Convair B-36 Peacemaker - HTKA - Haditechnikai Kerekasztal
A Convair B-36-os, az ’50-es években a Stratégiai Légiparancsnokság első számú nukleáris elrettentő eszköze lett, mint az első interkontinentális bombázó.

Alig várom, hogy végigolvassam, köszönöm nektek, hogy nem kell unatkoznom egy pár napig! Így tovább HTKA!

Így tovább HTKA!![]()

Gondoljatok bele, ha sikerült volna megoldani a motorhűtést és egyéb problémákat akkor lehet, hogy a b-52 csak jó 20 évvel később jelenik meg.
Igény szerint a B-36 motorjai is lehettek volna mind sugárhajtóművek, ha 4-et rá tudtak tenni, szerintem a többi is ment volna.
Más téren pedig nincs különösebb előnye a b-52-nek.
Csak később született, és kisebb, ezért lett megbízhatóbb.
u.i: Nagyon jó olvasmány a cikk, öröm látni, hogy születnek még ilyen "monstre-cikkek" az F-15 elemzés után is.![]()
u.i.2.: molni, én örülnék a pdf-nek, megőrzésre érdemes írás ez!![]()

No egyébként kimaradt, hogy bár lehetett volna full sugárhajtóműves a gép, nekem se lett volna szívem leselejtezni a "Wasp Major" motorokat. Műalkotások ezek is, a mérnöki tervezés csúcsai, elképesztő hajtóművek! Ennek a két dolognak együtt kellett születni, a B-36 "Peacemaker" és a Pratt&Whitney R4360 "Wasp Major".
A turboprob is egy méltatlanul elfelejtett remek megoldás, amit egyébként Jedrassik György, egy magyar mérnök talált fel. A "Bear" az maga a "Hidegháború" , a B-36 pedig maga az "ötvenes évek". Mindkét gép remek, de egyik sem jobb, mint a másik, ha a saját korában vizsgáljuk. (tudom,hogy a Tu-95-öt is az '50-es években tervezték, de modernizálták, és csak 30 évvel később került szolgálatba)h0ly
u.i.2.: molni, én örülnék a pdf-nek, megőrzésre érdemes írás ez!
molnibalage
Akkor megcsinálom majd.![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..