A pénz világa

Ezen mit értesz? De komolyan, valaki más ezt érti? Én nem.
Csak azt, h amit te most fedeztél fel magadnak a “toxikus” monetáris politikaival és annak lehetséges hatásaival kapcsolatban már 2008-2009 után előkerült mint lehetséges forgatókönyv…

Az arany áremelkedését vitattuk, nem tudom hogy lyukadtál végül itt ki, hacsak nem a széttrollkodás volt a célod.
Nem, Te beleugattál mások befektetési megközelítésébe… pénzt is kockáztatsz napi szinten vagy csak okoskodsz?
Az első állításod itt bizomyítja, hogy még a COMEX-ről sem hallottál. 70-es évek óta létezik, határidős, fizikailag leszállítandó aranyra kötik.
Nem, nem hallottam.
Megnézted a határidős piacon hány % a kontraktusnak (volumen) végződik lehívással?
Amúgy milyen befektetői üzletek azok amikről (te) előre értesülsz? Milyen adatot nem utólag adnak ki? Se füle se farka a mondandódnak (ismét bocs).
Az intraday info és a között amit az éves jelentésben olvasok el azért van időben egy kis gap.
A többi állításod is eléggé légbőlkapott, hiszen a fizikai arany kereslet/kínálat pl a World Gold councilnál nem igazán becslésen alapszik...
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-demand-trends
Ebben csak a minősített, a piacon megjelenő tételek jelennek meg.
Szerintem hanyagold ezt a témát, mert láthatóan idegenül mozogsz benne, csak akkor nem értem, hogy miért kommenteled ilyen vehemensen?
Valaki beszél róla valaki csinálja…
"Ismert fizikai arany értéke?"
Kicsit pontosíts, és akkor még igaz is lehet.
Nem igaz lehet, hanem így van. Ez nem egy oltári titok. Az integrált árutőzsde sajátossága.

A fizikai arany kitermelés nem tudná fedezni az összes ETF demandját (igazi aranyra beválthatóságát)
Nem tudja és nem is kell.
ha a birtokosaik be akarnák váltani azt (persze az ETF ek nagy része nem is garantál fizikai aranyat
ETF kapcsán derivatíva fogalma, tartalma mond neked valamit…?

• Tetszik
Reactions: fishbed
20-25% a megtakarításaimból de kockázatkerülő a portfólióm fele. :)
A konzervatív kisbuffi megközelítés ujj szabálya szerint azt szoktak volt mondani, h
fizikai arany(mint megtakarítás, tartalék) fedezze a család éves, másfél éves megélhetés költségeit(változatlan életszínvonalon számolva) minimum, de maximum a teljes portfolió 20-25% a…
Már ha arany, már ha van mibül…

• Tetszik
Reactions: fishbed
lak%C3%A1s%C3%A1rak-n%C3%B6veked%C3%A9se-2010-%C3%B3ta-v0-yavaqe4jxvgg1.jpeg

Magyarország vs. Argentína GDP párbaj:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Szomorú
Reactions: LMzek 2.0
magas-hitelkamatok-n%C3%B6vekv%C5%91-%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g-ezt-hagyja-r%C3%A1nk-16-v0-50134co7txgg1.png

De legalább kormányozni tudnak

Ennyi (önmarketinges) pénzből kb. bárki!

Megjegyzés: Akkor is nagy (helyi) csend volt, mikor a 22-es kétharmad után megemlítettem, hogy az 100(+) milliárdos választási osztogatás után "ki NEM" nyert volna!

Azért a(z önkritikus) reakciókból (főleg azok hiányából) láthatóvá vált, hogy azért magyar társadalom állapotától :( nem lehetett még ITT sem alapvetően elrugaszkodni, Pedig KellenE ez a szint! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:

Tiszteletem a Kivételeknek! ...vannak! ;)

Alkotó kritikának van szánva! A mimózák már nem érdekelnek!
Annyit segítek (azért) nekik, hogy reményeikkel szemben mást sem fognak érdekelni!
...vagyis Nektek (is) marad a :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos: ! ;)

.

A két Zsiday az egy?

Zsiday legutóbb idén októberben azzal került be a hírekbe, hogy szerinte Orbán Viktor Ruandában nézett ki magának egzotikus marhákat.

Kocsis Máté erre reagálva közölte, hogy a miniszterelnök még soha nem járt Ruandában. „Persze ezt te is sejted, mert az egész sztorit magad találtad ki lájkokért, meg azért, hogy elmesélhesd, hogy te f@sza csávó vagy és afrikai királyi birtokokon pengetsz. Te, szánalomgyár” – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

(Borítókép: Zsiday Viktor 2025. szeptember 5-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
magas-hitelkamatok-n%C3%B6vekv%C5%91-%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g-ezt-hagyja-r%C3%A1nk-16-v0-50134co7txgg1.png

De legalább kormányozni tudnak

Nekem se a kedvenceim, de közben azért nőtt a GDP is. És ugye az adósság/bevétel arány azért fontos:
iu

Sajnos a kínai náthában meglátták a nagy lopási lehetőséget, szóval akkor hoztak jó pár rossz döntést.
Ha ott nem szúrják el, akkor marad a lefele ívelő pálya az adósság tekintetében. Az egy jó irány volt.

Nekem se a kedvenceim, de közben azért nőtt a GDP is. És ugye az adósság/bevétel arány azért fontos:
iu

Sajnos a kínai náthában meglátták a nagy lopási lehetőséget, szóval akkor hoztak jó pár rossz döntést.
Ha ott nem szúrják el, akkor marad a lefele ívelő pálya az adósság tekintetében. Az egy jó irány volt.
Rossz nèzni hogy55% körül lehetne az adósság. Valószínűle fele kamatal…

Egy elég jó összefoglaló a magyar gazdaság elmúlt 15 évéről és a kilátásairól...

A gazdasági teljesítményt alapvetően három tényező határozza meg: a befektetett tőke, a rendelkezésre álló munkaerő és az ezek felhasználási hatékonyságát jelző termelékenység.

A legnagyobb probléma, hogy 2010 és 2025 között a magyar termelékenység az uniós átlaghoz képest érdemben nem javult. Bár történt növekedés, az csupán az EU általános ütemét követte, így elmaradt a felzárkózás, miközben a régiós versenytársak – legnagyobb mértékben Románia – jelentős javulást mutattak fel, és lehagyták Magyarországot, kivéve Szlovéniát.

Mivel a hatékonyság nem javult, a korábbi évek növekedését kizárólag a tőke és a munkaerő extra bevonása fűtötte. A kormány sikerként könyvelheti el a foglalkoztatottság bővülését (2010 óta közel 800 ezer új munkavállaló), a növekedést pedig 2010 és 2022 között az évi körülbelül 4 százaléknyi uniós forrás, az alacsony kamatokkal támogatott hitelezés tartotta fenn.

Ez a modell azonban mostanra kimerült: a munkaerőpiac tartalékai elfogytak (amit csak vendégmunkásokkal lehetne pótolni), az uniós források bizonytalanok, a beruházások befagytak, így valódi termelékenységi fordulatra lenne szükség.

Ehhez kellene egy baromi jó oktatási rendszer...

• Vicces
Reactions: fip7
A legnagyobb probléma, hogy 2010 és 2025 között a magyar termelékenység az uniós átlaghoz képest érdemben nem javult.

Engedjétek már el ezt a f*szságot légyszíves. Amíg nem X előállított termékben hanem devizában mérik addig nincs miről beszélni.
A jelenlegi metódus szerint ha én építek egy házat fél év alatt 80 millióért, akkor az X, ha az osztrák pont ugyan olyan házat épít, de az ottani árszínvonal miatt 400 millióért, akkor az meg 5X.
Aztán jön egy sügér "magyar" közgazdász és megmagyarázza, hogy az osztrák 5-ször termelékenyebb, mint mi. LOL.

Kérdezz meg bárkit aki pl. autógyárban dolgozik, hogy melózunk-e úgy , mint az etalon németkék.
Mert nagy eséllyel igen. Nem az uniós átlag szintjén termelünk, hanem messze felette.
Csak a helyzet az, hogy ennek a haszna nem nálunk csapódik le, mert nincs saját tulajdonú iparunk. ;)

Ehhez kellene egy baromi jó oktatási rendszer...

Mindig ez a mantra, felülről lefelé kiépíteni egy a valóságban mindig alulról felfelé kiépülő rendszert (lásd - ‘aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja’), ami voltaképpen lehetetlen, hiszen ahhoz nem
pénz hanem csak baromi jó oktatók kellenének, azok meg nincsenek - mert ahhoz először el kellene végezni az ipari tanulóéveket - igen, egy gyárban, amit előbb fel kell valakinek építeni, akinek már van olyan.

Aztán a gyárban munka közben beszerzett 20 év tapasztalatból már felépítheted a világ legjobb oktatását - így lesz miből szipkázni a tőkeerős multiknak.

Még mindig csak munkaerőt termelsz másoknak.

Szóval a tőke elég.

Idehívod busás pénzért a Világ legokosabb, legjobban képzett embereit, más meg tartson fenn egy baromi jó oktatási rendszert, amit te szépen lesápolsz.

Aztán akinek van esze itthon az tőlük fog tanulni, nem a 20 éve magát tanszékre benyaló és ott magának szilárd állásokat kiépítő címzetes Professzor úrtól, aki egy valós szakmai folyamatot sem látott életében.

Az USA-ban a Világ egyébként legszarabb közoktatásával és félanalfabéta népességével pontosan ezt csinálják. Arra sincsenek rágörcsölve, hogy épp a saját oktatási rendszerük termelje ki a vállalati vezetőiket. Nyugodtan lehet azt is importálni.