Az MH17 légikatasztrófa (2014.07.17. Ukrajna, Malaysia Airlines)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.
T

Törölt tag 1526

Guest
Malajzia kezdeményezi egy nemzetközi bűnügyi bíróság felállítását az MH17 ügyében.
main_gj_151015_pg06A_geraldine_1.ashx

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/10/15/Liow-Msia-to-push-for-prosecution-We-are-working-with-MH17-team-towards-this/
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
wolfram

Az Almaz-Antej első jelentése a holland vizsgálóbizottság felkérésére készült és részben az ő szakvéleményükre alapul a holland jelentés.

Az Almaz-Antej második jelentése, amelyben gyakorlatilag kétségbe vonják a saját első jelentésüket is már nem a holland vizsgálóbizottság felkérésére készült, sőt az időzítéssel, azzal hogy a holland jelentéssel egy időben adták ki tulajdonképpen beletrollkodtak a holland jelentésbe.

Az nem nyilvános ki rendelte a második jelentést, de bizonyára nem a cég magánakciója volt, hanem a politika nyakon ragadta a céget és utasította a második jelentés kiadására a holland jelentés kiadásának napján.

Az első A-A jelentés után, annak megállapításai ellenére, még vígan élt tovább a Szu-25 verzió, sőt a Python alverzió csak ezután született.

Most a második A-A jelentés után még nem tűnt fel újra a Szu-25 verzió és tulajdonképpen nincs hivatalos ellenverzió avagy alternatív verzió. Az sem világos mit is állít a második A-A jelentés, egyes értelmezések szerint csak a 9N314M típust cáfolja, más értelmezések szerint az egész BUK-koncepciót. De nem állít ellenverziót csak kétségbe vonja a holland verziót.

Jelenleg csak a holland verzió az ami állít is valamit. Az orosz verzió jelenleg csak a holland verzió tagadásából áll, de olyan mintha még nem döntötték volna el, hogy az egész BUK-koncepciót tagadják és vissza akarják hozni a Szu-25-koncepciót, vagy pedig a BUK-koncepción belül akarnak buherálni valamit, mondjuk megnevezni egy alternatív típust.


Kivárom a végét már, hátha tisztázódik, de ez a kavarás egyre kevésbé tetszik...
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A megtalált rakéta darabok.
ZpZ1upH.png

A megtalált repeszek.
HKOcV6W.png

Így néz ki egy 9N314M robbanófej.
lG0U7Ii.png
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A holland vizsgálóbizottság kalkulációja a kilövés helyszínéről.
6WH5n75.png

Az Almaz-Antej kalkulációja.
mX0sg8p.png

A Kijevi Kutatási Intézet kalkulációja.
ScmctG6.png

A kalkulációk egymásra vetítve.
78iuUDo.png
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az Almaz-Antej ki akarja számlázni a kísérletét, 160.000 dollárjukba került a kísérlet.
http://tass.ru/en/world/829345

Azt nem írják kinek akarják benyújtani a számlát. Senki nem rendelt tőlük ilyen kísérletet, ők akarták elvégezni. Az is az ő ötletük volt, hogy annak a földön végzett kísérletnek az eredményeiből következtetni lehet az igazi rakéta röppályájára.

Az EU-tól is kárpótlást akarnak a szankciók miatt.
 

jumbo

Member
2015. július 31.
69
0
6
Részlet a Final Report-ból:

<b>10.2 Supporting conclusions (causes of the crash)</b>
11. Missile flight paths
The area from which the possible flight paths of a 9N314M arhead carried on a 9M38-series missile as installed on the Buk surface-to-air missile system could have commenced measures about 320 square kilometres in the east of Ukraine. Further forensic research is required to determine the launch location. Such work falls utside the mandate of the Dutch Safety Board, both in terms of Annex 13 and the Kingdom Act ‘Dutch Safety Board’.
(page 256 of 279)

http://cdn.onderzoeksraad.nl/documents/report-mh17-crash-en.pdf
 

csokibacsi

Member
2015. június 19.
201
0
16
Látom ez is Juli saját különbejáratú fóruma lett...következik Szíria...aztán az egész HTKA....végül az oldalt Ulippo-Haditechnikai kerekasztalának hívják majd.....UHTKA...
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A konzultációs csatolmányban is akadnak érdekes dolgok. Ott le van írva, hogy Oroszország a konzultáció során azt javasolta a DSB-nek, hogy tegyék bele a jelentésbe, hogy a rakétát Zaroshchenskoye közeléből indíthatták.

A DSB válasza erre a javaslatra:
"The simulation run by JSC Concern Almaz-Antey with a launch area near Zaroshchenskoye resulted in a fly-past configuration that would create a damage pattern that did not match the observed damage on the aeroplane or the associated detonation location."
(Appendix V - Consultation part A - 16. oldal)

Magyarán az Almaz-Antej szimulációjában amelyet Zaroshchenskoye indítási ponttal kalkuláltak olyan eredmény jött ki amely nem egyezik meg a megfigyelt sérülésekkel és a detonációs ponttal. Az alternatív jelentésben amit Moszkvában tálaltak mégis szerepelt a Zaroshchenskoye verzió...

A konzultációs csatolmányból kiderül az is, hogy a 9N314M robbanófej az egyetlen olyan típus amely tartalmaz "butterfly" avagy "bow-tie" formájú repeszeket, melyeket megtaláltak a roncsban és a pilóták testében.

Sőt a konzultációból az is kiderül, hogy Oroszország bele akarta tenni a szövegbe, hogy nem zárható ki a levegő-levegő rakéta verzió sem, erre a DSB válasza az volt, hogy a levegő-levegő rakéta verziót kizárták mert nem volt katonai repülő a közelben és nincs olyan levegő-levegő rakéta ami tartalmaz "butterfly" avagy "bow-tie" formájú repeszeket.
(Appendix V - Consultation part A - 7. oldal)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A konzultáció során Ukrajna nem vitatkozott a DSB műszaki megállapításaival, csak olyan módosítási javaslatokat tett, hogy a "helyi hatóságokat" nevezzék "illegális fegyveres csoportnak", meg hogy a "Krímet" nevezzék "Krími Autonóm Köztársaságnak" (ahogy Ukrajnában hívták), meg azt javasolták, hogy a szövegben szerepeljen, hogy a kilövési pont az illegális fegyveres csoportok ellenőrzése alatt állt, de ezt elvetették mert a jelentésnek nem feladata megnevezni a felelősöket.

A konzultáció első részében a javaslatok többségét Oroszország tette, több szövegrészt ki akart töröltetni és több alternatív verzióval akarta feldúsítani a szöveget.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
További érdekességek a konzultációs csatolmány második részéből. (Appendix W - Consultation part B)

Az orosz kommentár szerint (13. oldal) nincs rá semmilyen objektív bizonyíték, hogy a Boeing-777 lezuhanását megelőzően az ukrán Antonov-26 lezuhanását fegyverhasználat okozta volna. Oroszország javasolta, hogy a jelentés az erről szóló ukrán információt nevezze megbízhatatlannak és nem szavahihetőnek. A DSB válasza szerint amit az ukrán hatóságok jelentettek az An-26 lezuhanásáról az releváns a vizsgálat tartalmával kapcsolatban és a DSB-nek nem feladata a jelentés politikai interpretációja.

Az orosz kommentár szerint (11. oldal) az Antonov-26 lezuhanása nem jelentheti a megerősítését annak, hogy nehéz légvédelmi fegyverek voltak a konfliktus zónában. Nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy Oroszországnak köze lenne az An-26 lezuhanásához és arra sincs bizonyíték, hogy Oroszország légvédelmi fegyvert szállított a konfliktus zónába. Valamint arra sincs bizonyíték, hogy bármilyen kapcsolat lenne az An-26 és a Boeing-777 lezuhanása között. A DSB válasza szerint a vizsgálat része, hogy az ukrán hatóságok mit jelentettek az An-26 lezuhanásával kapcsolatban, a An-26 repülési magassága és az ellene használt fegyver lehetséges típusa releváns a vizsgálat tárgyára vonatkozóan.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
A konzultációs csatolmányban is akadnak érdekes dolgok. Ott le van írva, hogy Oroszország a konzultáció során azt javasolta a DSB-nek, hogy tegyék bele a jelentésbe, hogy a rakétát Zaroshchenskoye közeléből indíthatták.

A DSB válasza erre a javaslatra:
"The simulation run by JSC Concern Almaz-Antey with a launch area near Zaroshchenskoye resulted in a fly-past configuration that would create a damage pattern that did not match the observed damage on the aeroplane or the associated detonation location."
(Appendix V - Consultation part A - 16. oldal)

Magyarán az Almaz-Antej szimulációjában amelyet Zaroshchenskoye indítási ponttal kalkuláltak olyan eredmény jött ki amely nem egyezik meg a megfigyelt sérülésekkel és a detonációs ponttal. Az alternatív jelentésben amit Moszkvában tálaltak mégis szerepelt a Zaroshchenskoye verzió...

A konzultációs csatolmányból kiderül az is, hogy a 9N314M robbanófej az egyetlen olyan típus amely tartalmaz "butterfly" avagy "bow-tie" formájú repeszeket, melyeket megtaláltak a roncsban és a pilóták testében.

Sőt a konzultációból az is kiderül, hogy Oroszország bele akarta tenni a szövegbe, hogy nem zárható ki a levegő-levegő rakéta verzió sem, erre a DSB válasza az volt, hogy a levegő-levegő rakéta verziót kizárták mert nem volt katonai repülő a közelben és nincs olyan levegő-levegő rakéta ami tartalmaz "butterfly" avagy "bow-tie" formájú repeszeket.
(Appendix V - Consultation part A - 7. oldal)


Azt elhiszem, hogy a megtalált repeszek egyértelművé teszik a 9N314M robbanófejet. Viszont, a 9M38M1 rakéta pályája (és indítási helye) azért lehet, hogy nem egyértelmű. Hozzáteszem, nem értek hozzá, de nem tartom lehetetlennek akár a Zaroscsenszkoje-i indítást sem (a rakétának a repülőgéphez képesti végfázisbeli helyzete alapján). Mert szerintem egy ilyen rakéta nem egzakt és mindig teljesen azonos pályán közelíti meg a célt. De nyugodtan javítson ki egy szakértő, ha rosszul gondolom. (Attól függetlenül is, hogy azt a lehetőséget sem zártam ki soha, hogy akár az oroszok, akár a szakik is lelőhették a gépet, bár előbbire azért nem fogadtam volna nagyobb összegben.)
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
Ja, a lényeg, Zaroscsenszkoje kb. 20 km-rel van keletebbre, mint a holland bizottság által kijelölt terület közepe és kb. 10 km-rel keletebbre a szélétől.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
És persze nyugatabbra, nem keletebbre... Ehh, de jó is, hogy nem a saria van (még) érvényben ebben az országban. :D
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A Vilniusi Egyetem professzora szerint Oroszország valójában <b>trollkodik</b> az MH17 balesetének ügyében.

Oroszországnak nem célja, hogy megnevezzen egy konkrét szcenáriót amit aztán megerősíteni vagy megcáfolni lehet, a céljuk csupán az elbizonytalanítás, a ködösítés, az alternatív verziók tömkelegének felállítása, a dezinformációk zajában annak kétségbevonása, hogy egyáltalán létezik-e igazság, illetve annak az érzetnek a keltése, hogy sose fog kiderülni az igazság. Magyarán Oroszország a trollkodás politikáját választotta.

Egy másik elemző szerint Oroszország a tagadás politikáját választotta és függetlenül a további vizsgálatok eredményétől mindent tagadni fog, csak egy rendszerváltás után fog kiderülni mi az amit Oroszország tudott erről az esetről.
http://foreignpolicy.com/2015/10/13/russias-reality-trolls-and-the-mh17-war-of-misinformation-buk-missile/
 
T

Törölt tag 1526

Guest
wolfram

Csak egy kérdés. Szerinted az mivel magyarázható, hogy a konzultáció során Oroszország bele akarta tetetni a szövegbe, hogy levegő-levegő rakéta szcenárió sem zárható ki teljes bizonyossággal, és tették ezt azután amikor már ők is tudták, hogy megtalálták a BUK rakéta darabjait a roncsok között.

Mert szerintem ez maga a trollkodás, az álverziók köpülése, a dezinformáció, a vizsgálat félrevezetése, de érdekelne, hogy szerinted lehet-e ezt másként is értelmezni.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 284
26 231
113
Csak nekem furcsa, hogy az ukránok lapítanak mint sz&r a fűben? Csodapók jól el van magának ...
 
Status
Not open for further replies.