Bruttó 260-as fizetése a kezdő érettségizetteknek van az
egészségügyi bértábla szerint. Főnővér jellemzően már csak főiskolával, sokéves tapasztalattal lesz valaki, az meg olyan 500e huf +.
Nem értem!
Magyarul van leírva, hogy követelmény a szakmai végzettség, diploma, és erre kínálják a bruttó 260.000 ft-ot!
És ez is:
"Megjegyzés Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény, annak végrehajtási rendeletei és az OKFŐ utasításai az irányadóak."
Nem tudod megnyitni?
Akkor írjunk konkrétakat.
Én meg azt látom, hogy mifelénk*:
anyáméknak a villanyszerelő a konyhából a szomszédos kamrába, kb. 6 órás munkával 60 ezret kért anyagköltség nélkül egy sima vezetékcserére.
Tetőfedéssel is foglalkozó ember 3 segéddel, egy nap alatt 3 sorgarázs lindabos tetőcserére kb. 1 millió.
Azt látom, hogy itt bivalybasznád után hárommal a testvéreméknek villanyszerelő cége van és helyi szinten normálisan kell megfizetni azt a szerelőt, aki képes önálló munkavégzésre, ha jól emlékszem olyan 400 körül (igaz, nem millió fele, de ez más vidék). Plusz ugye még tud maszekba menni.
Szobafestő megkeres 220 nettót önkormányzatnál (tudjuk, hogy általában mennyire "hajtós"), mellette megy maszekolni, de csak helyben.
Napszámos felszorozva 190.000-290.000 (havi 20 nappal számolva). ** Egy normális napszámoshoz már a gazdának kell igazodnia.
*Nagyon-nagyon elmaradott béreknél és úgy általában lemaradott vidék.
**És itt jegyzem meg, hogy szerintem egy csomó munka, ami nem szakmunka, az tulajdonképen napszámos munka, még lehet, hogy árúterítőé is.
Ha 2000 euróért kimegy és itt háza van, ott meg lakik ahol tud, akár többedmagával bérletben, hááát. Szomszéd elmondása alapján majd ennyit keres egyik munkahelyén pedig "csak" pakolni kell és nem szakmunka.
Én azt látom, hogy aki akar, aki utána megy, aki képzi magát és igényes a munkájára, és esetleg még 8 óránál is kicsivel többet tud vagy akar vállalni, az meg tud itthon élni, kényelmesen. Aki meg azon van, hogy legyen meg a 8 óra, utána xboxozzon, netezzen, kocsmázzon, mittudom én, csak ne kelljen se gondolkodni, se dolgozni, se képeznie magát; az kevésbé keres jól.
Én meg azt látom, hogy aki van szakember a környéken, az folyamatosan a Fideszes önkormányzatnak dolgozik, ezért másra nincs ideje.
Miért nincs más? Mert a hanyatló Nyugaton dolgoznak.
Miért az önkormányzatnál dolgoznak?
Mert Fideszes, ezért van pénz.
Honnan, mibű? Hát például abból, amit az EU családi házak, lakások korszerűsítésére ad, azt az állam magára költi. Kivétel ez alól talán a gyerek után járó fejlesztési pénzek.
Ezek után persze megkapjuk, hogy pocsékoljuk az energiát, szigetelni kellene, napelem, új nyílászárók, fűtéskorszerűsítés, stb.
Egyébként meg én egy olyan munkahelyen dolgozok, ami már régóta jól fizetőnek számít a környéken! Viszont nem nagyon van konkurencia a környéken, szóval megállt az idő.
Egy bajom van vele, hogy nem tapasztalom azt, ami a csapból is folyik, hogy jobban élünk, mint akár 20 éve.
Én gépészként nyilván nem fogok éhen halni, csak hát nem ezt ígérik a rendszerváltás óta, hanem hogy ekkor meg akkor érjük utol Ausztriát, vezetjük be az €-t, stb.