M
molnibalage
Guest
Pontosan tudom, hogy mi a politika. De akkor is.Jó Reggelt!
Semmiféle morális gát nem látszik itt.
Lehet, hogy túl idealista vagyok...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Pontosan tudom, hogy mi a politika. De akkor is.Jó Reggelt!
Pontosan tudom, hogy mi a politika. De akkor is.
Nincsenek morális gátak,soha nem is voltak.Sokan azért gondolják jobban az oroszokat amerikánál,mert az oroszok legalább nem hazudják képmutatóan azt,hogy a demokrácia védőbástyája,meg mindenki legyen szabad,mi mindenhová csak az ott élők védelmében megyünk háborúzni stb...Pontosan tudom, hogy mi a politika. De akkor is.
Különben kihagytad a búrok 75ös hadjáratát.Bár abban különösebb légi hadműveletröl nem tudok,lehet,hogy légi hadműveletek szempontjábol lényegtelen
Sérült T-34-ek a Cassingai ütközet után
Ejtőernyősök ugranak C-130 Herculesek-ből Cassinga-nál
A bombázás után, az addig várakozó hat szállítógépből négy dél-afrikai ejtőernyős századot dobtak a tábor köré.
Amíg a „C” század keletről blokkolta a gerillák menekülési útját, az „A” és a „B” század nyugatról, a „D” század délről, a 9. és a 11. szakasz pedig északról támadta meg a tábort, ahol komoly tűzharc bontakozott ki.
Cassingától délre 15km-re volt egy kubai tábor, Techamutete településen, amit a támadás hírére riadóztattak, és egy T-34/85 harckocsikból és BTR-152 csapatszállítókból álló oszlopot indítottak útnak Cassinga felé.
Ollie Holmes parancsnok Mirage III CZ rácsapása a kubai oszlopra
A légifölényt biztosító (másik) két Mirage III CZ 30mm-es gépágyúval támadta a kubaiak páncélos oszlopát, három elől haladó T-34/85-ös harckocsit és egy BTR-t megsemmisítve, így megakadályozva a konvoj tovább haladását. A támadásban 16 kubai katona vesztette életét és 76 sebesült meg.
evakuáláshoz érkező dél-afrikai SA-330 Puma helikopter Cassinga fölött
Délre elcsitultak a harcok. és megkezdődött a dél-afrikai ejtőernyősök kivonása, 12 SA-330 Puma szállítóhelikopter segítségével.
evakuálásra váró dél-afrikai ejtőernyősök és sebesültek Cassingában
A Dél-Afrikai ejtőernyősök mindössze 3 halottat, és 11 sebesültet vesztettek.
tömegsír Cassingában
Az angolai kormány szerint Cassinga megtámadásának eredménye összesen 624 halott és 611 sérült civil, valamint harcos volt. A halottak között 167 nő és 298 tinédzser és gyermek volt. Mivel a SWAPO gerillaharcosok közül sok nő vagy tizenéves volt, és sok harcos nem viselt egyenruhát, a holtak között a civilek pontos számát nem lehetett megállapítani.
Május 6-án az ENSZ Biztonsági Tanácsának 428. sz. Határozatában elítélte Dél-Afrikát "Angolának 1978. május 4-én végrehajtott fegyveres inváziója miatt". A Tanács elítélte az apartheidet és Délnyugat-Afrika folyamatos megszállását, és dicséretet mondott Angolának a namíbiai (délnyugat-afrikai) nép támogatásáért.
Az 1989-as függetlenség után Namíbia (Délnyugat-Afrika) új kormánya május 4-ét "Cassinga-napnak" nyilvánította, amely munkaszüneti nap a rajtaütés során elvesztett életek emlékére.
Folytatásban a Szovjet reakció a Dél-Afrikaiak légitámadására...
Sérült T-34-ek a Cassingai ütközet után
Én nem csodálkozom, mert emlékeim szerint már a II. világháborúban kilőtték gépágyúval a repülők a harckocsikat.Csodálkoztam is írás közben hogy a Mirage DEFA 30mm-es gépágyúja átvitte a T-34M harckocsi páncélzatát, aztán jobban megnézve már nem csodálkozok annyira, pláne felülről...
Én nem csodálkozom, mert emlékeim szerint már a II. világháborúban kilőtték gépágyúval a repülők a harckocsikat.
Nincsenek morális gátak,soha nem is voltak.Sokan azért gondolják jobban az oroszokat amerikánál,mert az oroszok legalább nem hazudják képmutatóan azt,hogy a demokrácia védőbástyája,meg mindenki legyen szabad,mi mindenhová csak az ott élők védelmében megyünk háborúzni stb...
Néha egészen elképedek, hogy a "szabad demokratikus világ" kikkel mernek egy képen mutatkozni...
A Szovjetunióban az angolai pilótáknak csak a felszállás, az iskolakör, és leszállás művészetét tanították meg, a reptértől a szovjet oktatókkal sohasem távolodtak el a látótávolságon túlra, így a Luandából a Délnyugat-Afrikához közelebb eső Namibe Jurij Gagarinról elnevezett repterére tervezett 720km-es útvonal repülés komoly kihívást jelentett. Az áttelepülés közben két pilóta is eltévedt és üzemanyaga fogytán katapultálni kényszerült.