Először is örülök, hogy szösszenetem ilyen párbeszédet generált.
Köszönöm a válaszokat s elnézést kérek, hogy tételesen nem reagálok a válaszokra, hozzászólásokra, csak ad hoc.
Mit mosolyt, nevetést csaltál az arcomra az első soroddal.
Az utolsó két soroddal viszont vitatkoznék; valami Alzheimer nevű Sötét Nagyúr szokott elég nagy galibákat okozni
Ha bármilyen okból kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz akkor már megint mindegy mert a környezeted vissza fog élni a helyzeteddel és mindenképpen ki fog fosztani.
Mielőtt valamilyen szentimentális választ fogalmaznál meg felháborodva a tapasztalat kialakította cinizmusomon, higgadj le és gondolkodj el azon az egyszerű tényen, hogy én már voltam fiatal de te még nem voltál öreg.
Ha nem haragszol, - nem véletlenül - csak az utolsó két sorodra reagálnék.
Vannak olyan - elég alattomos - társadalmi folyamatok, amik az ingatlanbefektetést, mint értékőrző, gyarapító módot kitudnak nyírni.
Ez zajlik jelenleg pl. az észak-keleti régiókban, s ez még gyorsulni fog pl. a fiatalok elvándorlásával. (Hogy egy egyelemes mintát mondjak, a lányom sem fog már tanulmányai után visszaköltözni).
Alattomos, mert az embert a megszokás, a közösség, a komfort "altatja", gátolja a felismerésben, hogy mikor képes még (anyagilag) időben és térben váltani.
Nem egy borsodi régióból, családi házból te már nem vásárolsz még sokadik emeleti panellakást sem Budapesten...
Ezzel együtt általánosságban nem vita tárgya az ingatlan, mint befektetés.
Az ingatlan a legveszélyesebb befektetések egyike. Minden befektetés várható eredménye a következő három kritériummal meghatározható.
Likviditás, hozam, kockázat. Ebből a háromból bármely kettő kizárja a harmadikat.
Az ingatlanból nagyon nehéz kiszállni, tehát nem likvid. A likviditás és a hozama is nagyon helyfüggő, viszont cserébe ráadásul nem is mobil.
A kockázatok számosak és általában külső okokra vezethetők vissza így nem nagyon befolyásolhatóak és a mobilitás hiánya kiszolgáltatottá tesz.
Nem véletlen az, hogy a látványos államcsőd méretű válságokat ingatlanlufival szokták létrehozni a hitelezők.
Úgy bebetonoztatják veled a saját csődödet, hogy az életben nem szabadulsz.