1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Igy már világos, bár én pont nem álomvilágról írtam, hanem a valóságos tehetség vagy érdeklődés kamatoztatásáról a rideg valóságban. Sztem nem lehet mindenre és bármire "alapvető" tudást szerezni. Persze, kell egy általános, minél magasabb műveltség. De ha pl. a tanulást, a fejlődést, az adaptáció képességét, a problémamegoldást tanítjuk, akkor jöhet a vasútbolondnak a tehén is, meg tudja oldani.
   
  Ooorky, melampo, fip7 and 1 other person like this.
 2. melampo

  melampo Well-Known Member

  Az alapjaiban nem a realitásokra épülő oktatási koncepció eleve nem lehet eredményes. A kiindulási helyzet az, hogy már egészen kicsi korban meg kellene állapítani, hogy a tanuló mivel, milyen módon motiválható mert ha nem az ö egyéni sajátosságainak megfelelő módom kezelik akkor csak a klasszikus kényszerítési eszközök maradnak amiknek a hatásfoka tapasztalataink alapján kijelenthetően ugyan nem rossz de nem éri el az elérhető maximumot.
  A minimum kellene, hogy legyen első lépésben a szegregáció de ennek a szónak a kimondása is tilos ma.
   
  fip7 likes this.
 3. melampo

  melampo Well-Known Member

  Hozzászólásodban ott a válasz. De, lehet mindenre és bármire "alapvető" tudást szerezni. Meg kell tanítani tanulni és gondolkodni. Első körben meg kellene próbálni azt, hogy mivel, hogyan lehet hatni rá, ezen eszközöket használva megtanítani tanulni és gondolkodni majd az elemi alapok után elé tárni a palettát, hogy legyen módja és lehetősége megmutatni milyen irányába érez affinitást és onnantól már nem is lenne sok dolgunk vele.
   
 4. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Dejszen akkor majdnem ugyanazt mondjuk. A vasútbolond gyereknek a vonaton keresztül hatékonyan meg lehet tanítani a fizikát, a matekot, a földrajzot, a kémiát, de még a zene és az irodalom egy részét is -- és akár az alapoktól is. Épp az lenne a lényeg, hogy megtanulhatja az összeadást vasúti kocsikkal is, nem kell mindenkinek egyformán az almákkal vacakolni.
   
  fishbed likes this.
 5. melampo

  melampo Well-Known Member

  Látszólag ugyanazt mondjuk. Nem is itt akad el a dolog. A különböző szülői, családi, közösségi viszonyok között szocializálódott gyerekeket az egyéni foglalkozástól a kiemelt oktatási szinttől a nevelőintézeti és fiatalkorúk börtönében történő oktatási módszereken keresztül százféleképpen kellene tanítani de eredményesség szempontjából legjobb lenen a spártai módszer ahol a szülőktől kis korban elveszik a gyereket és közösségileg nevelik mert ott a legkevesebb az esélye, hogy az iskolán kívüli környezet demoralizáló hatása érvényesüljön..
  Ezzel szemben a mai véglet az, hogy beterelik őket egy közös akolba ahol a homoszexualitásról tartott előadásról átvonulnak hittanórára.
  Így lehet pl.teljesen hülye ájtatos buzikat nevelni. Arra nagy szükség van.
  A nézetkülönbség közöttük ott van, hogy a mindennapi élethez szükséges elemi tudást mindenkibe bele kell verni bármi áron és bármilyen módszerrel, hogy ne váljon teljesen kiszolgáltatott balfasz idiótává. Minden egyéb utána következhet. Enélkül ugyanis életképtelen.
  A specializálódás eredményessé de egyben sebezhetővé is tesz.
  Felmérni mivel,hogyan lehet motiválni, felébreszteni az érdeklődést, megtanítani tanulni, gondolkodni, célokat kitűzni, azokat elérni.
  A célokért végzett munka fegyelemre tanít a közben megszerzett tudás pedig alázatra.
  Ezekhez először ki kellene lépnünk a mai társadalomszerveződési struktúrákból és a kommunikációs terrorból.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt remélem csak valami rossz tréfának szántad...
  Számomra sokszor a legdemoralizálóbb környezet maga az iskola volt úgy, hogy nem egy annyira szar gimibe jártam, de így is voltak olyan osztálytársak, akiket péklapáttal vertem volna képen, annyira bukók voltak és csak zavarták az oktatást.

  És nevetni fogsz, de ebből lehet, hogy valaki csak az elsőt tartaná hasznosnak. A hitnek és vallásnak semmi köze, hogy nem kéne legyen az oktatáshoz az állam és egyház szétválasztása után 120+ évvel.

  Nem tudom, hogy itt sírnom, vagy röhögnöm kéne, annyira buta komment volt ez.

  Az ilyen szélsőséges dolgoktól, hogy bármilyen és egyebek nekem kb. a munkatábor és sorkatonaság elegye ugrik be. Ez = azzal, hogy mérhetetlenül kontraproduktív. Mellesleg, hahó, a szülő felelőssége hol van? Nem nevetéges elvárás, hogy mindent az iskola oldjon meg? Ha már világra szülte (vagy baszta csak...) a gyerekét a kedved szülő, akkor talán foglalkozhatna is tettei következményével.

  Az egész világ a specializációra épít. Ezért van az, hogy nem vízvezeték szerelő programozók vannak a munkaerőpiacon, hanem programozók és mások. Mert mindenki azt csinálja, amiben nagyon jó. Jó esetben...

  Valahol vicces, hogy még önellentmondásod sem veszed észre. A minden erővel, bármi áron vs. motiválás. Most akkor melyik? A kettő együtt nem megy...

  Ameddig azt látom, hogy egyes emberek szülőként valahogy nettó kretének (vagy mindig is azok voltak...), addig erre esély nincs. Mert ameddig a saját szüleivel képtelen rendesen együtt élni, beszélni és viselkedni az fiatal felnőtt vagy kisgyerek is, addig a helyzet nem kecsegetető.
   
 7. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Ez jelentős eltérés a nézeteink között. A te módszeredet alkalmaztak már a történelemben, vmelyik török szultánnál volt gyerekadó, konkrétan az államnak kellett adni egy fiúgyereket, akikből aztán engedelmes katonákat faragtak, ők lettek a janicsárok. Hadi szempontból vitathatatlan a hatékonysága, de ez puszta állami rabszolgatartás. Én abban hiszek, hogy szabadságunk feltétele a felelősség. Abban egyetértünk, hogy ma rossz a helyzet, de ennek oka nem a szabadság megléte, hanem a kapcsolódó tudatos felelősség hiánya. Ezt nagyrészt a családból kapjuk meg, és némi szerencsével a jobb tanárainktól. Egy jó iskolarendszer legfeljebb támogatni tudja ezt, de az agymosás nem vezet el a tudatos felelősséghez.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az észak koreai állam is erőnek erejével megtanítja az, amit szerinte tudnia kell az állampolgárnak sőt, még azt is megmondja mit is csináljon. A végeredményt ismerjük...

  Azon kevés szerencsések, akik sikeresen megléptek onnan, azoknak meg tanítani kell a nyugati világban a létet, mert életképtelenek az északi "tudással".
   
  FilcTroll and altx like this.
 9. altx

  altx Well-Known Member

  Ugye az megvan ha valaki nem buzinak szuletett azt peradezthatod meg tanithatod oran de akkor sem lesz az belole????

  amugy meg felesleges a sulin veszekedni. Olyen lesz az oktatas amien celjai lesznek a politikusoknak..ha akarsz uralkodni mint kozepkorban bemagoltatod veluk minden hulye datumot meg leterheled minden ssz@rral csak ne tanuljonak gondolkodni semit, ha valaki megredezi miert van ez igy es nem ugy lazadonak, szemtelenek nevezed es jol meg is bunteted a tobbi elott peldanak...vagy ha akarod h legyen az orszagbol valami akor meg tanitod oket gondolkodni is ...nagyon jo eredmenyekert a rossz tanulokkal meg + kulon foglalkozol (kulon suli, kulon modszerekkel azoknak akik nehezen fogjak fel a dolgokat) mint pl szingapurban...

  nekem a szingapuri modszer tetszik legjobban...csak nem nagyon akarja senki sem hasznalni :(
   
  sandman and molnibalage like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  [​IMG]
   
 11. altx

  altx Well-Known Member

  Neztem egy musort itt nalunk a Da Vinci TV-n a szingapuri oktatasrol, tobb gyereket mutattak be..volt par aki nagyon rosszul ertette a dolgokat, vizsgakor rosszak voltak stb.. es azok kulon jartak a tobbitol, kulon tanarokkal akik tobbet foglalkoztak veluk. Az volt az erdekes hogy a vegen, az zaro vizsgakon nem voltak semmivel sem rosszabak a "okosabb" tarsaiktol. Volt aki meg jobbnak is bizonyult.

  Nem hiaba az oktatasuk az egyik legjobb a vilagon. https://www.bbc.com/news/education-38212070
   
  molnibalage likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  The country recruits its teachers from the top 5% of graduates in a system that is highly centralised.

  Ebből nálnuk a piros valósult meg, az is szarul. A tanári pálya annyira "jól fizetett és megbecsült", hogy a kutya nem akar oda menni, és már most nincs elég és a pályán levők átlagéletkora brutálisan magas. Ebből kifolyólag a zöld rész csak távoli álom.

  Eddig egyetlen kormány sem volt hajlandó erre igazán költeni, csak minden más szarra.
  Innen szép nyerni...
   
  altx likes this.
 13. altx

  altx Well-Known Member

  Hat igen...

  arrol is volt szo h nagyon vigyaznak a jo tanarokra es jol is fizetik oket..mert az a nemzet erdeke..es azt egy ottani igazgato/politikus vagy mi mondta...

  total mas szinten vannak gondolkodasban arrol hogy hogy kell hogy kinezen egy sikeres orszag mint kelet europaban (itt a fontos minnel tobbel osszelopni meg butitani a nepet hogy meg tobben szavazanak rad es hazugsagaidra, az orszagot meg kulonbozo hitelekkel tartani eletben meg hatalomban vagy, aztan meg ki nem szarjalemilesz).
   
  Bleroka likes this.
 14. zeal

  zeal Well-Known Member

  Off
  Látom a környezet hatását leírtad nullára, mert megy az érzékenyítés ezerrel. :rolleyes:
  Az is normális, ha az ember viszolyog az ilyesmitől. Rohadtul nem kell az ember arcába tolni. Nem kell a gyomorforgató vonaglás és nem kell lelkiismeret-furdalást érezni sem, ha valaki nem vevő az ilyesmire.
  Ja, és nincs olyan, hogy homofóbia, ugyanis nem irracionális a viszolygás. Köszi, nem kell elmagyarázni, hogy viszonyulnak a heterókhoz. Találkoztam már velük és hát nem éppen a "csodálatos", "büszke" stb. figurák voltak... Rohadtul nem színesítették a világot, sőt.

  Beszélgetőben vagy a társadalmi folyamatok topikban lenne a helye, de remélem nem alakul ki a témából hosszabb beszélgetés.
  On
   
 15. altx

  altx Well-Known Member

  Hol irtam en hogy az emberek arcaba kell tolni?
  En csak azt mondtam hogy ha valaki nem olyan, akor a dolog nem erdekli.
  A kornyezet hatasa meg csak azokra hat, akik kicsit olyanok meg kicsit amolyanok es MEG nem dontottek el mi is akarnak lenni :D

  Szerintem ok, legyen a parade, ertem a hisztit is korulottuk, vannak akik verik, bantjak oket mert hat ..ilyenek...nem kell oket bantani. Ennyi.
  Beken kell hagyni oket es nem lesznek erdekesek sem a medianak sem senkinek. A politikusokra meg akik ezt tamogassak, mert hatalom = minnel butab es osszeveszet nep, meg nem kell szavazni. Majd ha nem kapnanak 10 szavazatot sem, nem tolnak ezt a sok hulyeseget.

  Az az evente 1 parade utan meg mehetnenek haza ozt csinaljonak 4 fal kozot amit akarnak mert senki sem erdekli mas privat elete.

  Amugy nem ertem hogy jon ide az oktatas,buizisag, stb amikor a $$$ a tema...
   
  molnibalage likes this.
 16. melampo

  melampo Well-Known Member

  "akiket péklapáttal vertem volna képen"
  "világra szülte (vagy baszta csak...) a gyerekét a kedved szülő, akkor talán foglalkozhatna is tettei következményével"
  "Az ilyen szélsőséges dolgoktól, hogy bármilyen és egyebek nekem kb. a munkatábor és sorkatonaság elegye ugrik be."
  "egyes emberek szülőként valahogy nettó kretének"

  Akkor most erőszak vagy teljes szabadság?
  Neked jár a szabadság, a többieknek csak az erőszak használ.

  Az ellentmondásokat nem az én hozzászólásom szülte, azok a fejekben vannak, azok a rendszer ellentmondásai.
  Megoldást ha képes lennél javasolni az érdekelne.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Látom nem esett le a feltételes mód. Mert nem verhettem pofán. Mert ez nem fér bele a minden áron részbe.

  Nincs univerzális megoldása egy komplex problémának.
  • Ameddig a tanári pálya 0 szinten vonzó a szar fizetés, a 0 megbecsülés mellett úgy....
  • hogy a tanároknak 0 fegyelmező eszköze van és ott tartunk, hogy verik őket néha már az iskolában a suhancok...
  ...addig mi a frászról akarunk beszélni...?
  Hol van a szülői nevelés?
   
  notaricon and ozymandias like this.
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Az oktatáshoz is mindenki ért,pont mint a focihoz,vagy a politikához.:D
  Van még otthon szakmunkás képzés?
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 20. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  van egy régi teóriám, miszerint pár olajmonarchia fizeti a mostani seggfej uralkodását azért, hogy balhé legyen továbbra is. Így valamivel magasabban tudják tartani az olaj árát, ami olyan barom állami berendezkedéseknek, mint Szaúd Arábia, nagyon is fontos.

  Nem lesz érdek a megoldásra, sajnos.
   

Ezen oldal megosztása