Abból van "bőven" az amerikaiaknak
. És nem egy olyan amerikai elemzést olvastam amelyben erősen kétségbe vonták az repülőgép-hordozó harccsoportok mindenekfelett álló harcértékét egy Kínával szembeni konfliktus esetén amely Tajvan térségében zajlana ,
Szerintem is itt kevésbé lesz szerepük, de azért jelen lesznek.
Jó pár elemzést olvastam, láttam arról hogy a "hordozó gyilkos ballisztikus rakéta" inkább papíron hangzik jól - gyakorlatban nehezen tudna működni. Ehhez nagyon pontosan kellene tudni merre vannak a hordozók és merre tartanak. A műholdak sok ezer km/órával keringenek, egy adott területet rövid ideg látnak. Ha kiszúrják az anyahajót, akkor egy pillanatnyi pozit tudnak leközölni a célzáshoz, amíg szem elől nem vesztik - alapból felhős időben nem is szúrják ki. A műhold leadja a pozíciót, akkor fél-egy óra is eltelhet mire megérkezik "hordozó gyilkos" rakéta, vagyis a cél már rég nem lesz ott és leszálló ágban azért olyan nagyot nem tud manőverezni egy ilyen.
Ezenkívül a kísérő hajók elég masszív légvédelemmel bírnak: Aegis rendszer SM-6 ABM rakétákkal jó eséllyel megvédenék a köteléket.
Tengeralattjárók, vízalatti drónok (pl. ORCA) és reneszánszukat élő aknák (pl.
hammerhead) játszanák majd a főszerepet.
A képlet egyszerű: ha Kína elég hajót veszít ahhoz, hogy Tájvan inváziója (vagyis a első szigetláncból való kitörés) sikertelen legyen, akkor Kína vesztett és kénytelen visszavonulni. Egy partra szállás az egy nagyon bonyolult, soktényezős művelet - sokkal könnyebb megakadályozni, mint sikerre vinni.
Ha lesz konfliktus egyáltalán, akkor a legvalószínűbb kezdés, hogy Kína blokád alá veszi Tájvant, az USA és szövetségesei blokád alá vonják Kínát: nem engedik arra a kaja és nyersanyag szállító hajókat, aztán indul a türelemjáték - mint amikor western filmben a két revolver hős farkas szemet néz egymással, hogy lássák ki mit lép, mikor vonul vissza vagy ránt fegyvert.
Egy totális háború senkinek nem érdeke, szóval visszafogottan indul és lassan ég majd - sokszor a felszín alatt lejátszva dolgot.
Ha egy tengeralattjáróval megszűnik a kapcsolat - senki nem fogja biztosan tudni mi történt, mindenki adhatja a hülyét: ők aztán nem tettek semmit - "
mi csak békésen blokádolgatunk, hogy motiváljuk a tárgyalásos rendezést".
Elsüllyed egy kínai hajó - aknára futott? Tájváni tengeralattjáró torpedózta meg vagy Japán esetleg az USA? Ezt sem lehet majd biztosra tudni... Zavaros konfliktus lenne ez - ki tudja milyen kimenetellel.
Ebben valamennyire igazat adok neked,igen ezen a téren előnyben van az USA,de szerintem Kínának van bőven anyagi és emberi tartaléka, hogy a tanulópénzt megfizesse.
Ezzel sem teljesen értek egyet.
Kínában a "
kis császárok" korát élik: ami óta egygyerek-politika van, eléggé felértékelődött az ember a nép körében. Kulturálisan fontos a vérvonal tovább vitele illetve az
egyetlen gyereknek kell eltartani 4 nagyszülőt (lásd.
Filial piety), így nagyon rosszul venné a család ha az
egyetlen örökös meghal. Abból lenne némi lázadás ha tízezer szám halnának meg a nép fiai - pláne, ha az akció nem éri el a célját. Nyilván egy kommunista diktatúrában tudják "kezelni" ezt a helyzetet, de nem mindegy, hogy 6-8 gyerekből veszik el 1-2 a háborúban vagy az az
egyetlen egy hal meg.
Egyébként a CCP nagyon retteg egy katonai kudarctól, mert több ezer éves hagyomány, a néplélek része, hogy egy katonai vereség az egyik jele annak, hogy a dinasztia (mai értelemben az uralkodó osztály vagyis a CCP) meg fog bukni és új korszak jön. ("
They lost the mandate of Heaven") Szóval egy vereség, még ha nem is katasztrofális, könnyen kikezdheti a CCP hatalmát. Nem véletlen nem kapkodják a háborúba vonulást: népszerűtlen lenne sokak (pl. a középosztály) szemében és kockázatos is a saját hatalmuk szempontjából. Amolyan mindent vagy semmit játék.
Én ebben azért nem hiszek,mert nem hiszem,hogy az USA egy ekkora megrendelést átad a briteknek,én inkább azt tudom elképzelni,hogy a brit gyárakban épülnek az amerikai atom tengók az Ausztráloknak...
Ez egy ilyen "öszvér" tengeralattjáró lesz szerintem: britek építik a testet, meghajtás inkább amerikai akár csak az "érzékelés", vezetés és fegyver rendszerek. Ezek miatt amerikai kiképzés várható, ami könnyíti a majdani együttműködést, ami az egész megállapodás lényege. A britek szerintem tényleg csak a gyártás miatt vannak az egészben - torzomborz Borisz szereti hangoztatni hogy "global Britain" így meg úgy, azért ez a térség nem igazán az ő érdekeltségük...
Az amerikaiaknak is jut a bizniszből, de az tuti hogy saját igényeik mellett ők nem tudnak másnak is "tengót" gyártani.