Nem tudom.ezt is a TotalWar szériával csinálták?
Megemlítik egyáltalán valahol?

Még a cikket sem olvastam el rendesen, csak végigfutottam. Majd valamelyik F. társ segít.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nem tudom.ezt is a TotalWar szériával csinálták?
Én seNem tudom.
Még a cikket sem olvastam el rendesen, csak végigfutottam. Majd valamelyik F. társ segít.![]()
Érdekes,hogy Nándorfehérvár többi ostroma mennyire nincs bent a köztudatban.(nekem az tetszett,mikor még bizánci-magyar csatározások szintere volt.Magyarok elfoglaták,lebontották-és a köveiből épitették fel Zimonyt.Bizánciak elfoglalták Zimonyt,és a köveket visszavitték újraépiteni Nándorfehérvárt.....)ezt is a TotalWar szériával csinálták?
Nem akarom "szegény" Szabót megint szétszedni, de 1440 kapcsán számomra elég meggyőzően írta Pálosfalvi, hogy messze nem volt olyan komoly ostrom, mint ahogy bemutatta.Érdekes,hogy Nándorfehérvár többi ostroma mennyire nincs bent a köztudatban.(nekem az tetszett,mikor még bizánci-magyar csatározások szintere volt.Magyarok elfoglaták,lebontották-és a köveiből épitették fel Zimonyt.Bizánciak elfoglalták Zimonyt,és a köveket visszavitték újraépiteni Nándorfehérvárt.....)
Ki hallot az 1440es török östromrol?Fél évig tartott,és nem volt felmentő sereg.De 1699ben is el lett foglalva-de a törökök visszafoglalták,és utána is volt ilyen oda-vissza,mig végűl végleg ott maradt.
Van valahol egy disszertácio az 1440es ostromrol-elég kevés,és idönként ellentmondásos az adat róla.És van bizonytalan adat egy korábbi,rajtaütéses Oszmán ostromkisérletről is.Nem akarom "szegény" Szabót megint szétszedni, de 1440 kapcsán számomra elég meggyőzően írta Pálosfalvi, hogy messze nem volt olyan komoly ostrom, mint ahogy bemutatta.
Igen, az általam emlegetett Szabó munkája. Először egy majd 130 oldalas tanulmánysorozatban jött ki a Partiumban, első rész: https://issuu.com/unitariusalkotok/docs/partium_tel_2012/112Van valahol egy disszertácio az 1440es ostromrol-elég kevés,és idönként ellentmondásos az adat róla.És van bizonytalan adat egy korábbi,rajtaütéses Oszmán ostromkisérletről is.
Lesz rendes net, megnézem.Igen, az általam emlegetett Szabó munkája. Először egy majd 130 oldalas tanulmánysorozatban jött ki a Partiumban, első rész: https://issuu.com/unitariusalkotok/docs/partium_tel_2012/112
Aztán lett doktori: https://doktori.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/2198/1/PhD_Szabo_ertekezes.pdf
Végül könyvként is megjelent.
Elég sokat beszélgettünk róla anno - nem itt - a magyar hadtörténetírás és az egyetemi doktorképzés súlyos kritikája, hogy ilyen fejtegetésekkel-számításokkal ez egyáltalán kijöhetett...
Több forrás is van az ostromra, csak ugye a forráskritika sem árt ilyenkor, Pálosfalvi ezt elvégezte a berakott tanulmányában, Szabónak ez nem igen sikerült. Természetesen a "nem olyan komoly mint Sz. írta" megjegyzésem nem egyenlő azzal, hogy nem volt komolyabb ostrom, "csak" az általa vázolt időtartam-létszám-veszteség adatok tartoznak a szürrealitás világábaLesz rendes net, megnézem.
1440ben fennmaradt írások szerint bevetették ostromtoornyot,kohajitot, ágyút.Es volt aknaharc.Vagyis komoly ostrom volt.
Szörény pl évekig kitartott elszigetelten.Több forrás is van az ostromra, csak ugye a forráskritika sem árt ilyenkor, Pálosfalvi ezt elvégezte a berakott tanulmányában, Szabónak ez nem igen sikerült. Természetesen a "nem olyan komoly mint Sz. írta" megjegyzésem nem egyenlő azzal, hogy nem volt komolyabb ostrom, "csak" az általa vázolt időtartam-létszám-veszteség adatok tartoznak a szürrealitás világába
Visszatérve a kezdő gondolatodhoz rengeteg, gyakran heroikus - sikeres és elbukott - várvédelem kopott ki a magyar köztudatból, csak hirtelen Szigetvár, Temesvár, Kanizsa első ostroma(i), Pétervárad, Zimony, Gyula, Várad többszöri, Jajca, Érsekújvár.
Sokszor igazságtalan az utókor emlékezete, pl. a finoman szólva is kétes jellemű és az ostrom során is gyenge-közepes teljesítményt nyújtó Zrínyi legendává lett az utódnak köszönhetően, míg pl. Pétervárad hősei feledésbe merültek. De Szondi sem sok dicséretet érdemelne Drégelyért, ha meg igen Zimony védői még inkább. De az igazi homályfolt a déli kettős végvárvonal összeomlása, 2-3 fontosabb erősségen kívül a többi védelme gyakorlatilag ismeretlen.
A "túloldalon" ilyen volt Jajca is.Szörény pl évekig kitartott elszigetelten.
De ki hallott az 1637-es Habsburg sereg pusztulasarol a Dráva völgyében?
Igen,ezt is olvastam.De valaki még irt egy tanulmányt/doktorit(?),csak azt nem tudom,hogy ki,meg hova tettem......Igen, az általam emlegetett Szabó munkája. Először egy majd 130 oldalas tanulmánysorozatban jött ki a Partiumban, első rész: https://issuu.com/unitariusalkotok/docs/partium_tel_2012/112
Aztán lett doktori: https://doktori.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/2198/1/PhD_Szabo_ertekezes.pdf
Végül könyvként is megjelent.
Elég sokat beszélgettünk róla anno - nem itt - a magyar hadtörténetírás és az egyetemi doktorképzés súlyos kritikája, hogy ilyen fejtegetésekkel-számításokkal ez egyáltalán kijöhetett...
Egész jó kis összefoglaló, bár nyilván 150 évre némileg általánosító lett. A ritka közelharcot, különösen az első évtizedekben én vitatnám.Várháborúk a török hódoltság korában
Mire jó a futóárok egy 16. századi várostromnál?
Miért nem hasznos az ostromlétra?
Milyen ostromeszközöket használtak a támadók?
...
Hááát,ha teljes időszakra,és az ősszes módszert vesszük,akkor nagyon gyenge videó-de 5 percbe sokat nem is lehet besűriteni.Egész jó kis összefoglaló, bár nyilván 150 évre némileg általánosító lett. A ritka közelharcot, különösen az első évtizedekben én vitatnám.
Érdekes, hogy a "várháborúk" időszak 1540 körültől kezdődve honosodott meg, pedig az 1300-as évek végétől kezdve az első 150 év is erről szólt leginkább, amíg a kettős déli végvárvonal végleg el nem esett.
Az 5 perc azért erősen behatárolja a mélységétHááát,ha teljes időszakra,és az ősszes módszert vesszük,akkor nagyon gyenge videó-de 5 percbe sokat nem is lehet besűriteni.
Pl a kezdeti időszakban az ágyú még nem döntő eszköz-visszafoglaló háborúkban meg a legtöbb erődöt a közeli vagy távoli blokád eszközével birták kapitulációra.
Ha már Zsarnót emlegetted:Hááát,ha teljes időszakra,és az ősszes módszert vesszük,akkor nagyon gyenge videó-de 5 percbe sokat nem is lehet besűriteni.
Pl a kezdeti időszakban az ágyú még nem döntő eszköz-visszafoglaló háborúkban meg a legtöbb erődöt a közeli vagy távoli blokád eszközével birták kapitulációra.
Puf,vebhely nem elérhető.Ha már Zsarnót emlegetted:
Cseh Valentin: Zsarnó vára és az 1515-ös ostroma:
https://www.vajma.info/cikk/media/3011/A-Bacsorszag-legujabb-szamanak-tartalmabol.html
Sajnos eddig nem találtam meg az új számokat a neten, pedig ebben a többi cikk is nagyon érdekesnek tűnik.
Ezzel több ponton is vitatkoznék.Puf,vebhely nem elérhető.
A blókád módszer valójában nem nagyon befolyásolta a megmaradt magyar lakosságot,alapvetően távoli blokád volt.Másrészt,szomorú tény,de a kurucok okozták a magyar lakosságnak a Tiszántúlon a legtöbb kárt,még a felszabaditó háborúk megindulása elött.És az egész Hódoltság szintjén is a kettős adóztatást végző magyar huszárok voltak a legnagyobb népirtók.(kevésbé közismert,de a törökökmég önvédelmi miliciaszervezetet is megpróbáltak felállitani a magyar parasztokbol,de azok erre nem voltak partnerek.A huszárok adóbehajtása meg sima rablóportya volt.Ez a "kettős adóztatás" nagymértékben hozzájárult a magyar paraszt fogyásához,és helyére a főleg szerb népesség beáramlásához-mert ők viszont partnerek voltak az önvédelmi milicia felállitásában,nem hagyták magukat kifosztani és lekaszabolni a "nemes vitézlő rendtől")
A Hunyadist megnéztem, vegyes érzéseim vannak. Tényanyagát tekintve lehetne nagyon jó, de az a néhány csúsztatás és kihagyott infó, párosulva a narrátor stílusával pont olyan összképet hozott ki amit szerintem a 21. században már nem kellene erőltetni, kár érte.