A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 631
42 033
113
De ezt már unalomig ismételt, gyakorlatilag közhelyesült…
Hát a kedvesvezető még mindig nem érti...

Nagy Márton a magyar gazdaság rabbija...

Kohn elpanaszolja a rabbinak, hogy döglenek a libái.
-Mivel eteted őket?
-Szemes kukoricával.
-Az a baj. Etesd ezután darával!
-Kohn egy hét múlva ismét panaszkodik, hogy még mindig döglenek a libái, pedig darával eteti őket.
- Mert szamár vagy! . - mondja a rabbi. - zabbal etesd őket!
Pár nap múlva Kohn megint siránkozik, hogy hiába eteti zabbal a libáit, mégis pusztulnak.
- Ostoba fajankó vagy, miért nem árpával eteted őket?!
-Másnap megint megy Kohn:
-Rabelében, hiába próbálkoztam az árpával, megdöglött az utolsó libám is!
-Most már egy libád sincs?
-Egyetlen egy se.
-Kár. Pedig még annyi jó ötletem lett volna...

Majd nemzeti ünnepnap lesz, amikor Marcika végre eltalál egy gazdasági számot! :p

• Tetszik
Reactions: fip7

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 577
18 988
113
Hát a kedvesvezető még mindig nem érti...

Nagy Márton a magyar gazdaság rabbija...

Kohn elpanaszolja a rabbinak, hogy döglenek a libái.
-Mivel eteted őket?
-Szemes kukoricával.
-Az a baj. Etesd ezután darával!
-Kohn egy hét múlva ismét panaszkodik, hogy még mindig döglenek a libái, pedig darával eteti őket.
- Mert szamár vagy! . - mondja a rabbi. - zabbal etesd őket!
Pár nap múlva Kohn megint siránkozik, hogy hiába eteti zabbal a libáit, mégis pusztulnak.
- Ostoba fajankó vagy, miért nem árpával eteted őket?!
-Másnap megint megy Kohn:
-Rabelében, hiába próbálkoztam az árpával, megdöglött az utolsó libám is!
-Most már egy libád sincs?
-Egyetlen egy se.
-Kár. Pedig még annyi jó ötletem lett volna...

Majd nemzeti ünnepnap lesz, amikor Marcika végre eltalál egy gazdasági számot! :p
Akkor nézzetek rá a francia költségvetési számokra, probléma megoldási javaslatokra ( 60milliárdot gereblyéznek össze, mert muszály. ) egyből nem is olyan rosszak ezek a magyar számok, tervek.
( Lesz itt még aranyeladás ipari mértékben...).
Majd pillantsatok rá az egy főre jutó államadósság mértékére.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
Ez mit jelent? Minden diáknak laptop? Gondolom, nem erre gondolsz.
Mondjuk pont minden diák kapott laptopot. Legalábbis a gyerek sulijában; nem tudom, hogy országos program-e vagy sem.

Mindenhol lopnak.
Csak nem mindenhol annak hívják. Lásd lobbi és hasonlók. Meg ügyesebben, szofisztikáltabban csinálják.

minden dolgozó egyre nagyobb hozzáadott értéket termel. Pl. egyedi szoftvert fejleszt csavar behajtás helyett.
És akkor tényleg ideiglenesen ázsiai bérmunkások jönnek nagyobb számban, majd ráeszmél a gyár, hogy akkor miért nem ott termel, hisz lassan a munkaerő és a vásárlóerő is ott lesz; ja de ők tudnak szoftvert is fejleszteni is...
Látjuk, hogy nem egyértelműen vált be az a nyugati minta sem, hogy a Hans már nem akar csavart behajtani. És lassan talán el is jutottak oda, hogy már nem is képes rá. Biztos, hogy ez az egy irányú fejlődés(?) a jó út?

Legyen mindenki agyonképzett szoftverfejlesztő -meg diplomás muciológus és társadalomtudós, meg genderszakértő- de majd a házat ki építi fel, a kocsit ki szereli? A filippinó? Ja nem, azok se jöjjenek. Vagy, így, hogy?
Ja, oké, akkor bé verzió, hogy majd lesz naaagyon sok szoftverfejlesztő, meg éttermiségi, meg lesz kevés alacsony értéket hozzáadó melós -csak majd megfizetni nem tudja a munkáját (kereslet-kínálat) és micsoda drágulás lesz, amiről meg megint ki tehet? Hát tugggyukki.

A magyar gazdaság politika drogja ez az összeszerelés: nem tudnak lejönni róla!
De, voltak más tervek is, csak a kovid és a kínai nagy beáramlás (amit nem tudott az EU és az EU-s gazdasági érdekeltségek meggátolni, sőt...) kicsit keresztbe tett; ha emlékszel pont az volt a cél, hogy egyre nagyobb hozzáadott értéket állítson elő a magyar gazdaság, pl.: repülőgép ipar stb. A realitás meg kicsit megváltozott. Ezért én nem gondolom, hogy ez "drog" lenne.

én nem tudok elképzelni egy olyan társadalmat, ahol nem lesznek olajos kezű emberek meg piszkos kezű emberek”.
Egy társadalom akkor egészséges ha nem csak szoftverfejlesztők, meg magasan képzett emberek vannak -ami egyébként lehetetlen is- hanem olajos kezű meg piszkos kezű emberek is vannak. Ha értelmezed a mondatot nem azt mondta, hogy "csak..." Nem tudom, hogy ebből a mondat(részből) miként lehet kizárólagosságot értelmezni.

sok száz milliárddal meg támogatott akkugyárakban.
Mennyi az annyi? Pár napja meg még valaki azt írta a Fórum valamelyik topicjában -ha jól emlékszem, de nem találtam most meg a hozzászólást-, hogy összesen kaptak 100 milliárd támogatást ezen gyárak. Most akkor 100 milliárd, vagy "sok száz milliárd"?

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Mennyi az annyi? Pár napja meg még valaki azt írta a Fórum valamelyik topicjában -ha jól emlékszem, de nem találtam most meg a hozzászólást-, hogy összesen kaptak 100 milliárd támogatást ezen gyárak. Most akkor 100 milliárd, vagy "sok száz milliárd"?
700-1000 milliárdhoz közelít…. Ebbe benne vannak a közvetett források(infrastruktúra fejlesztés) és a közvetlen források is.
Arra nézve nincs adat(kormányhatározatokból lett ki bogaraszva), h a megítélt forrásokat milyen arányban hívtak le.
Megjegyzem pártunk és kormányunk nem is közöl újabban ilyen adatokat(közlemény pl).

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Majd pillantsatok rá az egy főre jutó államadósság mértékére.
Román államadósság hogyan állt 1989-ben… mondjuk a korabeli Magyarországhoz képest..?
Mennyire volt ez jó a román polgárnak?
Mit jelent ez a hivatkozás így önmagában ?(semmit).

A kapitalizmus alapja a hitel(hitel alapja a bizalom)…
Már Széchenyi is szentelt figyelmet a kérdésnek…pedig hol volt a világgazdaság mai formája még akkor…

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Mondjuk pont minden diák kapott laptopot. Legalábbis a gyerek sulijában; nem tudom, hogy országos program-e vagy sem.

Csak nem mindenhol annak hívják. Lásd lobbi és hasonlók. Meg ügyesebben, szofisztikáltabban csinálják.

És akkor tényleg ideiglenesen ázsiai bérmunkások jönnek nagyobb számban, majd ráeszmél a gyár, hogy akkor miért nem ott termel, hisz lassan a munkaerő és a vásárlóerő is ott lesz; ja de ők tudnak szoftvert is fejleszteni is...
Látjuk, hogy nem egyértelműen vált be az a nyugati minta sem
Mert a “keleti” itt kínai minta mi lenne?!
Miben különbözik a “nyugati” mintától, ha egyáltalán különbözik az itt emlegetett szempontból…

Talán csak egy másik (korábbi) gazdasági fejlődési fázisban van…

Export hajtja nem a belső fogyasztás - a nyugatnak is meg volt ez a szakasza, gyarmati idők(jórészt).

Demográfiailag egy másik szakaszban van - Európában 1880 lezárt a bumm szakasz az öregedés/fogyás 1980-as években indult meg Európában, Kínában tavaly…ergo olcsó munkaerő.

Ipar magas aránya - összefüggésben az exportra termeléssel és az olcsó, tömeges munkaerővel+adottság ásvány kicsik erőforrások relatív bősége.

Tőke ellátottság adott, nyugaton ez jórészt magán tőkét jelentett vs. keleten a pártállam tolja a pénzt…

Ami különbség, h jó néhány száz évig (földrajzi felfedezések után) a nyugat adta a gazdasági, társadalmi, technikai, tudományos innovációkat a világnak…

Kína az elmúlt időkig másolt/lopott gazdasági, technikai innovációkat…most tör élre… tudományban még nem.
Az pedig kérdéses, hogy társadalmi kérdésekben mi lesz a hozzáadott értéke - digitális rendőrállam(?)

S Japán és Dél-Korea esetleg Szingapúr hova kell besorolni…?
ugyanazokkal vagy hasonló a problémákkal küzd mint a Nyugat…

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 577
18 988
113
Román államadósság hogyan állt 1989-ben… mondjuk a korabeli Magyarországhoz képest..?
Mennyire volt ez jó a román polgárnak?
Mit jelent ez a hivatkozás így önmagában ?(semmit).

A kapitalizmus alapja a hitel(hitel alapja a bizalom)…
Már Széchenyi is szentelt figyelmet a kérdésnek…pedig hol volt a világgazdaság mai formája még akkor…

Itt pont azt írják hogy meg kellene állítani a folyamatos hitelfelvételt mert az adósságszolgálat megöli a gazdaságot ( elméleti fizetésképtelenséget belebegtetve.)
Hiány 25-re, 60 milliárd,adósságszolgálat 50 X milliárd, pénz meg nincs, max hitelből.
Adók ,járulékok emelése, szociális kiadások brutális megnyírbálása,stb van napirenden. Tehát az államadósság korellál az átlagember életével, ha az infra és a közszolgáltatások, stb színvonala csökken a kamat szolgálat miatt.
Az államadósság kihat a mindennapokra az életminőségen keresztül.
Értem a hitelezés miértjét nagyjából, de a túlhitelezés szerintem nem jó irány,persze tévedhetek. Emiatt figyelem az államadósság mértékét.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113

Itt pont azt írják hogy meg kellene állítani a folyamatos hitelfelvételt mert az adósságszolgálat megöli a gazdaságot ( elméleti fizetésképtelenséget belebegtetve.)
Hiány 25-re, 60 milliárd,adósságszolgálat 50 X milliárd, pénz meg nincs, max hitelből.
Adók ,járulékok emelése, szociális kiadások brutális megnyírbálása,stb van napirenden. Tehát az államadósság korellál az átlagember életével, ha az infra és a közszolgáltatások, stb színvonala csökken a kamat szolgálat miatt.
Az államadósság kihat a mindennapokra az életminőségen keresztül.
Értem a hitelezés miértjét nagyjából, de a túlhitelezés szerintem nem jó irány,persze tévedhetek. Emiatt figyelem az államadósság mértékét.
Ugye egy mondatban minden kontextus nélkül azért nem lehet jellemezni a kérdést.
Ezért kaptam bele a mondatodba.
No offense.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
700-1000 milliárdhoz közelít…
Én értem, de úgy nehéz érvelni, hogy van ilyen szám, meg olyan szám -ami ezek szerint kvázi meg sem közelíti a valóságot. Bár tök jó lenne viszonylag tételesen is látni.
Ebből az összegből mennyi az infrastruktúra és a közvetett? Mert azért ezeket nyilván nem csak az akku gyárak fogják használni. Persze, ettől függetlenül sok.

Mert a “keleti” itt kínai minta mi lenne?!
Miben különbözik a “nyugati” mintától, ha egyáltalán különbözik az itt emlegetett szempontból…
Nem mondtam, nem is gondoltam, hogy a keleti mintát kell követni. Nem is lehetne, teljesen más adottságokkal bírnak.
De jó e nekünk a nyugati minta átvétele, hisz szépen levezetted, hogy teljesen más fejlődési utat jártak, járnak be és más fejlődési stádiumban vannak.
Ami különbség, h jó néhány száz évig (földrajzi felfedezések után) a nyugat adta a gazdasági, társadalmi, technikai, tudományos innovációkat a világnak…
Ja a gyarmatokból kiszipolyozott tőkéből. Ami végülis ugyan úgy állami úton teremtett tőke.

Ahogy Japánban és D.-Koreában is államilag igencsak befolyásolva, kvázi tervgazdálkodási szinten irányítva jött létre mind a tőkés réteg, mind pedig az ipar. Tehát a világon máshol is az állam nagyon komoly befolyásoló tényező, vagy tényező volt. Akkor ez miért ördögtől való Magyarországon és miért azt várjuk, hogy az államilag támogatott, vagy épp más fejlődési szakaszban levő régiók iparával és tőkés rétegével versenyezzen egy olyan hazai tőkés réteg, ahol még a leggazdagabbak sem biztos, hogy teljes mellszélességgel férnek fel a közép-európai, de még a kárpát-medencei top tőkések közé is?
(Cseh országban 10 gazdagabb ember van -leggazdagabbnak 10x annyi a vagyona- mint Mészáros, Horvátországban 1, Bulgária 2, Ausztria 7, Lengyel 7, Románia 3, Szlovákia 1 -és ez csak a magyar leggazdagabbnál nagyobb vagyonnal rendelkezők, nem a listára felkerültek száma. Forrás: https://www.forbes.com/billionaires/)

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 656
13 865
113
Mindenhol lopnak. Nézd meg a videót, amit a minap valaki berakott az USA hadi költségvetéséről. Sok, nagyon meredek dolog van benne. Egy példa: A Boeing egy 15USD csapágyat több mint 3000USD áron számlázott ki rendszeresen.

Ez a "fejlesszünk szoftvert" dolog baromira jól hangzik, de a valóságban nem olyan könnyű(inkább lehetetlen) ám a nemzetközi piacokon ilyesmivel érvényesülni. A Gestamen fegyvereknél pont ezt szoktátok felhozni példaként.....

"Az oktatást kéne nagyon megtolni"
Ez mit jelent? Minden diáknak laptop? Gondolom, nem erre gondolsz.
A legmodernebb technológiákat tanítani nem fog senki sem ide jönni. Aki meg kimegy külföldre tanulni, azt jó eséllyel ott fogják.
Marad az, hogy az itt képzett mérnököket az ide hozott modern gyárakba és a velük együtt érkezett fejlesztő részlegekbe veszik fel, mint munkaerőt és ott képződnek tovább.
(Orbán) A kritikákra pedig, amelyek szerint inkább magasabban képzett munkaerőre lenne szükség, mint gyári munkásokra, azt mondta, „én nem tudok elképzelni egy olyan társadalmat, ahol nem lesznek olajos kezű emberek meg piszkos kezű emberek”.

Ezért rekedünk meg a jelenlegi fejlettségi szinten! Egyre kisebb és öregedő lakossággal csak akkor lehet jelentős reálnövekedést elérni, ha minden dolgozó egyre nagyobb hozzáadott értéket termel. Pl. egyedi szoftvert fejleszt csavar behajtás helyett.
A magyar gazdaság politika drogja ez az összeszerelés: nem tudnak lejönni róla! Pedig már ember sincs rá, ezért jönnek a filippinók meg más vendégmunkások. Se a know-how, se termék, se a gyár, és most már a munkások nagy rész sem magyar sok száz milliárddal meg támogatott akkugyárakban.
Oktatást kéne nagyon megtolni, de ez Orbánt nem érdekli - szóval marad a leszakadás... :(

Egy másik érdekesség a cikkből:

"Egy, a Fidesz felső vezetésével korábban kapcsolatban állt üzletember forrás szerint Orbán gondolkodására jellemző, hogy a különféle gazdasági mutatók kevésbé érdeklik. „Orbán úgy gondolkodik, hogy tőkét kell behozni, mert ha van tőke, akkor van növekedés is, és ha van növekedés, akkor van bérnövekedés is” – fogalmazott.

Szerinte ennek a meggyőződésnek a kialakulásában nagy szerepet játszottak a miniszterelnök történelmi jellegű olvasmányélményei. A forrás szerint Orbán úgy véli, az Osztrák–Magyar Monarchiával kapcsolatban sem az maradt meg az emberekben, hogy milyen mértékű volt a korrupció, és gazdasági problémák voltak, hanem aranykorként tekintenek rá, mivel akkoriban számtalan dolog épült az országban."

Szóval amíg épül valami, Orbán szerint nem baj hogy lopnak. :mad:
Amerika mostanra jött rá, hogy hiba volt leadni az alapvető ipari-gyártási kepessegeket Mexikonak mrg Kinanak. A britek már a Brexit után rajottek.

Orbannal nem az a baj, higy az FDI szamara a fontos, hanem hogy kozben az ország természetes adottsagait leszarja.

Pl. a mezőgazdasági termelést: az 1990 körüli 900 ezer-egymillio háztáji-őstermelobol mára van kb 150 ezer, mikozben az oligarchai egyszerűen megkaptak a foldet, amin kb kukoricat novesztenek holland disznók számára. Minden mást meg a spanyol, holland stb szállítók nyomnak be a multik polcaira, egyértelműen subsidized árazással (ami még a maradék hazai termelő csodbe vitelere iranyul). Nem az a baj, hogy bejott a BMW, hanem hogy termofoldet adtak nekik, meg az adokedvezmenyek, amit egy kozepes magyar ceg sosem kap meg.
Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a magyar tokeseknek felhizlalt oligarchak egyike sem tud meg felmutatni semmifele önálló produktumot 10 év után, nemhogy külföldön versenyképessé vált volna. Mindeközben a rokonom, akinek 30+ eves besoepiteszeti cege van teljes uzemmel, ipari hatterrel, nulla támogatással valaszul nemet teruletre terheszkedett ki, amikor az ottani oonyhasok magyar teruletre jottek. Sebaj, most Lazar lezuzta az egesz telepet meg gyartomuhelyeket, mert kell az arab csodanak.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
holland disznók számára
Ami annyira holland, hogy Olaszország, Románia és Ausztria áll az első helyen.

az 1990 körüli 900 ezer-egymillio háztáji-őstermelobol mára van kb 150 ezer
Ennek egy jelentős részének lényegében nulla termőföldje volt, vagy épp kárpótolt idős, aki nem is gazdálkodott és rengeteg valójában a mai környezetben még megengedő szemmel is nézve kvázi életképtelen méretű gazdaságot takart.
nemhogy külföldön versenyképessé vált volna
Igen, de ha megnézed, pont fentebb írtam, hogy Magyarország annyira "csóró ország", hogy a leggazdagabjaink is szegény embernek tekinthetők (költői túlzással) a környező országok zömének leggazdagabbjai között. Elég nehéz így versenyképes módon, látható mértékben terjeszkedni. (Nem védem őket, de azért a viszonyítást is nézni kell). De az utóbbi időben azért nőtt a külföldön terjeszkedő vállalatok a MOL-on és OTP túl is. 4IG terjeszkedése, vagy magyar cégek a lengyel építőiparban is megjelentek (pl. Futureal, Duna Aszfalt).

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Én értem, de úgy nehéz érvelni, hogy van ilyen szám, meg olyan szám -ami ezek szerint kvázi meg sem közelíti a valóságot. Bár tök jó lenne viszonylag tételesen is látni.
Ebből az összegből mennyi az infrastruktúra és a közvetett? Mert azért ezeket nyilván nem csak az akku gyárak fogják használni. Persze, ettől függetlenül sok.

Nem mondtam, nem is gondoltam, hogy a keleti mintát kell követni. Nem is lehetne, teljesen más adottságokkal bírnak.
De jó e nekünk a nyugati minta átvétele, hisz szépen levezetted, hogy teljesen más fejlődési utat jártak, járnak be és más fejlődési stádiumban vannak.

Ja a gyarmatokból kiszipolyozott tőkéből. Ami végülis ugyan úgy állami úton teremtett tőke.

Ahogy Japánban és D.-Koreában is államilag igencsak befolyásolva, kvázi tervgazdálkodási szinten irányítva jött létre mind a tőkés réteg, mind pedig az ipar. Tehát a világon máshol is az állam nagyon komoly befolyásoló tényező, vagy tényező volt. Akkor ez miért ördögtől való Magyarországon és miért azt várjuk, hogy az államilag támogatott, vagy épp más fejlődési szakaszban levő régiók iparával és tőkés rétegével versenyezzen egy olyan hazai tőkés réteg, ahol még a leggazdagabbak sem biztos, hogy teljes mellszélességgel férnek fel a közép-európai, de még a kárpát-medencei top tőkések közé is?
(Cseh országban 10 gazdagabb ember van -leggazdagabbnak 10x annyi a vagyona- mint Mészáros, Horvátországban 1, Bulgária 2, Ausztria 7, Lengyel 7, Románia 3, Szlovákia 1 -és ez csak a magyar leggazdagabbnál nagyobb vagyonnal rendelkezők, nem a listára felkerültek száma. Forrás: https://www.forbes.com/billionaires/)
A gyarmatosítás magán vállakozás volt a XIX. Közepéig. Eklatáns példa India.
Állam leginkább katonai segítség - pl.: Royal Navy stb.

Kiszopolyozás. Ez a nyugati lét, jólét alapja. A kapitalizmus logikája. Bár annál sokkal régebb óta megfigyelhető jelenség, h a felemelkedéshez kell az olcsó kizsákmányolható munkaerő…
Ennek a rendszernek részesei vagyunk.
Végre mert ezenkívül még szarabb volt (szocialista tábor).
Lehetünk volna még az orosz medve védelmében is a XIX. Századtól… a kis népek ott is jól jártak…Ja nem.
Ha valaki azt hiszi Kína más ezen a téren, téved.
Csak most megfordulni látszik az irány.
S mi rohantunk a karjaikba…
Csak most már nem kiszipolyozás van, nem így hívják és nem zero összegű a játszma(egyik tengelyen se).

Dél-Koreát nem értem analógiaként.

Egy teljesen más környezet elszigeteltség a háború után földrajzi, gazdasági, geopolitikai értelemben+abszolút USA védelem bipoláris világban. Tőke (FDI) akkor se ment oda ha akarják.
vs.
itt ülünk EU tagként Európa közepén (ok van NATO tagság) összehasonlíthatatlan már a kiinduló helyzet is mind földrajzi, geopolitikai, gazdasági értelemben.
Egységes piac, szabad tőke és munkaerő áramlás stb…

Dél-Korea kicsit se volt demokratikus, plurális rendszer a katonai junta után se a 80-as évekig.
Vs.
Mo. azért a sok kritika ellenére össze se hasonlítható.

Az állami dotáció már létező és prosperáló vállalatokba ment és olyan iparágat célzott(elektronika) ami akkor a jövőt jelentette.(jórészt)
Vs.
Idehaza koncesszió, hotel, stadion, állami látvány beruházás stb…
Túlárazva, pedig az alap megrendelés is elég lenne…
El lehet dönteni, h lopnak és/vagy ennyire kevéssé hatékony a rendszer értsd drágán tud dolgozni.

Korea iszonyú pénzeket költött az oktatásra és K+F a hazai iparban
Vs.
Idehaza ezek értelmezhetetlen dolgok meg mindig.

Teljesen más társadalmi kulturális háttér - emberek hozzáállása

Teljesen más demográfia háttér - fiatal népesség olcsó munkaerő vs. most pl nálunk, de éppen ezen a téren Dél-Korea elrettentő példa lett…

Hazai NER tőkés réteg járadékvadász.
Rengetegszer leírtam ezt a kifejezést abból kiindulva, h a fogalom jelentése evidens. A járadékvadász alacsony hatékonyságú, mert leginkább a politikusok kegyeiért versenyzik nem a piaccal. Nem érdeke így is meg van a haszna(kiskakas otthon a szemétdombon). Szándékon kivül sokszor a tudás is hiányzik hozzá. Lásd stróman Lőrincz.
Érdemes a leggazdagabb cseh pályafutásával összehasonlítani…(igaz meghalt extrém síelésre menet Alaszkában COVID alatt).

Mi nem ipart fejlesztünk hanem ide hozzuk mások iparát… összeszerelőnek.
Ez jó volt mikor magas volt a munkanélküliség, de ebben ennyi volt.
Ebből már nem lesz jelentékeny felzárkózás se életszínvonal növekedés. Ez utóbbiakat komparative tessék értelmezni.
A saját pénz tőkénk véges, szóval nem juthat mindenre(máshol se), így nagyon nem mindegy mire megy el, hol a fókusz.

Gyakorlatilag az OTP, MOL a szocialista örökség nagy vállalati a legversenyképesebbek nemzetközi mezőnyben vagy értelmezhető méretűek … bocs Richter(kapott is különadót a pofajara mert mi így támogatjuk s hazai ipart)…
Most talán 4IG…

Élelmiszeripar… hát igen… ma az is egy szép történet.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
A gyarmatosítás magán vállakozás volt a XIX. Közepéig. Eklatáns példa India.
Állam leginkább katonai segítség - pl.: Royal Navy stb.

Kiszopolyozás. Ez a nyugati lét, jólét alapja. A kapitalizmus logikája. Bár annál sokkal régebb óta megfigyelhető jelenség, h a felemelkedéshez kell az olcsó kizsákmányolható munkaerő…
Ennek a rendszernek részesei vagyunk.
Végre mert ezenkívül még szarabb volt (szocialista tábor).
Lehetünk volna még az orosz medve védelmében is a XIX. Századtól… a kis népek ott is jól jártak…Ja nem.
Ha valaki azt hiszi Kína más ezen a téren, téved.
Csak most megfordulni látszik az irány.
S mi rohantunk a karjaikba…
Csak most már nem kiszipolyozás van, nem így hívják és nem zero összegű a játszma(egyik tengelyen se).

Dél-Koreát nem értem analógiaként.

Egy teljesen más környezet elszigeteltség a háború után földrajzi, gazdasági, geopolitikai értelemben+abszolút USA védelem bipoláris világban. Tőke (FDI) akkor se ment oda ha akarják.
vs.
itt ülünk EU tagként Európa közepén (ok van NATO tagság) összehasonlíthatatlan már a kiinduló helyzet is mind földrajzi, geopolitikai, gazdasági értelemben.
Egységes piac, szabad tőke és munkaerő áramlás stb…

Dél-Korea kicsit se volt demokratikus, plurális rendszer a katonai junta után se a 80-as évekig.
Vs.
Mo. azért a sok kritika ellenére össze se hasonlítható.

Az állami dotáció már létező és prosperáló vállalatokba ment és olyan iparágat célzott(elektronika) ami akkor a jövőt jelentette.(jórészt)
Vs.
Idehaza koncesszió, hotel, stadion, állami látvány beruházás stb…
Túlárazva, pedig az alap megrendelés is elég lenne…
El lehet dönteni, h lopnak és/vagy ennyire kevéssé hatékony a rendszer értsd drágán tud dolgozni.

Korea iszonyú pénzeket költött az oktatásra és K+F a hazai iparban
Vs.
Idehaza ezek értelmezhetetlen dolgok meg mindig.

Teljesen más társadalmi kulturális háttér - emberek hozzáállása

Teljesen más demográfia háttér - fiatal népesség olcsó munkaerő vs. most pl nálunk, de éppen ezen a téren Dél-Korea elrettentő példa lett…

Hazai NER tőkés réteg járadékvadász.
Rengetegszer leírtam ezt a kifejezést abból kiindulva, h a fogalom jelentése evidens. A járadékvadász alacsony hatékonyságú, mert leginkább a politikusok kegyeiért versenyzik nem a piaccal. Nem érdeke így is meg van a haszna(kiskakas otthon a szemétdombon). Szándékon kivül sokszor a tudás is hiányzik hozzá. Lásd stróman Lőrincz.
Érdemes a leggazdagabb cseh pályafutásával összehasonlítani…(igaz meghalt extrém síelésre menet Alaszkában COVID alatt).

Mi nem ipart fejlesztünk hanem ide hozzuk mások iparát… összeszerelőnek.
Ez jó volt mikor magas volt a munkanélküliség, de ebben ennyi volt.
Ebből már nem lesz jelentékeny felzárkózás se életszínvonal növekedés. Ez utóbbiakat komparative tessék értelmezni.
A saját pénz tőkénk véges, szóval nem juthat mindenre(máshol se), így nagyon nem mindegy mire megy el, hol a fókusz.

Gyakorlatilag az OTP, MOL a szocialista örökség nagy vállalati a legversenyképesebbek nemzetközi mezőnyben vagy értelmezhető méretűek … bocs Richter(kapott is különadót a pofajara mert mi így támogatjuk s hazai ipart)…
Most talán 4IG…

Élelmiszeripar… hát igen… ma az is egy szép történet.
Sok mindenben egyet értek, kicsit játszom az ördög ügyvédjének a szerepét is.

Na de végülis csak az a lényeg, hogy az állam igen erősen jelen volt/van más fejlődési utak esetében is. És itt nem csak pl. az oktatást lehet felhozni; hisz pl. a katonai háttér biztosítása pont olyan fontos volt, mint ma az infrastruktúra. Itthon meg az is bele van számolva pl.: az akkugyárak támogatásába.

Persze, lehet vitatni a jelenlegi irányt, teljesen jogosan; de nyilván tudod, hogy egyrészt nem lesz mindig a bab is hús és nem feltétlenül ilyen jó a foglalkoztatottsági mutató, amikor még lehet, hogy visszasírjuk az összeszerelő üzemeket. Másrészt minden fordulat, többek között gazdasági fordulat is lassan és nehezen változtatható. Már csak annak fényében is, hogy egy project tervezési/tárgyalási fázistól akár fél évtized is eltelik, mire termelési szakaszba kerül.
Arra azért kíváncsi lennék, ha egyszer valaki konkrétat is írna a hazai iparfejlesztés terén, nem csak annyit, hogy kell, meg agrárium, meg mittudom én micsoda. Jó, adjunk sokkal több támogatást a hazai cégeknek, amik sokszor kifulladnak a KKV szektor szintjén. De kinek -miért épp neki? Mennyit? -mibű? Mire? -mépontarra?

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113

Na de végülis csak az a lényeg, hogy az állam igen erősen jelen volt/van más fejlődési utak esetében is. És itt nem csak pl. az oktatást lehet felhozni; hisz pl. a katonai háttér biztosítása pont olyan fontos volt, mint ma az infrastruktúra. Itthon meg az is bele van számolva pl.: az akkugyárak támogatásába.

Persze, lehet vitatni a jelenlegi irányt, teljesen jogosan; de nyilván tudod, hogy egyrészt nem lesz mindig a bab is hús és nem feltétlenül ilyen jó a foglalkoztatottsági mutató, amikor még lehet, hogy visszasírjuk az összeszerelő üzemeket. Másrészt minden fordulat, többek között gazdasági fordulat is lassan és nehezen változtatható. Már csak annak fényében is, hogy egy project tervezési/tárgyalási fázistól akár fél évtized is eltelik, mire termelési szakaszba kerül.
Arra azért kíváncsi lennék, ha egyszer valaki konkrétat is írna a hazai iparfejlesztés terén, nem csak annyit, hogy kell, meg agrárium, meg mittudom én micsoda. Jó, adjunk sokkal több támogatást a hazai cégeknek, amik sokszor kifulladnak a KKV szektor szintjén. De kinek -miért épp neki? Mennyit? -mibű? Mire? -mépontarra?
A kkv sok a probléma (pl a méretük de szemléleti probléma is akad - Business culture), de amiért fontosak, hogy a hazai munkavállalók(mínusz állami alkalmazottak) uszkve 80% -a ebben a formában, méretben dolgozik így vagy úgy …ergo a sikerük(termelékenység növekedés, növekedés) közvetlenül a magyar lakosság nagyobbik részét érinti náluk is lecsapódik például az életszínvonalukban…

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 656
13 865
113

Meg1x: az eredmények harmatosak, nem az iranyon vitazunk. Nincs semmiféle kézzelfogható produktuma a mesterséges oligarcha-keltetesnek, mert egyikuk sem képes nemhogy külföldön versenyezni, de meg a hazai piacról sem megelni allami hátszél és piaci manipuláció nélkül.
Röviden, alkalmatlan, buta, impotens tolvajoknak adják oda a nemzeti vagyont, akik elképesztően rossz hatasfokkal működnek, és teljesen alkalmatlanok nemzetközi munkára.
Ezt első kézből is megtapasztaltam pár éve egyszer (csak mint consultant, halistennek), a céget azóta "felvasarolta" a 4iG, szóval hangosan felnyeritek, amikor a "na majd most a 4iG" külföldi reményeket olvasom itt (és NEM a fejlesztokkel volt gond)...

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
Meg1x: az eredmények harmatosak, nem az iranyon vitazunk. Nincs semmiféle kézzelfogható produktuma a mesterséges oligarcha-keltetesnek, mert egyikuk sem képes nemhogy külföldön versenyezni, de meg a hazai piacról sem megelni allami hátszél és piaci manipuláció nélkül.
Röviden, alkalmatlan, buta, impotens tolvajoknak adják oda a nemzeti vagyont, akik elképesztően rossz hatasfokkal működnek, és teljesen alkalmatlanok nemzetközi munkára.
Ezt első kézből is megtapasztaltam pár éve egyszer (csak mint consultant, halistennek), a céget azóta "felvasarolta" a 4iG, szóval hangosan felnyeritek, amikor a "na majd most a 4iG" külföldi reményeket olvasom itt (és NEM a fejlesztokkel volt gond)...
Igazad van. Csakhogy az a "gond", ha a top százat megnézzük, akkor onnan igazából ugyan ez áll a többi, nem államilag keltetett milliárdosra is. Mondhatjuk, hogy megrekedtek, versenyhátrányba kerültek még a környező országok jó részével is. Az már abszolút képességem feletti, hogy egyértelműen állást foglaljak, hogy amúgy ez mennyire jó, vagy rossz és mi az oka. Pro és kontra is lehet érvelni, de az látszik, hogy ez így alakult és se az állami nyomás, se a nemnyomás nem vezetett eredményre.

A kkv sok a probléma (pl a méretük de szemléleti probléma is akad - Business culture), de amiért fontosak,
Persze, hogy fontosak, ez nem vita tárgya. Csak azt nem tudom, hogy miért nem tud (több) túlnőni a kkv szinten. Persze, oké egy részénél a vállalati kultúra, de biztos van sok, ahol meg ez alapvetően nem olyan gond. Talán a know how hiányzik? Mert oké, nem tudott kitermelődni a hazai környezetben, de akkor lehet, hogy meg kellene vásárolni. Bár olvastam, hallgattam ellemzéseket a vállalat vezetőkről és, hogy mennyire probléma az elöregedés, generáció váltás és a külső szakmai tudás igénybe vétele. Csak hát az elsőgenerációs vállalkozók meg már nyugdíjkorhatár felett járnak és van e és milyen a hogyan tovább. Nagyon hiányzik az a -gazdaság, vállalati- kulturális háttér, ami valahol elindult a XIX. század utolsó harmadában, de 100 évet sem élt meg, '45 után felszámolódott; aztán megint generációk kellenek, mire újra kirostálódik és megteremtődik hazai erőforrásból.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 575
26 180
113
Igazad van. Csakhogy az a "gond", ha a top százat megnézzük, akkor onnan igazából ugyan ez áll a többi, nem államilag keltetett milliárdosra is. Mondhatjuk, hogy megrekedtek, versenyhátrányba kerültek még a környező országok jó részével is. Az már abszolút képességem feletti, hogy egyértelműen állást foglaljak, hogy amúgy ez mennyire jó, vagy rossz és mi az oka. Pro és kontra is lehet érvelni, de az látszik, hogy ez így alakult és se az állami nyomás, se a nemnyomás nem vezetett eredményre.

Persze, hogy fontosak, ez nem vita tárgya. Csak azt nem tudom, hogy miért nem tud (több) túlnőni a kkv szinten. Persze, oké egy részénél a vállalati kultúra, de biztos van sok, ahol meg ez alapvetően nem olyan gond. Talán a know how hiányzik? Mert oké, nem tudott kitermelődni a hazai környezetben, de akkor lehet, hogy meg kellene vásárolni. Bár olvastam, hallgattam ellemzéseket a vállalat vezetőkről és, hogy mennyire probléma az elöregedés, generáció váltás és a külső szakmai tudás igénybe vétele. Csak hát az elsőgenerációs vállalkozók meg már nyugdíjkorhatár felett járnak és van e és milyen a hogyan tovább. Nagyon hiányzik az a -gazdaság, vállalati- kulturális háttér, ami valahol elindult a XIX. század utolsó harmadában, de 100 évet sem élt meg, '45 után felszámolódott; aztán megint generációk kellenek, mire újra kirostálódik és megteremtődik hazai erőforrásból.
Már a második munkahelyemen tapasztalom, hogy a kkv szint az tökéletesen megy/működik de feljebb lépni a cég nem tud nem is akar mert ez az a szint amit a tulaj/főnök kontroll alatt tud tartani ! Már bőven megvan mindene m szem szájnak ingere, bőven többet keres mint amit el tud költeni ennek megfelelően a cég kitűnő kondícióban van kellő tartalékkal! A Tulaj/főnök így jól érzi magát, a komfort zónájában él, gondoskodott a család jövőjéről és nem kell kockáztatnia olyan pályán ahol nem magabiztos! És végül ismerik a radar horizont alatt élni elvet és nem akarnak feltűnni nehogy egy nagyobb hal rájuk kezdje fenni a fogát! Szerintem logikus érvek az mellett, hogy nem kell a kkv-ból feljebb lépni!

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Már a második munkahelyemen tapasztalom, hogy a kkv szint az tökéletesen megy/működik de feljebb lépni a cég nem tud nem is akar mert ez az a szint amit a tulaj/főnök kontroll alatt tud tartani ! Már bőven megvan mindene m szem szájnak ingere, bőven többet keres mint amit el tud költeni ennek megfelelően a cég kitűnő kondícióban van kellő tartalékkal! A Tulaj/főnök így jól érzi magát, a komfort zónájában él, gondoskodott a család jövőjéről és nem kell kockáztatnia olyan pályán ahol nem magabiztos! És végül ismerik a radar horizont alatt élni elvet és nem akarnak feltűnni nehogy egy nagyobb hal rájuk kezdje fenni a fogát! Szerintem logikus érvek az mellett, hogy nem kell a kkv-ból feljebb lépni!
Klasszikus… a tulajdonosi szemléletet nem tudja felváltani a menedzser szemlélet, amely természetesen a cég strukturális átalakítását is maga után vonja…
Egy cég vagy növekszik vagy stagnál(hanyatlik). Nincs olyan, h pont jó egy méret felett, mivel nem csak a te döntésed.

Asztal társaságában(esküvő) beszélgettem egy cég tulajjal(online rendelés). A cége COVID miatt (is) gyorsan nőtt, 2023-ban elérte 4 milliárdos árbevételt, több telephely, 200 állandó alkalmazott. A cégnek nincs menedzsmentje (párja+ titkárnő+ valami diákok változó számban adminisztrációra) melós szinten is össze-vissz két csoportvezető(két telephely).
Mert önmaga akar intézni mindent… egy személyben HR, operatív igazgató, sales, marketing stb…
Csakhogy ez már az a szint, ahol ezzel a szemlélettel a cég működését veszélyezteti. Ugyanis egy nap csak 24 órából áll, s mikor a feladatok mennyisége és differenciáltsága elér egy szintet kevés lesz. Pont saját elmondásából is nyilvánvaló volt, hogy már küzdelmes most is…. De nem, mert ő jobban tud mindent úgyis, mert ő az élettől tanult, Ő építette fel, Ő jobban tudja mi a jó a cégnek.

Szíve joga.