1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

AIM-120 AMRAAM

Diskurzus a(z) 'Fegyverzet és szenzorok' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 5..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ennyiért egyszerűbb, ha megveszik az ellenséges repülőgépet.
   
  sequadon, misinator and fip7 like this.
 2. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezek szerint mégis csak volt valami igazság a "hardware" kulcs storyban…
  Az USA biztosította Indiát hogy a pakik még egyszer nem fognak tudni AMRAAM-ot indítani ellenük.
  Meg vannak az eszközeik ahhoz hogy megakadályozzák a rakéták engedély nélküli indítását…
  Erre mondják hogy HOPPÁ...o_O
   
  zeal, arcas, antigonosz and 6 others like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azert kurva kicancsi lennek erre, hogy szelrktiven ezt mégis hogyan csináljak meg...
   
 4. misinator

  misinator Well-Known Member

  Végül is - ha már lényegében úgyis deaktiválva van - attól még légi parádén, nemzeti ünnepen díszelgő áthúzásra még felhasználhatják függesztményként...

  Azért ilyen fegyverrel felszállni kesziből, hogy soha nem nem tudhatod, hogy számíthatsz e rá.
   
  antigonosz likes this.
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Jó kérdés hogy az alkalmazó tudja e hogy deaktíválták az AMRAAM-ját…
  V.színű ennél többet az ügyről megint sokáig nem fogunk hallani úgyhogy csak tippelni lehet hogyan csinálhatják.
  A legvalószínűbbnek én tényleg egy hardware kulcsot tartok amit az alkalmazónak rendszeresen frissíteni kell. Frissítés hiányában pedig nem műkszik a rakéta…
   
  misinator likes this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Csak igy nem is er semmit anelkul. A pakiknak meg inkabb az indiaiak ellen kell az a raketa mint az iraniak ellen, vagy az afganok legiereje ellen. Szoval vajon utra kel - e par peldany hogy tuzetesebben megvizsgalhassak a kinaiak, oroszok?
   
 7. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  "...the US had an effective end-user monitoring process and the systems could be made ineffective if they were misused."

  Szóval lehet, hogy az F-16 is hazatelefonál nem csak az F-35? Sőt, lehet, hogy a rakéta is...
  Hatékony módja, hogy a lehetséges szövetségeseket inkább Kína felé tereljék, nagyon ügyes.
   
  antigonosz likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez azért lenne muris, mert bár hátrányokkal jár, ki lehet kapcsolni data linket és mindenféle rádiót is a gépen.
  De, még ha ez a hollywoodi izé is igaz lenne, akkor is árulja már el valaki, hogy ha szándékosan kihagyják a EIFF-et (ez olyan, mintha nem sikerülne), akkor mi a frászkarikától tudja a rendszer, hogy az indiai és nem piréz gép előtte...?

  Vagy maddog módban indítva, amikor egyből saját radarjával keres és első célra ráfogva meg a rakéta, akkor is, a szelektív tiltás hogyan megy...?
  Mi a búbánat alapján megy az azonosítás és szelektivitás, amikor a BVR harcászat igen komoly gátja több helyzetben is az EIFF és részben ennek orvoslása megy a TGP AA módjával vagy durva képalkotós IRST-vel...?

  Mert nekem ebből a púderes kijelentésből az jön le, hogy Y/N állapot van, csak ezt szépen kifelejtik. Persze, nem fogják tudni indítani indiai gép ellen SEM. Mert semmi más ellen sem.

  Mert ne mindenféle elborult képzelgésekkel, hanem műszaki/technikai oldalról soha senki nem tudta nekem eddig megmondani, hogy amikor önmagában nehéz az IFF ilyen szelektív tiltást hogyan csinálnak meg. Az elektronika nem gondolatolvasó...
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az F16 ról szó szerint ez van a cikkben:
  " The second issue was the potential of misuse of F16s to deliver nuclear bombs against India. “An assurance was given that in case of a potential nuclear attack, the US can disable the aircraft. That, if they use nukes, they won’t be able to operate the F16s,” the officer said."
  Magyarán az F16-nál az atomfegyver hordozás van tiltva.
  Nem hiszem hogy az F16 is "hazatelefonálna" minden felszállás előtt mint az F35, viszont lehet egy plusz érzékelő a gépen (egy geiger-muller számláló) meg egy pár plusz sor a számítógépben = ha a gép közelébe tolnak egy "olyan" bombát akkor letilt a számítógép
   
 10. arcas

  arcas Well-Known Member

  Szerintem nincs ez ennyire "túlspilázva"...:
  "Az USA biztosította Indiát hogy a pakik még egyszer nem fognak tudni AMRAAM-ot indítani ellenük."
  Azaz nem fognak tudni inditani!
  Most bebizonyosodott, hogy a magyar urban legend is igaz a rakétáról,...minden bizonnyal van egy hardveres része a dolognak, ami vagy rendelkezésre áll, vagy nem. A pakik nem csak indiai gépre nem fognak tudni lőni, hanem semmire sem, ha konfliktus alakul ki köztük. Csúcskat fegyver lévén lehet a szerződésben olyan tétel, hogy a gyártó/szolgáltató korlátozhatja az alkalmazhatóságot ilyen/olyan biztonsági okokra hivatkozva. Ha valakinek kell a fegyver akkor igy is jó, ha nem, akkor meg keresni kell mást.
   
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Irán ellen lehet nincs lekorlátozva. :rolleyes: Vajon a pakik ezután rafekszenek a kínai vonalra teljesen?
   
 12. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Irán ellen lehet nincs lekorlátozva. :rolleyes: Vajon a pakik ezután rafekszenek a kínai vonalra teljesen?

  Par db ot szorgos kis kinaiak, oroszok es iraniak esetleg attanulmanyozhatnak....;)
   
 13. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Azért az nem ilyen egyszerű.
  - minden repülőipari termék (polgári vagy katonai) követve van, gyártástól megsemmisítésig. MINDEN megnyitást, azon elvégzett munkát dokumentálni kell. A beépített software meg ezeket lejegyzi, hányszor nyúltál bele, szóval lekamuzni is nehéz.
  - emellett el is kell számolni velük, minden darabbal, valamint a gyártó szúrópróbaszerűen végez ellenőrzést, ha akar (audit, erről a szerződésben egyeztetnek, hogyan).
  - amennyiben egyetlen darab, egyetlen részegység is hiányzik, kitör a balhé.
  Jó okkal inkább az ipari kémkedés meg a gyártókon keresztül való lopkodás a jellemző a kínaiakra - a felhasználóknak nem ér meg annyit, nagyon a nyakukon vannak.

  Nekik is pénzbe kerül az ilyesmi, a kínaiak pedig még az USA-nál is jobban szeretik a pénzt. Egy légierőt meg átszerelni nem két fillér + iszonyat mennyiségű idő (műszaki/pilóták átképzése, shopok, etc...). Ráadásul az F-16ot imádják, mivel eddig alázták vele Indiát keményen...

  Én inkább azt gyanítom, hogy a software frissítéseket tették gyakorivá - nem teszed be a legfrissebbet, lehal. Polgárin 28 naponta kell NAV database-t frissíteni, de ugyanígy kell FMS-t stb... vagyis nem kell semmi távirányítás - simán nem kapja meg a legújabb frissítést és bemondja az unalmast (nem tom mennyire igaz, de Izrael elvileg ilyen óvintézkedések miatt nem verte ki nagyon a balhét a szaudi meg a többi arabnak eladott cuccok miatt. Mondjuk azokat jórészt nyugatiak üzemeltetik, tele a legtöbb jobportal ottani harci gépes melókkal nyugatiaknak).
   
  misinator and arcas like this.
 14. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Az IFF problémáját valószínűleg elegánsan megoldják: egyáltalán nem indul a rakéta.

  Ez már nyilván a fantázia birodalma, de a lejelentést több módon is könnyen el tudom képzelni.
  Időszakos: Leszállás után, amikor a gépet rádugják az ALIS F-16-os megfelelőjére, akkor nemcsak a diagnosztikai adatok, alkatrész rendelési listák és firmware frissítések áramlanak az LM szerverei és a vevő között, hanem a lerepült útvonal, begyűjtött elektromágneses ujjlenyomatok, esetleges fegyverhasználat, stb. is. Végül is, érted, na, barátok között nincsenek titkok... :)
  Valós idejű: A gép, vagy akár a rakéta is beépített GPS vevője alapján, kódolt, fehér zajnak álcázott csatornán egy műholdon keresztül elküldi az adatokat az LM szervereinek. Egy teljes konfliktus a fegyverek útvonalával együtt valós időben követhető. Lehet, hogy van valahol egy terem, ahol egy hatalmas kijelzőn, kólát szürcsölgetve követik minden eladott gyártmányuk pontos helyét és sorsát. Ez lehet, hogy első hallásra túlzásnak tűnik, de a civil repülésben az újabb hajtóművek monitorozó rendszerei már így működnek, ezért igen valószínű, hogy a jóval fejlettebb katonai hardverek is legalább itt tartanak.

  Ha bármelyik módon gyanús tevékenységet észlelnek, nem indul be a rakétahajtómű, letilt a gépben a FADEC, vagy esetleg beindul a katapult, ki tudja… :)

  (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a távvezérlés tényét természetesen nem kell tudnia senkinek, még a pilótának sem, végül is van, hogy egy optimális pozícióból indított rakéta sajnos épp elvétette a célt, sőt, megkergült fly-by-wire rendszerek is elképzelhetőek, későn működésbe lépő kivetőtöltettel az ülés alatt, vagy besült kabintető lerobbantó szerkezettel… de hívjatok nyugodtan paranoidnak. :) )

   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Éleslövészetet tartok és lepapírozom, hogy ellőttem 10 darabot. A valóságban csak 9-et lőttem el. Ami maradt azzal azt csinálok amit akarok. Az ilyen húzásokat a gyártó, hogyan tudja kivédeni?
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem tudod eldugni a rakétát.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem hinném, hogy minde éleslövészetre elmegy valaki a gyártótól. Ha meg én ellenörzöm az éleslövészetemet, ott az történik amit én akarok.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem úgy.Onnan,hogy felrakod a gépre kiderül a turpisság...
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ok, de ki a halál látja ezt? Csak és kizárólag az én embereim.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  A gép amire ráraktad.
   

Ezen oldal megosztása