forgatókönyvön, hogy mondjum a CZ licence-elt fegyvereiből nem is annyi kerül legyártásra, mint ami a hivatalos papíron van? Mindez a CZ tudtával?
  Mindenhol 200.000 db fegyver van kommunikálva. De mi lenne, ha nemzetbiztonsági okokból nem ennyire, hanem 1,5x ennyire lenne szükségünk.
  Ebben esetben vajon jó megoldás lenne mas országban gyártatni? :rolleyes:
  Ha a pirézek megtámadják az országot, azonnal tudni fogják, hogy 190-200 db AMRAAM-nál többre nem kell számítani. De mi lenne, ha lenne egy különbejáratú AMRAAM gyárunk?
   
 17. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Max esetleg a bérrel tudsz költséget csökkenteni. Kontra-2 : semmi értelme nem lenne ide hozni.(majd esetleg 8-10 év múlva apránként). Mert mire sikerülne egy gyárba normális embereket össze vadásznod addigra többe kerülne a leves mint a hús. Ergo-3: szerinted az osztrákoknak hány évébe telt mire letettek az asztalra valamit? És szerinted ez vajon itthon nulla, szinte nulla gyártási tapasztalattal nekünk vajon ez hány évünkbe fájhat? Ez nem úgy működik hogy elgondoljuk, csettintünk egyet oszt pár év alatt mi leszünk a királyok.
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szeretném megkérdezni, hogy melyiket nehezebb legyártani, egy Bren 2-est, vagy egy aknavetőt? Esetleg egy tüzérségi lövedéket? Akna gránátot?
  Ezek tényleg halál egyszerűen gyártható eszközök. Már meglévő technológiát kell gyártani. Már meglévő gépsorral. Semmi fejlesztgetés, kísérletezés.
  Halló! A magyar állam megvette az egész gyárat! Technológiástul, licence-estül, gépestül, művezetőstül, minőségbiztosítási rendszerestül...mindenestül.
  Ugyan kijelentettük, hogy nem változik semmi, de azért csak kiküldjük az embereinket tanulni. :rolleyes:
   
  zsolti and Loken like this.
 19. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Mond te ennyire könnyen gondolod hogy haho menni fog ez így hogy kiküldünk embereket abba a gyárba amit ép most vásároltunk fel szöröstül böröstül.
  Térjünk vissza rá 10 év múlva. Remélem addigra azok a "magyar" szakik is tesznek le a nemzetközi asztalra is valamit. Már ha lesz addigra egy tőrzsgyökeres csapat és nem szélednek szét a nagyvilágba. (Jobban hangzó csábító ajánlatokra)
   
  zsolti likes this.
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Ennél azért bonyolúltabb egy gyár áttelepítése.
   
  zsolti likes this.

Ezen oldal megosztása