Szakértőket kérdezném hogy egy ilyen 203mm-es aknavetőnek hol a helye egy hadseregben?
A 120-asaknavetőkről szokták mondani, hogy azok kaliberük ellenére nem tüzérságieszközök, hanem gyalogsági támogató eszközök.
Ha jól értem 100kg-os a lőszere 27kg robbanóanyaggal, viszont a hatásos lőtáv csak 10-12km, viszont tudtommal az aknavető lőszerek alapesetben nem túl pontosak, tehát precíziós lőszerek nélkül legfeljebb zárótüzet tudnak biztosítani, amennyiben a vékonyabb cső ezt bírja ill. fel nem derítik.
Egy 152/155mm-es lőszer amennyire tudom 45 kg körül van 7-8kg körüli robbanóanyaggal, viszont egy átlagos modern löveg 24-30km-re el tudja juttatni.
A magam részéről ezt az eszközt kizárólag precíziós lőszerrel gondolom életképesnek egy full scale P2P háborúban "üss és fuss" módszerrel bevetve megerősített fedezékek támadására.
The unusual solution, combined with a wheeled chassis, is designed to provide the system with the mobility to engage fortified positions, bunkers, and entrenched targets.
militarnyi.com