Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
730
2 776
93
Nincs is miért. Hamarabb kinyitja bárki a bármilyen ajtódat, mint megoldja a két kutyát. Meg lehet, de annyi idő, olyan nagy rákészülést igényel, hogy egész egyszerűen a tapasztalati tények szerint nem oda mennek be, ahol van két 60kg-os morcos kutya.
és öröm nézni ahogy a tyúkokat terelik :D

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 213
7 278
113
Nincs is miért. Hamarabb kinyitja bárki a bármilyen ajtódat, mint megoldja a két kutyát. Meg lehet, de annyi idő, olyan nagy rákészülést igényel, hogy egész egyszerűen a tapasztalati tények szerint nem oda mennek be, ahol van két 60kg-os morcos kutya.
egy barátom kutyája szinte bárkit beenged a kapun
kimenni sokkal nezézkesebb!!!!
ismerek olyat, aki "elnézte", és majd 3 órát várt a gazdira .... pedig a kutya ismerte, a gazda bátyja a személy :)

• Tetszik
Reactions: Kim Philby and zeal

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 598
53 262
113
egy barátom kutyája szinte bárkit beenged a kapun
kimenni sokkal nezézkesebb!!!!
ismerek olyat, aki "elnézte", és majd 3 órát várt a gazdira .... pedig a kutya ismerte, a gazda bátyja a személy :)
Én azért marha szomorú lennék ilyen kutyával, tudom hogy sokan büszkék egy ilyen "teljesítményre", de nekem erről mindig az volt a véleményem, hogy az már meg van baszva, ha valakit beengedett, az esetleg agyonütötte az idős szüleimet, majd mikor megyek haza/látogatóba hozzájuk, akkor látom hogy ott van a falra rászorulva az elkövető.

Egy jó kutya nem eszik fel a földről semmit idegentől, nem megy a kerítéshez 2m-nél közelebb, hogy ne tudják úgy leszúrni/agyoncsapni egy vascsővel, és ha bejön valaki, akkor nem MAJD ha elkövette amit el akart nem engedi el, hanem többször megharapja, az se baj ha kicsit beleráz közben a fejével.

Na ilyenből kell kettő.

UFF.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 213
7 278
113
Én azért marha szomorú lennék ilyen kutyával, tudom hogy sokan büszkék egy ilyen "teljesítményre", de nekem erről mindig az volt a véleményem, hogy az már meg van baszva, ha valakit beengedett, az esetleg agyonütötte az idős szüleimet, majd mikor megyek haza/látogatóba hozzájuk, akkor látom hogy ott van a falra rászorulva az elkövető.

Egy jó kutya nem eszik fel a földről semmit idegentől, nem megy a kerítéshez 2m-nél közelebb, hogy ne tudják úgy leszúrni/agyoncsapni egy vascsővel, és ha bejön valaki, akkor nem MAJD ha elkövette amit el akart nem engedi el, hanem többször megharapja, az se baj ha kicsit beleráz közben a fejével.

Na ilyenből kell kettő.

UFF.
egyrészt igen, igazad van
másrészt, addig nem jutna el senki, hogy egy ott lévőre kezet bírjon emelni

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 476
5 307
113
Egyszer volt egy kutyank ami napra egy idos volt a kisebbik fiammal. Valahol van egy foto, ahol a kutya, meg a gyerek egymas mellett alszik a kertben. Imadtak egymast, csak sajna a kutya mar nincs koztunk. Ugye mar majd 30 eve. :(

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 598
53 262
113
Magyar fajtát szerettem volna :) A kuvasztól meg én is félek :D
A kuvaszoknak csak a híre rossz. Teljesen rendben vannak, többet láttam mostanában, nekem tetszettek, ez nyilván szubjektív, de szerintem még szépek is, a komondortól nekem jobban tetszenek küllemre, ha már MAGYAR pásztorkutya.

A moszkvai őrkutya is szóba került, azok közt is vannak jók!

Az az igazság, hogy az energiát bele kell rakni a kiválasztásba, egy 8 hetes kölyöknél már elég sok minden látszik, ha az ember ért hozzá, láthatja az alomban a kölykök viselkedését, az rengeteget elárul. Ha nem értesz hozzá, meg kell bízni a tenyésztőben, Ő érteni fog. A legtöbb alomban vegyesek a kutyák, van nyugodtabb, családközpontúbb, meg kannibálabb - dominánsabb kutya is, ami nem lesz a baráti köröd kedvence, lehet ki sem lehet majd vinni a kutyafuttatóba ha van más kutya ott azonos nemű, de cserében ledarálja a faszba azt, akit nem hívtál be!

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 508
34 630
113
Ezerszer több idő, és hely kell egy mudinak, hiába kisebb, mint egy nagy pásztorkutyának.

A mudi feladata az volt hogy pörögjön egész nap, a pásztorkutya meg akkor mozdult meg ha támadás volt a nyáj/otthon a saját terület ellen.
A mudi nem pásztorkutya? -Szerintem de.

A második mondatban nem őrző feladatra kitenyésztett kutyára gondoltál?

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 598
53 262
113
A mudi nem pásztorkutya? -Szerintem de.

A második mondatban nem őrző feladatra kitenyésztett kutyára gondoltál?
NEM.

Juhászkutya. Terelő.

A pásztorkutya az nagytestű nyájőrző, a feladat az hogy jól belátja a nyájat, ha jön a medve/farkas, odamegy a falka (sosem egyedül van) és megküzdenek velük, elkergetik, akkor is ha belepusztul akár 1-2 ilyen pásztorkutya is! TESTŐR.

A juhászkutyák kis testűek, mozgékonyak, ők terelik a nyájat a juhász/pásztor kéz és füttyszavára. Ők egész nap pörögnek, iszonyat sokat futnak, ezt egy nagy barom kutya nem bírná, egy 50-60kg-os kutya teste nem erre van, tönkremenne pár év alatt. A kicsik meg nem alkalmasak arra hogy bevállalják a medvével - farkassal való harcot, ezeket a 15kg-os kutyákat csemegének vinnék el gond nélkül a farkasok. Néha elviszik még a nagyokat is, az az igazság :(.

A magyarok közt a két pásztor a Komondor / Kuvasz, a 3 juhász meg a Mudi/Pumi/Pumi.

Nézd meg a méretkülönbséget!

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
730
2 776
93
A kuvaszoknak csak a híre rossz. Teljesen rendben vannak, többet láttam mostanában, nekem tetszettek, ez nyilván szubjektív, de szerintem még szépek is, a komondortól nekem jobban tetszenek küllemre, ha már MAGYAR pásztorkutya.

A moszkvai őrkutya is szóba került, azok közt is vannak jók!

Az az igazság, hogy az energiát bele kell rakni a kiválasztásba, egy 8 hetes kölyöknél már elég sok minden látszik, ha az ember ért hozzá, láthatja az alomban a kölykök viselkedését, az rengeteget elárul. Ha nem értesz hozzá, meg kell bízni a tenyésztőben, Ő érteni fog. A legtöbb alomban vegyesek a kutyák, van nyugodtabb, családközpontúbb, meg kannibálabb - dominánsabb kutya is, ami nem lesz a baráti köröd kedvence, lehet ki sem lehet majd vinni a kutyafuttatóba ha van más kutya ott azonos nemű, de cserében ledarálja a faszba azt, akit nem hívtál be!
Nyilván a tapasztalatokon is múlik de én még csak olyan kuvaszt láttam amitől a gazdája is tart :) A komondorok roppant falkaszeretők a 80 éves nagyanyám elől még a tyúkot is elhajtják ne kelljen neki kikerülni :)

• Imádom

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 885
12 032
113
Próbálok akkor segíteni:

Nem az őrző védő fajták a legjobbak, mert azokat képezni kell, és akkor is inkább parancsra mozdulnak, a zsákmányosság náluk az az alapösztön, amire ez alapozva van.

Ilyen helyzetbe területőrző ösztönnel rendelkező kutya kell a porta védelmére, ezek jellemzően a nagytestű pásztorkutyák.
Egy jó idegzetű, temperamentumos vadászkutya is tökéletes a ház védelmére. Ha már magyar fajta én, amíg élek, maradok az erdélyi kopó mellett. Család- és gyerekbarát, figyelmes fajta, cserébe bárkit és bármit megállít (a vaddisznó után már semmin se akad fenn).

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 598
53 262
113
A kuvasz akkor bolondul meg, ha a sok idióta láncon/bezárva tartja.
De tegyük gyorsan hozzá, hogy úgy minden komolyabb kutya megőrül. Rábaszok én bármilyen K9-es malit/németjucit egy 2m-es láncra, otthagyom 3 hónapra, kajak hülye lesz...

De attól még igazad van, a kuvasz rossz híre zömmel ebből ered, sajnos! Mikor felhagytak a pásztorkodással a népek, beköltöztek a tanyákról a faluba, sokan spóroltak a kerítéssel, viszont a kutya bent falun is tette a dolgát amit kint a kurva nagy szabad területen: ha közel jött valaki, ahhoz amit Ő az övének gondolt, megharapta az idegen behatolót a faszba.

Ez volt a dolga kint is legelőn, hogy ne lopják el a betyárok a jószágot, csak ott akinek esze volt, az nem ment közel a nyájhoz, a kutya meg mivel azokat őrízte, nem ment el mellőle. Aki rosszban sántikált, az lett megharapdálva, rendben is volt az úgy!

Nyilván mi volt erre a megoldás a falun belül költséghatékonyan: lebasztak egy cölöpöt jó mélyre, és rábaszták egy 2m-es láncra a kutyát.
Láss csodát, később már olyan hülyék lettek az ilyen kutyák, hogy nem ritkán tényleg bottal kellett elétolni még a vizet is, a saját gazdájának.

Bármilyen állat kifordul magából, ha nem tisztességesen van tartva!

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 199
14 450
113
Hova, kikötöd az utcára? Onnan vitték el, 2 méterre az ablaktól. Semmit sem lehetett hallani.

Na ilyenből kell kettő.

UFF.

Ez is jó! :hadonaszos:

Hasonló, kb. 10+ évvel ezelőtti helyzetben a felismert "terep-szemle" után az ismerősnek nyomtattam pár CCTV-s A4-es "tájékoztatót" a kültérre --az analfabéták/cél-csoport kedvéért képpel--, amíg nem lett meg neki tényleg a kamera. Kis "rávezetéssel" pedig utána --"csakis a gyerekek kedvéért" :oops: -- lett kutya is.

Ez a jó kis "dezinfó" elég volt a kezdetnek, pedig a "kezdet" fél évig tartott.

.

• Tetszik