És ne fogja az ember a fejét, hogy ilyen politikusok vannak.
- Meg kell emelni a tankötelezettség korhatárát, a gyerekeket legalább addig az iskolában kell tartani, amíg egy szakmát meg nem szereznek.
- Meg kell emelni a pedagógusok bérét, emellett eszközökkel, továbbképzésekkel kell támogatni őket.
- Vissza kell csempészni az autonómiát az iskolákba, hogy a helyi problémákat a saját eszközeikkel oldhassák meg.
- Csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok leterheltségét, hogy több szabadidejük legyen.
Alapvetően legtöbb mindenben egyet értek Veled.
Amiben nem:
- Valamilyen szinten szabad kezet kell adni a helyi oktatásnak és nem lehet uniformizálni teljes mértékben. Az, hogy legyen egységes kimenet, az teljesen elfogadható gondolat, azonban az odáig vezető út az lehet más. Mert a rendszerbe kerülő gyerekeknek is teljesen más háttere van és ez valamennyi rugalmasság szükséges.
-Szerintem pont a poroszos rendszer alapjaira lehet építeni; ilyen teljesen modern szemléletekben, a tömegoktatásban személy szerint nem hiszek. Az más kérdés, hogy a kereteket mivel töltöd ki.
- Mikor munkaerőpiaci verseny van; mikor verseny van a felvételikért és a bérekért; igenis lehet és kell is a gyerekre plussz terheket rakni -zömében abból, amiből jó. Mert mindenki jó valamiből. Az általános iskola egyik feladata, hogy ezeket megtalálja és fejlessze. Mert akinek van képessége, mondjuk nyelvek tanulására, annak kisebb teher, mint ha mondjuk én akarnék tanulni. A gyerekek meg terhelhetők -persze nem egysíkúan és pihenésre és a hülyeségre is kell tér és idő. (Legalábbis én azt mondom az enyémnek, hogy inkább most tanuljon pluszt, ne a középsuli alatt, amikor már bulizni és csajozni is el lehet járni helyett.) Meg persze az plusz jó, hogy szeresse és a plusz feladatok/plusz tanulások értelme is mindig szóba kerüljön. Mert sajnos kell; ilyen ez a világ, aki nem tesz le pluszt az asztalra, az nem tud előre jutni. Persze, nem kell mindenkinek előre jutni, nem kell mindenkinek plusz nyelv -de akkor csináljon olyat, amihez van kedve és affinitása. Ha a kapáláshoz, akkor csinálja azt.