A magyar hadiipar napjainkban

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 683
32 334
113
Egyszerubb osszelegozni mar kifeejlesztett reszegysegekbol valami olcso raketat. Majd ezen az osszelegozott raketan lehet fejlesztes cimszoval kivaltani a kulfoldi elemeket hazi fejlesztesu fodarabokkal... Es akkor lehet olyat csinalni hogy pl atgm fuvokajat felhasznalni valami mas raketaba vagy a robbanofelyet vagy kompakt robbanofej es iranyitasi reszt raaplikalni egy hosszabb raketara stb.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
K

kamm

Guest
Köszönöm, hogy te megértetted kérdésem lényegét :)




Köszönöm. 100 év? Ez nekem irreálisan hosszúnak tűnik, de köszönöm a konkrét számot:)
Meg1x, egyreszt ez teruletenkent es orszagonkent valtozo, masreszt ez max konkret muszaki eljarasokat takar, nem egy gep teljes designjat. Az trade secret, nem "jar le" soha.

EU direktiva: https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2016/943/oj
US federal law: https://www.govinfo.gov/content/pkg/PLAW-114publ153/html/PLAW-114publ153.htm
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
A know-how kifejezest proceduralis tudasra, pl gyartas- vagy eljarastechnologiara hasznaljak, az max resze a trade secretnek.

A kérdésem szempontjából szerintem az a releváns.

Pl. létrehozhatnék-e vállalkozást mindenféle licensz megvásárlása nélkül az NSB Di3 mozdony gyártására , melynek legutolsó példánya elvileg 50+ éve készült el.

 
K

kamm

Guest
A kérdésem szempontjából szerintem az a releváns.
Dehogy. Nem az a primary kerdes, hogyan rakod ossze a gepet - persze az is -, hanem elsosorban a tervezese, a muszaki tartalom.

Az Apple sem azert nyert meg minden pert anno klonozok ellen, mert stardusttal megszorja gyartas kozben, hanem mert az ove az egesz platform, a trade secret, a titokban orzott intellectual property.

Pl. létrehozhatnék-e vállalkozást mindenféle licensz megvásárlása nélkül az NSB Di3 mozdony gyártására , melynek legutolsó példánya elvileg 50+ éve készült el.

Dehogy tudnal. Egyreszt minimum egy beleegyezo nyilatkozat (=engedely) kellene vagy a jogtulajdonostol vagy ha az nincs, akkor az illetekes sved hivataltol, hogy free domain lett, masreszt kellene a muszaki leiras. Nezz utana, kie ma, de kizarom, hogy megengednek a gyer koppintasokat.
 
K

kamm

Guest
Ez lemaradt tegnap, itt a definicioja a vontakozo federal torvenyben: https://www.law.cornell.edu/uscode/text/18/1839

"(3) the term “trade secret” means all forms and types of financial, business, scientific, technical, economic, or engineering information, including patterns, plans, compilations, program devices, formulas, designs, prototypes, methods, techniques, processes, procedures, programs, or codes, whether tangible or intangible, and whether or how stored, compiled, or memorialized physically, electronically, graphically, photographically, or in writing if—
  • (A) the owner thereof has taken reasonable measures to keep such information secret; and
  • (B) the information derives independent economic value, actual or potential, from not being generally known to, and not being readily ascertainable through proper means by, another person who can obtain economic value from the disclosure or use of the information;
(4) the term “owner”, with respect to a trade secret, means the person or entity in whom or in which rightful legal or equitable title to, or license in, the trade secret is reposed;

(5)the term “misappropriation” means—

  • (A) acquisition of a trade secret of another by a person who knows or has reason to know that the trade secret was acquired by improper means; or
  • (B)disclosure or use of a trade secretof another without express or implied consent by a person who—
    • (i) used improper means to acquire knowledge of the trade secret;
    • (ii)at the time of disclosure or use, knew or had reason to know that the knowledge of the trade secretwas—
      • (I) derived from or through a person who had used improper means to acquire the trade secret;
      • (II) acquired under circumstances giving rise to a duty to maintain the secrecy of the trade secret or limit the use of the trade secret; or
      • (III) derived from or through a person who owed a duty to the person seeking relief to maintain the secrecy of the trade secret or limit the use of the trade secret; or
    • (iii)before a material change of the position of the person, knew or had reason to know that—
(6) the term “improper means”—
  • (A) includes theft, bribery, misrepresentation, breach or inducement of a breach of a duty to maintain secrecy, or espionage through electronic or other means; and
  • (B) does not include reverse engineering, independent derivation, or any other lawful means of acquisition; and"
Azaz minden tilos kiveve ha magad eljutsz ugyanarra az eredmenyre, akar reverse engineering utjan is. (Kozben mondjuk sanszosa belefutsz majd egy marek vedett szabadalomba, azaz igy is, ugy is fizetned kell majd valakinek.)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
milindustry.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Szuper, köszi. A körökkel mit szemléltetsz?
Van egy interjú Maróth-al, ott van róla szó, hogy hova kerülnek az adott centrumhoz tartozó beruházások.
  • az alapvető járműipari K+F: Zalaegerszeg
  • kerekes K+F és fejlesztés: Kaposvár környéke
  • repülőgépipari fejlesztés: Gyula környéke
  • elektronikai és elektro-optikai fejlesztés: Budapest és Nyíregyháza környéke (namost itt azért disztingválni kell szerintem, ez jelenleg alapvetően a fővárosi régióban létezik, tehát adja magát, hogy a nyírségi területek max zöldmezősen)
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 690
13 355
113
Ehhez a témához:


igazából kiemelve ezt a részt (google.el angolra fordítva):

"Steep fire contributes significantly to the fire superiority of modern armed forces. The relevance of fire support continues to increase, so studies have shown that up to 60 percent of the failures in the First World War, up to 70 percent in the Second World War and up to 80 percent of the failures in the most recent conflict on the Donbass (Ukraine) due to steep fire systems (Artillery and mortars) were caused."

az a helyzet, hogy egy olyan korban, amikor a tüzérség képes 30-40 km-ről akár mozgó hk-kat kilőni, de mondjuk egy GLSDB rakéta tüzrség ennél jóval nagyobb távolságból is képes erre, akkor azért lehet hogy az felülírja az eddigi harcászati elveket

Ha pedig a magyar hadiipar egy 50 km-es BM-21, hasonló vagy kategóri-társhoz tudna többek között ilyen harci-fejet ( is ) fejleszteni/gyártani attól az időponttól lenne saját hadi-ipar!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
2021. március 28.

Csöbör Katalint, Miskolc és környéke országgyűlési képviselőjét kérte fel Palkovics László miniszter, hogy mérje fel, megyénkben mely vállalkozások tudnának kapcsolódni a hadiipari gyártáshoz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye is komoly hagyományokkal rendelkezik a fémmegmunkálásban, gépiparban és a vegyiparban is, így van esély rá, hogy itt is legyenek fegyvergyártásban közreműködő gyárak, üzemek. Ráadásul a hadiiparban jelentős szerepet játszottunk a szocialista időszakban, az egykori Diósgyőri Gépgyárban fegyvergyár működött, Sajóbábonyban, a vegyipari komplexumban pedig lőport állítottak elő. A Miskolci Egyetem szinte kimeríthetetlen szürkeállománnyal rendelkezik, amely egy ilyen precíziós gyártási kultúrát kívánó ágazatnak, mint a hadiipar, nagy segítségére lehet...

Csöbör Katalin:"Meghívásomra Miskolcra látogatott dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, akivel a katonai Toborzóiroda belvárosba költöztetésének lehetőségéről, az önkéntes tartalékos zászlóalj miskolci elhelyezéséről, valamint a védelemipari beszállítói és az ehhez kapcsolódó képzési lehetőségekről tárgyaltunk Veres Pállal, Miskolc polgármesterével."
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
A Mouldtech Kft. kapacitásának növelése érdekében új szerszámokat vásárolt, lépéseket tett a robotizáció irányába, valamint bővítette zalaegerszegi telephelyét. Ez egy 490 millió forintos beruházás, amihez a kormány 245 millió forintos támogatást biztosít, amiért cserébe a vállalat 77 munkahely védelmét és megmaradását garantálja a jövőre nézve.

182248623_321101862715704_4540684485230337330_n.jpg


A cég tanúsított hadipari beszállító. De hogy a K+F-ben és drónfejlesztésben lesz-e szerepe, azt nem tudni.

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
A Mouldtech Kft. kapacitásának növelése érdekében új szerszámokat vásárolt, lépéseket tett a robotizáció irányába, valamint bővítette zalaegerszegi telephelyét. Ez egy 490 millió forintos beruházás, amihez a kormány 245 millió forintos támogatást biztosít, amiért cserébe a vállalat 77 munkahely védelmét és megmaradását garantálja a jövőre nézve.

182248623_321101862715704_4540684485230337330_n.jpg


A cég tanúsított hadipari beszállító. De hogy a K+F-ben és drónfejlesztésben lesz-e szerepe, azt nem tudni.

Hova szállít be? Korábbi drónfejlesztésben van tapasztalata?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
A Mouldtech Kft. kapacitásának növelése érdekében új szerszámokat vásárolt, lépéseket tett a robotizáció irányába, valamint bővítette zalaegerszegi telephelyét. Ez egy 490 millió forintos beruházás, amihez a kormány 245 millió forintos támogatást biztosít, amiért cserébe a vállalat 77 munkahely védelmét és megmaradását garantálja a jövőre nézve.

182248623_321101862715704_4540684485230337330_n.jpg


A cég tanúsított hadipari beszállító. De hogy a K+F-ben és drónfejlesztésben lesz-e szerepe, azt nem tudni.

Szép találat!!!
Pont ma alakult meg a hazai Drón Koalíció.
0133102KAT3026.jpg


0133134KAT3065.jpg