A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 093
113
Nem ők mondják, hogy mennyit érnek, a piac mondta rájuk.
Ők maguk a piac. Erről szól a tőzsde. Te felelsz azért, hogy téged megfelelő módon árazzanak be. Keep Smiling! és ha sikeresnek láttatod magad, sikeres is leszel.

Csak kívülről nem biztos, hogy majd kapunk a játékpénzért ezt-azt. Egyelőre rengeteg importra szorulunk.
És ki tudja, hogy mi játékpénzzel bizniszelünk? Ezért kell az euró.
ráadásul eurót akarnál nyomtatni, amit mi nem tehetünk meg, amíg nem kapunk rá engedélyt...
Magyarán nem kapunk engedélyt a meggazdagodásra. Neked ki adna engedélyt a pénzhamisításra? Senki.

Amúgy igen, totál teoretikus és idealisztikus volt a felvetésem.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 009
113
Fogalmam nincs, hogy miket tett, milyen végzettsége van, mennyire kompetens, stb.
Egy ügy a sok millióból az én szememben az esete.

De mondhatni tény, hogy lassan már nincs olyan egyszerű tevékenység, amihez ne kéne képzettség, továbbképzés, kredit, portfólió, szakmai, pszichológiai, alkalmassági vizsgálat stb.

Kivéve a politikust.
Ahhoz nem kell semmilyen alkalmasság, se képzettség amit az egyéb munkavállalóktól elvárnak, s nincs is gyakorlatilag se anyagi, se büntetőjogi felelőssége.
("Vállalom a politikai felelősséget"; na bazzeg, most aztán kijjebb vagyunk a vízből...)

Ne legyen gerince, lelkiismerete, úgy tudjon szemrebbenés nélkül hazudni, mint a vízfolyás, tudjon népszerűen pofázni, színészkedni.
Amihez tehetség kell, az a gátlástalanság, irgalmatlanság, kikönyöklés, a pofátlanság, a hatalmi harchoz való érzék. Ha másért nem, de azért mindenképpen, mert a környezetének a konkurens országai politikusai is ilyenek.

A politikus morálisan az emberi faj legalja.
(Kivétel erősíti a a szabályt).

Véleményem szerint.




Hol lehet jelentkezni?:rolleyes:
 
M

molnibalage

Guest
Ők maguk a piac. Erről szól a tőzsde. Te felelsz azért, hogy téged megfelelő módon árazzanak be. Keep Smiling! és ha sikeresnek láttatod magad, sikeres is leszel.
Egy ilyen kétségbeesett és ostoba húzás után ki látna minket sikeresnek? Még én is ostobaságnak tartom, pedig nem vagyok semmilyen szinten pénzügyi szakember.
És ki tudja, hogy mi játékpénzzel bizniszelünk? Ezért kell az euró.
Csak a modelleből nem értem, hogy a talált aranyrög hol van?
Az ország pénzes zacskója az átválgtás miatt bukta és aztán a külkereskedelem szívná meg első körben?
Ez nem aranyrögnek tűnik nekem, hanem inkább méreggel teli vödörnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 259
113
Az euró nyomtatás nyilván pénzhamisítás lenne, mert hogy engedélyt nem kapnánk rá, az tuti.
De a bevezetjük az EUR elszámolást önhatalmúlag, és az kijelentjük, hogy 1HUF=1EUR és így vezetjük be az EUR-t nagyon nem ugyanaz (utóbbi esetben hatalmas mennyiségű eurót "nyomtatunk"). Ilyenformán a montenegrin példa irreleváns a fenti gondolatkisérlet szempontjából. Romániában is EUR-ban adják meg az ingatlanhirdetéseket rengeteg helyen, vagy Törökországban is sok dolgot USD vagy EUR alapon számolnak el.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Bizarr ötlet:

Mi lenne, ha Magyarország úgy vezetné be az euro-t, hogy a folyó év december 31-ig mindenki (cég, magánszemély, állami intézmény, stb) folyószámláján, vagy készpénzben meglévő vagyonát nominál értéken eurósítanák, majd január elsejétől konvertálnának át minden korábbi forintos árat és bért, a 31-i árfolyam szerint eurósra. Magyarán, egy egyszeri, kb 400-szoros szuperfeltőkésítéssel javulna az ország vagyoni helyzete és gazdasági potenciálja.
Kb, mintha hirtelen az ország talált volna egy gigászi aranytömböt.
Mivel úgyis mindent kívülről importálunk, nekünk az a fontos, hogy erős felvásárlóerejű piac legyünk, kb, mint az arabok.
Ez szimplán nem volna más, mint amikor felfújnak egy tőzsdei lufit. Ott sincs mögötte semmi. A Tesla cég értéke is csak virtuálisan lett nagyobb, mint a Volkswagené, vagy a Toyotáé, nem állítottak elő fizikailag is több terméket. Sőt.
Ha nekik lehetett, akkor egy országnak miért nem?
Értem én, hogy infáció, de a külföldi termelő se nézi, hogy mi van a pénzem mögött, csak örül, hogy megveszem a portékáját és gazdagítom a pénzemmel.
Fontos, hogy ne forintot nyomtassunk bele a vakvilágba, hanem a közös pénzből tegyünk szert kellően sokra. Mert így azt nem tudjuk elinflálni, míg a bevezetés napjától fogva nálunk is piaci áron menne tovább az élet. Csak simán átugrunk egy-két évszázadnyi fejlődési lépcsőfokot.
Kb, mintha az egész ország egyszercsak nyert volna a lottón.
Ezt mar reg feltalaltak, ugy hivjak, hogy penznyomtatas es ha tulzasba viszik akkor abbol lesz a hiperinflacio.
Ne feledd, hogy ahhoz hogy a plusz penznek erteke is legyen, kell legyen gazdasagi novekedes is. Vagyis a plusz penzbol lehessen venni valamit. Az sem mukodik, hogy majd kulfoldrol vesszuk, mert elgyengul a fizetoeszkozunk, mint most is a minuszos kereskedelmi merleg miatt. Persze lehet celzott allami cegeknek adni a penzt, amik infrastukturat epitenek, viszont a hirtelen jott penz jelentos resze mindenkepp kimegy kulfoldre, mert fogyasztasi cikkeket vesznek belole a milliokat kereso munkasok.
Ez akkor mukodne, ha a hirtelen megnovekedett vasarloerot sajat gyartasbol tudnank fizetni. Ehhez meg ugye rengeteg uj gyar es megnovekedett produktivitas kell. Kulonben Kinaban es a Bahamakon kot ki a penzunk ok meg nem fogjak elfogadni, hisz mit kezdenek annyi forinttal?
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Egyebkent kb ez volt Ceau alatt Romaniaban. Mindenkinek jo fizuja volt, de semmit sem ert, mert nem gyartott az orszag annyi termeket mint amennyit az emberek megvettek volna a fizukbol. Ezert volt, hogy ugyan volt penze az illetonek, de eveket vart egy autora vagy tv-re mig kapott. Jah es az euro-huf arfolyamot is hiaba jelented te ki 1-1-nek, ha a tobbi allam nem ad neked csak 410 forintert 1 eurot.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Ezt euró nélkül is meg lehet csinálni, simán két nullát utánaírunk a szamlapénznek, az a kérdés a piacon hogyan fogadtatod ezt el, meg mi értelme?
Románok az uj lei bevezetésekor ezt csinálták, csak nem hozzáírtak, hanem levettek pár nullát a pénznek. Így lett erősebb, mint a forint, mikor előtte meg semmit sem ért.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Kim Philby

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 093
113
Eurót kell nyomtatni, nem forintot. A nyomtatott euró értékét fenntartja, hogy nemzetközi. Nemzetközi szinten kiegyenlítődik a sosemvolt pénz többlete.
Lásd Gorögország folyamatosan csődközeli gazdasága. Technikailag a nyomtatott euró minősített esete a sok német hitellel fenntartott szélhámosság.

Bevezetéskor egyszeri alkalommal nyomtatunk annyi eurót, amivel az ország bevásárol külföldről mindazt, ami kell neki és utána kis magyar valóság szintjén megy tovább az élet. Ez egy önhatalmúlag felvett vissza nem térítendő támogatás, amit görög, portugál, spanyol példákhoz hasonlóan grandiózus infrastruktúra fejlesztésekre fordítunk. Ők se fizettek abból vissza jóformán semmit.
Hogy ne romoljon az EU mérlege, mi nem hitelt veszünk fel, hanem pénzt nyomtatunk. Gyakorlatilag, úgy, hogy ezt a nyomtatott játékeurót valódi materiális javakra költjük, például autópályákra, gyorsvasútra, hídakra, melyekre amúgy nekünk nem volna pénzünk, érték keletkezik.
A görögöknél azért van annyi fizetős autópálya, mert miután EU-hitelből felépítették, most már pénzt is csinálnak belőle.
Namost az EU-hiteleket vissza kellett volna fizetni. Amíg ezek nincsenek visszafizetve, addig az kintlevőség és veszteség a hitelezői oldalon.
De ezt a veszteséget egy idő után az EU rendre leírja -> tehát ez így csak nyomtatott pénz, semmi más.
Az USA is így csinálja, az eladósodása kolosszális, de a gazdaság pörgetéséhez csak nyomtatják a pénzt. A nyomtatott pénzükhöz az olaj a fedezet.
Nekünk nincs olajunk, de EU léptékben be lehetne árazni az infrastrukturális felzárkóztatást is.

Azzal, hogy az EU nem adja oda nekünk a pénzt, ami jár, lehúzza a gazdaságunk, ami így rontja az össz-átlagot. Ha én kívülről be akarnék tartani az EU-nak, akkor én is ideológiákat, meg általuk motivált hasznos idiótákat pakolnék Brüsszelbe, hogy "jogállamisági" cirkusz keretében hekkeljem a keleti felzárkóztatási kifizetéseket.
Baj van a pénzeket lenyúló NER-el? És a jóval fajsúlyosabb, de adót egyátalán nem fizető görög oligarchákkal nem volt idáig baj?

Szóval továbbra is bizarr ötlet a bevezetésére időzített egyszeri magyar euró nagytételű nyomtatása, de van benne ráció.
 
M

molnibalage

Guest
Eurót kell nyomtatni, nem forintot. A nyomtatott euró értékét fenntartja, hogy nemzetközi. Nemzetközi szinten kiegyenlítődik a sosemvolt pénz többlete.
Lásd Gorögország folyamatosan csődközeli gazdasága. Technikailag a nyomtatott euró minősített esete a sok német hitellel fenntartott szélhámosság.

Bevezetéskor egyszeri alkalommal nyomtatunk annyi eurót, amivel az ország bevásárol külföldről mindazt, ami kell neki és utána kis magyar valóság szintjén megy tovább az élet. Ez egy önhatalmúlag felvett vissza nem térítendő támogatás, amit görög, portugál, spanyol példákhoz hasonlóan grandiózus infrastruktúra fejlesztésekre fordítunk. Ők se fizettek abból vissza jóformán semmit.
Hogy ne romoljon az EU mérlege, mi nem hitelt veszünk fel, hanem pénzt nyomtatunk. Gyakorlatilag, úgy, hogy ezt a nyomtatott játékeurót valódi materiális javakra költjük, például autópályákra, gyorsvasútra, hídakra, melyekre amúgy nekünk nem volna pénzünk, érték keletkezik.
A görögöknél azért van annyi fizetős autópálya, mert miután EU-hitelből felépítették, most már pénzt is csinálnak belőle.
Namost az EU-hiteleket vissza kellett volna fizetni. Amíg ezek nincsenek visszafizetve, addig az kintlevőség és veszteség a hitelezői oldalon.
De ezt a veszteséget egy idő után az EU rendre leírja -> tehát ez így csak nyomtatott pénz, semmi más.
Az USA is így csinálja, az eladósodása kolosszális, de a gazdaság pörgetéséhez csak nyomtatják a pénzt. A nyomtatott pénzükhöz az olaj a fedezet.
Nekünk nincs olajunk, de EU léptékben be lehetne árazni az infrastrukturális felzárkóztatást is.

Azzal, hogy az EU nem adja oda nekünk a pénzt, ami jár, lehúzza a gazdaságunk, ami így rontja az össz-átlagot. Ha én kívülről be akarnék tartani az EU-nak, akkor én is ideológiákat, meg általuk motivált hasznos idiótákat pakolnék Brüsszelbe, hogy "jogállamisági" cirkusz keretében hekkeljem a keleti felzárkóztatási kifizetéseket.
Baj van a pénzeket lenyúló NER-el? És a jóval fajsúlyosabb, de adót egyátalán nem fizető görög oligarchákkal nem volt idáig baj?

Szóval továbbra is bizarr ötlet a bevezetésére időzített egyszeri magyar euró nagytételű nyomtatása, de van benne ráció.
Ezt a "jár dumát" kéne nagyon gyorsan elfelejteni.
Beléptünk egy közösségbe, aminek szabályai vannak.
Ebben szar bele látványosan több, mint fél évtizede a NER.
Itt az eredménye. Lehet enni.

Itthon a támogatásokból kamu szarok épülnek sokszor.
Tehát a sokak által lenézett "mediterrán és balkán" államok szintjét sem érjük el.
Vastaps.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 259
113
Eurót kell nyomtatni, nem forintot. A nyomtatott euró értékét fenntartja, hogy nemzetközi. Nemzetközi szinten kiegyenlítődik a sosemvolt pénz többlete.
Lásd Gorögország folyamatosan csődközeli gazdasága. Technikailag a nyomtatott euró minősített esete a sok német hitellel fenntartott szélhámosság.

Bevezetéskor egyszeri alkalommal nyomtatunk annyi eurót, amivel az ország bevásárol külföldről mindazt, ami kell neki és utána kis magyar valóság szintjén megy tovább az élet. Ez egy önhatalmúlag felvett vissza nem térítendő támogatás, amit görög, portugál, spanyol példákhoz hasonlóan grandiózus infrastruktúra fejlesztésekre fordítunk. Ők se fizettek abból vissza jóformán semmit.
Hogy ne romoljon az EU mérlege, mi nem hitelt veszünk fel, hanem pénzt nyomtatunk. Gyakorlatilag, úgy, hogy ezt a nyomtatott játékeurót valódi materiális javakra költjük, például autópályákra, gyorsvasútra, hídakra, melyekre amúgy nekünk nem volna pénzünk, érték keletkezik.
A görögöknél azért van annyi fizetős autópálya, mert miután EU-hitelből felépítették, most már pénzt is csinálnak belőle.
Namost az EU-hiteleket vissza kellett volna fizetni. Amíg ezek nincsenek visszafizetve, addig az kintlevőség és veszteség a hitelezői oldalon.
De ezt a veszteséget egy idő után az EU rendre leírja -> tehát ez így csak nyomtatott pénz, semmi más.
Az USA is így csinálja, az eladósodása kolosszális, de a gazdaság pörgetéséhez csak nyomtatják a pénzt. A nyomtatott pénzükhöz az olaj a fedezet.
Nekünk nincs olajunk, de EU léptékben be lehetne árazni az infrastrukturális felzárkóztatást is.

Azzal, hogy az EU nem adja oda nekünk a pénzt, ami jár, lehúzza a gazdaságunk, ami így rontja az össz-átlagot. Ha én kívülről be akarnék tartani az EU-nak, akkor én is ideológiákat, meg általuk motivált hasznos idiótákat pakolnék Brüsszelbe, hogy "jogállamisági" cirkusz keretében hekkeljem a keleti felzárkóztatási kifizetéseket.
Baj van a pénzeket lenyúló NER-el? És a jóval fajsúlyosabb, de adót egyátalán nem fizető görög oligarchákkal nem volt idáig baj?

Szóval továbbra is bizarr ötlet a bevezetésére időzített egyszeri magyar euró nagytételű nyomtatása, de van benne ráció.
És a Görögöknek ez annyira ingen van... nem az IMF diktál nekik, meg a német bankok... Ha neked ez ráció, akkor van benne.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 093
113
Itthon a támogatásokból kamu szarok épülnek sokszor.
Tehát a sokak által lenézett "mediterrán és balkán" államok szintjét sem érjük el.
Vastaps.
Mivel a pénzek szimpla transzferálásáról van csak szó, már az is valami, hogy legalább kamu szar épül belőlük a látszat kedvéért.
Igen, beléptünk az EU-ba, aminek vannak szabályai, de azok nem nekünk kedveznek. És hasonlóan gondolkodik még a mediterrán és balkáni eu-s térség is. Miért?
Mert az EU motorjának számító német gazdaság exportorientált és lenyomva tartja, mindezzel együtt lustának és szábályszegőnek bélyegzi a délieket.
Próbálj meg te kormányra kerülni és szembenállni a német exportáradattal.
A magyar nemzeti tulajdonú gazdaság egész egyszerűen képtelen a német, francia, holland, vagy skandináv termékekkel konkurálni, ezek piacára betörni. Ezek erőfölénnyel védett piacok.
Olyannyira, hogy ők termeltetnek nálunk is.
A magyar nemzeti érdek, hogy egy ilyen klímájú kontinentális gazdasági erőviszony mellett belépjünk és bent is maradjunk az EU-ban, hogy szerzett többletjogaink megmaradjanak, de a szabályokat magyar érdekek mentén játszuk.
A német az egy bezzeg jógyerek? Mert fegyelmezetten betartja a szabályokat? Nyilván, hiszen ő írta az összeset.
Ő diktál.

A csehek betartják őket, annyira együttélnek velük. A szlovákok csak a cseheket követik. A franciák már erőből értelmezik újra nap, mint nap az EU szabályrendszerét, míg a lengyelek és magyarok a saját képmásukra szelektíve alkalmazzák. Ahogy a mediterrán régió is.
Ennyit a szabályokról.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 093
113
Aha, és ennyit a támogatási pénzekről is...
Magyarként nekünk az az érdekünk, hogy annyi pénzt húzzunk be, ammenyit csak lehet és annyi szabályt tartsunk be, amennyit csak mindenképp muszáj.
Nem azt kell nézni, hogy az EU-nak mi a jó, hanem, hogy nekünk mi a jó. Mert iszonyatosan ostoba naívitás, hogy azt feltételezzük, rajtunk kívül mindenki jó gyerek és nem így gondolkodik.
Az EU csak a közös pénzről szól és itt mindenki csak a saját seggét védi.

Csak néhány burokban élő ábrándos lelkületű javíthatatlanul idealista hasznos idióta gondolja ezt másképp.

Én is részt vettem abban a folyamatban, hogy a nemzetközi cégen belül fajsúlyos kompetenciákat hozzunk haza. Komoly mérnöki beosztásokról lett volna szó, amihez hosszú távon egyetemekkel kooperáltunk volna, hogy ha mi adjuk a jó presztízsű munkakört, akkor ők adják a fiatal végzősöket. Win-win magyar viszonylatban. A kapcsolatfelvétel is megvolt, még gyártúrát is vezettem két csapatnak is.
Az osztráknak nem tetszett, kifúrták a program vezetőjét, ki is rúgatták, leépítés címszóval. Nálunk leépítettek, náluk felvettek három új embert. Érdekesen alkalmazott szabályok.
És ki asszisztált ehhez? Az akkori magyar menedzsment, mert "nem lehetünk provinciálisak, nem azt kell nézni, mi jó nekünk, hanem, hogy mi a jó a nemzetközi cégnek".
Arra hivatkozva, hogy amúgy is bővülünk folyamatosan, ezt lenyomták a torkunkon.
Na ja, mert a drága mérnökség helyett a fele annyiért felvehető bölcsészek, tanárok, idegenforgalmi szakosok és vendéglátosok hadából álló exceltábla tologató order management bővülhetett. Kettesével vettük, vesszük fel őket, ez nagyon látványos sikersztori, de hármasával lépnek le, ez már nem olyan szép. Aki egy éve van a cégnél közülük, az már régi motoros, aki három éve, az már legenda.
A mérnökség az tartósabb befektetés, mert nálunk kb a csapat 60 százaléka hat-nyolc éve fix.
Viszont fej és vízió nélkül már esélyünk sincs kiállni magunkért.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Magyarként nekünk az az érdekünk, hogy annyi pénzt húzzunk be, ammenyit csak lehet és annyi szabályt tartsunk be, amennyit csak mindenképp muszáj.
Nem azt kell nézni, hogy az EU-nak mi a jó, hanem, hogy nekünk mi a jó. Mert iszonyatosan ostoba naívitás, hogy azt feltételezzük, rajtunk kívül mindenki jó gyerek és nem így gondolkodik.
Az EU csak a közös pénzről szól és itt mindenki csak a saját seggét védi.

Csak néhány burokban élő ábrándos lelkületű javíthatatlanul idealista hasznos idióta gondolja ezt másképp.

Én is részt vettem abban a folyamatban, hogy a nemzetközi cégen belül fajsúlyos kompetenciákat hozzunk haza. Komoly mérnöki beosztásokról lett volna szó, amihez hosszú távon egyetemekkel kooperáltunk volna, hogy ha mi adjuk a jó presztízsű munkakört, akkor ők adják a fiatal végzősöket. Win-win magyar viszonylatban. A kapcsolatfelvétel is megvolt, még gyártúrát is vezettem két csapatnak is.
Az osztráknak nem tetszett, kifúrták a program vezetőjét, ki is rúgatták, leépítés címszóval. Nálunk leépítettek, náluk felvettek három új embert. Érdekesen alkalmazott szabályok.
És ki asszisztált ehhez? Az akkori magyar menedzsment, mert "nem lehetünk provinciálisak, nem azt kell nézni, mi jó nekünk, hanem, hogy mi a jó a nemzetközi cégnek".
Arra hivatkozva, hogy amúgy is bővülünk folyamatosan, ezt lenyomták a torkunkon.
Na ja, mert a drága mérnökség helyett a fele annyiért felvehető bölcsészek, tanárok, idegenforgalmi szakosok és vendéglátosok hadából álló exceltábla tologató order management bővülhetett. Kettesével vettük, vesszük fel őket, ez nagyon látványos sikersztori, de hármasával lépnek le, ez már nem olyan szép. Aki egy éve van a cégnél közülük, az már régi motoros, aki három éve, az már legenda.
A mérnökség az tartósabb befektetés, mert nálunk kb a csapat 60 százaléka hat-nyolc éve fix.
Viszont fej és vízió nélkül már esélyünk sincs kiállni magunkért.
Sok pénzért én is hajlandó vagyok semmit sem csinálni, de azt látványosan; lehetőleg távmunkában, kötetlen munkaidőben. :)
 
M

molnibalage

Guest
Magyarként nekünk az az érdekünk, hogy annyi pénzt húzzunk be, ammenyit csak lehet és annyi szabályt tartsunk be, amennyit csak mindenképp muszáj.
Nem azt kell nézni, hogy az EU-nak mi a jó, hanem, hogy nekünk mi a jó. Mert iszonyatosan ostoba naívitás, hogy azt feltételezzük, rajtunk kívül mindenki jó gyerek és nem így gondolkodik.
Az EU csak a közös pénzről szól és itt mindenki csak a saját seggét védi.

Csak néhány burokban élő ábrándos lelkületű javíthatatlanul idealista hasznos idióta gondolja ezt másképp.

Én is részt vettem abban a folyamatban, hogy a nemzetközi cégen belül fajsúlyos kompetenciákat hozzunk haza. Komoly mérnöki beosztásokról lett volna szó, amihez hosszú távon egyetemekkel kooperáltunk volna, hogy ha mi adjuk a jó presztízsű munkakört, akkor ők adják a fiatal végzősöket. Win-win magyar viszonylatban. A kapcsolatfelvétel is megvolt, még gyártúrát is vezettem két csapatnak is.
Az osztráknak nem tetszett, kifúrták a program vezetőjét, ki is rúgatták, leépítés címszóval. Nálunk leépítettek, náluk felvettek három új embert. Érdekesen alkalmazott szabályok.
És ki asszisztált ehhez? Az akkori magyar menedzsment, mert "nem lehetünk provinciálisak, nem azt kell nézni, mi jó nekünk, hanem, hogy mi a jó a nemzetközi cégnek".
Arra hivatkozva, hogy amúgy is bővülünk folyamatosan, ezt lenyomták a torkunkon.
Na ja, mert a drága mérnökség helyett a fele annyiért felvehető bölcsészek, tanárok, idegenforgalmi szakosok és vendéglátosok hadából álló exceltábla tologató order management bővülhetett. Kettesével vettük, vesszük fel őket, ez nagyon látványos sikersztori, de hármasával lépnek le, ez már nem olyan szép. Aki egy éve van a cégnél közülük, az már régi motoros, aki három éve, az már legenda.
A mérnökség az tartósabb befektetés, mert nálunk kb a csapat 60 százaléka hat-nyolc éve fix.
Viszont fej és vízió nélkül már esélyünk sincs kiállni magunkért.
Hát igen, az OT Industries időszakom alatt a B épületben voltak a tervezők és hozzá kapcsolódó PM-et. Minden más támogató az A épületben.
Az A épület legénysége olyan gyorsan változott, hogy követni sem tudtuk. 2-3 év alatt megfordult 100+ fő tutira.

Ehhez képest a majd 11 éves ottlétem alatt a a technológia szakágon talán ami 16-20 fő volt talán jött 10-11 új ember és ment el kb ugyanennyi.
A nyugdíjba kb. ketten mentek a szakágról.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 139
73 690
113
A hazai lakosság szerint havi 76 000 forint lenne az az ideális összeg, amit fontos lenne megtakarítani a nyugdíjas éveikre, ehhez képest a valóságban átlagosan 28 000 forintot tudnak félretenni - derül ki a Generali Biztosító friss reprezentatív kutatásából.

Már aki egyáltalán tud takarékoskodni. A 2021-ben mért 35%-hoz képest idén már 41% nyilatkozott úgy, hogy még kisebb összeget sem tud a jövőjére szánni jelenleg. Azok aránya is csökkent, akik maximum 20 000 (23%-ról 18%-ra), illetve 20 001-50 000 forintot (18%-ról 15%-ra) tudnak megtakarítani.
Azok aránya viszont kisebb mértékben nőtt, akik 150 000 forintnál is többet tudnak félretenni.