1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar hadiipar napjainkban

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - altx által indítva @ 2014. március 25..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  asszem van belőle itthon is.
  A max pontot az árra és a garira kapta. Adott specifikácón csak ezt vizsgálták.
  Értsd: a lengyelek egy "Golf képességet" vártak el. A magyar cég Golfot küldött be. A többiek meg Ferrarit, meg Corvettet - persze jóval drágábban. A lengyelek meg nem akartak drágábbat. A-ból B-be elviszi őket az is, és még a gari is több volt.
   
 2. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Home-Office sörözés közben a barátaimmal, szóba került egy érdekes téma: hazai ATGM fejlesztési lehetőség.
  Onnan indult a téma az elején, hogy a Maljutka-nak sokszor probléma volt (a 70-80-as években), hogy elszakadt az irányítást biztosító 3 huzal(amit itthoni beszállító is készített :(), emiatt elég megbízhatatlan hírében állt.
  ...rövidre fogva a dolgot, azt állapítottuk meg, hogy a mai -polgári/hétköznapi- technikai/anyag-használati lehetőségekkel élve egészen jó, egyszerűen gyártható, olcsó eszközt lehetne kifejleszteni,
  ami rakéta egy kamerával kiegészítve,
  joystick vezérléssel,
  nem zavarható,
  nagy találati pontosságú
  fegyvert eredményez, ami akár felülről is tud támadni(mi jelenleg és a közeljövőben minden páncélos harci-eszköz rémálma).

  Mivel a korabeli gyártástechnológia a maihoz képest szinte primitív volt, különösebb gond nélkül lehet az eredetileg 3 km-es hatótávot kb. 5 km-re "upgradelni".
  A kamera képen keresztül egy kezelő jó eséllyel tudja rávezetni a célra a rakétát, ami akár kis sebességű légi cél lelövésére (drón, helikopter...) is alkalmas lehet, mert az eredetileg alacsony rakéta-sebesség (kb. 110 m/s: 400 km/óra) is bőven nóvelhetó15-25% többlettel, ami még nem megy az irányíthatóság rovására.

  Az ex-SzU országokból lehetne licenszet szerezni sok formában, főleg, hogy (állítólag ???) még vannak MIG-29-eseink(alkatrészek...) is a pakliban. Pénzért nem sikerült eladni, de -szerintünk- a Mig-29 +kevés €+kis ajándék (vagy nagyobb ;) , ahogy az ebben a műfajban "szokás"), teljesen evrsenyképes.


  Kb. ezek az eredeti eszköz adatai:

  A rakéta (9M14 Maljutka, alapváltozat) műszaki adatai
  • Hossz: 860 mm
  • Fesztáv: 939 mm
  • Törzsátmérő: 125 mm
  • Indulótömeg: 10,9 kg
  • Utazósebesség: 115 m/s
  • Hatósugár: 3 km (minimális alkalmazási távolság: 500 m)
  • Irányítás: Manuális vezetékes parancsközlő távirányítás
  • Harci rész: 2,5 kg-os kumulatív töltet, 400 mm-es páncélátütő képességgel

  Wiki: https://hu.wikipedia.org/wiki/9M14_Maljutka

  ...a korabeli tervezési elvek és a mai lehetőségek 10-35% javulást lehetővé tesznek.
  Azt is komoly előnynek tartottuk, hogy a "fogyóeszköz"(rakéta) olcsó,
  az irányító oldal pedig később képfelismerő, mesterséges Inteligencia szoftverekkel(amikben jók voltunk(vagyunk?) hosszú időre helyet bizisítana egy ilyen eszköznek.
  Ráadásul -mivel vezetékes irányítású- zavarvédett.
  ...éééés az a "huncut" felülről támadás, hmmmmm egy szép huszárvágás. :hadonaszos:


  .
   
  krokomach likes this.
 3. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Joystic vezérléssel pocsék találati arányok szoktak lenni.
  Amíg rávezetsz elég könnyű és "népszerű" célpont vagy ezért terjed a fire and forget.
   
 4. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  HAndrás

  Joystick vezérléssel pocsék találati arányok szoktak lenni.
  Amíg rávezetsz elég könnyű és "népszerű" célpont vagy ezért terjed a fire and forget.


  Ahogy írtam, nem az eredeti (60-as évekbeli "neander-völgyi optikai) rávezetés maradna, hanem FPS (First Person Shooter) látásmódú rávezetés, a rakétára integrált kis kamerának köszönhetően. éppen ezért a rávezetó/kezeló akar pár száz(vezetékes) vagy pár ezer (rádiós kapcsolat a kezelő és az indító tubus között) méterre is lehet a rakéta indítás helyétől, akár egy drónra is lehet telepíteni. ...vagy PSZH-ra... szinte bármire, a "drót" végére megjön a kamera jel, ugyanazon tud menni a vezérlő jel a rakétához. Így nincs "...könnyű és népszerű..." célpont.

  Viszont lehet választani(ha "futja a vezeték hosszából", hogy melyik irányból szeretné "nyitni a konzervet" a kezelő.
   
  krokomach and Nemerson like this.
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igazabol minegy a joictikkal jonni ha jarmube szerelt az atgm es lezeres azt is joictikkal kell celravezetni.... Automata fegyveralvanyok. /nem egy tuzelj es felejts el rol beszel hanem egy tomeggyartott olcso eszkozrol /eldobhato kategoriaa.../ ahogy kiveszem ami ha repesz illetve kumulativ fehjel is rendelkezik es nincs lekorlatozva alkalmazasa es elegge eltudna terjedni igem potens fegyverre valhatna./lehet szivesebben lonek egy ilyen repeszvaltozataval geppuskafeszekre mint pkm el./esetleg thermobar fejjel!!! /boccs felrement./
   
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egy mai fiatalnak joictikkal megtanulni banmi gyerekjatek /de komojan ps szint.../ mint a regi kepernyos nintendo vagy a komolyabb dronok kezivezerloi megfelelnenek kepernyovel. Ipari eszkozok kepernyos kezelopaneljei... Ma egy atlag tablet kepminosege is megteszi ahogy a szamitasi kapacitasai is./megcak szabadszemes celzas sem kell./ csak a felderiteshez. Beazonositashoz. Megfelelo gyorsasagu digitalis zoom szukseges a raketa orraba.
   
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egy atlag tablet kapacitasaval meg kepalkotas altal celratartast is lehetne programozni /nem akkora kapacitas egy jatek ezerszer bomyolultabb program./ digitalis kamera nem nagy tetel /gyors zoom kell ami program feldolgozo kapacitas./ de azt a szamitast vegezheti az indito vagy vezerlo allomas. Indito. Vagy digitalis kijelzovel ellatott x box konzol vagy hasonlo vagy nintendo. Huzallsl osszekotve /ami nagyban megolcsositja es nagy mertekven veddette teszi bizonyos szegmensekben.nemveletlen van a legmodernebb oroszoknak is opcio ra.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 8. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Jó úton jársz,.gondolat-olvasó vagy? Erre gondoltunk: kiképzés kb. 5 perc, max 10 :D

  Nincs kompatibilitási gond, pár ezer HUF, és a jobb vezérlők "kicsit" az orosz elődök" minőségi szintje felet van (minden lebecsülés nélkül).
  Megjegyzem: vmelyik US Army/Navy/??? szintén használja ;)

  Visszatérve az eredeti témához: az "összelegózott" ATGM-nél nincs rádójel, nincs lézer fény az indításhoz képest (ha a tipikus -Eu-s- 1,5 km távolságot vesszük akár bármely irányból tud "érkezni" -ha futja a vezeték hosszából-, akár hátulról, vagy felülről.
  Amikor 2-3 rakéta ilyen indul egy célpontra, nem érdekes, hogy M1 Abrahams / T-90 / T-14 Armata: "gatya letolva-tanga-bugyi" (vagy amit akartok... ;) ).

  Ezt "dobta" az NI (Natural/Human Inteligent ;))  u.i: ...papiron :( , de annak naggggyon jóóóóóóóóóóó :hadonaszos:

  .
   
  Nemerson likes this.
 9. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member
  Amíg írtam (hosszan/sokáig), addig te is átgondoltad: ügyes !

  Ezt lehetne csinálni egy kb. 50-éves eszközből(csak kéne pár tökös vezető), "kedvenc Hunyadim" (a "Jani"), ilyen húzásokat dobott be, mikor csóró hadjáratokat vezetett.
  Érdekesnek találtam, hogy a "csóró" hadjáratai szinte mindig sikeresek voltak :) , a "jól finanszírozottak" pedig szinte mindig fordítva: rosszul végződtek (Kellet hozzá önfejű "Királyfi" is :( ).
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Vagy felfuzni egyeb program melle. Mellekesen. Mondjuk az iranyitott 120 mm e panceltoro granat vonalon./!omdjuk kozos kezelopanel./ a raketatechnologia nem ujdonsag szamunkra. Hajtoanyagbol csak valami fejlesztest kell elkezdeni gyartani. Fuvocso meg szamitogeppel ujratervezheto elorre modellezheto. De igazbol a hatotavjaval sincs nagy gond. Uj fejek kellenenek hozza kumulativ repesz thermobar fust gyakorlo /fust egyeb granatbol is haszmos lehet./ tuzersegi de meg harckocsi granatkent is./ olcson gyarthato kutatas fejlesztest biztosit. A hazai mernokoknek. A hadiipart ki kell nevelni nem lehet egybol ibcm et fejlesztetni veluk :D
   
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Kb 200 méterre található Balogh Bandi méhtelepe :D Program szempontjából hasznos lehet.
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Hazai gyartasu iranyitott raketa technologiai tapasztalatot jelentene ami utat nyithatna a kesobbiekben egyszerunbb akar levego fold /dronokra konnyu repulogepekre valo./ raketak fejlesztesenek iranyba. /szinten kis htotavolsagba./ ami utan akar kozeptavolsagu fold fold raketa fejlesztesebe is belekezdhetnenk a jovoben. /elobb utobb eljon z ido amikor altalanosssa vallik./
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Valahol el kell kezdeni. Bizonyos esetekben hasznos es piackepes termek egy olcso iranyitott raketa /nem feltetlen csak panceltoro feladatokra./
   
  LMzek 2.0 likes this.
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Most hogy a nagygyartok zavarbajottek hogy dragaljak a termekeiket piac nyillik a hazai fejlesztseknek. Es bizonyos szinten onallo hadiipar letrehozasara jott lehetoseg. Ha most sokerul elernunk a minel nahyobb onallosagot hosszu tvra biztositjuk a haza jovojet. Tobb szempontbol is. Annyi hogy a fejleszteseket versenyeztetni kell akar szabadon... Mint a horty idokben vagy a kesk ba. Ahogy a masodik vh vegeig barhol a vilagba. Szabadalmak tizezreit szulte korszak volt.
   
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Mert barmily furcsan is hamgzik de szerintem a jovo nagy konfliktusaba. A csovesek lovik majd a pergot es a raketasak a sortuzet... /a csoves jobb pergot lonni mert olcson pontos mig az iramyitatlan raketa olcdon pontatlan./ a pontloves meg egyertelmu iranyitptt raketaje lessz./ 5 km er azert mar nem rossz tavolsag./ 25 re tolva mar tamogato /de ahhoz kell hogy legyen tapasztalat 5 km eseel. Legallabbis nem art ha hozzatanulas kell mint teljes tanulas./
   
 16. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  25 km-t vezetékessel nem tudok, de mire a hazai elkészül, addigra itt a drónok kora: a hiányzó 20-200-(xezer) km-t rábíznám.
   
 17. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A szerbeknek az alas pl. De tobb is akad.
  Eleinte en is nagy remenyeket fuztem a dronokhoz uav khez es azt lattam bennuk hogy AKARgyokeresen is megvaltoztathatjak a jovo hadviseleset. Ma mar tudom hogy nem. /ez nem azt jelenti hogy elutasito vagyok veluk szembe./ de ma mar helyen kezelem . haszmosak szuksegesek de messze vannak attol hogy akar ak egs komolyabb csata kimenetele is muljon rajtuk /uyg hogy azt massal ne lehetne megoldani akar hatekonyabban./ felderitesbe ami a legkezenfekvobb egy konfliktusba nagyon arulkodo a jelenletuk es ezzel akar tobbet arthatnak mint hasznalnak.
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Lehet konzervativizmussal es fiatal korom ellenere begyoposodessel vadolni aki nem veszi eszre a jovo csodas kepeit. De en inkabb ovatosnak neveznem magam. Szeretem az alternativakat. /olyan szinten hogy barmikor kaphato vagyok akar meg vitaba is bocsaljtkozni ertuuk./ de belatom a korlatokat es az erem mind 3 oldalat nezem. Ha engedik latni. Az elektronikat pl a legsebezhetobbnek es a legveszejesebbe vlhato segedeszkoznek tartom.... A tulzott elektronikar valo tamaszkodas szerintem komoly ellenfel ellen a biztos bukast eredmenyezi.nem csak hadi hasznalatba hanem az allami szferaba is ezeet vagyok az allami digitalizacio ellen /legalabbis a papiralap es hagyomanyos felszamolasa ellen./ de epp ezert fontos annak fejlesztese hogy a kiberterbe minel nagyobbat legyunk kepesekmutni az ellenen.
   
 20. kamm

  kamm Well-Known Member

  Huh? :eek:

  Mond az a nev neked valamit, hogy Bay Zoltan? Ha nem, guglizz ra, olvasgass kicsit a magyar radiotechnikai ipar torteneterol, hatha kepbe kerulsz.
   

Ezen oldal megosztása