Beszélgető



Közepesen erős, G2-es várható. :)
 
Most tényleg, a tojássütést mérjük a kódoláshoz..:?
Azért egy jó kis szalmonella csodákat tud okozni az értékrendet illetően. :)
Azért a belgyógyász sem lehet villanyszerelő, hiába bizonyos szegmensben képzettebb. Ha az ember maga áll be a pult mögé, akkor végezze el a tanfolyamot, ha meg alkalmazottja van, akkor ne karosszéria lakatossal főzesse az ételt.
Mi lesz a következő lépés? Otthoni főzéshez is engedély kell majd vagy mi?
Otthon vághatsz engedély nélkül disznót, magadnak; de attól még nem nyithatsz hentesboltot. Van a kettő között különbség. Pedig nem a házivágásoktól szoktak megbetegedni az emberek.

Van egy csomó szakma, ahol eleve a vállalkozói tevékenység végzettséghez kötött. Máshol megoldják, itt is meg lehet. Nem látom, hogy akkora probléma lenne.
 
A főzőbulihoz. 1 nap alatt vissza is vonták, mert baromság volt, nem volt életszerű.

A képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre - írja a minisztérium.

Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot - tették hozzá.

 
Azért egy jó kis szalmonella csodákat tud okozni az értékrendet illetően. :)
Azért a belgyógyász sem lehet villanyszerelő, hiába bizonyos szegmensben képzettebb. Ha az ember maga áll be a pult mögé, akkor végezze el a tanfolyamot, ha meg alkalmazottja van, akkor ne karosszéria lakatossal főzesse az ételt.

Otthon vághatsz engedély nélkül disznót, magadnak; de attól még nem nyithatsz hentesboltot. Van a kettő között különbség. Pedig nem a házivágásoktól szoktak megbetegedni az emberek.

Van egy csomó szakma, ahol eleve a vállalkozói tevékenység végzettséghez kötött. Máshol megoldják, itt is meg lehet. Nem látom, hogy akkora probléma lenne.
A kilencvenes években a brancson kívül az tudott meggazdagodni, aki elvállalta azokat a szar melókat is, amelyeket az akkor bolsi nagytőkések pár fillérért már nem. Kurvára nem nézték milyen képesítésed van, te vagy a legolcsóbb, vagy sem. Haverok szereztek melót haveroknak, és viszont. Egy ideig hatalmas manik jöttek-mentek a Jugókon át ki-be. Érdekes időszak volt.
 
A kilencvenes években a brancson kívül az tudott meggazdagodni, aki elvállalta azokat a szar melókat is, amelyeket az akkor bolsi nagytőkések pár fillérért már nem. Kurvára nem nézték milyen képesítésed van, te vagy a legolcsóbb, vagy sem. Haverok szereztek melót haveroknak, és viszont. Egy ideig hatalmas manik jöttek-mentek a Jugókon át ki-be. Érdekes időszak volt.
Ne menjünk már harminc évet vissza ebben a témában.
 
Nem tisztem megítélni. Bár azt gondolom, hogy azért nem árt, ha az adott szakmát olyan gyakorolja, aki ért is hozzá.
Rendben, de ha nincs papírja ugyanúgy vonatkoznak rá a jótállási, biztonsági és egyéb szabályok amelyek a tevékenységgel járnak. Akkor azok minek? Naugye. A termékfelelősség rendszere nagyon jól ki van dolgozva, csak alkalmazni kell, a gazdaságot meg hagyni működni.

Továbbá tapasztalatom szerint a papír sem jelenti, hogy nem egy trehány kókler a munkaerő.

Amúgy nagyon könnyű a képesítéshez kötött tevékenységek listáját bővítgetni, csak minek. A West Balkán után behozták, hogy a rendezvényszervezés is legyen ilyen. Voltak biztonsági szabályok az adott épületre? Voltak hát. Alkalmazták? NEM.

A legjobb a fotós. Nem nyújthatsz fotós szolgáltatást, csak papírral. Akkor mire van a portfólió? Ha rosszak lesznek a képek (mi a rossz kép egyáltalán?) akkor az kit veszélyeztet?

Abszurd az egész.
 
Rendben, de ha nincs papírja ugyanúgy vonatkoznak rá a jótállási, biztonsági és egyéb szabályok amelyek a tevékenységgel járnak. Akkor azok minek? Naugye. A termékfelelősség rendszere nagyon jól ki van dolgozva, csak alkalmazni kell, a gazdaságot meg hagyni működni.

Továbbá tapasztalatom szerint a papír sem jelenti, hogy nem egy trehány kókler a munkaerő.

Amúgy nagyon könnyű a képesítéshez kötött tevékenységek listáját bővítgetni, csak minek. A West Balkán után behozták, hogy a rendezvényszervezés is legyen ilyen. Voltak biztonsági szabályok az adott épületre? Voltak hát. Alkalmazták? NEM.

A legjobb a fotós. Nem nyújthatsz fotós szolgáltatást, csak papírral. Akkor mire van a portfólió? Ha rosszak lesznek a képek (mi a rossz kép egyáltalán?) akkor az kit veszélyeztet?

Abszurd az egész.
Igen, van, ami kevesebb kockázattal jár, és nyilván ami többel. Valóban pl. egy fotós nem feltétlen az a kategória, de szerintem épp az a kivétel, ami kevesebb kockázattal jár.
 
Na meg ott van az is, hogy akit érdekel egy adott szakma és el akar benne mélyülni, az -szerintem- valamiféle képzésre úgyis beiratkozik. Ergó lesz papírja.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082
Lehet böngészni ezt a csodát


Állítom, hogy a magyar gazdaság egyik legnagyobb kerékkötője önmagában ez.
(lejárt a szerkesztési időm)
Ha nem lenne, akkor is felelősségre lehetne vonni bárkit, de így legalább amúgy ígéretes vállalkozók dolgát nehezíti meg.

Kedvencem: bábszínész, bábtervező,dramaturg, énekkari tag, pantomimes, súgó, Ügyfélszolgálat- információ
 
(lejárt a szerkesztési időm)
Ha nem lenne, akkor is felelősségre lehetne vonni bárkit, de így legalább amúgy ígéretes vállalkozók dolgát nehezíti meg.

Kedvencem: bábszínész, bábtervező,dramaturg, énekkari tag, pantomimes, súgó, Ügyfélszolgálat- információ
Egyszer próbáljunk már picit nem okosbamegódósan gondolkodni.
Tudod, pl egy grafikus mit tanul? Hiszen én is tudok képeket szerkeszteni, nem is sokkal rosszabbul mint a hugom, akkor meg minek?
Hát azért barátom, mert én meg se érteném egy professzionális cég kéréseit, ő meg igen.
Ez am @molnibalage nak is szól.
Egy fotósnak minek képzés? Ne aggódj, nem az esküvői fotózáshoz kell, viszont ugye ha ide jön Hollywood Hootman és keres világosítót/fotóst/díszletrendezőt, akkor ő el fog várni egy csomó mindent, és nem mondom, hogy ezek nem megtanulhatók autodidakta módon, de a "fotósok" 2/3a nem fogja. Így rákényszerül.
A szakács rendeletnél amúgy érdemes az eredeti poszt kommentjeit nézni, és nem csak a telexes világvégét (a vendéglátósokét), a konyhai kisegítéshez most se kell semmi, szimpla betanított munka marad, és általában az a vélemény, hogy ez azért kell, hogy kénytelenek legyenek minden szakácsot bejelenteni szakácsnak. Mert amúgy lenne elég, csak nem 4 órára segédtakarítónak bejelentve.
Amúgy itt is igaz az, hogy hahó, a magyar éttermek/kifőzdék nagy része olyan messze van az egyenletes, jó minőségtől, mint makó jeruzsálemtől, miért baj az, hogy ezt rákényszerítjük? Hogy ehhez hatékonyságot kell növelni?
Igen, azt kell. És ezek a lépések végre valahára abba az irányba mutatnak.
 
Tudod, pl egy grafikus mit tanul? Hiszen én is tudok képeket szerkeszteni, nem is sokkal rosszabbul mint a hugom, akkor meg minek?
Hát azért barátom, mert én meg se érteném egy professzionális cég kéréseit, ő meg igen.
És ennek a megértése egy külön törvényt és képzést igényel? Nem. erre való a munkatapasztalat/portfólió, meg a próbafeladatok. De gondolom nem dolgoztál még grafikusokkal, én már igen. Meg nem mondanám, melyiknek van papírja és melyiknek nincs, ha nem tudtam volna eleve.
Egy fotósnak minek képzés? Ne aggódj, nem az esküvői fotózáshoz kell, viszont ugye ha ide jön Hollywood Hootman és keres világosítót/fotóst/díszletrendezőt, akkor ő el fog várni egy csomó mindent, és nem mondom, hogy ezek nem megtanulhatók autodidakta módon, de a "fotósok" 2/3a nem fogja. Így rákényszerül.
Lásd fent, ez ugyanaz. Ha nem felel meg a kiválasztáson, nem dolgozok vele.
A szakács rendeletnél amúgy érdemes az eredeti poszt kommentjeit nézni, és nem csak a telexes világvégét (a vendéglátósokét), a konyhai kisegítéshez most se kell semmi, szimpla betanított munka marad, és általában az a vélemény, hogy ez azért kell, hogy kénytelenek legyenek minden szakácsot bejelenteni szakácsnak. Mert amúgy lenne elég, csak nem 4 órára segédtakarítónak bejelentve.
A zsebbe fizetés eddig is szabálytalan volt....
Amúgy itt is igaz az, hogy hahó, a magyar éttermek/kifőzdék nagy része olyan messze van az egyenletes, jó minőségtől, mint makó jeruzsálemtől, miért baj az, hogy ezt rákényszerítjük? Hogy ehhez hatékonyságot kell növelni?
...erre vannak az online értékelési rendszerek, nem? De ja, erre is hozzunk törvényt, nehogy életképesen szabályozza magát a piac. Ha valahol rossz kaját adnak, oda többet nem megyek. Ha ez szabálytalanságba csap át és patkányfarok csiklandozza az orrom a gyroszomból kilógva, akkor meg megy a telefon a NÉHIB-nek. Ilyen egyszerű.

Egyszer próbáljunk már picit nem okosbamegódósan gondolkodni.
Nagy volt ide ez a lendület :)
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger and Pogány
Egyszer próbáljunk már picit nem okosbamegódósan gondolkodni.
Tudod, pl egy grafikus mit tanul? Hiszen én is tudok képeket szerkeszteni, nem is sokkal rosszabbul mint a hugom, akkor meg minek?
Hát azért barátom, mert én meg se érteném egy professzionális cég kéréseit, ő meg igen.
Ez am @molnibalage nak is szól.
Egy fotósnak minek képzés? Ne aggódj, nem az esküvői fotózáshoz kell, viszont ugye ha ide jön Hollywood Hootman és keres világosítót/fotóst/díszletrendezőt, akkor ő el fog várni egy csomó mindent, és nem mondom, hogy ezek nem megtanulhatók autodidakta módon, de a "fotósok" 2/3a nem fogja. Így rákényszerül.
A szakács rendeletnél amúgy érdemes az eredeti poszt kommentjeit nézni, és nem csak a telexes világvégét (a vendéglátósokét), a konyhai kisegítéshez most se kell semmi, szimpla betanított munka marad, és általában az a vélemény, hogy ez azért kell, hogy kénytelenek legyenek minden szakácsot bejelenteni szakácsnak. Mert amúgy lenne elég, csak nem 4 órára segédtakarítónak bejelentve.
Amúgy itt is igaz az, hogy hahó, a magyar éttermek/kifőzdék nagy része olyan messze van az egyenletes, jó minőségtől, mint makó jeruzsálemtől, miért baj az, hogy ezt rákényszerítjük? Hogy ehhez hatékonyságot kell növelni?
Igen, azt kell. És ezek a lépések végre valahára abba az irányba mutatnak.
Akkor sem egyik napról a másikra kell érvényt szerezni a jogszabálynak. Náluk elterjedt, hogy más a képzettsége, mint amit valójában csinál valaki. Legyen képzettsége? Legyen. De adjunk rá időt, mert nem tud egy képzést egyik napról a másikra elvégezni, ha szeretné folytatni a tevékenységét. Nézzük meg, biztosított-e a képzés, meddig tart, és a törvény szabjon reális határidőt a papír megszerzéséhez. Akkor van értelme, nem betarthatatlan, és minden érintett átgondolhatja, hogy tényleg azt akarja-e csinálni, amihez meg kellene szereznie a képesítést.
 
Akkor sem egyik napról a másikra kell érvényt szerezni a jogszabálynak. Náluk elterjedt, hogy más a képzettsége, mint amit valójában csinál valaki. Legyen képzettsége? Legyen. De adjunk rá időt, mert nem tud egy képzést egyik napról a másikra elvégezni, ha szeretné folytatni a tevékenységét. Nézzük meg, biztosított-e a képzés, meddig tart, és a törvény szabjon reális határidőt a papír megszerzéséhez. Akkor van értelme, nem betarthatatlan, és minden érintett átgondolhatja, hogy tényleg azt akarja-e csinálni, amihez meg kellene szereznie a képesítést.

Szerintem inkább az lehet mögötte, hogy az elmúlt két évben nyakra-f*szra nyíltak a házhozszállítós étkezdék/büfék/stb az országban, mert abból meg lehetett élni úgy-ahogy.
Nálunk is egy sz*ros 10000-es városban van most 6 pizzás, 4 koreai, 2 kínai, 3 hamburgerező, 2 svédasztalos, 2 gyrosos, meg 6 "sima" étterem.
Ez abszurd, munkaerő meg sokszor kétséges, nem egyszer diákmunkások vannak a konyhában.
 
Szerintem inkább az lehet mögötte, hogy az elmúlt két évben nyakra-f*szra nyíltak a házhozszállítós étkezdék/büfék/stb az országban, mert abból meg lehetett élni úgy-ahogy.
Nálunk is egy sz*ros 10000-es városban van most 6 pizzás, 4 koreai, 2 kínai, 3 hamburgerező, 2 svédasztalos, 2 gyrosos, meg 6 "sima" étterem.
Ez abszurd, munkaerő meg sokszor kétséges, nem egyszer diákmunkások vannak a konyhában.
Ennek az a sajátos okat lehet, hogy sokan semmilyen szinten nem tudnak főzni, de pénz van és fel sem tűnik, hogy erre cseszik el.
Az igényeket elégítik ki.

OFF
Amikor meg láttam, hogy miben kerül ez az egész nekem és amúgy is szeretek, azóta főzök.
Mielőtt a cafeteriát adóztatni kezdték, akkor év végén mindig több 10k zsém maradt, ami elvertünk a haverokkal és tesókkal egy év végi vacsin.

2015/16 táján meg már az éves saját kaja nem jött ki belőle.
Mindezt az "jobban élünk" duma mellett.

ON
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and migfun