A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 739
93
nem a bubor-t fagyasztották be....hanem a változó kamatozású (=Bubor-hoz kötött) hitelek kamatát fixálták
Ez igaz, de mivel lényegében ebben az egyenletben a Bubor (vagy más referenciakamat) az egyetlen változó (a kamatfelár fix), ezért ez gyakorlatilag olyan mintha a Bubort fixálták volna. (Ha Te fixálod a hitelkamatodat azt is a Bubor fixálásával - Birsre cserélésével - oldják meg)
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 333
2 585
113
Rosszak az emlékeid. Épp tegnap vettem 2026/I-t (5 éves PMÁP-ot) 1,25% kamatprémiummal. A 3 évesnek meg 0,75% a kamatprémiuma, az csökkent a közelmúétben. De a MÁP+-al az 5 évesnek egyezik meg hozzávetőleg a futamideje.

Ez az 5 éves ajánlattétele (2026/I):
https://www.allampapir.hu/dokumentumok/x3_5759275804768807034.pdf

Ez meg a 3 évesé (2024/K):
https://www.allampapir.hu/dokumentumok/x3_1816262267807115077.pdf
Lehet rosszul emlékeztem vagy 2025/Y és 2027/Y néztem.
Hírek alapján követem, nem vásárolok ilyen papírokat.
A kamatpremium nekem indikátorként érdekesebb.
 
M

molnibalage

Guest
Engem is zavar, csak már megszoktam. :cool:
Kicsit viseld el a más véleményt is, ne húzd fel magad mindenen. A fórum elvileg szórakozás. Idegeskedni, ott van a meló meg az asszony. o_O
A véleményt el tudom fogadni. De az, hogy mit fizetek és kinek az mióta vélemény?
  • Megnézem 2017-es bringa generálomat. 21k volt úgy, hogy volt benne két fékcsere is és lánccsere.
    Idén 28k volt úgy, hogy nem cseréltek semmit 1 db fék bowden-en kívül, állítottak a fékeken és full tisztítás, de a villához sem nyúltak.

    (Munkatársam kb. azt a bringát vette meg, amit én idén.
    Nekem 190k volt 2018-ban, neki 330k. Ugyanazon műszaki tartalomért.)

  • 2011-ben amikor volt zizi a térdemmel 10-11k volt az ortopéd orvos vizit. Ez 1,5 éve 20k volt.

  • A fogorvos árát is látom.

  • A kaja árát látom.

  • A Ft árfolyamát látom minden alkalommal, amit szoftvert vagy bármit veszek külföldről.

És így tovább.
Kérlek magyarázd meg, hogy ezeken mi a vélemény.
Ezek tények.

Az vélemény, hogy egyesek preferenciája stadion, nekem meg nem.
(Bár részben az sem, de lásd kivel van dolgod.)

@molnibalage; én sok mindenben egyetértek Veled, de ne menjünk már el abba az irányba hogy mindenki hülye agymosott aki nem ért egyet velünk (másik oldalról meg hogy Fleto vagy Soros bábja), van elég árokásás e nélkül is.

(Bár az is lehet hogy nem csak a biztpol topikokat kellene kerülnöm)
It nem az egyet egyetértésről van szó.
Lásd fent. Vélemény eltérést el lehet fogadni.
De azt nem, hogy egyesek magyarázzák itt a mindenféle statot, amikor pontosan látom miben fizetek többet és mire.
Ezek tények. Ez nem vélemény.

De az a különösen "vicces", hogy aki nem ért egyet vityával az egyből feltóbérenc és a többi.
Mikor kb. nálam abbnan térnek el, hogy milyen sorrendben vágjam beljük a baltát...
Szóval ennyit a nagy egyet nem értésről. Kb. ott tart ma a NER banda számtalan híve, mint rákosi érában.
Hogy aki nincs vele, az ellene van.


Vastaps.
Ide sikerült 30 évvel a módszerváltás után eljutni.

A BIZPOL topikokat feleslegs olvasni. Mocsár.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 268
113
Tudtommal a Bubor befagyasztása piaci alapon egy egyszerű kamatswap lenne (aminek az intézményesített formája a bubor esetében a BIRS), persze nem olyan szinten mint ahogy a kormány kitalált, mert az jelenleg -ahogy Te is írtad - valakinek bukó.

A swappal csak a már megemelkedett kamatszintet és már beépült kamatemelési várakozásokat tudnád bebetonozni. A fix kamatok az aktuális változót érdemben meghaladják, tehát csak még magasabb lenne tőle a törlesztő részlet, mint amekkorára az eddigi kamatemelkedés miatt nőne. Ha a BIRS már elszállt, akkor már piaci alapon nem lehet kamatot, törlesztő részéletet korábbi értéken befagyasztani.
A visszamenőleges befagyasztás természetesen valakinek bukó. Meg a befagyasztás hiánya is az lenne (az adósok bukója). Annyi történik, hogy a változó kamatozású hitelek nem túl előrelátó adósainak bukóját részben átterhelik másra (bankokra). Az intézkedéssel én sem értek egyet és az nyilvánvaló választási hangulatjavítás, de azt látni kell, hogy ilyenkor már jót nem lehet csinálni, csak rossz és rosszabb közül választani.
Egyébként bár a felelőtlen nyilván elsősorban a kamatot alacsony szinten nem rögzítő hitel adósa volt (pedig a szó szoros értelmében könyörögtek például az MNB részéről, hogy rögzítsék már a kamatot és minden lehetőséget megadtak erre), de abban is lehet valami, hogy a banknak is illett volna a lehető legnagyobb nyomást gyakorolnia a kamatrögzítés érekében és az új közép- és hosszú lejáratú hiteleit (itt ugye jelzálogfedezetűekről van szó) már csak fix kamaton adni. A bankok úgy voltak vele, hogy úgyis az adós viseli a kamatkockázatot és az csak áttételesen, az adósi nem teljesítésen keresztül érinti a bankot. Most közvetlenül megkapták a veszteség fél éves részét. Ha úgy tetszik eddig az adósokat próbálták rábeszélni a kamatrögzítésre, most a bankokat büntetik kicsit, ha ezt nem tudták elérni az adósaiknál. Még csak példa nélkülinek sem nevezhető az intézkedés. A devizahiteles mizériánál is a kamatokhoz nyúltak hozzá utólag. Azzal sem értettem egyet.

Amúgy olyan rövid idejű a befagyasztás, hogy arra nincs BIRS. Pont a rövid időtartama miatt nem is túlzottan nagy jelentőségű. Jelentősen túl lett lihegve.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 739
93
Én nem arra utaltam hogy most kellene fixálni a kamatokat (mivel mint írtam/írtad olyan szinten már nem is lehet ahogy kivitelezik), azt nem értettem hogy mi az az opció amit ozymandias említett, mert én erre a kamatswapot ismertem csak.

Ez az intézkedés amúgy tényleg nem nagy hatású számszakilag, ám mivel a piacgazdaság alapjait rombolja, ezért sajnos szerintem mégis az (lásd; https://alapblog.hu/kamatstop-felelossegstop-piacgazdasagstop/).

A bankok amúgy tudtommal nyomták ezt az opciót ( az újonnan folyósított hitelek döntő része fixált, a régebbieknél évente levelet küldtek), mivel ez nekik is kockázatcsökkentő tényező volt (utólag megtérülni mindig nehezebb mint megelőzni a bajt), ezért aki bent maradt azt tényleg csak magára vethet. (De úgy latom ez utóbbiban nagy nézeteltérés nincs közöttünk)
 
K

kamm

Guest
Vigyázó szemetek a CDS-re vessétek...

100% felett van az eurózóna államadóssága és még nagyon azt sem tudni, ez a koronaszarság a jövő évben mit eredményez, de ettől függetlenül tudjuk, hogy:
  • energia-válság van, ami mindent megdrágít
  • USA kamatot emel, addig az eurózóna elvan. Az US-kamatprémium magasabb, mint a németek torkán lenyomott koronamentéses görög hozamfelár. Ez vicc, sőt, súlyos anomália és nem fenntartható.
  • chip- és nyersanyag miatt esik az ipari termelés. Az nem létezik, hogy papíron nő a termelés - és rámondják a jőveli trendet, de beszerzési manáger-index lefelé megy.
  • a ződek baromságai ezer-milliárdokban mérhető lyukat ütnek a cégek középtávú terveire. Az ne várja senki, hogy ilyen kiadási "kötelezettségek" és szűkülő piac mellett ugyanolyan vagy jobb megtérülési ráta lesz a tőzsdén. Ha ez lenne, akkor az súlyos bizalmi válság, mert ha ilyen helyzetben is megy, akkor a kevésbé ilyenebb helyzetben miért nem ment!? Ezt majd tessék elmondani a befektetési alap vezetőinek. Valószínűbb, hogy a szociális jutattásokat nyírják meg/leépítenek. Ez szintén az állami kiadási oldalt nyomja meg.

Nem folytatom tovább a sort, egyértelmű. Az meg nettó hülyeség, hogy befagyasztod a BUBOR-t és a lakossági kamatot. Ezt jobb helyeken határidő-visszacsatolásos opciónak hívják.

Fogadsz a forint ellen - így a gyengülő forint miatt a jegybanknak be kell lépnie. Mivel belép rövidtávon lenyomja az árfolyamot, de a kötvénypiacot nem hatja meg, ott kamatot kell emelni. A kamatemelésnél nyílik az olló a befagyasztott lakossági kamat és prompt kamat között.

Ez szintén egy veszteség, amit valahová el kell írni. Kinek a mérlegében lesz? Ha jegybanké, akkor a jegybanknak van fedezetlen követelése, vagy hiánya. Ha az államé, akkor mérleghiány egy exportvezérelt gazdaságban - ami megint árfolyamrontó - de jó az exportnak, de év végén ott a mérleg...

Ezért makroszinten egyre szarabb a kép, vagyis további kamatot kell emelni. Ekkor áll elő az a "vicces" helyzet, hogy az EKB-s nullakamatú hitelell megéri nagy tételben a forint ellen menni és határidős visszacsatolást carry-trade üzletté alakítani és elrakni a két alapkamat közötti különbséget... És tudjuk, hogy választás jön, ahol a számokat tartani kell, vagyis meg lehet fingatni a jegybankot - lépni fog.

Mielőtt ezt sci-fi-nek gondolod, Törökországban pont ez megy.
Korrekt, bar annyit hozzatennek, hogy a torokoknel sajat maguk generalta sz@rban tapicskolnak evek ota es egy-masfel eve meg vegkepp megsoroztak a sajat tokeiket, hala Kadigan teljesen elmeroggyant kamatcsokkentesi maniaja miatt (azt hiszem, talan a 4. jegybankelnoket fogyasztja?), mikozben az egekben az inflacio...


Csak az elmult negyedevben 50% (!) esett a lira, lassan bedol az egesz, egy abszurdum, ami ott megy - nalunk ezt a mostani vilagszintu inflacio inditotta be, nem ilyen tobbeves elmebaj.
 
  • Tetszik
Reactions: ozymandias and zeal

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 488
93 637
113
A véleményt el tudom fogadni. De az, hogy mit fizetek és kinek az mióta vélemény?
  • Megnézem 2017-es bringa generálomat. 21k volt úgy, hogy volt benne két fékcsere is és lánccsere.
    Idén 28k volt úgy, hogy nem cseréltek semmit 1 db fék bowden-en kívül, állítottak a fékeken és full tisztítás, de a villához sem nyúltak.

    (Munkatársam kb. azt a bringát vette meg, amit én idén.
    Nekem 190k volt 2018-ban, neki 330k. Ugyanazon műszaki tartalomért.)

  • 2011-ben amikor volt zizi a térdemmel 10-11k volt az ortopéd orvos vizit. Ez 1,5 éve 20k volt.

  • A fogorvos árát is látom.

  • A kaja árát látom.

  • A Ft árfolyamát látom minden alkalommal, amit szoftvert vagy bármit veszek külföldről.

És így tovább.
Kérlek magyarázd meg, hogy ezeken mi a vélemény.
Ezek tények.
Sztem alapvetően az áremelkedést senki sem vitatja. Bár mivel nincsenek központi árak ezért nagy szórás lehet és egyes termékeknél lehetnek különbözőek a tapasztalatok. A kérdés a keresetek, hogyan mentek vele. Nálam ez bőven übereli. Annyit mondok, hogy a döntő többségénél ez így van. Ezért is húzta eddig a kormány. Ez tavaly megbillent és most is nyitott a jövő.
Az vélemény, hogy egyesek preferenciája stadion, nekem meg nem.
(Bár részben az sem, de lásd kivel van dolgod.)
Lehet durva, de a többségnek nem preferenciája a stadion még aNERben sem. Ennek ellenére sokan azt választják.
(mondjuk én qrvára nem bánom, én aktívan jártam meccsekre)
It nem az egyet egyetértésről van szó.
Lásd fent. Vélemény eltérést el lehet fogadni.
De azt nem, hogy egyesek magyarázzák itt a mindenféle statot, amikor pontosan látom miben fizetek többet és mire.
Ezek tények. Ez nem vélemény.

De az a különösen "vicces", hogy aki nem ért egyet vityával az egyből feltóbérenc és a többi.
Mikor kb. nálam abbnan térnek el, hogy milyen sorrendben vágjam beljük a baltát...
Szóval ennyit a nagy egyet nem értésről. Kb. ott tart ma a NER banda számtalan híve, mint rákosi érában.
Hogy aki nincs vele, az ellene van.
Az a helyzet, ha visszaolvasod a topikot, te NERezel ezerrel és senki sem gyurcsányozott le téged...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 488
93 637
113
Én nem arra utaltam hogy most kellene fixálni a kamatokat (mivel mint írtam/írtad olyan szinten már nem is lehet ahogy kivitelezik), azt nem értettem hogy mi az az opció amit ozymandias említett, mert én erre a kamatswapot ismertem csak.

Ez az intézkedés amúgy tényleg nem nagy hatású számszakilag, ám mivel a piacgazdaság alapjait rombolja, ezért sajnos szerintem mégis az (lásd; https://alapblog.hu/kamatstop-felelossegstop-piacgazdasagstop/).

A bankok amúgy tudtommal nyomták ezt az opciót ( az újonnan folyósított hitelek döntő része fixált, a régebbieknél évente levelet küldtek), mivel ez nekik is kockázatcsökkentő tényező volt (utólag megtérülni mindig nehezebb mint megelőzni a bajt), ezért aki bent maradt azt tényleg csak magára vethet. (De úgy latom ez utóbbiban nagy nézeteltérés nincs közöttünk)
Igen, de mivel kiélezett választások lesznek, ezért a hülyékre is szükség van. Kamatstop totál politikai döntés, de politikai szempontból racionális. Fél év, senki sem fog belehalni, ráadásul Matolcsy így szabad kezet kapott.

Egyébként választások ide vagy oda, de több mint 1.000 milliárdos kiadáscsökkentést is végrehajt a kormány. Ez is elég példa nélküli!!
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 835
113
Tetszett ez az írás, viszont tényleg nem kötekedésből; mi a szösz az a határidő-visszacsatolásos opció?

Tudtommal a Bubor befagyasztása piaci alapon egy egyszerű kamatswap lenne (aminek az intézményesített formája a bubor esetében a BIRS), persze nem olyan szinten mint ahogy a kormány kitalált, mert az jelenleg -ahogy Te is írtad - valakinek bukó.

Hát ez szerintem így nem teljesen igaz (vagy a fogalmazás csúszott el) ha EUR hitellel HUF pozit veszünk fel akkor a HUF/EUR devizapár erősödésére fogadunk (vagyis nem a forint ellen megyünk). A kamatemelés illetve a magas kamatszint amúgy drágítja is a shortolást, ezért is nem biztos hogy jó a török párhuzam, mivel ott pont az a baj hogy csökkenteni akarják a kamatot, nálunk meg épp emelik, mégha egy kicsit elkent módon is (alapkamat és effektív kamat elválasztása)
Nem pontosan fogalmaztam, nem a BUBOR lesz befagyasztva, hanem a BUBOR-hoz kötött hitelt fixálják. Ránéztem historikus értékekre, hát nem néz ki jól. Majd 4%-os emelkedés 1 éven belül. A sok hülye megint belefutott a 3 hónapos kamatperiódusra számolt hitelbe - mivel szemre az volt az olcsó. Ebből látszik, hogy a kamatos kamatot még most sem értik az emberek. Ha neked van egy 20 éves futamidejű hiteled, akkor a felvételkor meglévő pl. 0,5%-os kamat 4%-ra ugrik, akkor az 20 év alatt lazán a a kezdeti 0,5%-os esetben fizetendő összeg több, mint duplája + infláció. A másik kérdés, hogy a kamatswap-ot hogyan és mikor kommunikálják a piac felé - mert ha a jegybank teszi, akkor ugrott a függetlenség (más tészta, hogy ugyanezt csinálja a FED, BOE meg a BOJ is a QE-val)

Ezt a "duplázódást" akarják valahol, valakinek a kontójára benyelni, mert ez megint a devizathitel ver 2.0 - FIDESZ alatt. Ciki.

Carry-trade rész - mert itt félreértések vannak.

A dolgokat szét kell szedni:

ahogy írtam - bár mobilról nem látom át annyira a hozzászólást - a lényeg:

  • alacsony kamatkörnyezetben veszel fel hitelt (mondjuk most az eurózóna)
  • magasabb hozamot (tehát a nyereség %-ban magasabb, mint a hitelre fizetendő kamat) teremlő eszközbe teszed

A devizáknál ez úgy néz ki, hogy alacsony kamat mellett jutsz pénzhez (mondjuk EUR) és ha ezt az EUR-t átváltod török lírára, akkor magasabb kamatkörnyezetben tartod a pénzed - vagy magasabb kamatozású kötvényt veszel. Ez (volt) a unit linked fosok alaptézise is (csak ott nem kötötték a vevő orrára, hogy mi történik a pénzével - az egy másik hsz lehetne, egyszer).

A devizás részt írom le, mert azt csináltam (a kötvényes téma ugyanígy működik - lásd palaolajos cégek, stb).

  • poziciót nyitasz egy devizapárra, ekkor az egyik devizában hitelt KELL felvenned, a másik devizában pedig tartod a pénzt (betét)
  • a kontraktussal egyidejűleg egy hitelszerződést is kötsz a brókerrel, neki napi kamatot fizetsz. A betét után pedig napi kamatot fizet az adott ország devizáját jegyző jegybank. A kettő különbsége (swap), amit neked jóváírnak naponta (vagy levonnak, ha rosszul spekuláltál). A carry lényege, hogy ezt átviszed a másik napra, vagyis újranyitják a poziciódat (itt is pofára lehet esni, hogy nyitóáras megbízás van vagy swap-ra vonatkoztatva változtatja az egyenleged)

Maradva a példánál, ha EUR/HUF kereszten vagy:

  • ha vételi pozicióban vagy, akkor az euró erősödését várod, ekkor euróban tartod a pénzed. Ilyenkor az euróra betéti kamatot kapsz, a forint után meg hitelkamatot fizetsz.
  • ha short pozicióban vagy, akkor az euró gyengülését várod, ekkor forintban tartod a pénzed. Ilyenkor forintra betéti kamatot kapsz, az euró után meg hitelkamatot fizetsz.

Azt kell megérteni, hogy itt pár százalékról beszélünk. India jelenleg 8,2%-os alapkamatot tart. Az augusztusi éves infáció 9,75%. Ha kapsz hitelt EUR-ban, erre fizetsz 0,5%-1%-ot. A bróker benyel 1,5%-ot, marad kb. 6%/kontraktus. A nagy zsuga abban van, hogy a hitel tőkeáttételt jelent. 100000$-os depora lehet kötni így 500000$-nyi kontraktust, ami agy a 100000$-os depora 30%-os hozam/év (ettől függetlenül nem kereskednék indiai kötvénnyel...). Persze, mindig van egy rizikó, lásd 2008-as FED megmozdulás, amikor 4%-ról 0-ra vágták a kamatot. Ez türelemjáték és sok pénz kell hozzá - főleg olyan, ami nem hiányzik az "otthoni" ügymenetből.

A határidő-visszacsatolás ebben a kontextusban azt a beszállási pontot jelenti, ahol akkora "járulékos" pénzmozgás van, ami nyomás alá helyezi a kereskedni kívánt keresztet. A rizikós deviza magas kamatfelára egyben rizikót is jelent.

A kérdés mindig az, hogy egy bank (ország) képes-e a megígért hozamokat fizetni. Amit a BUBOR részben írtam a hülye hitelesekre, az nagyban az országra is érvényes. Egy high-yield ország/cég számai mögé kell nézni. A törököknél a ciklikusság mellett ott a politikai (amerikai) erőkifejtés. Államcsődbe akarják hajtani Erdogánt, így megszabadulni tőle.
 
M

molnibalage

Guest
Sztem alapvetően az áremelkedést senki sem vitatja. Bár mivel nincsenek központi árak ezért nagy szórás lehet és egyes termékeknél lehetnek különbözőek a tapasztalatok. A kérdés a keresetek, hogyan mentek vele. Nálam ez bőven übereli. Annyit mondok, hogy a döntő többségénél ez így van. Ezért is húzta eddig a kormány. Ez tavaly megbillent és most is nyitott a jövő.

Lehet durva, de a többségnek nem preferenciája a stadion még aNERben sem. Ennek ellenére sokan azt választják.
(mondjuk én qrvára nem bánom, én aktívan jártam meccsekre)

Az a helyzet, ha visszaolvasod a topikot, te NERezel ezerrel és senki sem gyurcsányozott le téged...
Oregtank Negan-t. A megfogalmazás általános jellegű volt. Szóval de.
És nem ő volt az egyetlen ezzel.

De ez is n+1-szer történt meg, de láthatólag sem az ingerküszöbödet nem lépte át, vagy nem láttad vagy csak elfelejtetted.
Én meg nem.
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 835
113
Korrekt, bar annyit hozzatennek, hogy a torokoknel sajat maguk generalta sz@rban tapicskolnak evek ota es egy-masfel eve meg vegkepp megsoroztak a sajat tokeiket, hala Kadigan teljesen elmeroggyant kamatcsokkentesi maniaja miatt (azt hiszem, talan a 4. jegybankelnoket fogyasztja?), mikozben az egekben az inflacio...


Csak az elmult negyedevben 50% (!) esett a lira, lassan bedol az egesz, egy abszurdum, ami ott megy - nalunk ezt a mostani vilagszintu inflacio inditotta be, nem ilyen tobbeves elmebaj.
Erdogán azt hangoztatja, hogy azért magas az infláció, mert magas az alapkamat (és véletlenül sem azért magas az alapkamat, mert elszállt az infláció...)

Magyarország számára az államadósság refinanszírozás részéről a 0 közeli alapkamat a kánaánt jelentette, mert az eredetileg tervezett kamatpálya alatt tudott egy rehedli nagy államadósságot átkonvertálni alacsony kamatúra. Ezért akadok ki az olyan elmefuttatáson, hogy "mert megnőtt az államadósság és akkor meghalunk". Ezt a kérdést is több oldalról kell megnézni. Milyen adósság, kinek, milyen időhorizonton, milyen kamatpályával....

Sokan azt felejtik el, hogy az IMF-es hitelek AKKORI kamatfelárakon mentek. Ha van egy 20 éves hiteled évi 5%-ra és azt kiváltod egy dupla akkora, de 1%-os kamattal, akkor a 20 éves kamatperiódus végén kevesebbet fizetsz vissza, mint az eredeti hitel esetében - holott dupla akkora az aktuális adósságod.

A másik oldalon persze ez átok lett nekünk, mert a banki megtakarítások mentek a tőzsdére - a pénzügyileg ostobábbak esetében az ingatlanpiacra. A népek vettek mindent, amit lehetett. A csürhe végigment a tőzsdén, majd ment a nyersanyagokra. Igazából biztos voltam benne, hogy a FED nem azért fog kamatot emelni, mert az emberek megtakarítása elég, hanem azért, mert látja inflációs nyomást és a dollár így kiáramlik olyan országokba, ahol magasabb az alapkamat/olcsóbb a termék és a pénz ott leparkol - ezzel meg a saját mérlegüket basszák meg.

Durva lesz, hogy a FED 2022-Q1-ben valószínűleg levágja a QE-t, addig az EKB 2024-ig akarja tartani a -0,5%-os alapkamatot (idiótaság netovábbja), és az BOE nagylelkűen 0,1-ről 0,25%-ra emeli az alapkamatot, miközben 5,2%-os infláció van. Vastaps.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Vegyél vissza ebből a mocskolódó stílusból, mert az én pufferem is betelt veled és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül! A jelzőidet és trágárságaidat tartsd meg magadnak és próbálj meg emberi módon megnyilvánulni!
Nyugalom ez nem téged minősít hanem az űberokos igazmondó urat !
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
A véleményt el tudom fogadni. De az, hogy mit fizetek és kinek az mióta vélemény?
  • Megnézem 2017-es bringa generálomat. 21k volt úgy, hogy volt benne két fékcsere is és lánccsere.
    Idén 28k volt úgy, hogy nem cseréltek semmit 1 db fék bowden-en kívül, állítottak a fékeken és full tisztítás, de a villához sem nyúltak.

    (Munkatársam kb. azt a bringát vette meg, amit én idén.
    Nekem 190k volt 2018-ban, neki 330k. Ugyanazon műszaki tartalomért.)

  • 2011-ben amikor volt zizi a térdemmel 10-11k volt az ortopéd orvos vizit. Ez 1,5 éve 20k volt.

  • A fogorvos árát is látom.

  • A kaja árát látom.

  • A Ft árfolyamát látom minden alkalommal, amit szoftvert vagy bármit veszek külföldről.

És így tovább.
Kérlek magyarázd meg, hogy ezeken mi a vélemény.
Ezek tények.

Az vélemény, hogy egyesek preferenciája stadion, nekem meg nem.
(Bár részben az sem, de lásd kivel van dolgod.)


It nem az egyet egyetértésről van szó.
Lásd fent. Vélemény eltérést el lehet fogadni.
De azt nem, hogy egyesek magyarázzák itt a mindenféle statot, amikor pontosan látom miben fizetek többet és mire.
Ezek tények. Ez nem vélemény.

De az a különösen "vicces", hogy aki nem ért egyet vityával az egyből feltóbérenc és a többi.
Mikor kb. nálam abbnan térnek el, hogy milyen sorrendben vágjam beljük a baltát...
Szóval ennyit a nagy egyet nem értésről. Kb. ott tart ma a NER banda számtalan híve, mint rákosi érában.
Hogy aki nincs vele, az ellene van.


Vastaps.
Ide sikerült 30 évvel a módszerváltás után eljutni.

A BIZPOL topikokat feleslegs olvasni. Mocsár.
Még ha igazad is van akkor se légy személyeskedő dürhő paraszt ! Csak válaszolj normálisan ! A mocsárlakó bunkót te tudod belőlem leggyorsabban kihozni !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Oregtank Negan-t. A megfogalmazás általános jellegű volt. Szóval de.
És nem ő volt az egyetlen ezzel.

De ez is n+1-szer történt meg, de láthatólag sem az ingerküszöbödet nem lépte át, vagy nem láttad vagy csak elfelejtetted.
Én meg nem.
És elmentünk bunkóskodás vagy személyeskedés felé ? Nem maradtunk egy kulturált mederbe amit te nem tudsz megtenni !
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 333
2 585
113
A csürhe végigment a tőzsdén, majd ment a nyersanyagokra. Igazából biztos voltam benne, hogy a FED nem azért fog kamatot emelni, mert az emberek megtakarítása elég, hanem azért, mert látja inflációs nyomást és a dollár így kiáramlik olyan országokba, ahol magasabb az alapkamat/olcsóbb a termék és a pénz ott leparkol - ezzel meg a saját mérlegüket basszák meg.

Durva lesz, hogy a FED 2022-Q1-ben valószínűleg levágja a QE-t, addig az EKB 2024-ig akarja tartani a -0,5%-os alapkamatot (idiótaság netovábbja), és az BOE nagylelkűen 0,1-ről 0,25%-ra emeli az alapkamatot, miközben 5,2%-os infláció van. Vastaps.
Kiegészítés
Uszkve 1100 milliárd dollár kisbefektetői money áramlott be az amerikai tőzsdére csak idén ( jobbára befektetési alapokon keresztül), ez ugye az éves QE összegéhez közelít.
Growth részvényeknél nem véletlenül vannak hihetetlen árszintek….(Tesla, Rimac ipo).
FED tudja lépnie kell, de nagyon óvatosan kell kezdeni a tapert és talán a kamatemelést, nem döntheti be a tőzsdeárfolyamot…
Bond piac jelenleg ennek megfelelően néz ki.

ECB 2008 után jókora fáziskéséssel követte a FEDet. Most sem lesz másképpen.
Ha a makró folyamatok is úgy akarjak….
Ha sokat késnek, akkor meg lehet Eurusd 1.0 alatti szint.
Jelenleg az elemzői várakozások medianjaban 2022-re nem szerepel ilyen célár.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 835
113
Kiegészítés
Uszkve 1100 milliárd dollár kisbefektetői money áramlott be az amerikai tőzsdére csak idén ( jobbára befektetési alapokon keresztül), ez ugye az éves QE összegéhez közelít.
Growth részvényeknél nem véletlenül vannak hihetetlen árszintek….(Tesla, Rimac ipo).
FED tudja lépnie kell, de nagyon óvatosan kell kezdeni a tapert és talán a kamatemelést, nem döntheti be a tőzsdeárfolyamot…
Bond piac jelenleg ennek megfelelően néz ki.

ECB 2008 után jókora fáziskéséssel követte a FEDet. Most sem lesz másképpen.
Ha a makró folyamatok is úgy akarjak….
Ha sokat késnek, akkor meg lehet Eurusd 1.0 alatti szint.
Jelenleg az elemzői várakozások medianjaban 2022-re nem szerepel ilyen célár.
az IPO-k egy vicc. LUCID meg a társai kapásból értékesebb cégek, mint mondjuk a Daimler.

Growth papírok meg hype-papírok, bottal sem. Ki az a hülye, aki ilyen P/E mellett vesz meg bármit is!? A 30 éves korában az anyjával élő "tech-generáció", akiknek Ilonka az isten és shitkojin a pénztárca. Akad ilyen kollégám szép számmal. Anyuval lakom, Teszlával járok és bitkojinos matrica van az iroda ajtaján - ebédre meg virsli zsemlével. Inkább maradok a bringa/lazac kombónál.

Az erős dollár nem meg érdek, mert elolvasztja az amcsi cégek bevételét - plusz elég sok országot bedöntene. Ekkor futna mindenki az aranyba, ami meg lenyomná megint a dollárt. Ezt jobb elkerülni.