Az oroszoknak sztem nettó hülyeség a hagyományos hordozó. Helikopterhordozóval meg pár kisebb egységgel amiről valami Jak-41 utángondolás üzemel többet érnének.
Helikopterhordozó lett volna a két Mistral osztály, a Jak-41/141 utángondolásnak azért nincs értelme, mert akkor kb. nulláról kell indulniuk, hiszen vagy 25 éve nem foglalkoznak STOVL gépekkel.
A Kuznyecov (szerintem) első sorban kiképzőhajó. Arra tökéletes, hogy megtanulják és kitapasztalják a hordozófedélzeti üzemeltetést és ezt a képességet fenntartsák. Ha a Kuznyecov nem lesz aktív állományban, akkor ez a képesség, ez a tudás elveszik.
Hogy párhuzamba állítsam, kicsit olyan, mint amikor az amerikaiaknál eldöntötték, hogy márpedig csak nukleáris tengókat gyártanak, mert az a jövő. Tök jó nukleáris tengókat gyártanak és fejlesztenek, de a hagyományos meghajtású tengókkal kapcsolatos tudásuk egy fekete lyuk lett. Nincs pontos képük, mire képesek, nincs üzemeltetési tapasztalatuk, nincs meg a mérnökhátterük, amely az ilyen harceszközök fejlesztésével kell és fekszik. Ez vezetett ugye a svéd Gotland kibérlésére, hogy gyakorolhassanak ellene. De például gyártani csak úgy nem tudnak. Ezt nagyszerűen sommáza az, hogy nincs a nemzetközi piacon egy amerikai cég se ebben a piaci szegmensben. Persze ha kell, összeállnának valamelyik európai gyártóval, de saját tudásuk nincs.
A Kuznyecov esete ugyan ez lenne. A szovjeteknek zéró hordozófedélzeti tapasztalatuk volt. Évtizedek alatt nagy nehezen eljutottak oda, hogy akkor legalább próbáljuk megszerezni ezt. Mikor pedig a starthelyre álltak, szétesett a Szovjetunió. Az elmúlt bő negyed század alatt felépítettek némi tapasztalatot, amit már fialtatni is tudtak a nemzetközi piacon, ugye a Baku átépítésével az Indiaiak számára. Persze, valahol van presztízs értéke is, hogy van egy hordozójuk, de alapvetően nem akarják ezt a tudást elveszíteni. Bíznak a jövőben, hogy egyszer tovább léphetnek a CATOBAR felé, és akkor jól fog jönni a Kuznyecov, mint próbapad.
Félreértés ne essék, én is úgy vélem, hogy ez így marhaság, és hajdan a szovjetek az ilyen problémákra zseniális, de szokatlan válaszokat tudtak adni. Biztos vagyok benne, hogy most is ez lenne a helyes válasz, de pénzük az nincs és a jelek szerint járatlan utakra nem akarnak tévedni.