Akkor miért volt a mellékneve Erdeli és nem Siebenbürger?
Csak annyit fűznék hozzá, hoyg a szászok mindig is büszkék voltak különállásukra, lenézték a magyarokat, soha nem hivatkoztak volna magyarként magukra.
Persze megértem a kukacoskodásodat.
Egy bizonyos szocioetnikai háttérre utal.
Nagyon alpárinak tartom a burkolt rasszizmusodat, ami persze jellemző az itt lézengő jobboldali kommentelőkre is. Csakhogy bakot lőttél, bármire (román, zsidó gondoltál, az nálam nem játszik...
Viszont nagyon károsnak tartom azokat az emlékezet politikai törekvéseket, amely szerint mindig a magyarok nyertek meg mindent (majdnem a mohácsi és a muhi csatát is!!), meg mi voltunk itt az egyedüli észosztók, van aki szerint 4000 éve...
Az meg kifejezetten nem szimpatikus, hogyha nem próbáljuk meg megejteni, hiányos inók ellenére az egykori helyzetet, hanem kreálunk egy fiktív múltat.
A források "magyar orbánt" emlegetnek és nem erdélyi orbánt. (Tíz év múlva a Magyarságkutató Intézet kimutatja benne OV közvetlen ősét.) Figyelmedbe ajánlom azt is, hogy 1566-ban a szigetvári ostromot vezető hadmérnököt is Ali Portug-nak hívták, ami a Portugáliából való származására utal, minden etnikai megjelölés nélkül... Ez azért van így, mert a késő középkorban nem olt lényeges az etnikai hovatartozás, hanem az volt a lényeg, hogy ki kinek a szolgálatában áll. Ezért pld. a fennmaradt Horváth családnevek sem jelentik azt, hogy az adott familia etnikai horvát lenne, még akkor sem, ha éppen horvát területről származnak. A magyar királyságban, az előzőek miatt, pld. elképzelhetetlen olt az etnikai alapú, pejoratív értelmű románozás...
A többi dolgot meg leírtam korábban, nem írom le újra. Viszont, szerintem a történelmet nem kell szépíteni, mások kárára, hanem amit meg lehet belőle ismerni, azt meg kell ismerni. A történelem szép önmagában is...