Vagy közelítsük meg úgy a dolgot, h ezt az összeget beruházod a gazdaságba, társadalomba.Oké, fogadjuk el, hogy mind propaganda és ne részletezzünk simán választási, covid vagy egyéb mindenhol megszokott állami tájékoztatást. (A G7-en nem találtam a cikket)
Tehát vegyük 10 év alatt 1300 milliárt.
Azaz évi130 milliárd.
Ne vegyük figyelembe a nyugdíjasok és nyugdíj jellegű ellátásban részesülők számának változását, átlagoljunk az általad is említett 2,2 millió jogosultra.
Tehát a matek, remélem jól számolom, ha nem akkor mea culpa:
szumma/10 év
évenként/jogosultak száma
évi plusz pénz/hónapok száma (évi plusz/13. havival egybeszámolt)
1 300 000 000000 : 10=130 000 000 000
130 000 000 000 : 2 500 000= 52 000
52 000 : 12=4 333 (52 000 : 13= 4000)
Tehát 10 év alatt minden hónapban 4333 forint (13 hónapra 4000 forint) többlet jött volna ki nyugdíj és nyugdíj jellegű ellátásra jogosultaknak, ha feltételezzük, hogy minden említett kommunikációs költés felesleges, nem megszokott és nettó pénzszórás.
Szerintem is összességében soknak tekinthető és persze, minden emelés jól jön; de nem gondolom, hogy a számításom szerint ez jelentős életminőség javulást, vagy akár csak "soknak" nevezhető nyugdíjemelést jelentene, különösen ha azt vesszük figyelembe, hogy nem egyformán kapna mindenki 4000 forintot, hanem százalékosan, akinek magasabb, az többet, akinek alacsonyabb az kevesebbet kapna. Pláne, hogy nyilván ez a "többlet" pénz nem csak nyugdíjemelésre ment volna és feltételezve, hogy a kormányzati kommunikáció 100%-a felesleges, ha már 1/3-a akár etikusnak tekinthető, akkor már csak mondjuk 3000 ft körüli átlagemelésről beszélhetünk.
Ha tévedtem a számítással akkor elnézést és negligálandó a kommentem.
Bármibe mint pl.: humán erőforrás(oktatás, eü) és/vagy infrastruktúra és/vagy gazdaság fejlesztő támogatások stb..stb.. és a közvetett és közvetlen hatásai növelik az életminőséget illetve multiplikátor hatással számolva növekvő gazdaság, növekvő jövedelmek, növekvő adóbevétel stb keresztül az államháztartás számára forrást biztosít közvetve akár a nyugdíj célú kifizetések növelésére.
A propaganda költés nem más mind annak elismerése, h állambácsi és a politika képtelen betartani az ígéreteit és ellátni a feladatait… a hatalom megtartása szempontjából egyszerűbb és olcsóbb(!) az emberek hülyitése.