M
molnibalage
Guest
Szegény öreg, akkor picit gondolkodhatna és nem kellene hozzácsapni a II. vh győzelmi értékeléséhez azt, ami 60 évvel azután történt.Amúgy a repülőn dumáltam egy idősebb kínaival, és előjött a szó a második világégésről. Megkérdezte, akkor 80 év távlatából már látszik, hogy ki nyert? Elgondolkodtató...
- Egyértelmű győztese az USA volt. Minden tekintetben jobban jött ki.
- A SzU több területen jól járt vele, befolyási övezetet nyert vele, sápolhatta később fél KE-t a KGST-n keresztül. Cserébe a demográfián máig tartó sebet ütött az egész.
- Nyugat Európa egy részét lerombolták, de valahogy mégis azt látszott a 60-as évek gazdaságán, hogy a vesztes NSZK-ban az élet jobb, mint a győztes SzU-ban... Persze ez a komcsi pártelitet nem nagyon érdekelte, hiszen senki sem választotta őket.
- Kína rövidtávon csak vesztett vele. Egységes Kína továbbra sem lett és folytatták a ph-t, ahol kb. abbahagyták. Az ország infrájának se segített. Majd a II. vh-t követi komcsi ideológiai expanzió és a faszság négyzetre emelése a 90-es évekig saját magukat szopatták meg. De hát önkritika akkor sem volt az elvtársakban, csak papíron.
- NBR? Hát, fene jó kérdés. A katonai győzelem ellenére valahogy mégis leépült a szerepe. Nemhogy világszinten, de Európában is. Ők vesztesei szerintem a háborúnak. Hiába adott bármekkora löketet az ő K+F-jének is. Mert a nagyobb ipari USA ezt mennyiséggel aknázta ki. Meg mással is. Politikailag annyira súlytalanok, hogy a franciákkal együtt is a jenkik mordulására kb. befejzeték a powerkodást. De azért valahol vicces, hogy 1990-ben is szerintem NBR nemzetközi szinten fajsúlyosabb volt, mint Kína. Ma eszébe nem jutna senkinek ezt mondani.
- Franciáknál is legfeljebb egy semleges állapot adható erre. Az ország infrája elég gatya volt, de legalább a kvázi nemzeti szuverenitás helyreállt és nem német hadigépezet bedolgozó gyarmata volt..
- Kelet-Európa. Egyértelmű vesztes.