Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Erről jut eszembe, az megvan, hogy Konstantinápoly elestèben egy Orbán nevű Székely származású ágyú-öntő mester aktív szerepet kapott?... vagy a franciákkal akik ha nem adnak olyan és annyi ágyút a törököknek akkor másképp végződik a Mohácsi csata és akkor a törököket se kéne utálnunk azért a 150 évért és mindenért amit akkor tettek ...
Ha igaz is ez a tortenet, akkor is az ,agyuonto mester, valoszinuleg etnikailag nemet volt es nem magyar...Erről jut eszembe, az megvan, hogy Konstantinápoly elestèben egy Orbán nevű Székely származású ágyú-öntő mester aktív szerepet kapott?
Persze ez mèg Mohács előtt volt, és a Bizánci-Birodalom bukása Orbán mester ágyúgolyói nélkül is bekövetkezett volna, előbb vagy utóbb. És a törökök is eljutottak volna Magyarországra, de lehet csak pár évvel/évtizeddel később, és ugye mindjárt másképp alakulhattak volna a dolgok..
https://kronikaonline.ro/szempont/szekely-agyuonto-volt-macar-orban-a-torok-nemzeti-hos#
Mi indokolja a Török történeti feljegyzések megkérdőjelezését, amik Magyar Orbánkènt hivatkoznak rá?Ha igaz is ez a tortenet, akkor is az ,agyuonto mester, valoszinuleg etnikailag nemet volt es nem magyar...
AzMi indokolja a Török történeti feljegyzések megkérdőjelezését, amik Magyar Orbánkènt hivatkoznak rá?
Szerintem csak annyi, hogy a magyar annyit jelent a torok feljegyzesekben, hogy a Magyar Kiralysag teruleterol szarmazik. Maganak a nevnek a jelentese "varosi". Akkoriban nem tul sok magyar lakott a varosokban. Meg, mindenkeppen olyan helyrol kellett szarnaznia, ahol nagytomegu ercekkel torteno kohaszati munka folyt. Ilyen csak az ercek lelohelyei mellett kepzelheto el. Ez vagy a felvidek, vagy Erdely lehetett. Ott meg (mindket helyen) jellemzoen etnikai nemetek uztek a banyaszati tevekenyseget abban az idoben, nem a magyarok.....Mi indokolja a Török történeti feljegyzések megkérdőjelezését, amik Magyar Orbánkènt hivatkoznak rá?
Ok, lehet benne valami, de nem tudhatjuk biztosra.Az
Szerintem csak annyi, hogy a magyar annyit jelent csak a torok feljegyzesekben, hogy a Magyar Kiralysag teruleterol szarmazik. Maganak a nevnek a jelentese "varosi". Akkoriban nem tul sok magyar lakott a varosokban. Meg, mindenkeppen olyan helyrol kellett szarnaznia, ahol nagytomegu ercekkel torteno kohaszati munka folyt. Ilyen csak az ercek lelohelyei mellett kepzelheto el. Ez vagy a felvidek, vagy Erdely lehetett. Ott meg (mibdket helyen) jellemzoen etnikai nemetek uztek a banyaszati tevekenyseget abban az idoben, nem a magyarok.....
Nem kötözködni akartam, csak árnyalni a képet... Persze, csak valószínűsítettem én is, hiszen biztos infóról, ezzel kapcsolatosan nem tudok...Ok, lehet benne valami, de nem tudhatjuk biztosra.
Esetleg @Vlad nem tudod mi erről (lásd feljebb) a Török állásfoglalás?
Mivel nem vagyok történész, nem sokat tudok Orbánról, de a történelmi filmek megemlítik, hogy magyar kohászati cannon/casting mester volt.Ok, lehet benne valami, de nem tudhatjuk biztosra.
Esetleg @Vlad nem tudod mi erről (lásd feljebb) a Török állásfoglalás?
Nem tudom honnan jött az a franciás sztori, nem adtak el - legalábbis komoly mennyiséget biztos nem - lövegeket a törököknek, Mohács idejében már nagy mennyiségű löveget gyártott a török "hadiipar".Erről jut eszembe, az megvan, hogy Konstantinápoly elestèben egy Orbán nevű Székely származású ágyú-öntő mester aktív szerepet kapott?
Persze ez mèg Mohács előtt volt, és a Bizánci-Birodalom bukása Orbán mester ágyúgolyói nélkül is bekövetkezett volna, előbb vagy utóbb. És a törökök is eljutottak volna Magyarországra, de lehet csak pár évvel/évtizeddel később, és ugye mindjárt másképp alakulhattak volna a dolgok..
https://kronikaonline.ro/szempont/szekely-agyuonto-volt-macar-orban-a-torok-nemzeti-hos#
Köszi a választ! Az a Francia ágyús sztori nekem is ismeretlen/fura volt, de mivel keveset tudok a korról nem kérdőjeleztem meg.Nem tudom honnan jött az a franciás sztori, nem adtak el - legalábbis komoly mennyiséget biztos nem - lövegeket a törököknek, Mohács idejében már nagy mennyiségű löveget gyártott a török "hadiipar".
Orbán/Urbán magyar/szász/román származása is adatolható, szóval jó eséllyel erdélyi volt
De 1 ágyút öntött a 12 nagyobb lövegből, így vsz nélküle is elesett volna Konstantinápoly. Egyébként tömegesen szolgáltak keresztény ágyúöntők-tüzérek az oszmánoknál, de ez természetes volt, szinte minden országban idegenek - jellemzően német-olasz - tüzérek/öntők dolgoztak.
Ágostonnak van nagyon jó tanulmánya a témáról:
Akkor miért volt a mellékneve Erdeli és nem Siebenbürger?Az
Szerintem csak annyi, hogy a magyar annyit jelent a torok feljegyzesekben, hogy a Magyar Kiralysag teruleterol szarmazik. Maganak a nevnek a jelentese "varosi". Akkoriban nem tul sok magyar lakott a varosokban. Meg, mindenkeppen olyan helyrol kellett szarnaznia, ahol nagytomegu ercekkel torteno kohaszati munka folyt. Ilyen csak az ercek lelohelyei mellett kepzelheto el. Ez vagy a felvidek, vagy Erdely lehetett. Ott meg (mindket helyen) jellemzoen etnikai nemetek uztek a banyaszati tevekenyseget abban az idoben, nem a magyarok.....
Nagyon alpárinak tartom a burkolt rasszizmusodat, ami persze jellemző az itt lézengő jobboldali kommentelőkre is. Csakhogy bakot lőttél, bármire (román, zsidó gondoltál, az nálam nem játszik...Akkor miért volt a mellékneve Erdeli és nem Siebenbürger?
Csak annyit fűznék hozzá, hoyg a szászok mindig is büszkék voltak különállásukra, lenézték a magyarokat, soha nem hivatkoztak volna magyarként magukra.
Persze megértem a kukacoskodásodat.
Egy bizonyos szocioetnikai háttérre utal.