Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 455
11 732
113
Hmm, nem értem hogy miért lenne magyar sajátosság a honvéd. Angolul home defense forcenak hívják asszem, lényegében olyan katonai alakulat amit csak a haza védelmére lehet használni. Szóval azok az ukránok akik a hazájukat védik, sorozottak, elméletileg honvédek.
Jól sejtettem, az etimológiai szótárban benne van, hogy nyelvújítás korabeli a szó, és 48-ban lett hivatalosan használva, mint a rendfokozat nélküli katona.

honvéd – ‘a magyar hadsereg katonája ‹1848-tól›’; ‘rangfokozat nélküli magyar katona’. Származékai: honvédség, honvédelem, honvédelmi, honvédő.
Tükörszó a német Landwehr (‘tartalékállomány, népfelkelés’) szó Land (‘ország’) és Wehr (‘fegyverzet, ellenállás, védekezés’) elemei alapján, a hon főnévből és a véd ige alkalmi főnevesítéséből (mint pl. ügyvéd). Nyelvújítási alkotás, Kisfaludy Károly leleménye; ő általánosabb ‘hazáját védő harcos’ értelemben használta, míg Széchenyi 1831-ben még ‘honvédelem’ jelentést tulajdonított neki.

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 685
2 294
113
Jól sejtettem, az etimológiai szótárban benne van, hogy nyelvújítás korabeli a szó, és 48-ban lett hivatalosan használva, mint a rendfokozat nélküli katona.

honvéd – ‘a magyar hadsereg katonája ‹1848-tól›’; ‘rangfokozat nélküli magyar katona’. Származékai: honvédség, honvédelem, honvédelmi, honvédő.
Tükörszó a német Landwehr (‘tartalékállomány, népfelkelés’) szó Land (‘ország’) és Wehr (‘fegyverzet, ellenállás, védekezés’) elemei alapján, a hon főnévből és a véd ige alkalmi főnevesítéséből (mint pl. ügyvéd). Nyelvújítási alkotás, Kisfaludy Károly leleménye; ő általánosabb ‘hazáját védő harcos’ értelemben használta, míg Széchenyi 1831-ben még ‘honvédelem’ jelentést tulajdonított neki.
Ez nem jelenti azt hogy más országokban nincsenek honvédek. Ez csak a magyar szó történelme. Hiszen hazáját védő harcos mindenhol van ahol megtámadják a hazát.

• Tetszik
Reactions: Kopi2000
W

Wilson

Guest
Azt ugye tudod, hogy rajtad is múlik, hogy a gyerekeid mennyire lesznek szívósak és kitartóak? :)
images-4.jpg

:)

• Tetszik
Reactions: phaidros

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 885
6 404
113
Külön le is írtam neked és harcostársadnak. Be is idézted!
NEM LESZ OLAJ az Adria vezetékben! Kár erőlködni!
Igazság szerint már Orbánék dolgoznak az Adriáig tartó vízicsúzdává alakításán. Azzal fogjuk kompenzálni az olajiparból kiesett bevételeket. A világ leghosszabb ilyen jellegű attrakciója lesz. Dőlni fog a pénz! Semjén Zsolt csúszik a megnyitón.
Az ünnepélyes átadó után pedig átadják a nagyérdeműnek. Így az éves rendes adriai nyaralás leutazási idejét is gyorsíthatjuk.

Most, hogy ezt felhoztad…
Ha már úgyis kénytelenek vagyunk egy új csövet lepakolni az Adriáig, akkor már igazán rakhatnánk mellé - egyúttal - egy vákuum-képes csövet is mágnes-vágányokkal a belsejében, aztán hadd szóljon az a kétórás út a BP-Tengermellék vonalon.
Persze, kezem közbe’ beleért a bilibe.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 267
10 877
113
Most, hogy ezt felhoztad…
Ha már úgyis kénytelenek vagyunk egy új csövet lepakolni az Adriáig, akkor már igazán rakhatnánk mellé - egyúttal - egy vákuum-képes csövet is mágnes-vágányokkal a belsejében, aztán hadd szóljon az a kétórás út a BP-Tengermellék vonalon.
Persze, kezem közbe’ beleért a bilibe.
Ezt most nem teljesen értem. A kőolajvezeték telán 24 colos, abban milyen két órás út lesz?

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 575
9 165
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

M

molnibalage

Guest
Én a nagypapira, Erdős Péterre gondoltam, az, hogy Viktor távoli rokona is, az már csak a hab a tortán.
Talán nem vagy túl fiatal, hogy ismerd a munkásságát, de itt nem fogom szétoffolni vele a a topikot.
Wikin megnézve már tudom ki, de fejből nem jutott volna eszembe a neve.
A mozis vonalon levő másik kultúrcézár neve ugrik csak bele, valami aczél vagy ki volt.
Ebben a családban nincs egy géplakatos, vagy betanított segédmunkás sem?
És ez hogyan jön ide?
Amúgy mi a meglepő abban, hogy egy adott szintet elérő családban jellemzően értelmiségi vonal megy tovább, ha már a szülők elérték azt a szintet?
A családfa meg amúgy sem teljes, okkal csak így van fent...

• Hűha
Reactions: kamm

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 572
20 955
113
Wikin megnézve már tudom ki, de fejből nem jutott volna eszembe a neve.
A mozis vonalon levő másik kultúrcézár neve ugrik csak bele, valami aczél vagy ki volt.

Nagyon súlyos szerintem. Amúgy a baloldali éltelmiség kölében a pöszeség kötelező? (Gondolok Falkasházi Teddyre is pl.)

Többek közt zenészek üldözése, öngyilkosságba, alkoholizmusba kergetése fűződik a nevéhez.

Vidámabb megközelítésa a kor underground (zenei) kulturális életének Pozsinyi Ádámtól a Lenin szobor helyén bombatölcsér tátong című könyv (ezt nem olvastam, csak olvastam róla. Nagyon ritka darab.), illetve az elvleg ezzel átfedést mutató felújított változata, amit olvastam is, a Rebellió. Az egy görbe tükör magáról az üldözött punkokról is :)

Redgreg

Well-Known Member
2022. április 22.
1 133
4 973
113

Nagyon súlyos szerintem. Amúgy a baloldali éltelmiség kölében a pöszeség kötelező? (Gondolok Falkasházi Teddyre is pl.)

Többek közt zenészek üldözése, öngyilkosságba, alkoholizmusba kergetése fűződik a nevéhez.

Vidámabb megközelítésa a kor underground (zenei) kulturális életének Pozsinyi Ádámtól a Lenin szobor helyén bombatölcsér tátong című könyv (ezt nem olvastam, csak olvastam róla. Nagyon ritka darab.), illetve az elvleg ezzel átfedést mutató felújított változata, amit olvastam is, a Rebellió. Az egy görbe tükör magáról az üldözött punkokról is :)
Mindkettő zseniális.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 349
34 070
113
És ez hogyan jön ide?
Amúgy mi a meglepő abban, hogy egy adott szintet elérő családban jellemzően értelmiségi vonal megy tovább, ha már a szülők elérték azt a szintet?
A családfa meg amúgy sem teljes, okkal csak így van fent...
Nem tudtam, hogy van szelektív családfa. Akkor ez nem családfa hanem semmi, nulla.
Azt se tudtam, hogy a kétkezi munka már másik "szint".

Úgy jön ide, hogy nem pro, vagy kontra minősítve ebből a nemcsaládfából az látszik, hogy egy adott kör -ez esetben családi kapcsolatokkal is valamelyest összefűzve- segíti egymást és így már nem feltétlen a tehetség számít. Nem gondolnám, hogy természet ellenes dolog lenne, éppen ezért ignorálni sem kell.

Értelmiségi vonal, ja, persze ...
... ennyi erővel lehetett volna bányász vonal (Orbán Győző, Vitézy...) is.
vitezy2.JPG

• Tetszik
Reactions: Irsai Olivér
M

molnibalage

Guest
Nem tudtam, hogy van szelektív családfa. Akkor ez nem családfa hanem semmi, nulla.

Úgy jön ide, hogy nem pro, vagy kontra minősítve ebből a nemcsaládfából az látszik, hogy egy adott kör -ez esetben családi kapcsolatokkal is valamelyest összefűzve- segíti egymást és így már nem feltétlen a tehetség számít. Nem gondolnám, hogy természet ellenes dolog lenne, éppen ezért ignorálni sem kell.

vitezy2.JPG

M

molnibalage

Guest

vitezy2.JPG
Nincs mindenki rajta. Kiemelték egy adott narratívához fontos embereket és ennyi.
De ennyi faszság idehányása után asszem eltöprengek azon, hogy téged is igonrállak a faszba.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 349
34 070
113
De ennyi faszság idehányása után asszem eltöprengek azon, hogy téged is igonrállak a faszba.
Látom még Te sem érted el azt a bizonyos "szintet", amelyet emlegettél; azaz, hogy érvek és vélemények ütköztetését kulturált mederben tud lefolytatni. Pedig sokszor már-már úgy tűnik, hogy igen. Aztán meg sikerül egy ilyen szép kerek értelmiségi mondatot kiadni magadból. Amit rettentő mód sajnálok, mert szerintem nagyon fontos lenne, hogy ha lenne egy értelmiségi közeg.
Én sem vagyok az, nem mondom, vagy gondolom, hogy az vagyok; sőt, elég nyers tudok lenni és az alapvetően járón túl a kiemelt tiszteletet sem osztom mindenkinek, akár milyen titulusa, vagy beosztása van. Azonban azt, hogy a "tégedet" kisbetű -megszólításként; meg egy mondaton belül két faszozás azt azért nem gondolom, hogy sokat láttál volna tőlem, de offline se igen szoktam a legközelebbi barátokkal szemben sem; nem, hogy kvázi idegennel szemben megengedni magamnak. Pedig hidd el, nem a képesség hiánya tart vissza.

És ezek után, hogy ne a stílusnál ragadjunk le, mert valóban sokszor jogos, hogy nem szereted, hogy valakit az alapján ítéljenek meg; a hozzászólásod tartalmi részéhez meg azt a gondolatot fűzném, hogy nem feltétlenül konstruktív hozzáállást tükröző dolog, ha valakit, csak véleménykülönbsége végett ignorál valakit és így ha mást nem is nézünk, de önnönmagát zárja szép lassan véleménybuborékba.
Mindazonáltal egyáltalán nem vélem sértőnek, hogy ha Te így cselekszel, hisz mindenkinek joga és lehetősége van rá és alapvetően az én életemet nem igen fogja látható mértékben befolyásolni se pozitív, se negatív irányba.

Tovább szorítkozván az adott véleményütközésre: én továbbra is úgy gondolom, hogy a családi kapcsolatok és felmenők személye igenis befolyással volt Vitézy felemelkedésében -hogy adott témánál maradjunk- és abban, hogy egyáltalán, fiatal kora ellenére megkapja a nem elhanyagolható méretű médiafelületet, amit más legalább ugyan ilyen képességű ember igen valószínű módon nem kapott volna meg. És itt, és eddig sem a tehetségéről volt szó, hanem arról, hogy vélt vagy valós tehetségét jobban tudta érvényesíteni és menedzselni, mint más, ilyen háttérrel nem rendelkező fiatalember. Azonban ezt a lehetőséget és annak kihasználását soha nem tartottam sem negatív, sem pedig pozitív dolognak, hisz tanítói célzattal kéretlen tanácsként mindig elmondtam tanári pályám során is, hogy a hasznos tudásokat a szülőktől, ismerősi körtől el kell sajátítani, hisz az "ingyen van"; és ez lehet valakinek a csőhajlítás, másvalakinek meg a lehetőségekkel való élés és az önmenedzselés. képessége.

M

molnibalage

Guest
Látom még Te sem érted el azt a bizonyos "szintet", amelyet emlegettél; azaz, hogy érvek és vélemények ütköztetését kulturált mederben tud lefolytatni. Pedig sokszor már-már úgy tűnik, hogy igen. Aztán meg sikerül egy ilyen szép kerek értelmiségi mondatot kiadni magadból. Amit rettentő mód sajnálok, mert szerintem nagyon fontos lenne, hogy ha lenne egy értelmiségi közeg.
Figyu, az értelmiségi lét nem abból áll, hogy nem baszódik fel az agyad a rád ömlő hülyeségtől.
Van egy pont, ahol lerepül gépszíj.

És ezek után, hogy ne a stílusnál ragadjunk le, mert valóban sokszor jogos, hogy nem szereted, hogy valakit az alapján ítéljenek meg; a hozzászólásod tartalmi részéhez meg azt a gondolatot fűzném, hogy nem feltétlenül konstruktív hozzáállást tükröző dolog, ha valakit, csak véleménykülönbsége végett ignorál valakit és így ha mást nem is nézünk, de önnönmagát zárja szép lassan véleménybuborékba.
Just fort record, volt már ignorban. Időnként leveszem róla az embereket és aztán, ha olyanok amilyenek, akkor vissza oda, még hosszabb időre.
Így is kb. 15-20 ember van perm ignoreon, aki bizonyították ,hogy soha nem vagyok rá kíváncsi.

Te most előadta azt, hogy betettél egy képet, mint valami ultima érvet.
Az, hogy n+1 szervezet és más meg partnernek tekinti Dávidot, az lepereg.
Na ennyit az "értelmiségről"

A felvetés meg az, hogy ki van a családjában valalinek és ki nincs, az mióta fokmérője az adott egyénnek?
Beszarok...

Tovább szorítkozván az adott véleményütközésre: én továbbra is úgy gondolom, hogy a családi kapcsolatok és felmenők személye igenis befolyással volt Vitézy felemelkedésében -hogy adott témánál maradjunk- és abban, hogy egyáltalán, fiatal kora ellenére megkapja a nem elhanyagolható méretű médiafelületet, amit más legalább ugyan ilyen képességű ember igen valószínű módon nem kapott volna meg.
Kurvára senkit nem érdekelt 2010 utánig, hogy Vitézy kinek a rokona. Én tudod mikor tudtam ki, hogy OV kurva távoli rokona?
A menesztése után. Ha meg rokona, akkor érdkees, hogy egy kis tarlócsköcsög fúrta meg OV rokonát. Hmmmm. Talán mégsem faktor?