1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  https://noe.orf.at/stories/3020116/

  "...Beschäftigte und Management bleiben
  Die Defence-Sparte von Hirtenberger macht aktuell etwa 30 Millionen Euro aus und zählt ca. 85 Beschäftigte. Hirtenberger übergibt einer Aussendung zufolge „ein wirtschaftlich gesundes Unternehmen mit einem sehr guten Auftragsstand“. Der Eigentümerwechsel habe keine unmittelbaren Auswirkungen auf den Standort, die Firmennamen der Defence-Sparte, das Management oder die Mitarbeiterinnen und Mitarbeiter, heißt es vonseiten des Unternehmens. Das Eigentümerrecht würde die ungarische GmbH HDT Verteidigungs-Industrie (HDT Vedelmi Ipari Kft.) ausüben, betonte Maroth. Ungarische Ingenieure sollen jedoch in Forschung und Entwicklung einbezogen werden..."

  Jelenleg a Hirtenberger védelmi üzletága 30 millió €-s bevétel mellett körülbelül 85 alkalmazottat foglalkoztat. A Hirtenberger átadásra kerülő részlege (a cég szerint) gazdaságilag egészséges állapotban és nagyon jó megbízásokkal rendelkezik. A tulajdonosváltás nem lesz az (osztrák) helyszín életére hatással, a cégnév, a menedzsment és a dolgozók tovább lesznek alkalmazva - erősítette meg a vállalat. A tulajdonosi jogok a magyar HDT Védelmi Ipari KFT-re szálnak át, mondta el Maróth, és magyar mérnökök bevonását tervezik a későbbiekben a kutatás-fejlesztés vonalra.

  "...Das 1860 gegründete Traditionsunternehmen Hirtenberg hatte im Juli angekündigt, sich von seiner Rüstungssparte zu trennen, da die Geschäftsführung laut Medienberichten kein Wachstumspotenzial im Defence-Bereich mehr sah..."

  Az 1860-ban alapított családi vállalkozás júliusban jelentette be, hogy szeretnének megszabadulni a védelmi üzletáguktól, mivel a vezetőség a védelmi üzletágban nem lát további növekedési potenciált.

  https://www.derstandard.at/story/20...at-kauft-munitionsproduktion-von-hirtenberger

  "...Über den Kaufpreis wurde Stillschweigen vereinbart..."
  A vételárról titoktartási záradék rendelkezik
   
  fip7, arcas, Loken and 5 others like this.
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Lattam valami ujfajta Renault kabinos tuzolto autot. Gondolom ezt is a Raba hegeszti ossze. Csak ez olyan piros fekete szinu es mas formaju volt mint az emlitett Rabarenaultok. Nagyobb volt, valami muszaki mentos lehetett szerintem...
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ismerosom technika tanari diplomaval, es hott hulye tudassal projektmanager kikuldve lengyelbe a masik leanyceghez az uj beruhazashoz, miutan itt elkeszult egy 25 milliardos fejlesztes es junior projektmanagerkent vegigvitte. Szoval szerintem igazad van, pedig ez a ceg kb a multik oreganyja.
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem vitatkozni akarok, csak megvilágítani egy másik alternatívát:
  Mi van akkor, ha a HDS licenceit nem akarták eladni a Hirtenberger cégcsoport, mert az egész cég többet ér mindenestűl, mintha csak a licence gyártást passzolják át.
  Ha mérsékelten nyereséges az üzletág, akkor kimondottan nagy fogás lett volna a Magyar Honvédség kistafírungolása. Még nagyobb, mint a BW 70.000 120mm-es gránát megrendelése.
  Csakhogy mi hazai gyártást szerettünk volna. Ami már annyira nem lett volna nagy üzlet a HDS-nek, és az anyacégnek.
  Közben valamelyik versenytárs megorrontotta a magyar üzletet, és hogy csökkentse a konkurenciát, bejelentkezett a komplett HDS-ért. (Erről Maróth is elejtett egy félmondatot). Ez vagy valós ajánlat, vagy csak taktika húzás volt, nem tudhatjuk, de mi a lehetőség elúszása miatt változtattunk a terven és inkább mi is ajánlatot tettünk a HDS-re.
  A Hirtenbergernek nagyobb üzlet az, hogy komplett az egész HDS-t eladja annak minden ingó és ingatlan valamint szellemi vagyonával.
  A hír szerint meg akartak szabadulni az üzletágtól, mivel a cégcsoport nyilvánvalóan átállt a civil szektorra. Nem kellett ehhez veszteségesnek lennie, elég ha csak forráshiány áll elő másik üzletágban, vagy akár egy öregedő cégtulaj világszemléleti változása.
  /Ráadásul egy kedvező/tisztességes üzlettel biztosíthatja a kellemes elbírálást a Magyarországon lévő egyéb, érdekeltségeinek, esetleg egy további gyár létesítéséhez kedvezőbben kap ingatlant állami vagyonból./
  Szóval az eredeti tervek szerinti gyárnyitás és az arra kapott államilag garantált hitel (12Mrd HUF) nem hiszem, hogy elég volt a komplett cég megvételére.
  Ugyanakkor ehhez az új felálláshoz már nem kellett az állami kezességvállalás!
  Míg a HDT (az egyszemélyes állami cég) az eredeti terv szerint nem tudott más fedezetet nyújtani a 12Mrd forintos hitelre, lévén csak projekt cég, így elkerülhetetlen volt az állami kezességvállalás.
  A cég megvásárlásához azonban a HDT-nek nem kellett mást tennie, mint odatennie a működő ügyfélkörrel és BW-s megrendelésekkel kitömött multi céget mint fedezetet, valamint a várható HM megrendelést.
  Egy ilyen vásárlás nem lenne példa nélküli. Amennyiben egy bank úgy értékeli, hogy a fedezetet biztosító cég ki tudja saját maga termelni a hitel visszafizetését, akkor úgy is finanszíroz, hogy nem kell további fedezetet bevonni. Erre az egészre kizárólag az EU-s ellenőrzések miatt lehetett szükség, mivel az MFB úgy is 100%-ban állami tulajdonolt bank. Mondjuk ez igaz az eredeti 12Mrd-os gyárlétesítésre is! ;)
  Egy hasonló példa a "civil" világból: A Manchester United-et egy ilyen zseniális machinációval vásárolta fel a Glazer család.
  Gyakorlatilag a Unitedet mint céget előre bedobták fedezetnek az üzlethez. Majd a klub bevételéből lazán fizették a kamatokat, és még a tőkét is.
  Ezen jól ki is akadtak a szurkolók, mert Glazerék úgy gazdagodtak meg a szurkolók pénzén, hogy a saját pénzükből gyakorlatilag nem kockáztattak semmit. Ha jól tudom mostanra már csak azért tartják a hitelt, hogy likvidek legyenek, és tudjanak a törlesztésre adókedvezményt igénybe venni. :rolleyes:
   
  Matróz Kommandó likes this.
 5. papi

  papi Well-Known Member

  alfa74, antigonosz and BiancoGasto like this.
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Rába
  Nem nagyon akar beindulni....
  "A RÁBA VEZETÉSE A GYORSJELENTÉSBEN MEGEMLÍTI, HOGY A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUMMAL 2018-BAN MEGKÖTÖTT ÚJ KERETSZERZŐDÉS 2019-RE ESEDÉKES MEGRENDELÉSEI NEM REALIZÁLÓDTAK, 2019-BEN EBBŐL ÉRTÉKESÍTÉSI ÁRBEVÉTEL NEM VÁRHATÓ. A 2020-AS ÉS AZ AZT KÖVETŐ ÉVEK TARTALOMMAL VALÓ MEGTÖLTÉSÉN DOLGOZNAK."
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  ;)
  Eddig a Zrinyi 2026-ban szerintem kizárólag csak az alap GBP keretében volt megrendelés az évi 6Mrd-os keret erejéig.
  Tulajdonképpen a Rábának még el sem kezdődött a haccacáré. Hja és a 2019, sem telt még le. :rolleyes:
  Különben itt a teljes jelentés.
   
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Azt mondod, h. vmire ez kifut? Miért vagyok szkeptikus?
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Érdekes, és a magyar hadiipart kis mértékben érintő hír:
  A RUAG ami eddig is holdingként működött, szétbontotta a tevékenységeit 2 külön holdingra.
  A lényeg, hogy elsősorban a svájci fegyverkereskedelmi korlátozások kijátszása/megkerülése érdekében különválasztják a nemzetközi tevékenységet a svájcitól. Svájcban csak a svájci védelmi beszerzéseket és karbantartási feladatokat intéző rész marad. (MRO Switzerland)
  Többek között a siroki üzemet is birtokló RUAG Ammotec pedig függetlenedik a svájci környezettől.
  Érdekesség még, hogy a RUAG International-t "privatizálni" akarják. Azt nem részletezi a cikk, hogy ezt hogy tervezik. Részvényeladással, vagy komplett részlegeladással....;)
   
  svajcibeka likes this.
 10. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Egy ideje már téma náluk hogy ki akarnak szállni a hadi iparból és amit lehet privatizálnának a bejövő pénzt pedig arra fordítanák hogy beszálljanak privát űrprogramokba.
  https://www.reuters.com/article/us-...ars-with-pre-ipo-spending-spree-idUSKCN1T611H

  "RUAG, owned by the Swiss state, makes ammunition for the Swiss army as well as parts for satellites and airliners. But Chief Executive Urs Breitmeier told Reuters the firm wants to get out of defense and concentrate on expanding its space business before a planned flotation in the next couple of years,

  Switzerland said in March it wanted to privatize RUAG, which has become a technology specialist in civil aviation and space since it was created 21 years ago. Defense now makes up less than half its 2 billion Swiss francs in sales."

  Kérdés ki veszi meg és mit fog tenni a Siroki gyárral o_O
   
  pöcshuszár and svajcibeka like this.
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Fúú!!
  Megpróbáltam kicsit utánnajárni a RUAGnak, de nem igazán ment. Egyelőre nem fogok linkelgetni, mert ezek az infók nagyjából elérhetők a RUAG honlapján.
  Szóval rosszul gondoltam ezt a fegyvereladási korlátozásos dolgot. Illetve részben. A védelmi részlegnek mindenképpen megkötötte a kezét, de ez inkább csak ürügy lehet.
  Ahogy leírtad, tényleg a védelmi ipar lehántása lehet az egyik fő cél. Azonban most már nem vagyok benne biztos. Mindenesetre érdekes fordulatok jöhetnek ki még az ügyben. Tegyük hozzá, hogy a CEO tavaly közös megegyezéssel távozott.
  Szóval nagyon furcsa az ügy. Egyes cikkekből az jön le, hogy minden nem svájci védelmi üzlettől próbálnak szabadulni, miközben meg "kirúgják" ennek értelmi szerzőjét.
  Most úgy néz ki mindenből pénzt akarnak csinálni, ami nem repülés és űrkutatás. Ha minden igaz talán most jó pénzért akár meg is lehetne szerezni az Ammotec-et, de persze ennél sokkal részletesebb infó kellen. A Hirtenberger elvileg átadta egy részét a saját portfoliójának (kis kaliberű, és nagy kaliber is el. Hogy most akkor ki mit is gyárt az számomra teljes homály....
   
  Loken and mindenen kívül like this.
 12. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Ide is berakom, január 30-án Szentendrén lesz egy előadás a magyar hadiiparról a rendszerváltástól napjainkig:

  [​IMG] [​IMG]
   
  vilmoci, anonim999, megazez and 2 others like this.
 13. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Ezt most találtam 3 napos cikk:
  https://dsm.forecastinternational.c...nto-two-separate-aerospace-and-defense-firms/

  Itt konkrétan azt írják:
  "In preparation for the split, RUAG has been divesting operations it no longer considers core to either operation. According to the plan, RUAG International will continue to manage the business sections that are incompatible with the new orientation of an aerospace group, and that cannot be integrated in MRO Switzerland due to their networking with other countries. Partners will be sought that offer better prospects for these sections, which include Cyber, MRO International, and RUAG Ammotec. A joint venture is planned for Simulation & Training."

  A cikk meghivatkozza ezt a Svájci állami portált:
  https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-74367.html

  Ahol szó szerint szintén le van írva hogy a Federal Council (aki gyakorlitalog az állam és a fő tulaj) úgy döntött teljesen ki akar szállni középtávon a RUAG-ból mivelhogy:
  "The Confederation cannot hold a stake in a technology group of this type in the long term, as there is no legal basis and the Federal Council does not see a public interest. Therefore, the Federal Council intends to fully privatise RUAG International in the medium term."

  És van egy érdekes rész:

  "
  RUAG has submitted several options for privatisation. The Federal Council will decide on what approach to take at a later point in time. Plans are to proceed gradually and in coordination with the development of the aerospace group. To begin with, RUAG International will continue to manage the business sections that are incompatible with the new orientation of an aerospace group, and that cannot be integrated in MRO Switzerland due to their networking with other countries. Partners will be sought that offer better prospects for these sections, which include Cyber, MRO International and RUAG Ammotec. A joint venture is planned for Simulation & Training.

  The Federal Council believes that selling RUAG Ammotec will not affect the security of supply. As regards small calibre ammunition, Swiss production sites are already dependent on procuring components from abroad. The Federal Council is aware that the potential buyer must be chosen very carefully and wishes in particular that operations continue at the Thun site."

  Megerősítik hogy Ammotec eladásra kerül és a Svájci állam ebben nem lát semmilyen biztonsági kockázatot.
  Nagy fogás lenne... valahol volt hír hogy a Siroki gyárba beszállna a Magyar Állam de most nem találom. Éppenséggel ha nagyon akarjuk meg is lehet venni a céget :p
   
  borisz and pöcshuszár like this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igen, ez nekem is nagyjából összeállt.
  Engem az zavar nagyon, hogy azt nem értem, hogy milyen viszonyban vannak egymással licence szinten a RUAG és a Hirtenberger.
  Mert korábban azt olvastam, hogy a small caliber ammo üzletágában szereplő márkákat átadta a RUAG-nak. De ez elsősorban a márkákra volt érvényes. Mintha az lett volna benne, hogy a Hirtenberger is gyárthatja tovább a kis kaliberű lőszereket.
  Ezzel a tranzakcióval együtt viszont volt valamilyen transfer a nagykaliberű lőszerekre is. Egyes prospektusokban úgy hivatkoztak a RUAG által gyártott 105mm-es hk. lőszerre, valamint a 155mm-es tüzérségi gránátokra, hogy azok a valamikori Hirtenberger típusai. DE van még egy zavaró dolog.
  A nagykaliber esetén olyat is olvastam, hogy a RUAG tulajdonképpen a gyártósort vette meg a Hirtenbergertől. Viszont úgy tűnik pár évvel ezelőtt a RUAG eladott egy nagy kaliberű gyártósort az indiaiaknak. Ha tippelnem kellene, akkor ez pont a Hirtenbergertől megvett.
  A RUAGnak (Ammotec) megvan az az előnye, hogy ahogy látom, hogy a teljes ürméreti tartományban rendelkezik licence-el. (ha gyártósorral nem is)
  Viszont kérdéses, hogy az egész Ammotec-et van-e értelme megvenni, csak a kis és közepes kaliberű lőszerek, valamint a Siroki gyár miatt, ha esetleg a Hirtenberger nem veszítette el a gyártási jogait a nagy kaliberre...
  Az biztos, hogy nekünk annyi lőszert kell mostanában legyártani/megvenni, hogy belebetegszünk. Elvileg 155mm-esek és 120mm-eseket vettünk a KMW/Rheinmetall üzlet kereteiben.
  De annál szerintem nagyobb lesz az igény, jóval.... És nem csak nagy- meg kis kaliberből, de irtózatos mennyiségre lesz szükség 20 és 30mm-es lőszerre is. De bejátszhat még .50-es is!
   
  Loken and Shadow like this.
 15. phaidros

  phaidros Well-Known Member

 16. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Másik, ami abból a pályázatból esetleg releváns lehet
  Rádiótávirányítású eszközök sugárzása detektálása, sugárzás helyének megállapítására iránymérő rendszer fejlesztése. BHN Bonn Hungary elektronikai Kft és BME., 843 mill. forint
   
  Loken, svajcibeka, zeal and 1 other person like this.
 17. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Ahogy nézem PRO PATRIA ELECTRONICS is nyert:
  Elemi adó-vevőkből felépített modulárisan skálázható mesterséges intelligenciával támogatott többcélú nagyfrekvenciás távérzékelő eljárás kutatása és a piacképes termék kifejlesztése. 448 811 623 Ft

  Bevallom nem tudom mit takarhat.
   
  Loken likes this.
 18. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 19. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ajha kacifántos egy sztori.
   
 20. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

  RADAR
   

Ezen oldal megosztása