Az élelmiszer infláció a hollandoknál is kétszámjegyű. Ám valóban úgy látszik a lidl jobban bírja ott, mint a németeknél, mert náluk is már 14,8%-os az élelmiszerek drágulása. Szóval ez egyáltalán nem magyar jellegzetesség, csak erre nálunk minden import terméknél még a forintgyengülés is közrejátszik.3 hét után most voltam Lidlbe itthon.....Hát,látható az áremelkedés 3 hét alatt.
Az én helyzetem speciális,mert sok helyen tudok vásárolni.Kint is van áremelkedés.15 éve a reggeli kávémhoz milchbröthent majszolok,és most kb duplája az ára a 15 évvel ezelőttinek....15 év alatt lett duplája,nem egy éven belül.Itthon is lehet kapni,kb 2/3 akkora csomag 800ft....Rendszeresen veszek hollandban egy zsemletipust.10 van egy csomagban,most 1,10 (1,09,mindenüt divat ez a hülyeség),tavaj volt 1 E.Kb mint a régi magyar puffancs zsemle,és van közepe,nem felfújt szar (az nyugaton ismeretlen dolog,de ami azt illeti,csak nálunk találkoztam ilyen felfújt szar pékárúval,sehol máshol).Kedvenc sajttortám a német Lidlben meg évek óta 3 E,most is annyi.
Nem,nem fognak se éhen halni,se megfagyni nyugaton.Ők kibirnak egy recessziót,mi nem birnánk ki,nélkülük.
Más.Én a parlamenti ellenzéket nem tartom rendszerellenzéknek.Részei a NERnek.Nem akarnak lényegi változást,csak hatalomváltást.
És 1001x-re is leirva,nem tartom elegendőnek a vajda bukását.A rendszer bukását tartom szükségesnek.Az államszervezeti rendszerünk,mint olyan szerintem az a visszahúzó holt súly,amit le kéne váltani.Még mindig egy bolsevik pártállami államstruktúrának tartom a regnáló államszervezetet,ami maffianosztikus működésével teszi tönkre Nemzetet és Hazát.Nem Orbán találta fel ezt a rendszert,csak tökéletesitette.Ettől a pártállami maffiarendszertől kell megszebadulnunk szerintem,hogy magunk mögött hagyuk abszurdisztáni iszonyainkat.
Adna egy linket a 2022 q1 reál GDI-ról? Előre is köszönöm.Az inflációt félretéve ennek a percepciónak egyik oka az, h a szép GDP adatok ellenére - maradva a 2022 Q1 adatnál(8,2%) pl.: a reál GDI (rosszul írtam előző hozzászólásomban)Q1-ben gyakorlatilag nulla volt…na ezt érezheti az átlag fogyasztó is.
A likviditás finanszírozta a fogyasztást.
A Q2 érdekesebb lehet majd ebből szempontból, de ehhez később lesznek számítások.
Ha likviditás bőség nem lenne jelen a pénzügyi finanszírozásban (ez változóban van), akkor az ebkm nem a nullához konvergálna és a banki különadó miatt jobban sírtak volna az érintettek. Igaz a ker. bankok nagyon szépen keresnek az MNB kamatemelésein napi/heti repo ügyletek szépen hozhatnak/tak.