Miért lenne szükség nyelveket nem beszélő diplomásokra?
Néha megdöbbent mennyire papirokrácia vagyunk.
A válasz a kérdésedre: ha el lehet végezni az adot szakot nyelvtudás nélkül, akkor
a, nem kell hozzá az idegen nyelv
b, az adott diploma értéke nulla, és sok esetben csak azért ér valamit, mert még mindig papirokrácia vagyunk.
Amit leírtál, (a tartalomfogyasztás mellett a megértésed megmarad, de a kommunikáció megtette kötelességét, a kommunikáció mehet) hasonló lehet az alap nyelvérzéked mint nekem.
Mert ugye van az alap nyelvskill, ami amúgy az anyanyelv megtanulásánál is játszik, csak ne tűnik fel, és a logikai skill, ami miatt egyes nyelvek könnyebbek, mások nehezebbek. (Legalábbis európai nyelveknél. A kínai, japán, Koreai még csak csak hasonló hangkészletet használ, de a többi távol-keleti nyelvnél már az egy év, hogy megtanuld a hangokat. És ez csak a megértés)
Nekem az angol ebből a szempontból a vicces. Mint mondtam, 2 évembe, és 4 jó tanárba került a logika és a már emlegetett kiejtés miatti nem merek beszélni lekűzdése.
De azóta mindent megértek, csak miután képekként jelenik meg az agyamban a nyelv, nem tudom jobban mondani, magyarul olvasom, hallgatom az angolt. De ez odáig ment, hogy volt egy könyvsorozat, amiről szentül meg voltam győződve, hogy végig ki volt adva magyarul. Mostanában elkezdtem újra olvasni, és rácsodálkoztam, hogy jé csak az első 4 rész. Szerintem te is ilyen lehetsz.
Na de a lényeg, németből megvolt a nyelvvizsgám, angolul boldogultam, szóval nem is törtem magam a papírért.
Hogy aztán angol nyelvű állásinterjú végén jöjjön a kérdés, hogy elfelejtette beírni a nyelvvizsgáját, be tudná mutatni.
Mondottam vala, nem elfelejtettem, nincs.
Akkor sajnos nem tudnak felvenni.
Na akkor csináltam meg.
Azóta is kb azt érzem, hogy nagyon spec helyzeteket kivéve csak azért, mert lehet mutogatni, hogy van papírom róla.
Avagy fontos a nyelvtudás, de a hangsúly a tudás szón van, nem a vizsgán. Csak nálunk a legtöbb helyre a vizsgát kérik, és nem a tudást.