1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  https://noe.orf.at/stories/3020116/

  "...Beschäftigte und Management bleiben
  Die Defence-Sparte von Hirtenberger macht aktuell etwa 30 Millionen Euro aus und zählt ca. 85 Beschäftigte. Hirtenberger übergibt einer Aussendung zufolge „ein wirtschaftlich gesundes Unternehmen mit einem sehr guten Auftragsstand“. Der Eigentümerwechsel habe keine unmittelbaren Auswirkungen auf den Standort, die Firmennamen der Defence-Sparte, das Management oder die Mitarbeiterinnen und Mitarbeiter, heißt es vonseiten des Unternehmens. Das Eigentümerrecht würde die ungarische GmbH HDT Verteidigungs-Industrie (HDT Vedelmi Ipari Kft.) ausüben, betonte Maroth. Ungarische Ingenieure sollen jedoch in Forschung und Entwicklung einbezogen werden..."

  Jelenleg a Hirtenberger védelmi üzletága 30 millió €-s bevétel mellett körülbelül 85 alkalmazottat foglalkoztat. A Hirtenberger átadásra kerülő részlege (a cég szerint) gazdaságilag egészséges állapotban és nagyon jó megbízásokkal rendelkezik. A tulajdonosváltás nem lesz az (osztrák) helyszín életére hatással, a cégnév, a menedzsment és a dolgozók tovább lesznek alkalmazva - erősítette meg a vállalat. A tulajdonosi jogok a magyar HDT Védelmi Ipari KFT-re szálnak át, mondta el Maróth, és magyar mérnökök bevonását tervezik a későbbiekben a kutatás-fejlesztés vonalra.

  "...Das 1860 gegründete Traditionsunternehmen Hirtenberg hatte im Juli angekündigt, sich von seiner Rüstungssparte zu trennen, da die Geschäftsführung laut Medienberichten kein Wachstumspotenzial im Defence-Bereich mehr sah..."

  Az 1860-ban alapított családi vállalkozás júliusban jelentette be, hogy szeretnének megszabadulni a védelmi üzletáguktól, mivel a vezetőség a védelmi üzletágban nem lát további növekedési potenciált.

  https://www.derstandard.at/story/20...at-kauft-munitionsproduktion-von-hirtenberger

  "...Über den Kaufpreis wurde Stillschweigen vereinbart..."
  A vételárról titoktartási záradék rendelkezik
   
  fip7, arcas, Loken and 5 others like this.
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Lattam valami ujfajta Renault kabinos tuzolto autot. Gondolom ezt is a Raba hegeszti ossze. Csak ez olyan piros fekete szinu es mas formaju volt mint az emlitett Rabarenaultok. Nagyobb volt, valami muszaki mentos lehetett szerintem...
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ismerosom technika tanari diplomaval, es hott hulye tudassal projektmanager kikuldve lengyelbe a masik leanyceghez az uj beruhazashoz, miutan itt elkeszult egy 25 milliardos fejlesztes es junior projektmanagerkent vegigvitte. Szoval szerintem igazad van, pedig ez a ceg kb a multik oreganyja.
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem vitatkozni akarok, csak megvilágítani egy másik alternatívát:
  Mi van akkor, ha a HDS licenceit nem akarták eladni a Hirtenberger cégcsoport, mert az egész cég többet ér mindenestűl, mintha csak a licence gyártást passzolják át.
  Ha mérsékelten nyereséges az üzletág, akkor kimondottan nagy fogás lett volna a Magyar Honvédség kistafírungolása. Még nagyobb, mint a BW 70.000 120mm-es gránát megrendelése.
  Csakhogy mi hazai gyártást szerettünk volna. Ami már annyira nem lett volna nagy üzlet a HDS-nek, és az anyacégnek.
  Közben valamelyik versenytárs megorrontotta a magyar üzletet, és hogy csökkentse a konkurenciát, bejelentkezett a komplett HDS-ért. (Erről Maróth is elejtett egy félmondatot). Ez vagy valós ajánlat, vagy csak taktika húzás volt, nem tudhatjuk, de mi a lehetőség elúszása miatt változtattunk a terven és inkább mi is ajánlatot tettünk a HDS-re.
  A Hirtenbergernek nagyobb üzlet az, hogy komplett az egész HDS-t eladja annak minden ingó és ingatlan valamint szellemi vagyonával.
  A hír szerint meg akartak szabadulni az üzletágtól, mivel a cégcsoport nyilvánvalóan átállt a civil szektorra. Nem kellett ehhez veszteségesnek lennie, elég ha csak forráshiány áll elő másik üzletágban, vagy akár egy öregedő cégtulaj világszemléleti változása.
  /Ráadásul egy kedvező/tisztességes üzlettel biztosíthatja a kellemes elbírálást a Magyarországon lévő egyéb, érdekeltségeinek, esetleg egy további gyár létesítéséhez kedvezőbben kap ingatlant állami vagyonból./
  Szóval az eredeti tervek szerinti gyárnyitás és az arra kapott államilag garantált hitel (12Mrd HUF) nem hiszem, hogy elég volt a komplett cég megvételére.
  Ugyanakkor ehhez az új felálláshoz már nem kellett az állami kezességvállalás!
  Míg a HDT (az egyszemélyes állami cég) az eredeti terv szerint nem tudott más fedezetet nyújtani a 12Mrd forintos hitelre, lévén csak projekt cég, így elkerülhetetlen volt az állami kezességvállalás.
  A cég megvásárlásához azonban a HDT-nek nem kellett mást tennie, mint odatennie a működő ügyfélkörrel és BW-s megrendelésekkel kitömött multi céget mint fedezetet, valamint a várható HM megrendelést.
  Egy ilyen vásárlás nem lenne példa nélküli. Amennyiben egy bank úgy értékeli, hogy a fedezetet biztosító cég ki tudja saját maga termelni a hitel visszafizetését, akkor úgy is finanszíroz, hogy nem kell további fedezetet bevonni. Erre az egészre kizárólag az EU-s ellenőrzések miatt lehetett szükség, mivel az MFB úgy is 100%-ban állami tulajdonolt bank. Mondjuk ez igaz az eredeti 12Mrd-os gyárlétesítésre is! ;)
  Egy hasonló példa a "civil" világból: A Manchester United-et egy ilyen zseniális machinációval vásárolta fel a Glazer család.
  Gyakorlatilag a Unitedet mint céget előre bedobták fedezetnek az üzlethez. Majd a klub bevételéből lazán fizették a kamatokat, és még a tőkét is.
  Ezen jól ki is akadtak a szurkolók, mert Glazerék úgy gazdagodtak meg a szurkolók pénzén, hogy a saját pénzükből gyakorlatilag nem kockáztattak semmit. Ha jól tudom mostanra már csak azért tartják a hitelt, hogy likvidek legyenek, és tudjanak a törlesztésre adókedvezményt igénybe venni. :rolleyes:
   
  Matróz Kommandó likes this.
 5. papi

  papi Well-Known Member

  alfa74, antigonosz and BiancoGasto like this.
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Rába
  Nem nagyon akar beindulni....
  "A RÁBA VEZETÉSE A GYORSJELENTÉSBEN MEGEMLÍTI, HOGY A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUMMAL 2018-BAN MEGKÖTÖTT ÚJ KERETSZERZŐDÉS 2019-RE ESEDÉKES MEGRENDELÉSEI NEM REALIZÁLÓDTAK, 2019-BEN EBBŐL ÉRTÉKESÍTÉSI ÁRBEVÉTEL NEM VÁRHATÓ. A 2020-AS ÉS AZ AZT KÖVETŐ ÉVEK TARTALOMMAL VALÓ MEGTÖLTÉSÉN DOLGOZNAK."
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  ;)
  Eddig a Zrinyi 2026-ban szerintem kizárólag csak az alap GBP keretében volt megrendelés az évi 6Mrd-os keret erejéig.
  Tulajdonképpen a Rábának még el sem kezdődött a haccacáré. Hja és a 2019, sem telt még le. :rolleyes:
  Különben itt a teljes jelentés.
   
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Azt mondod, h. vmire ez kifut? Miért vagyok szkeptikus?
   

Ezen oldal megosztása