Na erről van szó... Mi az, hogy kit érdekel?!?!Kit érdekel. Forrás.Nem volt a feltételek között, hogy tudományosan alátámasztott legyen.
![]()

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Na erről van szó... Mi az, hogy kit érdekel?!?!Kit érdekel. Forrás.Nem volt a feltételek között, hogy tudományosan alátámasztott legyen.
![]()
Nyugi csak szórakozok kicsit.Na erről van szó... Mi az, hogy kit érdekel?!?!A forrást úgy értetem, hogy modern tudományos szűrön áthaladt! Azt gondoltam, ez magától értetődő egy hadászattal foglalkozó portálon, de ezek szerint tévedtem... Ha így gondolod, akkor viszont állításaid nem tükrözik a a valóságot (vagy az ahhoz közel álló pontot), ergo irreleváns. Nem többek, mint amatőr spekulációk. Akárki írhat, mondhat akármit, de ha nem bizonyítja, akkor az nem több, mint egy egyszerű gondolat, képzelgés, illúzió, stb. Nem személyeskedésből, bántásból írom ezeket, hanem tényszerűségből.
![]()
A "trollkodás" kicsit nehezebben jön át az interneten keresztül...Nyugi csak szórakozok kicsit.![]()
Pont az a szomorú, hogy semmilyen végzettség nem kell a példák legtöbbjéhez, némelyikhez a 8 általános is sok. Nem szeretem a papír és végzettséglobogtatást, pláne nem egy fórumon, nekem itt csak az számít, ki mit mond, nem az, hogy milyen pedigrével.Hivatkozhatnál ezekre a konkrét példákra, mert ez így semmi több, mint valakinek a valamilyen véleménye (nem bántásként írom)... Illetve megmutathatnád az érveidet, a vizsgálati módszereidet, eszközeidet, szóval egyszóval az említett tudósok/kutatók "hibás" számításainak tényszerűségét. Ezen kívül jelezhetnéd ezeket nekik is, illetve ha ez így van, és ilyen mértékű hibákat ejtenek ezek a szakértők, akkor akár te is belephetnél a helyükre. Neked egyébként van történészi végzettséged? Nekem nincs, de gondoltam azért megkérdem (ezt sem bántásból, és nem is cinikusságból), hogy te rendelkezel e valamilyen szakmai végzettséggel, publikáltál e tanulmányokat, stb.![]()
Vita tárgya,így kezdődött a ház.Minz ahogy az iPod,ki mit tart csatára alkalmas csapattestnek.Meg egy adott történész is változó számokat becsul.Pl B Szabó is jutott olyan következtetésre is,hogy a teljes sereg volt 70000s,még. Olyanra is,hogy csak a timaros szpahik voltak annyianMár ne haragudj, de információidnak, számadataidnak és összességében az állításaidnak mik a forrásai? Mert nem látom a hivatkozásaidat, amik pedig szükségesek lennének, ezek ugyanis nem releváns adatok! Sajnos tévedsz, számos szempontból! A hadtörténészek egyöntetűen nem fogadják el a 70 000 főnél nagyobb Oszmán mezei hadsereget Mohácsnál... Kérdezz meg erről akármilyen szakértőt és szinte kivétel nélkül mindegyik azt fogja állítani, hogy kizárt (a 100 000 főnél több meg abszolút irreális 1526-ban... xd). A 12 évvel korábbi, Szafavida Birodalommal vívott csaldiráni csatában Vad Szelim szultán 40-50 000 katonával bírt össz vissz! Brodarics visszaemlékezése (mint az egyetlen fennmaradt részletesebb, fő forrás) szerint a török sereg 70 000 fegyverforgatóval rendelkezett (amit te szerintem félreértelmezel, mert ő nem az udvari csapatokra értette a 70 000-ret...). A modern/posztmodern tudomány állása a mohácsi számokkal illetően a következő: Brodarics viszonylag jól adta meg az Oszmán sereg létszámát, de az újabb kutatások szerint egy kicsit kisebb, úgy 60 000 fő lehetett, míg Lajosé 25 000 főt számlált (talán kicsivel nagyobb, de semmiféleképpen nem több mint 30 000). Mellesleg 150 000-nél több fegyveres személyt tábori körülmények közé koncentrálni szinte semmilyen állam nem tudott a 19. század (ipari forradalom) előtt, max. talán Kína (de ők is nagyon ritkán)... A napóleoni háborúk voltak az elsők a hadtörténelemben, amikor ez először sikerült, de akkor is csak ritkán. Az ellátás (logisztika) volt az egyik (hanem a legfőbb) ok, ami az ipari hadviselés előtt lehetetlenné tette százezres seregek mozgatást.
B. Szabó, Fodor, Pállfy, C. Tóth, Varga stb. történészek szakmai anyagait ajánlanám Mohácsot illetően!
Tomori példásan felszerelt és harcedzett bandériumok élén állt. Nem voltak elegen, de reménytelenül kevesen se voltak!Ezek szerint egy út marad:
,,Térdre, Imához!"
(Tomori Pál, 1526, valahol Mohács környékén.)
Tomori utolsó levele a királyhoz (1526, Július)Tomori példásan felszerelt és harcedzett bandériumok élén állt. Nem voltak elegen, de reménytelenül kevesen se voltak!
Akárhová rakják, köszi. Nagyon jó kordokumentum. Tökéletesen megidezte az események hangulatát.Bocs nem akartam terhelni a topicot. Rakjátok át valahova.
Jó, részletes bejegyzés!![]()
Kuruc.info - Ma van a nándorfehérvári diadal emléknapja
A nándorfehérvári diadalra emlékeznek ma országszerte, a központi megemlékezést Budapesten tartják. 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem évfordulója alkalmából 2011. július 4-én az...kuruc.info
ezt is a TotalWar szériával csinálták?Jó, részletes bejegyzés!
![]()
„Néktök emléközöm, ha meghallgatjátok jó Hunyadi Jánosról … Nándor-Fehérvárrul.”
Nándorfehérvár ostroma. A kép forrása: Baltavári Tamás (rendező) Nándorfehérvár 1456. Animációs film, Történelmi Animációs Egyesület, 2014. – YouTube„A keresztény világ számára a „Városok királynőjének” [t.i. Konstantinápoly 1453-as] eleste azt jelentette, hogy szembe kellett nézni a nyers…cimlap.blog.hu