Az nem génmanipuláció, ha egyre "hatékonyabb" hibrideket tenyésztenek ki. (Nem vagyok ezek híve, mielőtt ezzel jönnél, csak próbáljuk kicsit tényszerűbben nézni a dolgot.)
Ezek a mai fajták az optimalizált, nagyipari termelés érdekében jöttek létre: adott húsformák, patikamérlegen kimért összetételű takarmány (baromfik esetén broilertáp például) , megfelelő tartási körülmények (hőfok, páratartalom, fény). Ehhez nincs szükség se hormonra, se génmanipulációra. A megfelelő élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok (Itthon a Nébih) szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy a termelők betartják-e a szabályokat (gondolj csak a pár évvel ezelőtti fipronil botrányra, amikor tojásokat kellett kivonni a forgalomból szerte Európában, mert tiltott élősködő ellen szert alkalmaztak egyesek).
Ha a minél magasabb tejtermelés a cél, akkor például megfelelő, laktagóg hatású takarmány csodákra képes egy relatíve alacsony tejhozamú egyednél is.
Azt is vedd figyelembe, hogy a mai takarmányozás sokkal hatékonyabb, mint amit 50-60 évvel ezelőtt végeztek (megfelelő zsír:fehérje arány, ásványi anyagok, vitaminok, nyomelek adagolása, nyersrost mennyisége, stb).