@dkes
Áruld már el, hogy egy aggresszort hogyan lehet a falhoz szorítani azzal, hogy a védekező félnek fegyvert adományoznak?
Ezek szerint az önkéntes alakulatok a finn téli háborúban is a maci falhoz szorítását jeleneteték volna?
Anyám...
Egyik gyengeségemmel kezdeném. Eredményközpontú vagyok. Nagyon. Ezt máshol nem írtam le, de az összes bejegyzésem a témával kapcsolatban levezethető ebből. Azaz induljunk ki a mostból, mint nézőpont és nézzük meg, hogy mi újság?
Jó az ami most van? Igen/Nem? Szerintem nem, de ez az én magánvéleményem. OK, most nézzük folyamatoldalról a dolgokat. 8 éve van ami van. A nyugati hatalmak akciói illetve reakciói azok voltak amik. Azaz most nem azt pedzegetném top prioritásban, hogy ki a hibás vagy ki nem, meg ki a jó meg ki a "gonosz". Hanem leegyszerűsítve: ami most van az gáz, és a jövő irányában tekintve mi lehet a
MEGOLDÁS.
Na most azt látom, hogy "nyugaton a helyzet változatlan". Azaz ugyanolyan eszközökben gondolkoznak (szankciók, nyomás fokozása) - csak emelik a tétet. Én az azzal kapcsolatos aggályaimat fejeztem ki, hogy nézve az események eszkalálódását ez nem biztos, hogy
MEGOLDÁS lesz. Sőt továbbmegyek - egyre inkább az a meggyőződésem, hogy amerre megyünk az nem a megoldás felé visz közelebb. Ugyanakkor persze fatalista sem vagyok - pl. nukleáris télben meg világháborúban nem gondolkozok mint realitás.
Ami fontos: NEM VAGYOK HAJLANDÓ BEÁLLNI EGYIK SZEKÉRTÁBORBA SEM. Pont. Leegyszerűsítve és slendriánul:
most (ez a békeidő luxusa) nem érdekel, hogy a ki a hibás, meg kinek kellene hova takarodnia meg ilyesmi. Nem vagyok hajlandó kardot csörtetni egyik oldalon sem. Bakker most háború van, emberek halnak meg és válnak földönfutóvá ... Engem egy dolog érdekel (mint EREDMÉNY): a BÉKE. Szintén, pont.
Egyébként pont tegnap írtam hosszabb posztot, hogy hogy képzelnék egy lehetséges megoldást. Persze lehet vannak benne "bilibe lóg a kezem" jellegű dolgok meg bele is lehet kötni akár, de ezt én pár perc alatt írtam be saját kútfőből. A világ vezető hatalmainál ülőknek meg elméletileg ez a munkájuk illetve komoly aparáttal rendelkeznek egy ilyesmi kidolgozásához.
A gondolkodásmódomat, mint mérnök (ha jól sejtem az vagy) talán megérted. Szerintem egy mérnök legfontosabb skill -je a problémamegoldás (nyilván nem politikai vonalon) - teljesen mindegy, hogy tervezés vagy üzemeltetés vonalon van. Egyetlen "érzelmi" szál szerepelt nálam a topikban amibe bele lehet kötni - ez pedig a civilek elleni atrocitások. Ez nálam egyáltalán nem fér bele - na, ilyen miatt ragadtam párszor billentyűzetet ... Kaptam bőven, hideget meleget (általánosságban relativizálták ezeket pár fórumtárs - pl. "ennyi még belefér", meg hasonlók). Ez ügyben is tartom az álláspontom ...
Persze aki úgy véli, hogy nem vagyok eléggé az egyik oldal irányában elfogult - nyilván annak a szekértábornak nem fognak tetszeni ez a gondolatiság ...
Szerk.: Ez most - legalábbis a fórumon - nem az indulatok helye. Igyekszem nem elragadtatni magam (úgy ahogy sikerül) - Te se tedd ... Most ne ...