Hú sok diák szeretne egyetem mellett szerintem most is 350et keresniPfff. nem kell csak BP-ben gondolkodni. Békéscsabán egy még tanuló infós az egyik gyárban 350-et keres... másik Szegedről suli mellett Győrbe dolgozik... Jó, nyilván nem mindenki mérnök-informatikus, de nem is kell mindenkinek 20 évesen saját életet élni saját lakásban.
Mi kerül egy kerékpárnak fenntartására 40 ezer? Kb. ennyiért biciklit vesznek az emberek. :O És még plusz bérlet... aha. Tök jó.
Azért az országban sokan vannak akik a 350-nek a kb. harmadából megélnek és ők sem fedél nélkül. Akkor ők, hogy csinálják?
Én anno csak 100-150et kaptam Bpn diákként a cégektől, bár koli mellett egész sok maradt, sok meg sajna alkoholért cserébe távozott
Egyébként Budapest tényleg élhetetlen, 150-200k egy lelakott panel havi bérlete, az valakinek egy havi fizetése, de még egy pályakezdő mérnöknek is a félhavi pénze. 100k a kaja egy hónapban, mit teszel félre a végén? Jobban megéri örökké diáknak maradni és a koliban lakni, többet takaríthatsz meg. Azért ez szomorú valahol.
Amikor 14-15 voltam, szüleim vettek egy 1000m2-es telket vidéken kertvárosban, és építettek rá házat. Gyakorlatilag mindent apa csinált, vagy apa felügyelete alatt csináltak (informatikus amúgy, faluról). Rengeteg szar kókány munkát csináltak a "mesterek", szemmel láthatóan nem egyenes/merőleges/párhuzamos ablakpárkányok pl. Apa csinált lépcsőt az emeletre, mert a mester szerint nem lehet olyan ívet meghúzni, amilyen lett végül. Együtt csináltuk a padlófűtést, falfűtést, belső szigetelést, gipszkartonozást, parkettázást. Ő kötötte a konnektorokat. Aki építette a házat, ő vállalta a festést is kívülről. A harmadát megcsinálta, az utcafront kész, és utána 3 évig csak az ígéretek jöttek. Felkapott lett a környék, az összes orvos/ügyvéd/újgazdag úgy gondolta, errefelé költözik, és hirtelen annyi munka (na meg persze pénz...) lett, hogy azt se tudta mit csináljon, hát a miénket parkoló pályára tette. A héten jöttek el, körbeállványozták a házat, és végre nekiláttak a befejezésnek. Úgyhogy valóban rengeteg pénz, idő, és rengeteg idegeskedés egy ilyen dolog, de egy életen át tart. Összehasonlíthatatlan a régi társasházzal, ahol gyerekként laktunk, pedig az is új volt. Anyának van kertje, tele gyümölcs, zöldség. Múlthéten főzték a paradicsomlevet. Ha megszámolnám mennyibe lenne a szamóca meg szeder ami lecsúszott, lehet sírva fakadnék. Meg az a jónéhány liter paradicsomlé is.
Persze időközben előjönnek dolgok, hiába van sok sok m2 meg sok sok szoba, most a HO miatt azért csak jó lenne, ha még 1-2-vel többet terveztek vola, hogy senki ne zavarjon senkit
Amúgy kocsibejárót csináltunk a nyáron, hordtuk döngöltük a földet, tettünk le gyeptéglákat, király nagyon. Legutóbb meg a ház körüli járdát térköveztük, meg a kapu előtti bejáratot cseréljük sárga térkőről pirosra, ez sokkal hálásabb meló, mint a padlószigetelés, csak idegesítő, mikor az este kiszintezett homokba reggelre beleszarik a kutya
Egyébként van lehetőségem egy kelenföldi munkahelyre menni, hátha van valaki lokál, aki meg tudja mondani, hogy hol érdemes gondolkodni bejárás szempontjából. Albi/lakás a környéken, vagy inkább kocsi, és Fehérvárról járni, és ott nézni lakhatást? Valami embertelen nagy dugók vannak onnan a városba befelé, nem?