1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Aktív védelmi rendszerek

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - luperator által indítva @ 2018. november 1..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nekem is ez a gondom ezekkel az aktív rendszerekkel…
  Lehet hogy a tankokat nem lövik ki, de ha az ellenségnek van valamennyi EW felderítő képessége akkor tudni fogja merre járnak a tankok.
  Nem tudom ez ellen hogy lehet védekezni...legfeljebb úgy hogy teleszórják a vidéket kamu radarokkal és majd az ellenség válogassa ki hogy melyik a tank, melyik a csali
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  20méterrel a becsapodás elött szerimtem már hajukra kenhetik a ködgránátot.Akkor már egy irányitott rakéta is be fog csapódni,nemhogy egy irányitás nélküli
  Németek fejlesztettek egy a Trophyhoz hasonló rendszert is.Azzal mi van?
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ahogy a zsidók.IR passziv érzékelő inditás és rakétaközeledés jelzőként,a radar csak az elfogáshoz kapcsol.Távlatilag integrált hang,IR és radar érzékelőt akarnak kifejleszteni.Ezzel megoldják a csekély infrajelű puskagránát érzékelést,és az orvlövész iránymérést is-legalábbis ilyen COINTos környezetben.
  Mert nekem ez az egész APS nagyon esendőnek tűnik rendes összfegyvernemi gépesitett harcban.Kisérő tüzérség/aknavetők/IFVk néhány légi robbantású gránáttal (amit a kisérő gyalogság leválasztására amúgy is meglépnének) gyakorlatilag leborotválja a rendszer érzékelőinek nagyrészét.Radart nem lehet páncél alá rejteni,akkor nem tud működni.
  Németek lehet pont ezért tették ezekre a kis szarvacskákra az optikai érzékelőket.Igy a shrapnel ellen jobban védettek.Viszont igy meg csak közvetlen közelségben működnek,és csak vizszintes sikban.Ráadásul már megvan az ellenszere az RPG32 csalirakétás rendszere képében
   
  fip7 likes this.
 4. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Shadow tegnap rakott be egy promóvideót róla a mh lehetséges fejlesztésébe. Elvileg működik.
   
  Celebra likes this.
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Tudtommal az összes Izraeli aktív védelmi rendszer kizárólag radaros szenzorokat használ.
  Ha Te tudsz olyat amelyik IR szenzoros pls. mutast be.
  Amúgy furcsa lenne kizárólag IR szenzort használni mert az erősen időjárás függő. Egy aktív védelmi rendszernek esőben, ködben is működnie kell (vannak mm radaros ATGM ek amiket nem érdekel a köd, füst)
   
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ez qrwanagy.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már az EF2000 aktív radaros RWS -ét sem érzékwlik annyira mininális a teljesítménye pedig ott domborzat sincs.
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Trophy továbbfejlesztése folyik IR érzékelő integrálásával,de a radarok megtartásával.Távlatilag meg még akusztikus detektorral is ki akarják egésziteni a rendszert.Meg lézer besugárzásjelzővel.Lényegében egy komplex többrétegű védelmi rendszer kialakitása a cél.Hang és IR inditásjelző messziről érzékeli az ATGM inditást,ée első lépésként ködvetőkkel ködösit.Olyan ködelegyet fejlesztenek,ami IR és milis radar ellen is jó.Meg nem 20méterre a tanktol,hanem jóval messzebb,100-200méterre,mikor az ATGM még jóval messzebb van.Mert mikor egy rakéta 20méterre van a céltol,már halottnak a csók a ködösités.A ködfelhőn átjutó még veszélyt jelentő rakétákat meg a radarvezérelt elháritórész fogná meg,ahogy ma is.
  Várjuk meg mi lesz belőle.
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  A BAE Systems bemutatta a RAVEN névre halgató új lézeres aktív védelmi rendszerét (DIRCM)
  A rendszer lézerrel vakítja a támadó EO / IR érzékelős ATGM rakétákat (a legtöbb korszerű top attack rakéta ilyen...)
  [​IMG]
  [​IMG]
  előny: a lézerrel korlàtlan számú "lövést" lehet leadni, nem veszélyezteti a jármű közelében lévő katonákat
  hátrány: a lézer egy "soft kill" eszköz. Ahhoz hogy hatékony legyen már messziről fel kell deríteni a támadó rakétát és időben el kell kezdeni zavarni.
  Szerintem jól kiegészítheri a Trophy hoz hasonló végfázis "hard kill" eszközöket.
   
  Celebra and zsolti like this.
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Asszadek mar evek ota hasznaljak a maguket toredek aron bizonyitottan magas hatasfokkal es barmire integralhato :) /nagy lemaradasba van a nyugati technologia vedelem teren meg mindig / mar megint.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  A modern ATGM-nek nem elöl van az érzékelő hanem hátul...
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ami Fire and Forget rendszerű eszköz, annak önállóan kell dolgoznia függetlenül az irányítótól, ott meg bajos lesz ha kitakarja a rakéta teste a pl. fedélzeti radart, vagy EO - IR képalkotó elektronikát. Nyilván egy SACLOS pl. Kornet rendszerrel ez sokat nem fog tudni csinálni, de nem is arra van.
  Szerintem.
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Itt van egyébként a lényeg:

  Anti-tank guided missiles (ATGMs) are guided to the target by multiple means, such as semi-automatic command to line of sight (SACLOS) and manual command to line of sight (MCLOS). Laser designators/range finders are also used to designate the target for the missile to hit. But fire-and-forget missiles also have the tendency to be deflected by soft-kill systems on modern main battle tanks as well as also getting destroyed by hard-kill systems. As opposed to unguided RPGs which require a hard-kill system (a counter projectile(s) used to destroy the incoming missile), fire-and-forget missiles can often be jammed by means such as electro-optical dazzlers.

  Tehát ahogy írtam, előnyök - hátrányok:
  MCLOS - kezelőnek kézzel kell irányítani végig a rakétát, brutál nehéz találatot elérni, csak nagyon képzett kezelőnek van esélye egyáltalán eredményesnek lenni, kis sebességű a rakéta hogy lehessen esély emberi érzékszervekkel követni, ezért könnyű célpont a hard kill rendszereknek. Elavult.

  SACLOS - kezelőnek már csak annyi a dolga leegyszerűsítve faék szintre, hogy rajta tartsa a célpontot a célt, félautomatikusan a rakéta innen már irányítja magát a jelölt pontra, a kezelőnek képzettnek kell lenni, de messze nem lehetetlen feladat, végig rá kell nézzen a rendszer a célra, ki vagy téve a választűznek. Az előnye hogy ez kevésbé érzékeny a soft kill(mindenféle dazzler, DIRCM) optika vakító és kiégető módszerekre.

  Fire and forget - Kezelőnek szinte csak ki kell választani hogy mire akar lőni, és tüzelni, amely után rögtön védett helyre vonulhat, elbújhat. Cserébe nem csak a hard kill, de soft kill rendszerekre is érzékeny az eszköz.

  Kompromisszumok, ki mit szeret, vagy akar és tud megfizetni, én pálcát nem törnék egyik megoldás mellett sem, de az tény, hogy aki viszont a pajzs oldalon fejleszt, az szerintem is jól teszi ha a FF fegyverek miatt fejleszti a DIRCM vonalat ATGM-ek ellen.
   
  anonim999, rudi and rejsz felügyelő like this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  ???
  Ez igaz lehet a SACLOS irányítású rakétákra (Kornet) de én külön kihangsúlyoztam hogy ez a rendszer az EO / IR érzékelős eszközök ellen lehet hatékony (Javelin, Spike, MMP)
   
  dudi and zsolti like this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Így van, én sem értem, többször volt már olyan érzésem Dudival kapcsolatban, hogy neki az ATGM az EGYENLŐ KORNET :p.
   
 16. A Sharab kicsit más, infralámpákkal zavarja a raketát, de az egy kepalkotós infrafejnek mindegy hogy villog-e egy doboz a harckocsin vagy sem. Ellenben a klasszikus vezetékes félautomata rendszereknél hatasos mivel ott az irányzó/ravezető egységnek ad hamis jeleket.
  Én úgy gondolom hogy a régebbi rávezetéses rakétákat sem kell kihajítani, főleg hogy nem csak harckocsik, hanem kisebb értékű célok ellen is használjak. Sőt a szír vagy ukrán harcokból látszik, gyakorlatilag egy géppuskafészket vagy technikalt is lőnek vele, arra meg az olcsóbb SACLOS is bőven jó.
   
  rudi and zsolti like this.
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Én még hozzátenném a "Man-in-the-Loop" rendszert, ami a "Fire and Forget" továbbfejlesztése (a fent említett Spike és MMP ilyen)
  (ebben az esetben - ahogy a elnevezés is utal rá - végig ott van az ember az érzékelés-célazonosítás-célbefogás-rávezetés láncban vagy egy üvegszálas kábelen vagy rádió linken keresztül, és bármikor korrigálhat, módosíthatja a célt, új célt jelölhet ki, vagy megszakíthatja a rávezetést)
   
  rejsz felügyelő and zsolti like this.
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szerintem pl. a Kornet mai napig az egyik legjobb ár/érték arányú nagy hatékonyságú fegyver, pedig semmi csilli villi nincs benne. Pont megfelelő a találati valószínűség hiper érzékeny multispektrális FF érzékelő csordák nélkül is, nincs felülről jövő csoda, csak nagy méretű harci rész.
  Pont elég.
   
  rejsz felügyelő likes this.
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Vagy sima vezetékes.De a MAPATS/Ingwe(kettő lényegében ugyan az) egy SACLOS TOW,és legalábbis a zsidó változat kezeli a TOW vezetékes rakétákat is.És van hozzájuk mindenféle robbanófej.Metisz-Mhez is van termobar fej is-és az még elég kicsi is
   
  rejsz felügyelő likes this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  A nyugati rendszereket nem byugati rakéta ellen fejlesztik.
   

Ezen oldal megosztása