A400M Atlas (Airbus)

5326833.jpg

Haragosan kezdete az évet a német védelmi miniszter.... elment Wunstorf-ba bázislátogatásra és beszólt az Airbusnak:

"A400M: wird teurer als erwartet, kommt später und kann nicht das, was er können sollte." Gelernt worden sei, dass die Abnehmerländer Interessen gegenüber dem Hersteller gemeinsam vertreten müssten."

- hiányzik az önvédelmi rendszer (Diehl - Elbit DIRCM-System, infracsapdák)
- nincs éjszakai bevethetőség (csak a gépek egy kis része képes rá)
- már 25 gépe van a németeknek (53 lesz összesen. 13 gép fog Lechfeld-ben állomásozni, 40 Wunstorf-ban)

Haragosan kezdete az évet a német védelmi miniszter.... elment Wunstorf-ba bázislátogatásra és beszólt az Airbusnak:

"A400M: wird teurer als erwartet, kommt später und kann nicht das, was er können sollte." Gelernt worden sei, dass die Abnehmerländer Interessen gegenüber dem Hersteller gemeinsam vertreten müssten."

- hiányzik az önvédelmi rendszer (Diehl - Elbit DIRCM-System, infracsapdák)
- nincs éjszakai bevethetőség (csak a gépek egy kis része képes rá)
- már 25 gépe van a németeknek (53 lesz összesen. 13 gép fog Lechfeld-ben állomásozni, 40 Wunstorf-ban)

Ahhoz képest, hogy az Airbus ezt a gépet úgy kapta hatalmi szóval a nyakába...

Egy csillagászati árú problémás típussal nem is nagyon várhatnak exportsikereket... :(

Egyaltalan nem csillagaszati aru, semmivel nem dragabb, mit a kevesebbet tudo C-130J, ami egy ~60 eves ariframe designt kepvisel...

Apropo, ebbe mult hetvegen futottam bele, nem lattam, hogy lett volna:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az A400M esetében ezt nehéz megmondani, mert jórészt csak a fejlesztő országok veszik bizonyára kedvezményes áron. - Ám a kedvezményes ár nem pótolja a pocsék bevethetőséget, így a németek "a kevesebbet tudó", de BEVETHETŐ Herky-ből is vettek...

Csak azért kérdeztem mert wikin 150 millióért van, nekünk kb. 80 lesz egy gépre de tegnap azt írta hogy két szép szemünkért mi megkapnánk fél áron is...

Csak azért kérdeztem mert wikin 150 millióért van, nekünk kb. 80 lesz egy gépre de tegnap azt írta hogy két szép szemünkért mi megkapnánk fél áron is...

Szo sem volt ilyesmirol, leirtam az okfejtesem. Lenyege, hogy az MSRP-hez kepest az Airbus nemreg kozzetett tavalyi eladasi arai 50% koruli diszkontot mutattak - ez persze csak a civil eladasokrol szol, de azer erdekes adat.
Masik erdekes adat, amit meg regen olvastam valahol, hogy az A400M flyaway cost $80M korul van, majd megprobalom eloturni a linket - ez ugye konkretan a sokat emlegetett $150M koruli arcedulanak (velhatoen listaarnak) szinten a fele korul van.
Harmadreszt lefogadom, hogy amikor van mas versenyzo is, kevesbe specializalt a megoldas, akkor igenis van verseny a vedelmi piacon is.
Tovabbi 'arlehajto' tenyezo szerintem, hogy az Airbusnak nagyon kellene egy ujabb "win", masik pedig hogy a nemetek regen megmondtak, hogy egy tucatot biztosan tovabbadnak, merthogy az o (orulten burokratikus, ellszallt) beszerzesi terveikhez kepest 10 evet kesik az osszes beigert funkcio es igy tovabb (ehhez inkabb semmit nem fuznek.)
Meglatjuk.
Nekem a wikipedias osszeg listaarnak tunik, de meg az sem jelent feltetlenul sokat, a katonai rendszerek arazasa gyakran teljesen politikai alapon megy (nezd meg pl mennyiert vesznek mindent mondjuk a szaudiak, mennyiert a finnek stb.) Masik, hogy a fene tudja, mi lesz az uzletbe ellentetelezeskent visszacsorgatva, talan sosem derul ki. Nem ismerem a hazai viszonyokat, de ha van egy ugyes, felkeszult, tobb nyelven is magabiztos es tapasztalt targyalocsapata a kormanyzatnak, akkor ebbol a sok negativ hirbol szerintem komoly arengedmenyt ki lehetne hozni...

Hmm, az ott linkelt cikkek szerint:

A malajok 2005-ben rendeltek (azaz velhetoen jo dragan)... arrol sem tudunk, mennyit kapnak vissza, mar ha volt kotber a szerzodesben (europaiak peldaul kapnak.)
A britekrol szolo adat projection, nem eladasi ar, raadasul a cikk ranezesre is minimum 5-10 (!) eves
NZ kapcsan viszont valaki alapvetoen felreforditotta az angol eredetit neked:
"What's even better is that it's likely to be good for the public purse too - Airbus is so desperate for new orders, it's likely to give us a big discount off the NZ$230m list price."
"Ami meg jobb, hogy ez valoszinuleg jot teszt majd a kozos penztarcanak is - az Airbus annyira ketsegbesetten szeretne uj rendelest kapni, hogy valoszinuleg komoly arengedmenyt ad majd nekunk a 230 millio uj-zelandi dollaros listaarbol."

Azaz nemcsak nem annyiert vettek, hanem joval olcsobban, de egyuttal azt is konkretan igazoljt, amit eddig is emlegettem: a 150M USD/135M EUR (~230M NZD) bizony listaar, abbol szokas elkezdeni alkudozni. Persze vannak a nyalanksagok, gondolom a weapon systems, tanker kit stb, amibol ki tudja, mi van a listaarban, mi nincs, azaz okosabbak nem lettunk. :)

Hmm, az ott linkelt cikkek szerint:

A malajok 2005-ben rendeltek (azaz velhetoen jo dragan)... arrol sem tudunk, mennyit kapnak vissza, mar ha volt kotber a szerzodesben (europaiak peldaul kapnak.)
A britekrol szolo adat projection, nem eladasi ar, raadasul a cikk ranezesre is minimum 5-10 (!) eves
NZ kapcsan viszont valaki alapvetoen felreforditotta az angol eredetit neked:

"Ami meg jobb, hogy ez valoszinuleg jot teszt majd a kozos penztarcanak is - az Airbus annyira ketsegbesetten szeretne uj rendelest kapni, hogy valoszinuleg komoly arengedmenyt ad majd nekunk a 230 millio uj-zelandi dollaros listaarbol."

Azaz nemcsak nem annyiert vettek, hanem joval olcsobban, de egyuttal azt is konkretan igazoljt, amit eddig is emlegettem: a 150M USD/135M EUR (~230M NZD) bizony listaar, abbol szokas elkezdeni alkudozni. Persze vannak a nyalanksagok, gondolom a weapon systems, tanker kit stb, amibol ki tudja, mi van a listaarban, mi nincs, azaz okosabbak nem lettunk. :)
A bizonytalan árnál és a bevethetőségnél fontosabb az ár/érték arány. - Arról meg mindent elárul az a TÉNY, hogy NINCS KERESLET A TÍPUSRA...!

No ez az, amit Herky-ről nem lehet elmondani...

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 1586
FYI ha nem tunt volna fel az ilyen ures, levegobol elohuzott, szubjektiv velemenyekre nem reagalok egy ideje, hiaba nyomod be ujra es ujra...

FYI ha nem tunt volna fel az ilyen ures, levegobol elohuzott, szubjektiv velemenyekre nem reagalok egy ideje, hiaba nyomod be ujra es ujra...
"Levegőből előhúzott"...?!? - Olvass vissza, még csak lapoznod sem kell!

Találsz táblázatot a rendelésekről, melyből láthatod, hogy szinte csak a fejlesztő országok vásároltak. De találsz linket a németek haragjáról, és hogy "nehezen talál új vevőt az A400M típusára az Airbus".

Ez a jelen. - A jövőt meg az A380 nyomán könnyű lesz kitalálni...