A hét nagy beszédtémája a Szilícium-völgyi Bank összeomlása volt, ahol néhány száz milliárdnyi eszköz egyik napról a másikra elpárolgott, és a reggeli szél elfújta.
Igazán jobban kellene, hogy érdekeljen ez a dolog, mint amennyire valójában érdekel. Csak 22 évvel ezelőtt lettem gyökértelen bohém. Azelőtt középosztálybeli senkiházi voltam, fizetett állással egy tisztességes cégnél - valójában egy befektetési banknál.
Nem voltam nagymenő kereskedő, annál is inkább. Egy back-office dolgozó méhecske voltam, aki a bank hitel- és kockázatkezelési részlegének szoftvereit tervezte és írta.
Az SVB összeomlása a kockázatkezelés súlyos kudarcának tűnik ennek az idős hitel- és kockázatkezelési geek-nek. Nem történt volna meg, ha én vágom a kódjukat.
A kockázatkezelési számításokban van néhány bonyolult dolog - nézze meg a Black-Scholes-modellt az opciós árazáshoz, ha biztos a matematikában.
De úgy tűnik, hogy ez nem játszott szerepet az SVB-nél. Ami itt történt, az egyszerű banki ügyintézés volt.
Alapvető banki tevékenység: A bank egy biztonságos hely a pénzünk elrejtésére; de a bank nem csak tízesekben és húszasokban veszi a pénzünket, és zárja be egy páncélterembe, hanem használja is a pénzünket. Arra költi a pénzed, hogy dolgokat vegyen.
Az egyik fajta dolog, amit a bankok különösen szeretnek vásárolni, a kötvények. A kötvénykereskedelem első törvénye: Amikor a kamatlábak emelkednek, a kötvények ára csökken, és fordítva.
Úgy tűnik, az SVB kockázatkezelési csapata nem ismeri az első törvényt. A Szilícium-völgyi technológiai cégek, amikor a pénzükben turkáltak, rengeteg pénzt adtak az SVB-nek megőrzésre. Az SVB ezt a készpénzt arra használta, hogy halmokban vásárolt hosszú lejáratú amerikai államkötvényeket, amelyek kamatszelvényei a közelmúltig uralkodó nagyon alacsony kamatlábakhoz voltak kötve.
Kim Olson
Aztán a Fed megemelte a kamatlábakat az infláció visszaszorításának reményében. Az első törvény működésbe lépett. Ezek a halomnyi állampapír már jóval kevesebbet ért, mint amennyit az SVB fizetett értük.
Ha a technológiai cégek vissza akarták vonni a betéteiket - amit meg is tettek, mivel maguk is üzleti veszteségekkel szembesültek -, a SVB-nek mély árengedménnyel kellett eladnia a kötvényeket. A kapott készpénz nem volt elég a kivonási cédulák fedezésére; az érintett összegek pedig jóval meghaladták az FDIC biztosítási limitjét. [Zuhanó hang.]
Tehát, ahogy mondtam: a kockázatkezelés kudarca. Egyszerűen a hozzáértés durva csődje.
Ki volt tehát az SVB kockázatkezelésének felelőse?
Néhány héttel ezelőttig a válasz az volt: senki. Az SVB-nek 2022 utolsó nyolc hónapjában valójában nem volt kockázatkezelési vezetője [Silicon Valley Banknak nem volt hivatalos kockázatkezelési vezetője az összeomlás előtt, de alkalmazott DEI-vezetőt, írta Andrew Miller, Fox Business, 2023. március 17.]. Egy Laura Izurieta nevű hölgy viselte ezt a címet, de tavaly áprilisban lemondott, nem tudom, miért. Aztán nyolc hónapig, egészen január 4-ig ... senki.
Ekkor az SVB végül felvette a kockázatkezelés vezetőjét, egy Kim Olson nevű hölgyet, aki a New York-i irodában dolgozott.
Az alkalmazását bejelentő sajtóközleményben Olson asszony kijelentette, hogy
Az SVB lenyűgöző eredményeket ért el a stabil növekedés terén, és hű maradt az innovációs gazdaságot szolgáló stratégiájához. Izgatottan várom, hogy az SVB kiváló kockázatkezelési csapatát vezethessem, és tovább építsem az SVB kockázatkezelési keretrendszerét és képességeit a cég pályájának e fontos következő fejezetében. [SVB Hires Kim Olson as Chief Risk Officer, SVB Financial Group, January 4, 2023]
Nem mondod?
De ha az SVB-nek nem is volt kockázatkezelési vezetője erre a nyolc hónapra, természetesen volt egy Chief Diversity, Equity & Inclusion Officer-je, egy Angela Morris Lovelace nevű hölgy. Vannak olyan pozíciók, amelyek túl fontosak ahhoz, hogy ne maradjanak betöltetlenül.
És alacsonyabb rangú vezetők dolgoztak a kockázatkezelésen. Itt van az egyikük: Jay Ersapah, a bank brit fiókjának pénzügyi kockázatkezelési vezetője.
A "Jay" előnév kissé félrevezető; Jay Ersapah valójában nő. Nos, mondhatni. Elmondja, hogy színes bőrű queer nőként azonosítja magát, és szenvedélyesen támogatja az LMBTQ-tudatosságot.
Amellett, hogy az SVB brit kirendeltségének kockázatkezelését irányítja, Ersapah asszony a vállalat európai LMBTQIA+ munkavállalói erőforráscsoportjának társelnökeként is tevékenykedett.
Ami a "színesbőrű nő" dolgot illeti: nem tudom kideríteni az Ersapah név eredetét, de a név indiai hangzású, a nő indiai kinézetű, és az angliai Birminghamben született, amelyet ma már főként indiaiak laknak, bár szerintem még mindig rejtőzködhet néhány fehér angol a város furcsa zugaiban. Szóval az indián a legjobb megoldás.
A New York Post március 14-i számából:
Jay Ersapah, az SVB brit fiókjának pénzügyi kockázatkezelési főnöke olyan kezdeményezéseket indított el, mint a cég első egy hónapos Pride-kampánya és egy új blog, amely az LMBTQ+ fiatalok mentális egészségének tudatosítását hangsúlyozza.
[ Miközben a Szilícium-völgyi Bank összeomlott, a csúcsvezető "éber" programokat indított]
Ez szép; de nem lett volna jobb, ha Ersapah asszony energiáit a kockázatkezelésben kamatoztatja?