A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 158
3 434
113
Nem igazán szándékoztam már írni, most mégis kivételt teszek.

Kb. egy évvel ezelőtt írtam (nem tudom, hogy itt), hogy a ~382 forintos árfolyam lenne a reális. Az időtájt volt, mikor meglépték az 500 bázispontos emelést 13%-ról, illetve 400 fölé ment az euró. Most ez alatt vagyunk 75 bázisponttal, s láss csodát 382 ft környékén mozog az euró. A mélye tisztelt unijónak hála, hogy politikai okokból játszadoztak velünk (tudom-tudom, kötik a szabályok az ebét, csakhát az a baj, hogy legkésőbb július óta teljesítve vagyon itten kérem, amit követeltek, majd most beszélnek róla, hogy majd ezt követően indul a folyósítás monitoring mellett - kérdi a buta paraszt, hogyhát akkor ez a pár hónap mi is volt?), egy éven keresztül kellett kirívó állampapír hozamokért eladnunk, annak okán, hogy a forint védelmében ilyen magas alapkamatra volt szükség.
Ez mennyibe került, illetve fog kerülni, mikor meg kell váltani azon papírokat a magyar államnak, azaz a magyar népnek?

Mielőtt még. Én sokáig huxit párti voltam, s volt is egy halovány esély, egy KKE-unióra, de ez csak akkor lett volna lehetséges, ha az óceán túlpartján ezt támogatták volna (erre az ukrán-orosz háború miatt nincs szemernyi esély). Belátható időn belül a huxit gazdasági öngyilkossággal járna.
Viszont. Meg kell jegyezni, hogy az indusztrialisták azon vágya, miszerint, a 400+ euró árfolyam lenne a kívánatos, sőt, maga az euró bevezetése lenne az ildomos - bár ennek a feltételei egyáltalán nem adottak, sőt, az ERM-II, aminek egyszer már részesei voltunk, sem ideális (kellő tartalékok és a kiszámíthatóság hiányában, megfejelve azzal, hogy akár politikai okok miatt is képesek lennének minket "megenni", mintahogy az elmúlt év bizonyította, mert meg kellett hogy tanulja már régen ez a nép, "aki nem lép egyszerre..."); szintén nem megfelelő. A honi valuta gyengítése, csak stabil és erős környezetben, konkrétan a jó teljesítmény védelme érdekében ajánlott és elfogadható, nem egy jelenlegi instabil, devizakötvényekre szoruló, sebezhető gazdaságban (esetleg nagyon rossz és szélsőséges forgatókönyv esetén lehet leértékelésen elgondolkozni, s itt még egyáltalán nem tartunk). Az euró bevezetése, pedig semmilyen időtávon nem támogathatóm mivel azt egy nem létező ország "igényeire" szabják.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 158
3 434
113
Még néhány gondolat.

Nagyon elszomorított az a tény, hogy a minimálbért, csak 15%-al kívánja emelni a kormányzat, úgy, hogy különböző módokon támogatják a cégeket áram és gáz ügyben például, miközben annak semmilyen ellentételezését nem várják el (fogyasztás racionalizálás, ilyen irányú beruházások).
Továbbá elszomorító tényező, hogy az állami alkalmazottak komfortja érdekében nincs megadva maximális határérték pl. a fűtés kapcsán, a korábban kijelölt hivatalok/közintézmények esetén - bár itt a kérdést árnyalja, hogy az esetlegesen ennek okán távozók helyére az utánpótlás nagyon nehéz.
Mindenféle kedvezményekkel elhalmozzák, a többségében hatékonytalan honi ipari szereplőket, közben - szólva néhány indusztrialista mellett -, azon szereplőket melyek az ország érdekében ruházhatnának be (ha és amennyiben ilyen irányú rendelkezések születnének persze) erősen megadóztatják (nem titkolom, elsődlegesen a MOL-ra célzom).
~Purgatórium nincs, csak egy rosszul megörökölt rendszer kormányokon átívelő folytatása, s közben a béreket letörő vendégmunkások tömege a "szemet gyönyörködtető"... Azaz érzésem, hogy részint egy szekta(!), s részint az indusztrialisták túl nagy befolyással bírnak a jelenlegi, s a több évtizedes vezetésre.
Csodavárás. Ez zajlik.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 158
3 434
113
Mielőtt valami agyvelő megírná, hogy a minimálbér emelése nincs semmilyen összefüggésben az indusztrialistákkal, mivel ott a bérek sokkal magasabbak, jelezném, hogy van olyan szó, hogy bérnyomás, ebből fakadóan, pedig "harc" a munkavállalókért, s itt meg kell említeni, hogy munkaerő racionalizálás az utolsók közt van helyen úgy a magán, úgy az állami szektorban. A munkaerőtartalékunk sokkal jelentősebb, mint ami a számokból látszik.
Na de már így is sokat írtam, a legjobbakat.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 158
3 434
113
Az államnak példát kell(!) mutatni. Spórolásban is. Ez nehéz költségvetési helyzetet okozhat 1-2 éves időtávon (áfa bevételek csökkenése) , de hatványozottan megtérül. Hittelen hiszem, hogy nincs más út.
A spórolásra ösztönzés, ebben a kihívásokkal teli helyzetben, egy kétséget kizáró, merész lépés. Egy olyan döntés, melyet '12-ben elmulasztott a kormányzat.
Isten óvja a józan ítélőképességünket. Csak, és kizárólag ez készíthet fel bennünket egy nehéz jövőre; s ha és amennyiben másként alakul, kivételesen számunkra jobbra, akkor könnyebb dolgunk lesz.

Mindig mondták, hogy Messi-nek szerencséje van.
Csak annak van szerencséje, aki cselekszik, mer, és elég ügyes(!). Ám mindebből az első kettő a lépések alfája.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 158
3 434
113
A Vezér akkor mutatkozik meg igazán, mikor a tömeg ellenében is képes elhitetni az igazát, magyarán meggyőzni azt.

Szóval, Ma, képes e, akar e, konfrontációt vállalni a Vezér, a Haza érdekében, s mindezt hajlandó is e felvállalni, elmondani az emberek ellenében?

Magyarország akkor lesz felnőtt, ha végezetül a választópolgárait - már amíg akadnak -, úgy is kívánja kezelni, az erre Hivatott. Van-e újra Vezérlőfejedelmünk, vagy csak lobogunk a szélben?

Számítanak a számok, s adott esetben az odds-ok ellen is merni kell. Mert nem maradunk meg,
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
„Az Erste Bank Hungary 15 százalékos tulajdonrészét a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt-n keresztül 87,5 milliárd forintért értékesíti. Ez a hét évvel ezelőtti vételár több mint kétszerese, tehát az állam jól gazdálkodott” – mondta az Index megkeresésére Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára azzal kapcsolatban, hogy a kormány pénteken bejelentette a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. értékesíti az Erste Bank Hungary Zrt.-ben meglévő 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét az osztrák anyavállalat, az Erste Bank AG számára.



Lóga Máté kiemelte: a 15 százalékos részesedés eladására nem költségvetési szempontok miatt került sor.



AZ ÍGY KELETKEZŐ BEVÉTELT AZ ÁLLAM MÁSIK STRATÉGIAI ESZKÖZ MEGVÁSÁRLÁSÁRA, A BUDAPEST REPÜLŐTÉR VISSZAVÁSÁRLÁSÁNAK FINANSZÍROZÁSÁRA FOGJA FORDÍTANI.
Ne feledjük, hogy az Erste-be annak idején hogyan lépett be a kormány!
Alapvetően megmentette a magyar leányt. Ha nem avatkoznak be az EBRD-vel közösen, akkor kivonult volna az Erste.
Az Erste részesedése mostanra elveszítette a stratégiai szerepét, ugyanis a Kormány célja az itthoni bankok hazai tulajdonban tartása volt. Azonban a hazai bankkonszolidáció hatására az egészséges arányt elérték, mi több túl is haladták. Azaz innentől az Erstében lévő nem meghatározó tulajdoni hányad csupán egy pénzügyi eszközé vált, aminek az értékesítése lehetővé vált.
Szóval ebben az esetben egy lekötött pénzügyi eszközt cserélnek fel egy stratégiai tulajdonszerzéshez - ráadásul jelentős nyereséggel.
Jelzem, hogy az Erste az akkori tulajdoncserénél részévé vált a NER-nek. Tessék megnézni, hogy milyen fasírtban volt az Erste a Kormánnyal korábban, és hogy ez végül hogyan futott ki mostanáig.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 564
93 947
113
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZmZGQ3MmY4YzE1MjQzMzNiNjBhNTE1OGU5MzU4YWY5.jpg
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 465
11 548
113
Beillesztetted a grafikonokat, de mivel nem illik bele a narratívába, a végeredményt már nem, egyem a szíved.

"...

Két év távlatában nem néz ki olyan jól​

Pezsgőt bontanunk azért nem kell: a most 21515 forintba kerülő vásárlói kosarunk 2021 decemberében még csak 16136 forintba került. Közel két év alatt tehát 33,3 százalékkal lett drágább egy ilyen hétvégi nagybevásárlás.

Az infláció egyik szomorú következménye volt, hogy tavaly tömegesen szegényedtek el a többgyerekes háztartások, miközben a gyerektelenek helyzete kicsit javult, erről itt írtunk hosszabban..."

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Beillesztetted a grafikonokat, de mivel nem illik bele a narratívába, a végeredményt már nem, egyem a szíved.

"...

Két év távlatában nem néz ki olyan jól​

Pezsgőt bontanunk azért nem kell: a most 21515 forintba kerülő vásárlói kosarunk 2021 decemberében még csak 16136 forintba került. Közel két év alatt tehát 33,3 százalékkal lett drágább egy ilyen hétvégi nagybevásárlás.

Az infláció egyik szomorú következménye volt, hogy tavaly tömegesen szegényedtek el a többgyerekes háztartások, miközben a gyerektelenek helyzete kicsit javult, erről itt írtunk hosszabban..."

Ugye azt is megnézted, hogy melyik médium került be forrásként?
Óóó az nem a végeredmény, hanem a kötelező fanyalgás.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 465
11 548
113
Ugye azt is megnézted, hogy melyik médium került be forrásként?
Óóó az nem a végeredmény, hanem a kötelező fanyalgás.
Nekem a telefonom dobta fel a cikket, ahogy szokott más olyan forrásokat is, amiket szintén nemigen olvasok, ahogy pl. telexet sem az első vagy két hetet leszámítva.
De klikkvadász volt a cikk, hát megnéztem.
A grafikonok meg így túl ismerősek voltak...

Van egy rossz szokásom; a pénztárcámnak hiszek és nem a propagandának.
Ezért nem olvasok belpolt a kormányoldalakról, külpolt meg az ellenzéki oldalakról.

Skizofrén egy dolog mi?;)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 564
93 947
113
Beillesztetted a grafikonokat, de mivel nem illik bele a narratívába, a végeredményt már nem, egyem a szíved.

"...

Két év távlatában nem néz ki olyan jól​

Pezsgőt bontanunk azért nem kell: a most 21515 forintba kerülő vásárlói kosarunk 2021 decemberében még csak 16136 forintba került. Közel két év alatt tehát 33,3 százalékkal lett drágább egy ilyen hétvégi nagybevásárlás.

Az infláció egyik szomorú következménye volt, hogy tavaly tömegesen szegényedtek el a többgyerekes háztartások, miközben a gyerektelenek helyzete kicsit javult, erről itt írtunk hosszabban..."

Arról nem volt grafikon,, de amire reagáltam ott a link.
De szted miről szól a cikk? Pont azon hüledezik a telex, hogy idén novemberben olcsóbb ugyanaz a bevásárlás mint tavaly. 17-18%-os infla mellett.
Ki a tököm tagadja, hogy 2 éve olcsóbb volt? 5 éve még olcsóbb.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 564
93 947
113
Nekem a telefonom dobta fel a cikket, ahogy szokott más olyan forrásokat is, amiket szintén nemigen olvasok, ahogy pl. telexet sem az első vagy két hetet leszámítva.
De klikkvadász volt a cikk, hát megnéztem.
A grafikonok meg így túl ismerősek voltak...

Van egy rossz szokásom; a pénztárcámnak hiszek és nem a propagandának.
Ezért nem olvasok belpolt a kormányoldalakról
Akkor most a grafikonokat elhiszed, mert ellenzéki oldal és inkább belpol. :D